in

Bocvana: 13 skrivenih dragulja koje morate posjetiti!

Shutterstock

Bocvana, smještena u srcu južne Afrike, jedna je od najfascinantnijih destinacija na kontinentu. Ova zemlja bogata divljim prostranstvima, kulturnom raznolikošću i zanimljivom poviješću privlači putnike iz cijelog svijeta. U ovom članku istražujemo povijest, turizam i zanimljivosti Bocvane.

Povijest Bocvane

Povijest Bocvane je duboko ukorijenjena u dugu tradiciju afričkih naroda. Mnogi se tragovi naselja datiraju iz prapovijesti, a najraniji dokazi o ljudskim aktivnostima u ovom području datiraju između 2.000 i 5.000 godina prije Krista. No, moderna povijest Bocvane obilježena je dolaskom kolonijalnih sila u 19. i 20. stoljeću.

Bocvana, tada poznata kao Protektorat Bečuanski, bila je britanska kolonija sve do 1966. godine kada je stekla neovisnost pod vodstvom Seretse Khama, prvog predsjednika Bocvane. Od tada je zemlja postigla izvanredan napredak u raznim aspektima, uključujući ekonomiju, obrazovanje i infrastrukturu.

Grad
Shutterstock

Turizam u Bocvani

Bocvana je postala poznata po svojim netaknutim prirodnim ljepotama i jedinstvenim safari iskustvima. Nacionalni parkovi i rezervati poput Okavango Delta, Moremi Game Reserve i Chobe National Park dom su raznovrsnoj divljoj fauni, uključujući slonove, lavove, nosoroge i mnoge druge vrste.

Okavango Delta, najveći unutarnji delta na svijetu, posebno se izdvaja. Ovo močvarno područje postaje oaza za divlje životinje tijekom sušnih razdoblja, privlačeći brojne ptice i životinje. Posjetitelji mogu istraživati ovo jedinstveno područje pomoću mokrih safarija ili čamcima na vesla.

Pustinja Kalahari također je atrakcija za avanturiste i ljubitelje prirode. Ovo prostrano područje pruža priliku za off-road avanture, promatranje divljih životinja i upoznavanje s lokalnim plemenima poput San naroda, poznatih po svojim vještinama lova i preživljavanja u pustinjskim uvjetima.

Zanimljivosti o Bocvani

  1. Bocvana je dom najvećem broju divljih slonova na svijetu. Očuvanje ovih divljih životinja ima veliki značaj u ovoj zemlji, a možete posjetiti mnoge rezervate posvećene njihovoj zaštiti.
  2. Zvjezdano nebo u Bocvani jedno je od najčišćih i najljepših na svijetu. To je zemlja s malo svjetlosnog onečišćenja, što je čini idealnim mjestom za promatranje zvijezda.
  3. Bocvana je dom plemena San poznatih i kao Bošmani. To su pradavni narodi lovci-sakupljači s bogatom kulturnom baštinom.
  4. Bocvana je dom za nevjerojatnu brojnost ptica. Ima preko 600 različitih vrsta ptica koje obitavaju u različitim ekosustavima zemlje.
  5. Valuta u Bocvani je pula, a ime dolazi od biljke koja raste u ovom području i koristi se tradicionalno za izradu šešira i košara.

Bocvana je zemlja koja nudi nevjerojatno raznovrsno iskustvo za putnike. Od divljeg safarija do upoznavanja s bogatom kulturnom baštinom, ova afrička destinacija ima mnogo toga za ponuditi. Povijest Bocvane obilježena je izazovima i usponima, a današnja zemlja svijetli kao primjer prosperiteta i očuvanja divljih ljepota Afrike.

Bocvana
Shutterstock

Bocvana i njene znamenitosti

Bocvana je prepuna atrakcija koje će oduševiti putnike svojom raznolikošću prirodnih ljepota i kulturnih doživljaja.

1. Delta Okavango

Delta Okavango predstavlja jedno od najčudesnijih prirodnih čuda na svijetu, prostirući se na nevjerojatnih 15.000 četvornih kilometara beskrajnih vodenih kanala, laguna i otoka. Smještena u središnjem dijelu Bocvane, ova delta je paradoks sama po sebi, budući da je riječ o golemoj vodenoj masi koja se prostire usred suhe Kalahari pustinje.

