in

Aleksandrija: 20 bisera najveće egipatske luke

Unsplash

Aleksandrija, smještena na sjevernoj obali Egipta uz blistavo Sredozemno more, ne samo da se ističe kao najveća egipatska luka, već i kao grad bogate povijesti, kulture i neizmjerne ljepote. Kao grad koji je osnovao Aleksandar Veliki 331. godine prije Krista, Aleksandrija je tijekom stoljeća bila svjedokom raznih civilizacija – od Helenističke, preko Rimskog Carstva, do islamske vladavine, svaka ostavljajući svoj neizbrisiv trag.

Aleksandrija – znamenitosti

Danas, Aleksandrija predstavlja fascinantnu sintezu prošlosti i sadašnjosti, gdje se drevne ruševine susreću s užurbanim ritmom modernog gradskog života u Africi.

U ovom članku istražit ćemo dvadeset bisera Aleksandrije, od njenih slavnih biblioteka i monumentalnih građevina, preko slikovitih trgova i živopisnih ulica, do mirisnih tržnica i impresivnih muzeja. Svakim korakom kroz ovaj grad, otkrivaju se novi slojevi njegove bogate povijesne tkanine, pozivajući posjetitelje i stanovnike da urone u njegovu jedinstvenu atmosferu i otkriju tajne koje čuvaju njegovi drevni zidovi.

Luka u Aleksandriji
Unsplash

1. Biblioteka Aleksandrija

Biblioteka Aleksandrija, moderna reinkarnacija slavne drevne biblioteke, predstavlja simbol znanja i kulture ne samo za Egipat, već i za cijeli svijet. Smještena uz obalu Sredozemnog mora, ova impresivna građevina otvorena je 2002. godine i služi kao kulturni centar koji promiče razumijevanje među narodima kroz knjige, umjetnost i razmjenu ideja.

Biblioteka sadrži milijune knjiga na raznim jezicima, s posebnim naglaskom na djela koja dokumentiraju egipatsku povijest i civilizaciju. Osim toga, u njoj se nalaze i muzeji, umjetničke galerije, te konferencijski centar. Biblioteka Aleksandrija također domaćin je brojnim međunarodnim simpozijumima, radionicama i kulturnim događajima, čime potiče globalnu komunikaciju i suradnju. Arhitektura zgrade inspirirana je naslijeđem drevne Aleksandrije, a njezin ikonični diskoidni oblik simbolizira izlazak sunca nad znanjem. Posjet biblioteci pruža jedinstven uvid u prošlost i sadašnjost, spajajući ljubitelje knjiga i kulture iz cijelog svijeta.

2. Stup Sv. Marka

Stup Sv. Marka, poznat i kao Pompejev stup, jedan je od najpoznatijih antičkih spomenika u Aleksandriji. Visok preko 20 metara, ovaj granitni stup dominira arheološkim parkom koji je nekad bio dio veličanstvenog Serapeuma, kompleksa posvećenog bogu Serapisu. Stup je izgrađen u čast cara Dioklecijana, koji je krajem 3. stoljeća n.e. oslobodio Aleksandriju nakon opsade. Unatoč imenu, nema povijesnih dokaza da je stup imao ikakve veze s Pompejem Velikim.

Okružen ruševinama koje svjedoče o bogatoj povijesti grada, Stup Sv. Marka ostaje simbolom vječnosti i snage. Posjetitelji ovo mjesto često posjećuju kako bi se divili njegovoj veličanstvenosti i uživali u panoramskom pogledu na okolne ruševine. Ovaj spomenik također služi kao podsjetnik na složenu povijest Aleksandrije, gdje su se kroz stoljeća isprepletale različite kulture i civilizacije.

3. Citadela Kajetbaja

Citadela Kajetbaja, smještena na istočnom kraju drevnog Otoka Faros, jedna je od najupečatljivijih povijesnih znamenitosti Aleksandrije. Izgrađena u 15. stoljeću od strane sultana Kajetbaja kako bi zaštitila grad od napada, ova tvrđava stoji na mjestu gdje se nekoć nalazio slavni Faroski svjetionik, jedno od sedam čuda starog svijeta.

