in

Južna Afrika: 20 najzanimljivijih znamenitosti

unsplash.jpg

Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od glavnih atrakcija zemlje upravo je afrički krajolik: zlatna savana, veliki klanci i nevjerojatno lijepe pustinje, kao i zadivljujuća skupina afričkih stvorenja.

Južna Afrika znamenitosti

Osim poznatih parkova za divljač, Južnoafrička Republika dom je nekih od najluksuznijih svjetskih privatnih rezervata. Ljubitelji divljih životinja ovamo dolaze sa svih strana svijeta u potrazi za velikom afričkom petoricom u koju spadaju lavovi, bivoli, leopardi, nosorozi i slonovi, a vrlo ih često ovdje i pronađu.

Istraživanje koraljnih grebena i planinskih lanaca, rafting i uživanje u zlatnim surferskim plažama, neke su od najpopularnijih stvari koje možete očekivati u Južnoj Africi.

Putujući po ovoj golemoj zemlji i obilazeći živahne gradove, Južna Afrika može vas naučiti mnogo toga o burnoj povijesti nacije, a u nastavku vam donosimo popis svih najzanimljivijih atrakcija koje tamo možete posjetiti.

Cape Town, Western Cape

Cape Town, Južnoafrička Republika, jedan je od gradova koji naprosto oduzimaju dah. Ovaj multikulturalni grad koji se nalazi između krševitog lanca planina i mora okružuje sama priroda.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Cape Townu je posjetiti Stolnu planinu. Za spektakularan pregled do vrha možete pješačiti ili se uspeti žičarom. Jednosatno pješačenje do Lion’s Head također pruža panoramski pogled na grad koji nikada nećete moći zaboraviti.

Na istočnim padinama Stolne planine nalaze se veličanstveni botanički vrtovi Kirstenbosch koji stoje i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Obala Cape Towna također je puna prirodnih čuda. Šetajući uz obalu, vrlo vjerojatno biste mogli vidjeti kitove kako izviru iz luke. Duž zlatnih plaža u zaljevu False Bay gegaju se pingvini, a južno od grada, Cape Point je dom bogatog životinjskog svijeta i raznolike botaničke ljepote.

Cape Town je također poznat po svojim prekrasnim plažama s kamenim stijenama. Camp’s Bay je omiljen, s mnoštvom zanimljivih trgovina i kafića koje možete pronaći u blizini.

Stanovnici Cape Towna toliko vole svoju obalu da u vrijeme zalaska sunca odlaze na Chapman’s Peak Drive kako bi nazdravili svojim ritualom sumraka poznatom kao sundowners. Slaviti ljepotu prirode na ovaj način jedna je od jedinstvenih stvari u Južnoj Africi i nešto je čime se možete susresti na raznim mjestima diljem zemlje.

Još jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Cape Townu je posjetiti Victoria and Alfred Waterfront, koji podsjeća na Fisherman’s Wharf u San Franciscu. Ovdje možete kupovati, objedovati i uživati ​​u brojnim zabavnim mjestima, uključujući Two Ocean’s Aquarium.

Južna Afrika i jedan od njenih najstarijih rezervata

Nacionalni park Kruger jedan je od najboljih rezervata divljači u Africi i jedan od najstarijih u Južnoj Africi. Ako ste ljubitelj divljih životinja, ovaj poznati park svakako mora biti na vašem popisu.

Park se nalazi otprilike 3,5 do 4,5 sata vožnje od Johannesburga i nudi posjetiteljima priliku da vide veliku afričku petoricu: lava, leoparda, bivola, slona i nosoroga, kao i zapanjujuću raznolikost drugih divljih životinja.

Nacionalni park Kruger možete istražiti na velikoj mreži zapečaćenih cesta; organizirati pješački safari; ili u balonu na vrući zrak lebdjeti iznad prostranih travnjaka, galerijskih šuma i riječnih sustava.

Jedna od najboljih stvari o Nacionalnom parku Kruger je to što smještaj zadovoljava sve budžete – možete odsjesti u jednostavnim kampovima, rezervirati slamnati bungalov ili se opustiti u luksuznoj kolibi.