Što je još zanimljivije, Okavango nije klasična delta koja se ulijeva u more; umjesto toga, njezine vode nestaju, isparavajući i infiltrirajući se u zemlju, hraneći tako raznoliku i obilnu floru i faunu. Sama delta privlači nevjerojatan broj divljih životinja, uključujući slonove, lavove, leoparda, čapljine ptice i mnoge druge, čineći je jednom od najboljih destinacija na svijetu za safari.

Pored njezine ekološke važnosti, Delta Okavango igra ključnu ulogu u lokalnom gospodarstvu Bocvane, s brojnim turističkim objektima i kampovima koji nude autentična iskustva u srcu divljine. Svake godine, tisuće posjetitelja plove njezinim vodenim kanalima u tradicionalnim mokoro čamcima, uživajući u tihom i mirnom načinu promatranja prirode. Osim njezine biološke raznolikosti, Delta Okavango je i dom mnogim lokalnim zajednicama koje održavaju svoje tradicije i način života u simbiozi s ovim osjetljivim ekosustavom.

2. Nacionalni park Chobe

Nacionalni park Chobe, koji se prostire na više od 11.000 četvornih kilometara u sjeveroistočnom kutu Bocvane, nosi titulu prvog nacionalnog parka ove zemlje i nesumnjivo je jedno od njezinih najdragocjenijih prirodnih blaga. Ovaj park, poznat po nevjerojatnom bioraznolikosti, dom je jedne od najvećih koncentracija slonova na svijetu, s populacijom koja broji desetke tisuća tih veličanstvenih stvorenja. No, nije samo ova impozantna brojka ono što park čini posebnim.

Chobe je podijeljen u četiri različite ekološke zone: Serondela sa svojim bogatim poplavnim ravnicama, Savuti Marš s dramatičnim pejzažima i bogatim predatorima, Linyanti močvare s rijekom Linyanti koja je magnetska točka za divlje životinje, te suhu ravninu između Ngwezumba bazena i Savuti Marša. Takva raznolikost staništa pruža utočište za impresivan broj divljih životinja, uključujući lavove, leoparda, bivole, žirafe, krokodile, hipopotame i brojne ptice.

Rijeka Chobe, koja graniči s parkom, pulsirajuća je žila koja hrani ovaj ekosustav i pruža životodavnu vodu brojnim stvorenjima. Pored njezine prirodne ljepote, park je postao globalno poznat kao odredište za safari, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da iz blizine promatraju divlje životinje u njihovom prirodnom staništu, bilo da je to kopnenim vozilima, čamcem ili čak s vode. Nacionalni park Chobe ne samo da čuva nevjerojatnu prirodnu baštinu, već je i svjedok harmonije između čovjeka i prirode, gdje su očuvane tradicije i običaji lokalnih zajednica koje ovdje žive i rade.

Karta
Shutterstock

3. Nacionalni park Moremi

Nacionalni park Moremi, smješten unutar granica impresivne delte Okavango u Bocvani, čini jednu od najzaštićenijih ekosustava u južnoj Africi. Ovaj park, koji zauzima otprilike trećinu delte Okavango, osnovan je 1963. godine nakon inicijative lokalnog stanovništva koji su shvatili važnost očuvanja ovog jedinstvenog staništa.

Moremi se može pohvaliti raznolikošću pejzaža koji kombiniraju suhe kopnene dijelove s vodenim područjima delte, pružajući tako idealno stanište za širok spektar divljih životinja. Park je dom rijetkoj vrsti afričkog divljeg psa, kojeg je sve teže pronaći u drugim dijelovima kontinenta. Osim toga, posjetitelji mogu očekivati susrete s velikim predatorima poput lavova, leoparda i hijena, kao i s brojnim vrstama kopitara poput lechwe antilope, impale i bivola.

Ptice također igraju ključnu ulogu u biološkoj raznolikosti ovog područja, s više od 500 zabilježenih vrsta koje pružaju nevjerojatnu priliku za promatranje ptica. Posebna draž parka leži u njegovoj netaknutoj prirodi; putujući kroz Moremi, rijetko ćete naići na ljudsku prisutnost osim manjih kampova i safari lodževa koji se pažljivo ukopavaju u okolinu. Ova posvećenost očuvanju omogućava životinjama da se kreću slobodno i divlje kroz svoje prirodno stanište, a posjetiteljima pruža autentično i nezaboravno iskustvo divljine.

