in

Albanija: 14 nevjerojatnih mjesta koje treba upoznati

Albanija je unazad nekoliko godina postala destinacija koja se visoko penje na ljestvici prioritetnih putovanja. Osim predivnih krajolika i toplog gostoprimstva, u Albaniji vas čeka niz zanimljivh mjesta i gradova. Možete uživati u šarmu dinamične prijestolnice Tirane, istražiti drevni grad Berat s fascinantnim arhitektonskim čudesima ili otkriti ljepotu prirode kroz arheološko blago Butrinta. Za avanturiste su rezervirane šetnje kroz planine Nacionalnog parka Theth i Llogara. Pridružite nam se u istraživanju 15 nevjerojatnih mjesta koja morate posjetiti u Albaniji.

Tirana – povijesni šarm prijestolnice Albanije

Albanija i njen glavi grad spoj su povijesti i modernog okruženja.Tijekom šetnje gradom primijetit ćete kaleidoskop šarenih zgrada od kojih svaka priča svoju priču. Možemo reći kako Tirana nudi spoj starog i novog, a on se najbolje vidi od Skanderbegovog trga, nazvanog po albanskom nacionalnom heroju, do četvrti Blloku, nekoć rezervirane za političku elitu, a sada središta modernih barova, restorana i butika.

Fascinantnu povijest ovog dinamičnog grada upoznat ćete posjetom Nacionalnom povijesnom muzeju, riznici artefakata i izložaka koji opisuju putovanje Albanije kroz vrijeme. U obilasku grada primijetit ćete legendarni mozaik albanskih zastava koje krasi pročelja zgrada ministarstava, služeći kao simbol nacionalnog ponosa i otpornosti.

Nijedan posjet Tirani ne bi bio potpun bez uživanja u lokalnoj kuhinji. Albanija je poznata po odličnoj kuhinji, pa svakako vrijedi probati ukusne delicije poput “byreka”, slanog peciva punjenog sirom ili špinatom, ili “tavë kosi”, ukusnog jela od pečene janjetine i jogurta. I ne zaboravite svoj obrok upariti s čašom “raki”, tradicionalnog albanskog žestokog pića, za pravi albanski doživljaj.

Berat grad s tisuću prozora

Berat je očaravajući albanski grad gdje su povijest i kultura urezani u svaki kamen. Njegova bogata kulturna baština će vas oduševiti, a što sve treba biti na vrhu vaše liste putovanja na ovom odredištu, sumirali smo u pet najvažnijih stvari. 

 • Arhitektura iz osmanskog doba: Ulice Berata su poput labirinta duž kojih se nižu prekrasno očuvane kuće iz osmanskog doba. Najupečatljivji su drveni prozori koji krase pročelja kuća, dajući gradu nadimak “Grad s tisuću prozora”.
 • Dvorac Berat: Popnite se na vrh brda i vratite se u prošlost dok istražujete impozantni dvorac Berat. Uživajte u njegovim masivnim kamenim zidovima i panoramskim pogledom na grad ispod. Unutar dvorca nalaze se brojni povijesni elementi poput ‘Crvene džamije’, krščanskih crkava i muzeja.
 • Onufrijev muzej: Posjetite glasoviti Onufrijev muzej, nazvan po poznatom albanskom slikaru. Uživajte u njegovim vjerskim umjetničkim djelima, ukrašenim zlatnim listićima i bogatim bojama, nudeći pogled na umjetničku baštinu regije.
 • Most Gorica: Prijeđite legendarni most Gorica, simbol šarma Berata. Uživajte u slikovitom pogledu na rijeku Osum i slikovite kuće smještene uz njezine obale. Ovdje je užitak fotografirati ili uživati u mirnoj šetnji istražujući arhitektonsko područje.
 • Četvrt Mangalem: Prava boemska atmosfera čeka vas u četvrti Mangalem, unutar starog grada Berata. Prošetajte njegovim uskim kamenim ulicama, nanizanim šarmantnim kafićima, zanatskim radnjama i lokalnim obrtnicima.
albanija berat
Foto: Shutterstock

Saranda – ulaz u albansku rivijeru

Albanija je na obali Jonskog mora smjestila Sarandu koja mami neodoljivim šarmom i mediteranskom ljepotom. Ovaj obalni dragulj nudi savršen spoj opuštanja i avanture, kao i predivne plaže poput Mirror Beach ili Santa Quaranta. Možete otići i na ležerno krstarenje do Ksamila, obližnjeg raja skrovitih plaža i malih otoka. 

