in

Najbolji izleti oko Zagreba – 5 ideja za nezaboravan vikend

Kameni zidovi i vrata srednjovjekovnog samoborskog dvorca na brdu Tepec u gradu Samoboru, Hrvatska.

Jeste li ikad poželjeli pobjeći od gradske vreve Zagreba na jedan dan? Izleti oko glavnog grada Hrvatske pružaju savršenu priliku za to!

Samo sat-dva vožnje od centra možete otkriti prekrasne dvorce, očaravajuće parkove prirode i slikovite srednjovjekovne gradiće.

Bez obzira tražite li aktivan dan u prirodi ili opuštajući obilazak kulturnih znamenitosti, okolica Zagreba nudi nešto za svačiji ukus. Pripremite se za nezaboravno putovanje kroz povijest i prirodne ljepote Lijepe Naše!

1. Vuglec Breg

Vuglec Breg vinograd i kuće u prirodi, popularno odredište za izlete oko Zagreba.

Smješten u srcu Hrvatskog zagorja, Vuglec Breg je pravo malo blago za sve ljubitelje prirode i dobre hrane. Ovo turističko selo nalazi se samo 40 kilometara od Zagreba, što ga čini savršenim za jednodnevni izlet ili vikend odmor.

Vuglec Breg se smjestio na temeljima starog zaseoka Vugleci i nudi prekrasan pogled na zelene zagorske brežuljke i bogate vinograde. Ovo mjesto je poznato po svojoj “zelenoj” plaži s ležaljkama, koja je postala prepoznatljiv simbol izletišta.

Za one koji žele ostati duže, Vuglec Breg nudi smještaj u autohtonim zagorskim kućama. Na raspolaganju je:

  • 16 soba
  • 3 apartmana

Svi objekti su preuređeni, ali zadržavaju rustikalan šarm koji odiše duhom Zagorja.

Gastronomska ponuda Vuglec Brega je posebna priča. Posjetitelji mogu uživati u domaćim specijalitetima pripremljenim od lokalnih namirnica. Uz dobru hranu, gosti mogu kušati i vina iz obližnjih vinograda.

Za aktivne posjetitelje, Vuglec Breg nudi razne mogućnosti za rekreaciju i opuštanje. Šetnje prirodom, vožnja biciklom ili jednostavno uživanje u pogledu s terase – izbor je na vama.

Ovo mjesto je idealno za bijeg od gradske vreve. Ovdje možete odmoriti dušu i umiriti um, okruženi prekrasnom prirodom i gostoljubivim domaćinima. Nije ni čudo što je Vuglec Breg postao jedna od omiljenih destinacija za mnoge Zagrepčane i ostale posjetitelje iz cijele Hrvatske.

2. Jastrebarsko

Jastrebarsko, ili kako ga lokalni stanovnici od milja zovu “Jaska”, pravi je dragulj nadomak Zagreba. Smješten samo 30-ak kilometara jugozapadno od glavnog grada, ovaj šarmantni gradić nudi savršenu priliku za bijeg od gradske vreve.

Ljubitelji prirode će se oduševiti Plešivičkom vinskom cestom koja vijuga kroz prekrasne vinograde. Ovdje možete kušati neka od najboljih vina u Hrvatskoj i uživati u prekrasnim pogledima na okolna brda.

Za one koji žele malo više avanture, tu je najviši vrh Samoborskog gorja – Japetić. Sa svojih 879 metara nadmorske visine, pruža spektakularan pogled na okolicu. Šetnja do vrha je ugodna i nije prezahtjevna, što ga čini idealnim za obiteljski izlet.

U samom centru grada nalazi se dvorac Erdödy, impozantna građevina iz 16. stoljeća. Iako trenutno nije otvoren za javnost, njegov vanjski izgled i okolni park vrijedi posjetiti.

Dvorac Erdody u Jastrebarskom, kulturna znamenitost za izlete oko Zagreba.

Za ljubitelje ptica, ornitološki rezervat Crna Mlaka je pravo malo čudo. Ovaj močvarni ekosustav dom je brojnim vrstama ptica i idealno je mjesto za promatranje ptica i fotografiranje prirode.

Evo kratkog popisa zanimljivosti u Jastrebarskom:

  • Plešivička vinska cesta
  • Vrh Japetić (879 m)
  • Dvorac Erdödy
  • Ornitološki rezervat Crna Mlaka
  • Gradski park s rijetkim vrstama drveća

Jastrebarsko je poznato i po svojim parkovima i zelenim površinama. Strossmayerov park u centru grada savršeno je mjesto za opuštanje i uživanje u hladu stoljetnih stabala.

Za one koji vole dobru kapljicu, Dani vina u Jastrebarskom su događaj koji se ne propušta. Svake godine u rujnu, grad postaje centar vinarske scene, s brojnim vinskim kušaonicama i zabavnim programom.

3. Trakošćan

Trakošćan dvorac na brežuljku, jedno od najposjećenijih mjesta za izlete oko Zagreba.

Dvorac Trakošćan je pravi dragulj među hrvatskim dvorcima. Smješten u prekrasnom Hrvatskom zagorju, samo 80 kilometara od Zagreba, ovaj dvorac je savršen cilj za jednodnevni izlet.

Trakošćan nije samo običan dvorac – to je pravi vremenski stroj. Šetnja kroz njegove odaje odvest će vas na putovanje kroz stoljeća. Zbirke starog oružja, oklopa i namještaja pričaju priče o burnoj prošlosti ovog mjesta.