4. Centralni Kalahari Game Reserve

Centralni Kalahari Game Reserve je ekspanzivni zaštićeni prostor smješten u srcu Bocvane i predstavlja jedno od najvećih zaštićenih područja u Africi. Pokrivajući površinu od oko 52.800 četvornih kilometara, ovaj rezervat nudi nevjerojatan uvid u nepromijenjene krajolike i neistražene terene surove Kalahari pustinje.

Karakteristične pješčane dine, beskrajne travnate ravnice i prostrani horizonti čine ovu regiju izuzetno slikovitom. Unatoč surovim uvjetima, Centralni Kalahari je dom brojnim prilagođenim životinjama, uključujući geparde, lavove, divlje pse, zečeve, girafu i mnoge druge. Noću se nebo prelijeva milijunima zvijezda, čineći ga jednim od najboljih mjesta za promatranje zvjezdanog neba. Jedno od najistaknutijih obilježja ovog rezervata je Deception Valley, poznata dolina koja je postala svjetski poznata kroz knjige braće Owena i Marka, koji su opisali svoja istraživanja i život s lavovima u ovoj regiji.

Pored divlje faune i krajolika, Centralni Kalahari je također dom i nekim od posljednjih preostalih plemena lovaca-sakupljača, Bushmana, koji su tisućama godina preživljavali u ovim nepredvidivim i zahtjevnim uvjetima. Njihove priče, tradicije i način života pružaju duboki uvid u povezanost čovjeka s prirodom. Posjet Centralnom Kalahari Game Reserve ne samo da pruža priliku za promatranje divljih životinja, već i za kontemplaciju i refleksiju u jednom od najtiših i najmanje naseljenih mjesta na planeti.

Plovidba
Shutterstock

5. Nacionalni park Makgadikgadi Pans

Nacionalni park Makgadikgadi Pans predstavlja jedno od najneobičnijih i najfascinantnijih pejzaža na afričkom kontinentu. Smješten u sjeveroistočnom dijelu Bocvane, ovaj park obuhvaća ogromne solne ravnice koje su rezultat isušenih jezera, nekad među najvećima u Africi.

Te impresivne solne ravnice, koje se protežu na tisuće četvornih kilometara, postaju gotovo nadrealne krajolike tijekom suhe sezone kada su prekrivene bijelim slojem soli, pružajući iluziju beskrajnog snježnog pejzaža. Međutim, dolaskom kišne sezone, ravnice se ponovno pretvaraju, postajući privremena staništa za velik broj ptica, uključujući impresivne jata flaminga. Uz to, park postaje važno stanište za zebre i gnuove tijekom njihovih sezonskih migracija.

Osim životinjskog svijeta, Makgadikgadi je i mjesto duboke povijesti. Na njemu su pronađeni brojni arheološki nalazi koji svjedoče o drevnim ljudskim naseljima i aktivnostima. Legende i priče o pustinjskim duhovima i misterioznim svjetlima također obavijaju ovaj krajolik u aura misterija. Jedna od najfascinantnijih značajki parka su i njegovi Baobabi, drevna stabla koja stoje kao tihi svjedoci vremena, često nazivana “drvećem koje raste naopako” zbog njihovih neobičnih oblika.

Nacionalni park Makgadikgadi Pans nudi posjetiteljima ne samo jedinstvenu prirodnu ljepotu, već i duboku povezanost s drevnom poviješću i kulturom ovog dijela svijeta.

Ples
Shutterstock

6. Nacionalni park Nxai Pan

Nacionalni park Nxai Pan je jedinstvena dragulj u mozaiku zaštićenih područja Bocvane. Smješten na sjevernom rubu Makgadikgadi bazena, ovaj park obuhvaća područje koje je nekada bilo dno drevnog jezera. Danas, Nxai Pan je poznat po svojim prostranim travnatim poljanama, koje se razlikuju od tipičnih solnih ravnica koje dominiraju susjednim Makgadikgadi Pans.