Bogatu povijest Sarande također vrijedi istražiti. Posjetite drevno arheološko nalazište Butrint, samo malo udaljeno, i prošetajte njegovim dobro očuvanim ruševinama koje obuhvaćaju stoljeća civilizacije. Osjetite težinu povijesti dok stojite među drevnim zidinama i hramovima.

Kad sunce zađe, Saranda oživi s restoranima na obali i noćnim životom. Prepustite se svježe ulovljenim morskim delicijama uz čašu domaćeg vina i uživajte u atmosferi koja ispunjava zrak albanske rivijere.

albanija saranda
Foto: Shutterstock

Blue Eye – pirodni fenomen u blizini Sarande

Abanija ima i prirodni fenomen koji oduševljava turiste diljem svijeta. Blue Eye nudi miran bijeg od svakodnevice, gdje umjetnost prirode zauzima središnje mjesto.  Ovo je tri razloga zašto bi Albanija i izvor Blue Eye trebao biti na vašem itineraru putovanja:

 • Zadivljujuće boje: Svjedočite čarobnoj igri boja dok sunčeva svjetlost prodire u dubine izvora intenzivno plave nijanse. Uživajte u bistrini i živosti vode, koja stvara nadrealno iskustvo.
 • Prirodni fenomen: Istražite fascinantne geološke značajke koje izvor Blue Eye čine tako jedinstvenim. To je kraško vrelo u kojem rijeke ponornice izbijaju na površinu tvoreći očaravajuće jezerce. Nevjerojatna dubina vode, koja se procjenjuje na oko 50 metara, pridonosi misterioznosti i privlačnosti ovog čuda prirode.
 • Slikovito okruženje: Uživajte u ljepoti okolnog krajolika dok posjećujete izvor Blue Eye. Područje je bujno s vegetacijom, stvarajući spokojnu i mirnu atmosferu za opuštanje u prirodi.

Kruja – rodno mjesto albanskog nacionalnog heroja

Albanija ima brojna mjesta kroz koja možete bolje uoznati povijest zemlje. Na zadivljujuće putovanje kroz povijest možete krenuti u Etnografskom muzeju u rodnom mjestu albanskog nacionalnog heroja Skenderbega. Smješten u povijesnom gradu Kruji, ovaj muzej nudi fascinantan uvid u bogato kulturno naslijeđe zemlje i život jedne od njezinih najslikovitijih ličnosti.

Istražite muzejske izložbe koje prikazuju tradicionalni albanski život iz 18. i 19. stoljeća, očuvane artefakte, uključujući tradicionalnu odjeću, oružje, kućanske predmete i poljoprivredne alate. Svaki predmet pruža uvid u svakodnevni život, običaje i tradiciju albanskog naroda.

Saznajte više o životu i ostavštini Skenderbega, srednjovjekovnog ratnika i nacionalnog heroja koji se žestoko odupirao osmanskoj vlasti. Upoznajte njegove herojske bitke, strateško vodstvo i nepokolebljivu predanost neovisnosti Albanije. Možete pogledati izloške u čast njegova sjećanja, uključujući portrete, oklope i povijesne dokumente.

albanija kruja
Foto: Shutterstock

Butrintmjesto UNESCO-ve svjetske baštine

I Albanija se smjestila na poznatu UNESCO listu svjetske baštine i to baš zbog Butrinta. Kad zakoračite u drevni svijet Butrinta, pripremite se za povratak u prošlost. Ova zadivljujuća svjetska baština nudi putovanje kroz stoljeća povijesti, gdje ruševine i dobro očuvane relikvije pričaju priče o civilizacijama koje su nekada živjele upravo na ovom mjestu.

Butrint je dokaz trajnog nasljeđa ljudske civilizacije, a njegove priče koje se odvijaju pred vašim očima, omogućit će i vam da se povežete s prošlošću na istinski impresivan način. Izdvojili smo što sve vrijedi vidjeti u Butrintu.