Citadela je izvanredan primjer vojne arhitekture iz mamlučkog perioda i služi kao podsjetnik na strateški položaj Aleksandrije kroz povijest. Posjetitelji mogu istraživati unutrašnjost citadele, uključujući njezine guste zidove i obrambene strukture, te uživati u prekrasnom pogledu na Mediteran. Osim što je popularna turistička atrakcija, Citadela Kajetbaja je i važan simbol otpornosti i ponosa za stanovnike Aleksandrije.

Građevine u Aleksandriji
Unsplash

4. Rimski amfiteatar

Rimski amfiteatar u Aleksandriji, otkriven tek 1960-ih godina tijekom izgradnje, predstavlja jedan od najbolje očuvanih primjera rimskih amfiteatara u Egiptu. Sa svojim polukružnim redovima sjedala, koji mogu primiti oko 800 gledatelja, amfiteatar je bio mjesto zabave i javnih događanja u antičko doba.

Izgrađen u 2. stoljeću n.e., ovaj amfiteatar pokazuje izuzetnu akustiku i arhitektonsku vještinu rimskih graditelja. Danas, ovo mjesto služi kao važan arheološki lokalitet koji nudi uvid u svakodnevni život drevnih Aleksandrijaca. Posjetitelji mogu sjesti na ista mjesta gdje su prije više od tisuću godina sjedili rimski gledatelji, osjećajući povezanost kroz vrijeme. Rimski amfiteatar je nezaobilazna postaja za sve koji žele doživjeti povijest Aleksandrije na autentičan način.

5. Montaza Palace Gardens

Montaza Palace Gardens, prostrani park koji okružuje Kraljevsku palaču Montaza, predstavlja oazu mira i ljepote na obali Aleksandrije. Palača, koja je služila kao ljetnikovac posljednjeg egipatskog kralja, Faruka, sada je otvorena za javnost kao muzej. Vrtovi se prostiru na velikom području i sadrže rijetke vrste biljaka, prekrasne fontane i široke aleje, što ih čini idealnim mjestom za šetnje i odmor.

Unutar parka nalazi se i nekoliko manjih palača i vila, svaka s vlastitom jedinstvenom arhitekturom i pričom. Posjet Montaza Palace Gardens pruža uvid u bogatu povijest i kulturu Egipta, kao i priliku za uživanje u prirodnoj ljepoti i spokoju. Ovo mjesto je popularno među stanovnicima i turistima, pružajući bijeg od užurbanosti gradskog života.

6. Podvodni grad Kleopatrine palače

Podvodni grad Kleopatrine palače, smješten u vodama oko istočne luke Aleksandrije, pruža jedinstven uvid u antički svijet koji je sada potopljen pod morem. Ovo arheološko nalazište sadrži ostatke palače koja se pripisuje Kleopatri, posljednjoj faraonici Egipta, kao i ruševine drevnih hramova i drugih struktura.

Tijekom godina, podvodne ekspedicije otkrile su brojne artefakte, uključujući statue, kovanice i dijelove drevnih zgrada, koji pružaju vrijedne informacije o prošlosti Aleksandrije. Posjetitelji mogu istražiti ovo podvodno blago kroz organizirane ronilačke ture, doživljavajući izravno ostavštinu drevnog grada. Ovo mjesto predstavlja spoj prirodne ljepote i povijesnog značaja, nudeći nezaboravan doživljaj za avanturiste i ljubitelje povijesti.

7. Aleksandrijski nacionalni muzej

Aleksandrijski nacionalni muzej, smješten u restauriranoj palači iz 19. stoljeća, dom je jednoj od najimpresivnijih zbirki artefakata koji pričaju priču o bogatoj povijesti Aleksandrije, od faraonskih vremena, preko grčko-rimske ere, do islamskog perioda. Muzej nudi posjetiteljima priliku da se duboko urone u povijest kroz tri kata eksponata, gdje se ističu predmeti poput antičkih kipova, mumija, starih rukopisa i islamske umjetnosti.