Ali dvorac je tek početak priče. Oko njega se prostire čarobni perivoj s jezerom koje izgleda kao da je iskočilo iz bajke. Zašto ne biste pronašli mirno mjesto za piknik s pogledom na dvorac?

Za ljubitelje aktivnog odmora, tu su pješačke staze koje vijugaju kroz okolnu park-šumu. Svježi zrak i zelenilo su savršen recept za bijeg od gradske vreve.

A tek pogled s vrha dvorca! S kule se pruža panoramski pogled na okolicu koji oduzima dah. Ne zaboravite ponijeti fotoaparat – ovo je prilika za neke stvarno cool fotke za Instagram.

Cijena ulaznice je pristupačna – oko 7 EUR za odrasle, a za djecu i studente još manje. Za tu cijenu dobit ćete dozu povijesti, prirode i avanture u jednom paketu.

Trakošćan je otvoren cijele godine, ali ima posebnu čar u jesen kad lišće počne mijenjati boje. Tada dvorac izgleda kao da je ukraden iz neke fantastične priče.

4. Samobor i Samoborsko gorje

Samobor je slikoviti gradić smješten na istočnim obroncima Samoborskog gorja, samo 20-ak kilometara od Zagreba. Ovaj šarmantni grad savršeno je odredište za jednodnevni izlet iz hrvatske metropole.

Pogled na grad Samobor, savršena destinacija za jednodnevne izlete oko Zagreba.

Samoborsko gorje, dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, pravi je raj za ljubitelje prirode. Ovo područje krije nevjerojatnu bioraznolikost s čak 377 vrsta gljiva, 38 vrsta orhideja i 110 ptičjih vrsta.

Za one koji vole aktivni odmor, Samoborsko gorje nudi brojne mogućnosti:

  • Planinarenje
  • Biciklizam
  • Paragliding
  • Šetnje slikovitim dolinama
  • Posjete slapovima

Okić, Oštrc i Japetić samo su neki od vrhova koji privlače izletnike svojim prekrasnim pogledima. Čak i ako niste iskusni planinar, ovdje ćete pronaći staze prilagođene svim razinama kondicije.

Nakon aktivnog dana u prirodi, Samobor vas čeka s brojnim gastronomskim delicijama. Kremšnite i bermet su zaštitni znakovi ovog grada, a možete ih kušati u nekoj od simpatičnih gradskih slastičarnica ili restorana.

Šetnja Samoborskom šetnicom uz potok Gradnu idealan je način za opuštanje. Usput možete razgledati staru gradsku jezgru s brojnim povijesnim građevinama i malenim trgovima.

Za one koji vole kulturne sadržaje, Samobor nudi nekoliko zanimljivih muzeja i galerija. Samoborski muzej je odlično mjesto za upoznavanje bogate povijesti ovog kraja.

Bilo da tražite aktivan dan u prirodi ili opuštenu šetnju kroz povijesni gradić, Samobor i Samoborsko gorje imaju nešto za svakoga. Ovaj zeleni kutak nadomak Zagreba savršen je za bijeg od gradske vreve i uživanje u ljepotama kontinentalne Hrvatske.

5. Rastoke

Rastoke vodopadi i stare mlinice, predivna prirodna atrakcija za izlete oko Zagreba.

Rastoke su malo selo smješteno u blizini Slunja, otprilike sat i pol vožnje od Zagreba. Ovo mjesto često nazivaju “malim Plitvicama” zbog svojih prekrasnih slapova i jedinstvenog krajolika.

Rijeka Slunjčica ovdje se spaja s Koranom, stvarajući čarobnu mrežu vodopada i otočića. Voda je isklesala vapnenac tijekom stoljeća, oblikujući fascinantne formacije koje ostavljaju bez daha.

Šetnja drvenim mostićima i stazama uz slapove je nezaboravno iskustvo. Zvuk vode koja žubori i pjenuša stvara umirujuću atmosferu. Posjetitelji mogu uživati u pogledu na stare mlinice koje i dalje rade, svjedočeći o bogatoj povijesti ovog kraja.

Za gladne putnike, lokalni restorani nude ukusna tradicionalna jela. Probajte pastrvu iz obližnje rijeke ili domaći sir i vrhnje. Uz obrok, nemojte propustiti čašu lokalnog vina ili rakije.

Rastoke su savršene za fotografiranje, pa ne zaboravite ponijeti fotoaparat. Svjetlost koja se odbija o vodu stvara prekrasne prizore, posebno u zoru ili sumrak.

Za one koji žele produžiti boravak, postoje mali obiteljski pansioni. Spavanje uz umirujući zvuk vodopada je poseban doživljaj koji se ne zaboravlja lako.

Ulaz u Rastoke je besplatan, što ih čini odličnim izborom za obitelji i putnike s ograničenim budžetom. Ipak, neke atrakcije poput starih mlinica mogu imati malu naknadu za razgledavanje.

Rastoke su idealne za posjetu u bilo koje doba godine. Ljeti pružaju osvježenje od vrućine, dok zimi ledeni slapovi stvaraju čarobni zimski prizor.

stadion u la pazu

Kako je nadmorska visina autsajdera učinila nepobjedivim u nogometu

Izleti iz Zadra: 7 ideja za nezaboravni doživljaj

Izleti iz Zadra: 7 ideja za nezaboravni doživljaj