Južna Afrika i prvi afrički službeno proglašen prekogranični park

Nastao spajanjem nacionalnog parka Kalahari Gemsbok u Južnoj Africi i nacionalnog parka Gemsbok u Bocvani, nastao je prekogranični park Kgalagadi i jedno je od najvećih područja divljine na svijetu.

Osnovan 2000. godine, to je prvi afrički službeno proglašen prekogranični park i jedno od najboljih mjesta koje možete posjetiti u južnoafričkom sjevernom rtu. Kvrgava stabla devinog trna, crveni pijesak, zlatni travnjaci i duboko plavo nebo pružaju odvažnu pozadinu za fotografije i promatranje divljači.

Među golemom raznolikošću divljih životinja, ovo golemo zaštićeno područje dom je poznatog crnogrivog kalaharijskog lava; veličanstvenog gemsboka, sa svojim rogovima u obliku slova V; raširenih gnijezda društvenih tkalaca; merkata; i mnogih ptica grabljivica.

Ovdje se nalaze i drugi predatori poput leoparda, geparda i hijena. Za neke manje neravne ceste ili za one koji putuju u Bocvanu, preporučuju se vozila s pogonom na sva četiri kotača.

Drakensberg, KwaZulu-Natal

Spektakularni Drakensberg, što znači Zmajeve planine, jedno je od najboljih mjesta koje možete posjetiti u KwaZulu-Natalu i popularno je odredište za odmor Južnoafrikanaca. Također je dom najviših vrhova zemlje.

Regija obuhvaća park uKhahlamba-Drakensberg koji se nalazi na popisu svjetske baštine, regiju nevjerojatne ljepote, s nazubljenim bazaltnim kontraforima i umjetninama na stijenama San, i nacionalni park Royal Natal, dom amfiteatra, veličanstvenih litica i izvora glavnih rijeka Južne Afrike.

U zaštićenim dolinama bujaju guste šume, a područje je dom za više od 800 različitih vrsta cvjetnica, kao i bogatu raznolikost divljih životinja.

Ljeti su planinski krajolici bujni i plodni, s predivnim slapovima i kristalno čistim potocima. Zimi snijeg dramatično prekriva vrhove.

Južna Afrika i Garden Route

Duž jugoistočne obale zemlje, Garden Route vodi oko 200 kilometara kroz neke od najljepših obalnih krajolika Južne Afrike. Ruta se proteže duž Indijskog oceana od Mossel Baya, u Western Capeu, do rijeke Storms, u Eastern Capeu.

Ova popularna ruta za vožnju prolazi kroz valovita zelena brda, lijepe obalne gradove, lagune, jezera i obalne litice. Najznačajniji dijelovi Garden Routea uključuju šarmantni gradić Knysna, smješten između gustih šuma i pjenušave lagune; prekrasan nacionalni park Garden Route, sa svojim klancima, plimnim bazenima i gustim šumama; Oudtshoornove farme nojeva i špilje Cango; i koloniju tuljana u rezervatu prirode Robberg u zaljevu Plettenberg.

Pustolovine koje možete doživjeti na putu su raznolike, od iskustava sa slonovima i promatranja kitova do bungee jumpinga i obilazaka predivnih krošnji drveća.

Stellenbosch, Western Cape

Stellenbosch je jedan od najslikovitijih gradova u Južnoj Africi. Kao mozaik farmi, starih hrastova i bijelih nastamba Cape Dutcha, jedan je od najbolje očuvanih gradova iz doba nizozemske istočnoindijske kompanije.

Danas je to sveučilišni grad živahnog ugođaja i fantastičnog krajolika. U Stellenboschu se nalaze neki od najboljih južnoafričkih restorana, kao i mnogi ulični kafići.

Oni koji su pak ljubitelji povijesti mogu zaroniti u prošlost u Muzeju sela Stellenbosch, grupi od četiri obnovljene kuće i vrtova koji datiraju iz 1709. do 1850. godine. Muzej Rupert prikazuje važna djela južnoafričkih umjetnika, a šetnja Botaničkim vrtom na Sveučilištu Stellenbosch još je jedna vrhunska stvar koju ovdje možete učiniti.