Svaki predmet u muzeju pažljivo je odabran kako bi se prikazala raznolikost kultura i civilizacija koje su oblikovale Aleksandriju. Osim što je obrazovno središte, muzej služi i kao mjesto za razmišljanje o prošlosti i inspiraciju za budućnost. Posjet Aleksandrijskom nacionalnom muzeju nezaobilazan je za svakoga tko želi razumjeti složenu povijesnu tapiseriju ovog fascinantnog grada.

Plaža u Aleksandriji
Unsplash

8. Anfushi nekropola

Anfushi nekropola, jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Aleksandriji, otkriva tajne drevnih običaja i vjerovanja kroz svoje impozantne grobnice i mauzoleje koji datiraju iz grčko-rimske ere. Ove pažljivo uklesane grobnice, ukrašene živopisnim freskama i hijeroglifima, pružaju uvid u umjetnost, kulturu i vjerska uvjerenja drevnih Aleksandrijaca.

Nekropola se nalazi u starom ribarskom kvartu, a posjetitelji mogu istraživati kompleks pod vodstvom stručnjaka, otkrivajući fascinantne detalje o životu i smrti u antičkom Egiptu. Očuvani artefakti i strukture na ovom mjestu čine Anfushi nekropolu ključnim mjestom za razumijevanje povijesne važnosti Aleksandrije kao središta kulturalne razmjene.

9. El Alamein Ratni muzej

El Alamein Ratni muzej, smješten u blizini Aleksandrije, posvećen je jednoj od ključnih bitaka Drugog svjetskog rata koja se odigrala na egipatskom tlu. Muzej nudi detaljan prikaz bitke kod El Alameina, uključujući vojnu opremu, uniforme, fotografije i osobne predmete vojnika koji su sudjelovali u sukobu.

Posjetitelji mogu dobiti dublji uvid u strategije koje su koristile savezničke i osovine sile, kao i u živote običnih vojnika. Osim što je muzej povijesno obrazovno središte, okolno područje služi kao počivalište za vojnike iz različitih zemalja, čime se odaje počast onima koji su izgubili živote. Posjet El Alamein Ratnom muzeju pruža priliku za refleksiju o ratu, miru i žrtvama koje su obilježile suvremenu povijest.

10. Plaže Aleksandrije

Plaže Aleksandrije, koje se protežu duž obale Sredozemnog mora, predstavljaju savršeno mjesto za odmor i opuštanje. Od bučnih i živahnih plaža u samom gradu do mirnijih lokacija malo dalje od centra, Aleksandrija nudi raznolikost izbora za svakoga tko želi uživati u sunčanju, plivanju i vodenim sportovima.

Stanthely plaža i Maamoura plaža su među najpopularnijima, s kristalno čistom vodom i brojnim sadržajima za posjetitelje. Osim sunčanja i kupanja, na plažama se često mogu pronaći kafići i restorani gdje posjetitelji mogu probati lokalne delicije. Posjet plažama Aleksandrije pruža savršen bijeg od gradske vreve i priliku da se doživi ljepota egipatske obale.

Putovanje u Aleksandriju
Unsplash

11. Kraljevska knjižnica Aleksandrija

Kraljevska knjižnica Aleksandrija, iako manje poznata od svoje moderne inačice, bila je jedna od najvažnijih kulturnih institucija drevnog svijeta, smatra se pretečom današnje Biblioteke Aleksandrija. Njezina originalna zbirka, koja je sadržavala tisuće svitaka i rukopisa, privlačila je učenjake iz cijelog antičkog svijeta.

Iako fizički ostaci ove knjižnice nisu sačuvani, njezin duh i nasljeđe žive kroz priče i povijesne zapise. Kraljevska knjižnica simbolizira drevnu želju za znanjem i razumijevanjem svijeta, te je bila središte znanstvenih, filozofskih i književnih istraživanja. Njezina legenda inspirira znanstvenike i istraživače diljem svijeta, podsjećajući na vrijednost znanja i obrazovanja.