 • Drevne ruševine: Istražite drevne ruševine koje datiraju iz grčkog, rimskog i bizantskog razdoblja. Oduševit će vas veličina rimskog kazališta, gdje su predstave nekoć očaravale publiku. Obiđite ostatke rimskih termi, vila i utvrda.
 • Amfiteatar: Albanija ima svoj veličanstveni amfiteatar i nalazi se u Butrintu. Radi se o arhitektonskim remek-djelom koje je nekoć ugostilo uzbudljive bitke gladijatora i zabavu.
 • Krstionica i bazilika: Otkrijte ranokršćanski utjecaj u Butrintu kroz krstionicu i baziliku. Ovje vas čekaju i podovi od mozaika koji prikazuju biblijske scene, pružajući uvid u duhovni život drevnih stanovnika.
 • Venecijanski toranj: Albanija ima ostavštinu iz venecijanskog razdoblja. Popnite se na Venecijanski toranj, dojmljivu građevinu koja stoji visoko usred ruševina. S vrha uživajte u panoramskom pogledu na okolni krajolik, uključujući mirno jezero Butrint i bujno zelenilo koje obavija ovo arheološko blago.
 • Prirodno okruženje: Privlačnost Butrinta nadilazi njegov povijesni značaj. Mjesto je smješteno unutar bujnog nacionalnog parka i nudi miran bijeg u prirodu. Lagano prošećite stazama koje vijugaju kroz šume, močvare i mirna jezera, pružajući utočište raznolikoj flori i fauni.
albanija butrint
Foto: Shutterstock

Vjosa – posljednja divlja rijeka u Europi

Jeste li znali da Albanija ima posljednju divlju rijeku u Europi? Ukrcajte se na uzbudljivu vožnju brodom po rijeci Vjosi i pripremite se da vas očara njena neukrotiva ljepota. Protječući kroz srce Albanije, ova netaknuta rijeka nudi nezaboravno iskustvo za ljubitelje prirode i one koji traže avanturu.

Kristalno čista voda, bujna vegetacija, prekrasni krajolici i raznoliki ekosustav koji raste duž riječnih obala, samo je dio ljepote koju možete upiti tijekom boravka na ovom jedinstvenom mjestu. Ovdje možete vidjeti rijetke vrste ptica, poput ugrožene europske riječne vidre, i svjedočiti podvodnom svijetu koji vrvi životom. Rijeka Vjosa je utočište bioraznolikosti, pruža stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Ako volite navalu adrenalina, Albanija i rijeka Vjosa su pravo mjesto da iskusite uzbudljive brzake i divlju stranu rijeke iz prve ruke. Vjosa nudi uzbudljive mogućnosti za rafting na divljim vodama, omogućujući vam da prigrlite snagu rijeke i testirate svoj avanturistički duh.

Upoznajte i bogatu kulturnu baštinu rijeke Vjose dok prolazite pored tradicionalnih sela i drevnih ruševina smještenih duž njenih obala. Naučite o povijesti i tradiciji lokalnih zajednica koje su se generacijama oslanjale na rijeku, stvarajući duboku vezu s ovim neukroćenim prirodnim čudom. Vožnja brodom rijekom Vjosa je doista putovanje u srce netaknute ljepote i prilika za povezivanje s prirodom u njenom najčišćem obliku.

albanija vjosa
Foto: Shutterstock

Ksamil – mediteranska Albanija

Mirna ljepota Ksamila poziva vas da ostavite iza sebe stresove svakodnevnog života i prigrlite mirni bijeg na plažu. Sa svojim skrovitim plažama, kristalno čistim morem i obližnjim atrakcijama, Ksamil je pravi raj za opuštanje. 

 • Osamljene plaže: Otkrijte Ksamilovu kolekciju skrovitih plaža, od kojih svaka oduzima dah više od prethodne. Od legendarne plaže Tri otoka, s tri slikovita otočića udaljena samo kratko plivanje, do mirne plaže Pasqyra, poznate po očaravajućoj tirkiznoj vodi, Ksamil obećava idilično iskustvo na plaži.
 • Kristalno čiste vode: Uronite u kristalno čiste vode Ksamila, gdje se vidljivost čini beskrajnom. Ronite usred živopisnih podvodnih ekosustava, svjedočeći kaleidoskopu šarenih riba i fascinantnog morskog života. Ne zaboravite istražiti skrivene morske špilje, gdje možete plivati kroz očaravajuće tunele i otkriti skrovite lagune.
 • Atrakcije u blizini: Ksamil služi kao pristupnik drugim zadivljujućim odredištima. Odvezite se kratkom vožnjom brodom do zadivljujuće plaže Bora Bora, poznate po svojim nadrealno plavim vodama i plutajućim platformama, stvarajući atmosferu tropskog raja. Da, dobro ste pročitali. I Albanija ima svoju Boru- Boru. Iz Ksamila možete otići i na izlet u drevni grad Butrint.

