in

Saudijska Arabija: Donosimo 23 izuzetnih znamenitosti

Shutterstock

Saudijska Arabija, zemlja pustinjskih čuda i drevnih tajni, otvara svoja vrata svijetu s neskrivenim ponosom. U ovom članku, zaronit ćemo u bogatstvo i raznolikost saudijskih znamenitosti koje će vas zasigurno ostaviti bez daha.

Od veličanstvenih pješčanih dina Rub’ al Khali pustinje do mističnih tragova prošlosti u Madain Salehu, od modernih čuda kao što je neboder Kingdom Tower do tihe ljepote Crvenog mora, Saudijska Arabija je zemlja koja čeka da otkrijete njene skrivene dragulje.

Pridružite nam se u ovoj avanturi i otkrijte top 23 najzanimljivijih znamenitosti u Saudijskoj Arabiji. Pripremite se da budete očarani, iznenađeni i potpuno zaneseni ovim jedinstvenim destinacijama koje oblikuju srce i dušu ove fascinantne zemlje.

Znamenitosti u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija, zemlja dubokih pustinjskih pejzaža, drevne povijesti i raskošnih gradova, sve više postaje privlačna destinacija za putnike željne otkrivanja. Od stjenovitih planinskih terena do drevnih arheoloških nalazišta, ova zemlja nudi nevjerojatnu raznolikost znamenitosti. Sada ćemo istražiti preko 20 najboljih znamenitosti u Saudijskoj Arabiji koje svjedoče o bogatoj kulturi, povijesti i prirodnoj ljepoti ovog dijela svijeta.

1. Al-Ula

Al-Ula je nevjerojatna drevna oaza smještena u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije. Poznata je po svojim spektakularnim stijenama i drevnim naseljima, uključujući Madain Saleh, prvo svjetsko naslijeđe UNESCO-a u Saudijskoj Arabiji.

Ovo područje bilo je dom mnogim civilizacijama kroz povijest, uključujući Nabatejce koji su izgradili impresivne grobnice uklesane u stijene. Al-Ula također nudi zadivljujuće prirodne pejzaže, od pješčanih pustinja do zelenih dolina. Posjetitelji mogu istražiti drevne ruševine, uživati u vožnji kroz pustinju ili se diviti zvjezdanom nebu daleko od gradske svjetlosti.

Saudijska Arabija - oaza
Shutterstock

2. Riad

Riad, glavni grad Saudijske Arabije, dinamičan je metropolis koji spaja modernu arhitekturu s tradicionalnim saudijskim elementima. Grad je dom impresivnim znamenitostima kao što su Kingdom Centre Tower, jedan od najviših zgrada u zemlji, i Al-Masmak tvrđava, koja pruža uvid u saudijsku povijest.

Riad nudi raznovrsne kulturne doživljaje, od luksuznih trgovačkih centara do tradicionalnih tržnica. Posjetitelji mogu istražiti brojne muzeje, uživati u lokalnoj kuhinji ili se opustiti u jednom od mnogih zelenih parkova grada.

Glavni grad
Shutterstock

3. Džeda

Džeda, važna luka i vrata u Meku, poznata je po svojoj živahnoj obali i povijesnom distriktu Al-Balad, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj stari dio grada prepun je tradicionalnih kuća s drvenim prozorima, zvanim rawasheen, i uskim ulicama koje odišu poviješću.

Džeda također nudi neke od najboljih podvodnih atrakcija na Crvenom moru, uključujući svjetski poznate lokacije za ronjenje s bogatim morskim životom. Posjetitelji mogu uživati u šetnji uzduž obale, posjetiti impresivne suvremene trgovačke centre ili istražiti lokalne tržnice.

4. Rub’ al Khali

Rub’ al Khali ili Prazna četvrt, jedna je od najvećih pješčanih pustinja na svijetu, koja se proteže kroz južni dio Saudijske Arabije. Ova ogromna pustinja poznata je po svojim zapanjujućim pješčanim dinama, koje mogu doseći visinu do 250 metara.

Rub’ al Khali nudi nezaboravno iskustvo za avanturiste i one koji traže mir. Posjetitelji mogu organizirati safari pustinjom, kampirati pod zvijezdama ili jednostavno uživati u nevjerojatnim pejzažima i tišini pustinje.