12. Park Montazah

Park Montazah, koji okružuje istoimenu palaču, predstavlja jedno od najljepših i najmirnijih mjesta u Aleksandriji. Ovaj prostrani zeleni prostor, koji se proteže duž obale, nudi posjetiteljima priliku za odmor i rekreaciju, daleko od gradske gužve.

Park je poznat po svojim pažljivo uređenim vrtovima, egzotičnim biljkama i širokim alejama, što ga čini idealnim mjestom za šetnje, piknike i obiteljska okupljanja. Unutar parka nalaze se i male plaže, kao i brojne povijesne građevine, uključujući palače i vile koje datiraju iz vremena kada je ovaj prostor bio ljetna rezidencija egipatske kraljevske obitelji. Park Montazah je oaza mira koja nudi jedinstvenu kombinaciju prirodne ljepote i povijesnog šarma.

Znamenitosti u Aleksandriji
Unsplash

13. Podmornica Abukir

Podmornica Abukir, izložena u pomorskom muzeju u Aleksandriji, predstavlja fascinantan uvid u vojnu povijest Egipta. Ova povijesna podmornica, koja je služila u egipatskoj mornarici, sada je dostupna javnosti kao muzejski eksponat. Posjetitelji mogu istražiti unutrašnjost podmornice, upoznati se s njezinom strukturom, načinom rada i životom posade na moru.

Izložba podmornice Abukir pruža jedinstvenu priliku da se doživi dio vojne povijesti iz neposredne blizine, nudeći uvid u tehnološka dostignuća i izazove s kojima su se suočavali mornari. Ovaj muzejski komad je vrijedan podsjetnik na stratešku važnost Aleksandrije kao pomorske baze kroz povijest.

14. Zoološki vrt Aleksandrija

Zoološki vrt Aleksandrija, smješten u srcu grada, dom je brojnim vrstama životinja iz Egipta i cijelog svijeta. Ovaj zoološki vrt ne samo da pruža zabavu i edukaciju za posjetitelje svih uzrasta, već i igra ključnu ulogu u očuvanju ugroženih vrsta. Posjetitelji mogu vidjeti raznolikost životinjskog carstva, uključujući egzotične ptice, reptile i sisavce, u okruženjima koja su pažljivo dizajnirana da oponašaju njihova prirodna staništa.

Zoološki vrt također organizira obrazovne programe i radionice, promičući važnost zaštite prirode i životinjskog svijeta. Posjet zoološkom vrtu u Aleksandriji idealna je prilika za obitelji da provedu dan u učenju i istraživanju, uživajući u blizini prirode.

15. Stanica tramvaja Ramleh

Stanica tramvaja Ramleh, klasični primjer kolonijalne arhitekture, smatra se jednim od najljepših i najfotogeničnijih mjesta u Aleksandriji. Ova povijesna stanica, koja još uvijek služi kao važna točka u gradskom prijevoznom sustavu, odiše šarmom starih svjetskih gradova. Tramvaji, koji već više od stotinu godina prevoze stanovnike i posjetitelje Aleksandrije, dio su živopisne gradske kulturne baštine.

Vožnja tramvajem nudi jedinstvenu priliku da se doživi grad iz perspektive lokalnih stanovnika, prolazeći kroz različite četvrti i uz obalu, otkrivajući skrivene ljepote i svakodnevni život Aleksandrije. Stanica tramvaja Ramleh predstavlja spoj povijesti, kulture i modernog života, čineći je nezaobilaznom postajom za svakog posjetitelja.

Zanimljivosti o Aleksandriji
Pixabay

16. Fort Qaitbey

Fort Qaitbey je monumentalna tvrđava koja se uzdiže na ulazu u istočnu luku Aleksandrije, na mjestu gdje se nekoć nalazio slavni Faroski svjetionik. Izgrađena u 15. stoljeću od strane sultana Qaitbeya, ova citadela služila je kao ključna obrambena točka protiv osmanskih i drugih napadača.