Ove ravnice postaju zeleno proplanci tijekom kišne sezone, privlačeći brojne životinje kao što su zebre, gnuovi, lavovi, gepardi i mnoge druge. Posebno je poznat za fenomenalnu migraciju zebrina, kada se tisuće zebrina kreće prema svežim pašnjacima, pružajući izvanredne prizore za posjetitelje. No, ono što možda najviše fascinira u parku Nxai Pan su „Baines’ Baobabs“, skupina drevnih baobab stabala koja su nazvana po istraživaču i umjetniku Thomasu Bainesu koji ih je prvi put naslikao 1862. godine.

Ova stabla, koja stoje na rubu solne ravnice, predstavljaju simbole postojanosti i preživljavanja u promjenjivom okolišu Kalaharija. Njihovi debeli trupovi i grane koje se šire prema nebu čine ih prepoznatljivim orijentirima u ovoj širokoj i otvorenoj krajini. Nacionalni park Nxai Pan ne nudi samo vizualne čarolije, već i duboki osjećaj tišine i prostora, gdje posjetitelji mogu kontemplirati o prirodnim ritmovima i vječnoj vezi između zemlje i njenih stanovnika.

7. Tsodilo Hills

Tsodilo Hills, smješteni u sjeverozapadnom dijelu Bocvane, predstavljaju ne samo geološko čudo već i duhovno i povijesno središte za mnoge lokalne zajednice. Ove impozantne stjenovite uzvisine koje izviru iz ravnog krajolika Kalaharija dom su jednom od najbogatijih nalazišta starih umjetničkih djela na svijetu, s preko 4.500 rock crteža, neki od kojih datiraju više od 10.000 godina unatrag.

Te drevne slike, uklesane ili naslikane na stijenama, pričaju priče o vjerovanjima, životima i kulturi drevnih stanovnika ovog područja. Tsodilo Hills se često naziva „Luvreom pustinje“, ali za mnoge domorodačke zajednice, poput San ljudi, ovo mjesto ima duhovno značenje i smatra se mjestom stvaranja. Prema lokalnim legendama, to je mjesto gdje su prvi ljudi spušteni na Zemlju od strane božanskih bića, čineći ga svetim mjestom koje se posjećuje s poštovanjem.

Osim njegove kulturne i duhovne važnosti, Tsodilo Hills je i arheološko nalazište koje svjedoči o ljudskoj prisutnosti tijekom tisućljeća, s alatima, artefaktima i ostacima naselja koji pružaju neocjenjiv uvid u evoluciju ljudskih civilizacija u ovom dijelu svijeta. Zbog svega ovog, Tsodilo Hills je 2001. godine upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao svjedok ljudske povijesti i kreativnosti. Posjet ovom izvanrednom mjestu pruža duboko i dirljivo iskustvo koje nadilazi granice vremena i kultura.

Slonovi
Shutterstock

8. Kubu Island

Kubu Island, smještena u srce solnih ravnica Makgadikgadi Pans u Bocvani, predstavlja jedno od najzagonetnijih i najimpresivnijih prirodnih znamenitosti u južnoj Africi. Ovaj otočić, iako nazvan “otokom”, zapravo je stjenovita uzvisina koja izranja iz bijelih solnih ravnica koje je okružuju, pružajući kontrastno i gotovo nadrealno okruženje. Površina otoka prekrivena je drevnim baobabima, koji dodaju još jedan sloj čuda ovom već neobičnom krajoliku.

Osim njegove prirodne ljepote, Kubu Island je poznat i po arheološkim nalazima koji svjedoče o ljudskoj prisutnosti tijekom tisućljeća. Nađeni su alati, keramika i druge relikvije koje upućuju na to da su ovu regiju nastanjivali lovci-sakupljači i kasnije trgovci soli. Legende i lokalna vjerovanja dodaju misticizam otoku; neka vjerovanja sugeriraju da baobabi na otoku čuvaju duhove predaka.