Jedna od najvećih pustinja
Shutterstock

5. Mekka

Mekka je sveti grad u islamu i mjesto hodočašća za milijune muslimana svake godine. Iako je pristup gradu ograničen samo na muslimane, njegov značaj i duhovnost su globalno poznati. Najpoznatija znamenitost u Mekki je Velika džamija s Kabom, koja je srce islamskog svijeta.

Posjetitelji mogu osjetiti duboku duhovnost i zajedništvo dok obavljaju obrede hodočašća. Mekka također nudi razne druge religijske i povijesne lokacije koje odražavaju bogatu islamsku baštinu.

Grad Mekka
Shutterstock

6. Medaina

Medaina, smještena na sjeveru Saudijske Arabije, poznata je po svojim dobro očuvanim drevnim naseljima iz doba Nabatejaca, slično kao i Al-Ula. Ovo područje, okruženo datumskim palmama i zelenilom, pruža jedinstven uvid u život drevnih civilizacija.

Posjetitelji mogu istražiti brojne ruševine, uključujući drevne kuće, tržnice i hramove. Medaina je također poznata po svojim spektakularnim prirodnim izvorima i vodopadima, koji pružaju osvježavajući bijeg od pustinjske vrućine.

Područje Medine
Shutterstock

7. Diriyah

Diriyah, nekadašnja prijestolnica prvog Saudijskog kraljevstva, smatra se jednim od najvažnijih kulturnih mjesta u zemlji. Ovo područje, koje se nalazi na rubu Rijada, dom je At-Turaifa, UNESCO-ve svjetske baštine.

Posjetitelji mogu istražiti drevne palače, zidine i kuće koje odišu poviješću i tradicijom. Diriyah nudi uvid u rani saudijski način života i arhitekturu, a također je i centar za brojne kulturne i zabavne događaje.

8. Asir Nacionalni Park

Asir Nacionalni Park, smješten u jugozapadnom dijelu Saudijske Arabije, predstavlja dramatičnu promjenu u pejzažu u odnosu na pustinjsku okolinu. Ovaj park je dom bogate raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, kao i planinskih lanaca i zelenih dolina.

Posjetitelji mogu uživati u planinarenju, promatranju ptica i kampiranju u ovom prekrasnom prirodnom okruženju. Asir nudi jedinstvenu priliku da se doživi drugačija strana Saudijske Arabije, s hladnijom klimom i bujnom vegetacijom.

9. Najran

Najran, grad smješten na jugu Saudijske Arabije, poznat je po svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj raznolikosti. Ovaj područje ima bogatu povijest koja datira još iz preislamskog perioda, a posjetitelji mogu istražiti brojne arheološke nalazišta, uključujući starije naselje Al-Ukhdood.

Najran također nudi prekrasne primjere tradicionalne arhitekture, živopisne tržnice i impresivne dvorce. Okolica grada nudi prirodne ljepote, uključujući planine i zelene doline.

10. Jazan

Jazan, grad na jugozapadnoj obali Saudijske Arabije, služi kao vrata u prekrasni arhipelag Farasan. Ovi otoci poznati su po svojim kristalno čistim vodama, bogatom morskom životu i netaknutim plažama.

Posjetitelji mogu uživati u ronjenju, ribolovu ili istraživanju bogate kulturne baštine otoka, uključujući drevne kuće i lokalne tradicije. Jazan i otoci Farasan nude savršeni bijeg od gradske vreve, omogućavajući posjetiteljima da dožive mir i ljepotu saudijske obale.

11. Abha

Abha, glavni grad Asir regije, poznat je po svojoj svježoj, planinskoj klimi i prekrasnim krajolicima. Smješten na visinama većim od 2,200 metara, Abha nudi bijeg od pustinjske vrućine s panoramskim pogledima na planine i doline.

Posjetitelji mogu istražiti lokalne umjetničke galerije, uživati u tradicionalnim tržnicama ili se uputiti na avanture poput planinarenja, paraglidinga i istraživanja okolnih nacionalnih parkova. Ovaj grad također je dom zapanjujućim prirodnim atrakcijama kao što su jezero Al-Soudah i zeleni parkovi koji nude brojne rekreacijske aktivnosti.