Nacionalni park Pilanesberg

Nemate puno vremena, ali želite vidjeti veliku afričku petoricu? Nacionalni park Pilanesberg dom je bogatog životinjskog svijeta i nevjerojatne raznolikosti ptica, a udaljen je oko 2,5 sata vožnje od Johannesburga i Pretorije. Lako dostupan iz ovih velikih gradova, čini izvrstan jednodnevni izlet ili višednevni boravak. Puno je manji od masivnog Nacionalnog parka Kruger, ali kao posljedica toga ima veću koncentraciju divljači.

Pilanesberg leži u prijelaznoj zoni, između isušene pustinje Kalahari i nizine natopljene kišom, što znači da ovdje možete vidjeti bogat izbor životinja. Osim većine velike afričke petorice (slon, nosorog, leopard, lav i bivol), imate priliku vidjeti i afričke divlje pse, krda zebri, veličanstvene sobolike i roan antilope, žirafe i više od 350 vrsta ptica.

Najbolje od svega je to što je ovaj park zaštićen od malarije, a to ga čini odličnim izborom za obiteljske safarije.

Južna Afrika i iSimangaliso Wetland Park

iSimangaliso na zulu jeziku znači čudo i to je prikladan naziv za ovo područje svjetske baštine jer je dom najvećeg afričkog sustava estuarija. Kao bivši Veliki močvarni park St. Lucia, iSimangaliso leži na sjeveroistočnoj obali Kwazulu Natala i povezuje osam isprepletenih ekosustava, uključujući koraljne grebene, rijeke pune krokodila, jezera, visoke obalne dine, močvare i savane.

Nije iznenađujuće ni to da to područje podržava nevjerojatnu raznolikost divljih životinja. Rezervat nastanjuje više od 526 vrsta ptica, kao i kornjače i glavate želve, leopardi, nosorozi i najveća koncentracija vodenkonja i krokodila u Africi.

Ovo jedinstveno područje divljine nudi vam priliku da kombinirate klasično safari iskustvo s obalnim avanturama u morskom rezervatu, kao što su vožnja kajakom, pecanje i ronjenje.

Prirodni rezervat kanjona rijeke Blyde

Prekrasni Prirodni rezervat kanjona rijeke Blyde (koji se naziva i Kanjon rijeke Motlatse) omiljeno je stajalište tijekom vožnje između Johannesburga i Nacionalnog parka Kruger. U parku se nalazi drugi najveći afrički kanjon, kao i bogata raznolikost divljih životinja i biljaka. Bujno suptropsko lišće, slapovi, svjetlucave rijeke i kamene formacije prekrivene lišajevima stvaraju upečatljivo platno boja i tekstura.

Promatranje divljači može biti posebno zanimljivo, sa svim uobičajenim vrstama južnoafričkih primata i mnogim nilskim konjima i krokodilima.

Najbolji način da istražite ovaj spektakularni park je da iskoristite slikovite rute vožnje ili pješačite opsežnim stazama. Na rijekama su također dostupni izleti čamcem i rafting.

Južna Afrika: 20 najzanimljivijih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Zlatna milja Durbana, KwaZulu-Natal

Prostrano šetalište uz obalu pod nazivom Zlatna milja legendarna je turistička atrakcija Durbana i odlično polazište za obilazak grada. Duge plave plaže pravi su mamac mnogim plivačima, surferima i ribolovcima, dok užurbano šetalište sa svojim visokim hotelima, trgovinama, restoranima i blještavim zabavnim kompleksima podsjeća upravo na Miami Beach.

Možete šetati šetnicom ili unajmiti bicikl ili Segway. Osim predivne opuštene scene na plaži, glavne atrakcije duž ovog dijela uključuju uShaka Marine World, pravu zemlju čudesa s atrakcijama na temu mora; Stadion Moses Mabhida; i Mini Town, malenu replika Durbana s minijaturnom željezničkom mrežom i zračnom lukom.