Tijekom suhe sezone, kada se solne ravnice osuše, postaju sjajno bijele, dok se tijekom kišne sezone mogu pretvoriti u blistavu površinu koja odražava nebo, stvarajući iluziju beskraja. Putovanje do Kubu Islanda je avantura sama po sebi, s terenskim vozilima koja prolaze kroz izazovne i promjenjive terene solnih ravnica. Posjet ovom jedinstvenom mjestu pruža osjećaj izolacije, tišine i povezanosti s prirodom, gdje vremenski okviri postaju neodređeni i gdje se krajolik i povijest spajaju u nezaboravno iskustvo.

9. Gaborone

Gaborone, glavni grad Bocvane, dinamično je urbano središte koje odražava suvremenu transformaciju i rast južnoafričke nacije. Smješten uz obalu rijeke Notwane blizu južne granice s Južnoafričkom Republikom, Gaborone je relativno mlad grad, osnovan 1964. godine, iste godine kada je Bocvana stekla neovisnost. Od tada se razvio u političko, ekonomsko i kulturno središte zemlje.

Sa svojim modernim neboderima, šoping centrima, restoranima i kulturnim institucijama, grad odiše vibracijom suvremenog afričkog uspona. Unatoč svojoj modernoj arhitekturi, Gaborone zadržava osjećaj zajednice s tržnicama, tradicionalnim buticima i mjestima gdje se očituje bogata kultura i naslijeđe zemlje. Kulturni centar Kgalema Motsete je primjer mjesta gdje se mogu doživjeti umjetnost, glazba i ples Bocvane.

Grad također ima niz zelenih površina, poput Nacionalnog parka Gaborone, gdje posjetitelji i stanovnici mogu uživati u prirodnim ljepotama i divljim životinjama. Obližnje jezero Gaborone pruža priliku za rekreaciju i opuštanje, dok se na brdu Kgale Hill može uživati u panoramskom pogledu na grad. Kako Bocvana postaje sve popularnija turistička destinacija, Gaborone se uspostavlja kao vrata za putnike, nudeći kombinaciju tradicije i modernosti, te pružajući uvid u evoluciju i budućnost južnoafričke regije.

Rijeka
Shutterstock

10. Nacionalni muzej i galerija umjetnosti

Nacionalni muzej i galerija umjetnosti Bocvane, smješteni u glavnom gradu Gaborone, ključna su institucija koja čuva i promovira kulturno i povijesno naslijeđe zemlje. Osnovan s namjerom da bude središnji čuvar bocvanske povijesti, tradicije i umjetnosti, ovaj muzej igra kritičnu ulogu u obrazovanju javnosti i u očuvanju nacionalnog identiteta.

Posjetitelji su pozvani da istraže bogate kolekcije koje se kreću od arheoloških nalaza koji svjedoče o drevnoj prisutnosti ljudi na ovim prostorima, preko tradicionalnih predmeta i rukotvorina, pa sve do suvremene umjetnosti koja odražava trenutačne kulturne struje u Bocvani. Posebno je zanimljiva kolekcija tradicionalne tkanine i odjeće koja prikazuje raznolikost i kreativnost lokalnih zajednica. Galerija umjetnosti, s druge strane, predstavlja platformu za bocvanske umjetnike, nudeći prostor gdje mogu izložiti svoje radove i sudjelovati u dijalogu s posjetiteljima.

Osim stalnih izložbi, muzej često organizira privremene izložbe, radionice, predavanja i kulturne događaje, stvarajući živahno središte za kulturnu razmjenu i obrazovanje. Nacionalni muzej i galerija umjetnosti ne samo da služe kao prozor u prošlost Bocvane, već i kao most prema budućnosti, potičući kreativnost, razumijevanje i ponos među Bocvancima svih generacija.

11. Tswapong Hills

Tswapong Hills, smještene na istoku Bocvane, predstavljaju impresivan lanac stjenovitih brda koja se protežu na dužini od oko 100 kilometara, pružajući dom brojnim vrstama flore i faune. Ova geomorfološka značajka, formirana od pješčenjaka i drugih sedimentnih stijena, svjedoči o geološkoj prošlosti regije, a erozija kroz tisućljeća stvorila je niz spektakularnih kanjona, špilja i slapova.