Pogled na planine
Shutterstock

12. Tayma

Tayma je stari oazni grad u sjeverozapadnoj Saudijskoj Arabiji poznat po svojoj bogatoj povijesti i arheološkim nalazištima.

Ovo područje je bilo važno trgovačko i kulturno središte tijekom drevnih vremena te je dom mnogim povijesnim znamenitostima, uključujući dobro očuvanu babilonsku kraljevsku palaču i stari zidovi grada. Posjetitelji mogu istražiti drevne spomenike, uživati u lokalnoj kulturi i istraživati bogatu povijest ove fascinantne regije.

13. Al-Khobar

Al-Khobar je moderni grad smješten na obali Perzijskog zaljeva, poznat po svojim lijepim plažama, elegantnim trgovačkim centrima i živahnoj obalnoj šetnici. Grad nudi mješavinu suvremenog života i tradicionalne kulture s brojnim restoranima, kafićima i trgovinama.

Posjetitelji mogu uživati u vodenim sportovima, ribolovu ili jednostavno opuštanju na sunčanim plažama. Al-Khobar je također idealno polazište za izlete u okolne atrakcije, uključujući ostrvo Tarout i povijesni grad Dammam.

14. Tabuk

Tabuk, smješten na sjeverozapadu Saudijske Arabije, regija je poznata po svojoj bogatoj povijesti i spektakularnim prirodnim ljepotama. Grad Tabuk služi kao ulaz u neka od najzapanjujućih prirodnih čuda regije, uključujući Crveno more i planinu Al-Lawz.

Posjetitelji mogu istraživati drevne gradove poput Al-Bida i Magha’ir Shu’ayb, uroniti u kristalno čiste vode Crvenog mora ili uživati u planinarskim i kamperskim avanturama u okolnim planinama.

Arapska priroda
Shutterstock

15. Umluj

Umluj, često nazivan “Maldivi Saudijske Arabije”, je primorski grad poznat po svojim nevjerojatnim bijelim pješčanim plažama i kristalno čistoj vodi. Ovo područje, smješteno uz obalu Crvenog mora, nudi idilično okruženje za opuštanje, plivanje i ronjenje.

Posjetitelji mogu istražiti bogat podvodni svijet, uključujući šarene koraljne grebene i raznolik morski život. Umluj nije samo savršeno mjesto za ljubitelje plaže i sunca, već i za one koji traže bijeg u prirodu daleko od urbanih centara.

16. Al Ahsa

Al Ahsa, najveća oaza na svijetu, smještena je na istoku Saudijske Arabije i dom je bogate povijesti, kulture i prirodnih ljepota. Ova UNESCO-va svjetska baština poznata je po svojim brojnim izvorima, zelenim poljima i historijskim građevinama.

Posjetitelji mogu istraživati tradicionalne tržnice, drevne džamije i kuće od blata te uživati u prirodnim ljepotama poput vrućih izvora i pješčanih dina. Al Ahsa nudi jedinstveni uvid u tradicionalni život u Saudijskoj Arabiji te priliku za opuštanje i rekreaciju.

17. Qassim

Qassim regija smještena je u srcu Saudijske Arabije i poznata je po svojim plodnim zemljištima, tradicionalnim tržnicama i kulturnim festivalima. Ovaj bogat poljoprivredni kraj dom je velikom broju palmi datulja, čineći ga jednim od vodećih proizvođača datulja u svijetu.

Posjetitelji mogu doživjeti autentični saudijski način života, istražujući seoska područja, kušajući lokalne delicije i sudjelujući u kulturnim događajima. Qassim također nudi prekrasne prirodne parkove i rezervate gdje posjetitelji mogu uživati u pikniku i opuštanju.

Regija Qassim
Shutterstock

18. Hail

Hail, smješten u sjevernom dijelu Saudijske Arabije, poznat je po svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj baštini. Ovo područje je bilo važno trgovačko i socijalno središte tijekom drevnih vremena i dom je mnogim arheološkim nalazištima.

Posjetitelji mogu istražiti drevne petroglife u Jubbah i Al-Shuwaymis, koje su UNESCO-va svjetska baština, i doživjeti tradicionalne običaje i kulturu lokalnog stanovništva. Hail nudi i prekrasne prirodne pejzaže, uključujući planine i pustinje, idealne za avanturističke aktivnosti poput planinarenja i vožnje džipovima.