Llogara – raj za ljubitelje prirode

Albanija osim mediteranskog dijela, oduševljava i ljepotom nacionalnih parkova. Llogara je smještena uz zadivljujuću albansku rivijeru, a ovaj nacionalni park nudi utočište prirodnih čuda i netaknute divljine. Ovdje se sudaraju zelene planine, guste šume i panoramski pogledi, stvarajući nezaboravno iskustvo za turiste.

Možete se ukrcati na vožnju duž prijevoja Llogara, ceste koja prolazi parkom i pruža prekrasan pogled na Jonsko more i surovu obalu ispod koje oduzima dah. Prošećite stazama parka i uživajte u raznolikoj flori i fauni koja ovo mjesto naziva domom, uključujući rijetke i endemske vrste. Pripazite na nedostižnog balkanskog risa, simbola predanosti Nacionalnog parka Llogara očuvanju.

Ne propustite priliku doći do vrha planine Llogara, gdje vas čekaju panoramski pogledi. Zavirite u plavetnilo Jonskog mora, uživajući u veličanstvenosti obalnog krajolika i dalekih otoka koji nižu horizont.

albanija llogara
Foto: Shutterstock

Gjirokastër – mistična arhitektura osmanskog doba 

Albanija ima veliku ostavštinu iz osmanskog doba koja se najbolje vidi kroz arhitekturu. Gjirokastër je UNESCO-ov lokalitet svjetske baštine, poznat kao “Grad od kamena” koji nudi mješavinu povijesti i kulture. Zašto je Gjirokastër destinacija koju ljubitelji arhitekture moraju posjetiti?

 • Osmanske kuće: U Gjirokastëru ćete naići na kamene ulice i dobro očuvane otomanske kuće koje se nižu gradom. Imaju prepoznatljiva kamena pročelja, tradicionalne drvene balkone s izrezbarenim detaljima. Zakoračite u ove arhitektonske dragulje i istražite njihove bogato ukrašene interijere antiknim namještajem i lokalnom izradom.
 • Dvorac Gjirokastër: Impozantni dvorac Gjirokastër smješten je na vrhu brda s pogledom na grad. Istražite njegovo prostrano područje i zaronite u stoljetnu povijest. Prošećite njegovim srednjovjekovnim zidinama, posjetite Etnografski muzej koji se nalazi unutar njegovih zidina i uživajte u panoramskom pogledu na grad i okolne krajolike.
 • Kuća Skenduli: Albanija je poznata po kultnoj kući Skenduli, veličanstvenom primjeru otomanske arhitekture Gjirokastëra. Ima raskošne detalje poput freski, stolarije i tradicionalne kule.
Foto: Shutterstock

Theth  – nacionalni park koji oduzima dah

Diljem Europe nalaze se najljepši nacionalni parkovi, no Albanija ovdje nikako ne zaostaje. Prekrasan nacionalni park Theth, je čudo prirode koje se može pohvaliti surovim planinama i slikovitim dolinama. Smješten u albanskim Alpama, ovo udaljeno i netaknuto odredište raj je za entuzijaste i ljubitelje prirode.

Otkrijte skrivene dragulje kao što je zadivljujući vodopad Grunas, gdje se netaknuta voda slijeva niz stijene prekrivene mahovinom, stvarajući očaravajući spektakl. Osvježite se u kristalno čistim bazenima ispod vodopada, pomlađujući tijelo i duh.

Uronite u lokalnu kulturu dok nailazite na tradicionalne kamene kuće, od kojih su neke pretvorene u pansione za planinare. Doživite toplu gostoljubivost lokalnog stanovništva i uživajte u domaćoj albanskoj kuhinji, razmjenjujući priče i stvarajući trajna sjećanja.

Istražite legendarno “Plavo oko”, prirodni izvor s vodom tako bistrom i živahnom da se čini očaravajuće plave boje. Svjedočite međuigri svjetla i vode dok gledate u njegove dubine, očarani njegovom nezemaljskom ljepotom. Nacionalni park Theth nudi bijeg od užurbanosti svakodnevnog života, omogućujući vam da se ponovno povežete s prirodom i iskusite pravu bit avanture.

albanija theth
Foto: Shutterstock

Shkodërautentična albanska kuhinja i gostoprimstvo 

Albanija je tradicionalna i topla zemlja koja će vas ugostiti na najbolji mogući način. Pripremite se za uživanje u kulinarskoj avanturi i doživite toplo albansko gostoprimstvo u Shkodëru, ulazu na sjever. Ovaj grad nudi prekrasan spoj tradicionalnih okusa, ukusnih jela i atmosfere dobrodošlice koja će vas natjerati da žudite za još. Ako se pitate zašto je Albanija i Shkodër raj za ljubitelje hrane, evo odgovora:

 • Autentična albanska kuhinja: Upoznajte albansku gastronomiju dok uživate u autentičnim okusima Shkodëra. Kušajte ukusna jela poput “fërgesë”, izdašnog gulaša od mesa, paprike i sira, ili “tavë kosi”, ukusnog pečenog jela s janjetinom i jogurtom. Ne zaboravite probati poznate “qofte”, ukusne mesne okruglice prepune začinskog bilja i začina.
 • Lokalne tržnice: Albanija ima doista živopisnu atmosferu lokalnih tržnica. Tržnice u Shkodëru obiluju svježim proizvodima, aromatičnim začinima i regionalnim specijalitetima. Prošetajte štandovima, komunicirajte s ljubaznim prodavačima i otkrijte niz sastojaka koji prikazuju raznolikost albanske kuhinje. Degustirajte malo lokalnog sira, maslina i kruha za ukusan piknik uz obližnje Skadarsko jezero.
 • Gostoprimstvo i tradicija: Albanija pokazuje tradiciju kroz svoja jela, ali i kulturu. Doživite poznatu albansku gostoljubivost dok večerate u tradicionalnim “kulla” kućama, gdje ćete biti počašćeni toplom dobrodošlicom i autentičnim okusom lokalne kulture. Uvijek je zanimljivo porazgovarati s lokalnim stanovništvom i naučitinešto o njihovoj kulinarskoj tradiciji. Dopustite da srdačna priroda albanskog naroda učini vaše iskustvo objedovanja još nezaboravnijim.
albanija Shkodër
Foto: Shutterstock

Aplonija – arheološko blago u blizini Fiera

Albanija je poznata i pod arheološkom blagu kao što je Aplonija, drvena ruševina smještena  u blizini Fiera. Ovdje se možete vratiti u prošlost i prošetati ostacima ovog nekada uspješnog grčkog i rimskog grada. U Apoloniji ćete upoznati bogatu kulturu i intelektualnu baštinu, koja je nekoć bila poznato središte učenja i filozofije. Istražite arheološki muzej koji sadrži fascinantnu zbirku artefakata, uključujući kipove, keramiku i svakodnevne predmete.

Albanija ima doista fascinatna mjesta na kojima su nekoć hodali veliki filozofi, pjesnici i državnici, a Apolonija je kulturno i političko središte antičkog svijeta. Možda ste fascinirani drevnim civilizacijama ili jednostavno cijenite ljepotu arheoloških nalazišta, u oba slučaja Apolonija je dojmljivo mjesto u kojem snažno odjekuju odjeci prošlosti.

Valbona Valley – spektakularne albanske Alpe

Albanija u svom sjevernom dijelu zemlje nudi utočište za ljubitelje prirode i avanturiste – Nacionalni park Valbona Valley. Ovo je tri razloga zašto je posjet albanskim Alpama u Nacionalnom parku Valbona Valley iskustvo kao nijedno drugo:

 • Veličanstveni planinski vrhovi: Prizor albanskih Alpa i planinskih vrhova koji sežu prema nebu, poseban je doživljaj. Surove planine prekrivene snijegom stvaraju dramatičnu pozadinu koja će vas ostaviti bez riječi. Ovdje možete snimite panoramske poglede koji prikazuju čistu veličinu remek-djela prirode.
 • Bujne doline i alpske livade: Albanija je poznata po očaravajućim dolinama i alpskim livadama kojih u Nacionalnom parku ne nedostaje. Putujte kroz netaknute šume, gdje divlje cvijeće prekriva krajolik, i slušajte melodije ptica koje odjekuju kroz drveće. Uronite u mir prirode, udišite svježi planinski zrak i osjetite spokoj.
 • Avanture na otvorenom: Albanija nudi niz aktivnost za putnike koji dolaze zbog prirode, Uključite se u niz aktivnosti na otvorenom koje će vam podići adrenalin. Krenite na uzbudljiva planinarenja, popnite se na izazovne vrhove ili idite na jahanje kroz doline. Ako ste strastveni ljubitelj prirode, možete kampirati pod zvjezdanim nebom, probuditi se uz svježi planinski zrak i simfoniju prirode koja vas okružuje.
Foto: Shutterstock

Cipar: 10 najboljih mjesta na mediteranskom otoku

Betlehem: 12 predivnih turističkih atrakcija

Betlehem: 12 predivnih turističkih atrakcija