Osim svoje prirodne ljepote, Tswapong Hills je važno mjesto zbog svoje bogate povijesti i kulture. Arheološka istraživanja otkrila su tragove ljudske prisutnosti koji datiraju tisuće godina unatrag, uključujući alate, oruđa i drevne crteže na stijenama. Ove špilje i skloništa pružali su utočište prvim stanovnicima, lovce-sakupljačima koji su lutali ovim područjem. Uz to, Tswapong Hills ima duhovno značenje za lokalne zajednice, s brojnim legendama i pričama koje se prenose s generacije na generaciju.

Jedna od najpoznatijih atrakcija je slap Moremi Gorge, koji osim svoje impresivnosti, ima i važnu ekološku ulogu kao stanište za rijetke i ugrožene vrste, poput crnokljunog orla ribara. Tswapong Hills, s obzirom na svoju biološku raznolikost, povijesnu i kulturnu važnost, predstavlja dragulj bocvanske baštine, privlačeći posjetitelje i istraživače željne upoznati ovaj jedinstveni kutak svijeta.

Lav
Shutterstock

12. Kgale Hill

Kgale Hill, često nazivan i “The Sleeping Giant”, izdiže se iznad glavnog grada Bocvane, Gaboronea, pružajući posjetiteljima i stanovnicima panoramski pogled na grad i okolnu savanu. Ova granitna uzvisina visoka 1.287 metara ne samo da je popularna destinacija za planinarenje i rekreaciju, već i simbol grada. Staze koje vode prema vrhu su relativno pristupačne, čineći Kgale Hill idealnim mjestom za jutarnje ili poslijepodnevne šetnje.

Dok se penjete, možete naići na različite vrste biljaka i životinja, uključujući razne ptice, majmune i antilope. Na putu prema vrhu, šumske staze se mijenjaju s granitnim područjima koja su posljedica erozije stijena tijekom tisućljeća. S vrha, pogled se pruža na urbanu širinu Gaboronea, industrijske zone, jezero Gaborone i šire ruralne krajolike. Uz njegovu prirodnu ljepotu, Kgale Hill nosi i povijesno značenje.

U podnožju brda nalaze se kamnolomi koji su nekad bili glavni izvor građevinskog materijala za rastući grad Gaborone. Danas, dok je većina kamnoloma napuštena, neki su preuređeni i služe kao poslovni prostori ili mjesta za rekreaciju. Kgale Hill je više od prirodnog spomenika; to je mjesto gdje se priroda, kultura i povijest susreću, čineći ga ključnom točkom interesa za svakoga tko posjećuje Gaborone.

13. Gcwihaba špilje

Gcwihaba špilje, poznate i kao “Drotsky’s Caverns”, predstavljaju jedan od najznačajnijih speleoloških blaga Bocvane. Smještene u sjeverozapadnom dijelu zemlje, ove špilje skrivaju u svom podzemnom svijetu labirinte hodnika, prostrane dvorane i impresivne formacije stalaktita i stalagmita koje su se formirale tijekom tisuća godina.

Legenda kaže da su špilje služile kao skrovište lokalnom plemenu tijekom ratova, a kasnije i kao utočište za poznatog istraživača i lovca Maxa Drotskog, po kojem su špilje ponekad i nazivane. Ono što Gcwihaba čini posebno zanimljivim je njegova biološka raznolikost; unatoč mračnom i teškom okruženju, špilje su domaćin različitim specijaliziranim vrstama, uključujući široke palete šišmiša i rijetkih podzemnih insekata.

Gcwihaba također ima duhovnu važnost za mnoge lokalne zajednice, koje vjeruju da su špilje sveto mjesto naseljeno duhovima predaka. Znanstvena istraživanja u špiljama pružaju važne uvide u geologiju, klimatologiju i evoluciju života u ekstremnim uvjetima. Iako su špilje otvorene za javnost, posjeti se obično organiziraju pod vodstvom obučenih vodiča kako bi se osigurala sigurnost posjetitelja i očuvala krhka unutarnja ekosustava. Gcwihaba špilje predstavljaju mjesto gdje se povijest, priroda i kultura susreću, pružajući posjetiteljima jedinstveno i nezaboravno iskustvo otkrivanja čuda podzemnog svijeta.

Maldivi: Vodič kroz najljepšu otočnu državu svijeta

Najljepša jezera u Europi: Top 14

Najljepša jezera u Europi: Top 14