19. Najd

Najd, široka unutrašnja regija Saudijske Arabije, srcem je saudijske kulture i povijesti. Ovo područje je poznato po svojim tradicionalnim mud-brick naseljima, beduinskoj kulturi i značajnim povijesnim gradovima kao što su Buraidah i Unaizah.

Posjetitelji mogu istražiti starinske tržnice, sudjelovati u kameljim trkama i otkriti bogatu saudijsku baštinu kroz muzeje i kulturne festivale. Najd također nudi jedinstvene prirodne ljepote, od pješčanih pustinja do zelenih oaza, pružajući posjetiteljima širok spektar aktivnosti na otvorenom.

20. Dhahran

Dhahran, smješten u istočnoj provinciji Saudijske Arabije, poznat je kao središte saudijske naftne industrije. Osim svoje industrijske važnosti, Dhahran nudi kulturne i obrazovne atrakcije kao što je King Abdulaziz Center for World Culture, poznat kao Ithra. Ithra je kulturni centar namijenjen promicanju umjetnosti, znanosti, književnosti i inovacija u saudijskom društvu.

Centar uključuje muzej, knjižnicu, kino, kazalište i izložbene prostore, te služi kao središte za kreativni razvoj i međukulturni dijalog. Osim Ithrae, Dhahran je dom Saudi Aramco, najveće svjetske naftne kompanije, čiji sjedište i izložbeni prostor pružaju uvid u povijest i razvoj naftne industrije u regiji. Grad je također blizu prekrasnih plaža Perzijskog zaljeva, što ga čini popularnim mjestom za rekreaciju i odmor.

Dhahran
Shutterstock

21. Edge of the World

Edge of the World, poznat i kao Jebel Fihrayn, jedna je od najpoznatijih prirodnih atrakcija u blizini Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Ovaj spektakularni prirodni kameni zid, dio dužeg lanca planina Tuwaiq, pruža posjetiteljima zapanjujući pogled na beskrajnu ravnicu koja se proteže ispod. Stijene su visoke i pružaju osjećaj kao da stojite na rubu svijeta, odakle potječe i ime ove znamenitosti.

Područje je popularno među planinarima i ljubiteljima prirode koji dolaze uživati u nevjerojatnim panoramskim pogledima i otkrivati bogatu geologiju i fosile skrivene među stijenama. Posjet Edge of the World pruža jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje odražava prirodnu ljepotu i geološku raznolikost Saudijske Arabije.

Edge of the World
Shutterstock

22. Al-Balad, Jeddah

Al-Balad je povijesno srce Jeddaha, jednog od najvećih gradova u Saudijskoj Arabiji. Ovo staro gradsko jezgro, osnovano u 7. stoljeću kao glavna vrata za hodočasnike koji putuju u Meku, danas je UNESCO-va svjetska baština koja privlači posjetitelje svojom jedinstvenom arhitekturom i kulturnom atmosferom.

Zgrade u Al-Baladu poznate su po svojim tradicionalnim fasadama od korala i drvenim balkonima, poznatim kao “rawasheen”. Šetnja uskim uličicama Al-Balada vodi posjetitelje kroz stoljeća bogate povijesti i kulture.

23. Al-Fahidi Fort, Riyadh

Al-Fahidi Fort, poznat i kao Masmak Fort, nalazi se u srcu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Ova impozantna tvrđava od blata i cigle ključni je dio saudijske povijesti i kulture, jer je odigrala ključnu ulogu u ponovnom osvajanju Rijada 1902. godine od strane Abdulaziza Al Sauda, što je bio presudan događaj u stvaranju modernog Saudijskog Kraljevstva.

Danas je Al-Fahidi Fort muzej koji prikazuje život u Saudijskoj Arabiji prije otkrića nafte. Posjetitelji mogu istražiti razne izložbe koje prikazuju tradicionalne saudijske artefakte, odjeću, oružje, alate i fotografije. Unutar tvrđave, guste zidove i starije arhitektonske značajke, posjetitelji mogu osjetiti povijest koja prožima ovu znamenitost.

Fort nudi uvid u tradicionalne metode gradnje i obrane, kao i život stanovnika regije prije modernizacije. Posjet Al-Fahidi Fortu pruža jedinstveno povijesno iskustvo koje spaja prošlost i sadašnjost saudijske kulture i nasljeđa.