Danas, Fort Qaitbey nudi posjetiteljima priliku da istraže staru vojnu arhitekturu, uključujući guste zidine, stražarske kule i unutrašnje dvorište. S vrha tvrđave pruža se spektakularan pogled na Sredozemno more i gradsku obalu. Posjet ovoj tvrđavi ne samo da je putovanje kroz vrijeme, već i prilika da se doživi jedan od najljepših zalazaka sunca u Aleksandriji.

17. Vrtovi palače Antoniades

Vrtovi palače Antoniades, skriveni dragulj unutar Aleksandrije, predstavljaju prekrasno očuvani primjer raskošnih vrtova iz doba Belle Époque. Ovi prostrani vrtovi, koji okružuju impozantnu palaču izgrađenu od strane grčkog milijunaša Sir Johna Antoniadesa sredinom 19. stoljeća, dom su brojnim rijetkim biljnim vrstama, statuama i fontanama.

Posjetitelji mogu šetati kroz labirinte zelenila, otkrivajući klasične paviljone i romantične mostove, dok uživaju u miru i tišini daleko od gradske buke. Vrtovi palače Antoniades savršeno su mjesto za ljubitelje prirode i one koji traže inspiraciju u klasičnoj ljepoti i eleganciji.

18. Greco-Roman Museum

Greco-Roman Museum u Aleksandriji je dom jednoj od najvažnijih kolekcija umjetničkih i arheoloških predmeta iz grčko-rimskog perioda u Egiptu. Ovaj muzej, osnovan krajem 19. stoljeća, sadrži preko 40.000 objekata koji prikazuju bogatu kulturnu razmjenu i sintezu između grčke, rimske i egipatske civilizacije.

Posjetitelji mogu vidjeti izvanredne skulpture, freske, mozaike, kovanice i svakodnevne predmete koji svjedoče o složenom društvenom, religijskom i umjetničkom životu antičke Aleksandrije. Muzej također pruža detaljne informacije o povijesti grada i njegovoj ulozi kao središta znanja i kulture.

19. Plaža Abu Qir

Plaža Abu Qir, smještena na istočnom rubu Aleksandrije, poznata je po svojoj prirodnoj ljepoti i povijesnom značaju. Ovo područje, koje je bilo poprište poznate pomorske bitke između britanske i francuske flote tijekom

Napoleonskih ratova, danas je popularno odredište za sunčanje, plivanje i razne vodene sportove. Plaža nudi čistu vodu i mirnu atmosferu, idealnu za one koji traže bijeg od gužve na popularnijim gradskim plažama. U blizini plaže nalaze se i nekoliko restorana gdje posjetitelji mogu uživati u svježim morskim specijalitetima i tradicionalnoj egipatskoj kuhinji.

20. Pompey’s Pillar

Pompey’s Pillar ili Stup Pompeja je impresivan rimski trijumfalni stup smješten na arheološkom lokalitetu u Aleksandriji. Visok preko 26 metara, ovaj stup od crvenog granita predstavlja jedan od najvećih monolitnih stupova ikad izgrađenih. Unatoč imenu, stup zapravo nema veze s rimskim vojskovođom Pompejem, već je podignut u čast cara Dioklecijana početkom 4. stoljeća.

Okolno područje sadrži ostatke antičkih hramova i drugih struktura, pružajući posjetiteljima uvid u arhitektonsko i povijesno bogatstvo Aleksandrije. Ovaj jedinstveni spomenik služi kao podsjetnik na dugotrajnu povijest grada i njegovu važnost kao centra kulture i moći u antičkom svijetu.

Zanimljivosti u Zagrebu: 20 stvari koje morate probati

Zanimljivosti u Zagrebu: 20 stvari koje morate probati

Peloponez: Evo 18 neodoljivih čuda koje morate vidjeti!

Poluotok Peloponez i 18 neodoljivih čuda koje morate vidjeti