Masmak Fort
Shutterstock

Zanimljivosti o Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija, zemlja koja se prostire na većem dijelu Arapskog poluotoka, fascinantna je destinacija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta svojom bogatom poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama.

Ova zemlja nije samo kolijevka islama i dom dvaju najsvetijih gradova muslimanskog svijeta, Mekke i Medine, već je i mjesto gdje se susreću drevne tradicije i suvremeni razvoj. U nastavku ćemo istražiti 10 zanimljivosti o Saudijskoj Arabiji koje otkrivaju njezinu jedinstvenost i raznolikost.

1. Kolijevka islama

Saudijska Arabija je kolijevka islama, najmlađe od tri velike abrahamske religije. U 7. stoljeću, prorok Muhamed je započeo širiti poruke islama iz Mekke, grada u Saudijskoj Arabiji. Mekka i Medina, drugi najsvetiji grad u islamu, smješteni su unutar granica današnje Saudijske Arabije.

Svake godine, milijuni muslimana iz cijelog svijeta dolaze u Saudijsku Arabiju kako bi obavili hadž, jedan od pet stupova islama. Ova duhovna putovanja duboko su ukorijenjena u islamskoj kulturi i tradiciji te imaju ogroman značaj za vjernike.

2. Najveća pustinja pješčanog tipa

Saudijska Arabija dom je Rub’ al Khali, ili Prazne četvrti, najveće pustinja pješčanog tipa na svijetu. Ova ogromna pustinja pokriva veći dio južne Saudijske Arabije i proteže se na stotine tisuća kvadratnih kilometara. Rub’ al Khali poznata je po svojim veličanstvenim pješčanim dinama, koje mogu doseći visine veće od 250 metara. Pustinja je također poznata po svojoj ekstremnoj suhoći i visokim temperaturama, što ju čini jednim od najneprijateljskijih staništa na Zemlji.

3. Gospodarstvo bogato naftom

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik nafte i ima drugu najveću poznatu rezervu nafte na svijetu. Ova bogatstva nafte transformirala su zemlju od relativno siromašne zemlje do jedne od najbogatijih na svijetu.

Naftna industrija čini kralježnicu saudijskog gospodarstva i ima velik utjecaj na globalno gospodarstvo. U posljednjih nekoliko godina, Saudijska Arabija je pokrenula razne inicijative za diversifikaciju svojeg gospodarstva kako bi smanjila ovisnost o nafti, uključujući ulaganja u turizam, obnovljivu energiju i tehnologiju.

4. Saudijska Arabija i ispijanje kave

Saudijska Arabija poznata je po svojoj dugoj tradiciji pijenja kave. Arapska kava, poznata kao “qahwa”, centralni je dio saudijske gostoljubivosti i kulture. Tradicionalno se poslužuje s datuljama i obično se priprema s kardamomom, što joj daje poseban okus.

Posluživanje kave u Saudijskoj Arabiji nije samo gesta dobrodošlice, već i važan dio društvenih i poslovnih sastanaka. Obred pripreme i posluživanja kave ima duboke korijene u saudijskoj tradiciji i odražava bogatstvo i složenost lokalne kulture.

5. UNESCO-va svjetska baština

Saudijska Arabija dom je nekoliko lokaliteta koji su uvršteni na UNESCO-v popis svjetske baštine. Jedan od takvih lokaliteta je Al-Ula, područje s bogatom poviješću i spektakularnim prirodnim i arheološkim znamenitostima, uključujući drevni grad Madain Saleh.

Drugi značajni UNESCO-v lokalitet je At-Turaif u Diriyahu, koji se smatra kolijevkom saudijske države. Ovi lokaliteti su svjedoci drevne povijesti i kulture regije te pružaju uvid u život i civilizacije koje su nekad cvjetale na ovim područjima.

6. Kraljevska obitelj

Saudijska Arabija je apsolutna monarhija kojom vlada kraljevska obitelj Al Saud. Ova obitelj ima duboke korijene u povijesti i kulturi regije, a njezini članovi imaju ključne uloge u upravljanju zemljom. Kralj ima vrhovnu vlast, a podržan je od strane velikog broja prinčeva i savjetnika.

Dinastija Al Saud igra centralnu ulogu u političkom, ekonomskom i socijalnom životu zemlje. Tradicija i obiteljske vrijednosti duboko su ukorijenjene u saudijskom društvu, a kraljevska obitelj smatra se čuvarom ovih tradicija.

7. Arapski konji

Saudijska Arabija poznata je po svojim arapskim konjima, koji se smatraju jednima od najljepših i najbržih konja na svijetu. Ovi elegantni konji imaju dugu i uglednu povijest unutar arapske kulture, gdje se cijene zbog svoje izdržljivosti, brzine i blage naravi.

Arapski konji igraju ključnu ulogu u saudijskoj baštini, a njihovo uzgajanje i trke su popularni ne samo unutar zemlje već i na međunarodnoj razini. Održavaju se brojne manifestacije i festivali posvećeni arapskim konjima, što odražava važnost ovih životinja u saudijskoj kulturi.

Arapski konji
Shutterstock

8. Tradicionalna saudijska odjeća

Tradicionalna saudijska odjeća odražava bogatu kulturu i povijest zemlje. Muškarci obično nose “thobe”, dugi bijeli ogrtač, koji pruža udobnost u vrućim pustinjskim uvjetima. Na glavi nose “shemagh” ili “ghutra”, crveno-bijeli ili bijeli kvadratni šal, zajedno s “agalom”, crnim užetom koje ga drži na mjestu.

Žene nose “abaya”, dugu crnu haljinu, i “hijab” ili “niqab” za pokrivanje glave i lica u javnosti. Ova tradicionalna odjeća simbolizira kulturni identitet i poštovanje prema islamskim vrijednostima.

9. Saudijska kuhinja

Saudijska kuhinja bogata je okusima i tradicijama, kombinirajući utjecaje iz Bliskog Istoka, Azije i Afrike. Tradicionalna jela često uključuju rižu, janjetinu, piletinu, jogurt, i razne začine, pružajući jedinstven i bogat okus. Jedno od najpopularnijih jela je “kabsa”, aromatična smjesa riže, mesa i začina.

Osim toga, “jareesh”, “mansaf” i “saleeg” su druga tradicionalna jela koja reflektiraju kulturnu raznolikost saudijske kuhinje. Datulje i arapska kava su centralni elementi gostoprimstva i društvenog života.

10. Saudijski vizionarski program

Saudijska Arabija trenutno provodi ambiciozan program reformi poznat kao “Vision 2030”, čiji je cilj smanjiti zemljinu ovisnost o nafti i diverzificirati gospodarstvo. Program predvođen krunskim princem Mohammedom bin Salmanom usmjeren je na razvoj javnih sektora poput zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, rekreacije i turizma.

“Vision 2030” uključuje i inicijative za povećanje zapošljavanja saudijskih građana, poticanje privatnog sektora i otvaranje zemlje stranim ulagačima i turistima. Ove reforme označavaju značajne promjene u saudijskom društvu i ekonomiji te pokazuju težnju zemlje za modernizacijom i inovacijama.

Hegra Alula
Shutterstock

Saudijska Arabija je zemlja kontrasta i raznolikosti, koja spaja drevnu povijest s modernim razvojem. Od svetih mjesta islama do veličanstvenih prirodnih fenomena poput Edge of the World, od bogate kraljevske povijesti do vizionarskih budućih planova, Saudijska Arabija nudi jedinstveni spoj tradicije i inovacije. Kulturna baština, prirodne ljepote i dinamičan društveni razvoj čine ovu zemlju fascinantnom destinacijom za istraživanje.

Bilo da ste zainteresirani za povijest, kulturu, religiju ili prirodu, Saudijska Arabija nudi bogatstvo iskustava i otkrića. Kako se zemlja otvara prema svijetu kroz svoj program Vision 2030, očekuje se da će postati još pristupačnija i privlačnija za međunarodne posjetitelje. Saudijska Arabija nastavlja graditi mostove između svog bogatog naslijeđa i obećavajuće budućnosti, pozivajući svijet da istraži njezine skrivene dragulje.

Putujmo u Paragvaj! Top 20 koje možete učiniti i posjetiti

6 zanimljivosti o Paragvaju i 19 najvećih znamenitosti

Županja je srce Slavonije

Županja vas poziva: 6 razloga za odmor u srcu Slavonije