Južna Afrika i njen tok Robben

U zaljevu Table, otok Robben koji se nalazi na popisu svjetske baštine neodoljivi je podsjetnik na užase apartheida. Nelson Mandela proveo je čak 18 godina zatvoren u maloj ćeliji zajedno s drugim političkim disidentima.

Možda najbolji dio ovog iskustva je to što su bivši zatvorenici obično vodiči, dijeleći dirljive doživljaje o zvjerstvima koja su pretrpjeli.

Sabi Sands Game Reserve

Za jedno od najluksuznijih safari iskustava u Južnoj Africi posjetite rezervat Sabi Sands Game Reserve, koji se nalazi uz Nacionalni park Kruger.

Jedna od prednosti boravka u privatnom rezervatu u odnosu na nacionalni park je mogućnost da se približite životinjama jer se ne morate držati označenih cesta. Životinje mogu same slobodno šetati između Krugera i Sabi Sandsa, a sve ovdašnje kolibe zapošljavaju stručne vodiče i tragače kako bi goste odveli u žar akcije, bilo da se radi o promatranju ponosa lavova u lovu ili približavanju nosorogu.

Južna Afrika i kolonija pingvina

Ako volite pingvine, vjerojatno ćete poželjeti otići u Simon’s Town koji se nalazi oko sat vremena od Cape Towna. Ovdje ćete pronaći tri lijepe plaže koje su dom kolonije pingvina Boulders. Kolonija karizmatičnih crno-bijelih ugroženih afričkih pingvina broji čak oko 2000 jedinki.

Naći ćete ptice kako se izležavaju na pijesku i okolnim granitnim stijenama, ali i kako se kupaju u zaljevu. Voda je ovdje vrlo bistra i mirna, a budući da je stijene štite od vjetrova i struja, također je dobro mjesto za plivanje, ali samo ako možete izdržati ledene tempove vode.

Da biste ušli na plažu gdje se nalaze pingvini, morat ćete platiti naknadu za očuvanje Nacionalnom morskom zaštićenom području planine Table, koja pomaže u očuvanju njihovog staništa. Najbolja mjesta za promatranje pingvina vide se sa šetališta na plaži Foxy.

Nakon što vidite pingvine, uputite se u Simon’s Town na ručak. Grad je također dom najveće južnoafričke pomorske baze.

Nacionalni park Addo Elephant

Treći po veličini nacionalni park u Južnoafričkoj Republici, Nacionalni park Addo Elephant, osnovan je 1931. godine u nastojanju da se od izumiranja spasi posljednjih 11 slonova u zemlji. Smješten u istočnom Capeu oko 72 kilometra sjeverno od Port Elizabetha, danas je tako dom za više od 600 slonova. Osim slonova, park je dom velike populacije afričkih pingvina i kapskih ganeta.

Madikwe Game Reserve

Manje poznat i puniji ljudima od mnogih najpopularnijih južnoafričkih parkova, Madikwe Game Reserve nalazi se u sjeverozapadnoj pokrajini blizu granice s Bocvanom. Park se nalazi na rubu pustinje Kalahari i krasi ga uistinu prekrasan krajolik. Također vrvi životinjama.

Kao peti najveći rezervat u Južnoj Africi, park je udaljen samo četiri sata vožnje sjeverno od Johannesburga, a dostupan je i zrakoplovom.

Unutar njegovih ograda nalazi se niz safari domova, od srednjih do mega luksuznih, poput Jamale Madikwe. Svi turistima nude priliku da vide veliku afričku petoricu, zajedno s rjeđim životinjama poput afričkog divljeg psa. U divljini je ostalo manje od 5 000 divljih pasa, ali Madikwe ima velik čopor koji se često može vidjeti na izletima.

Južna Afrika i njen magnet za mnoge surfere

Mnogi surferi između svibnja i rujna hrle u zaljev Jeffreys. To je jedno od najboljih mjesta za surfanje na svijetu i domaćin je velikih natjecanja.

Jefferys Bay nalazi se u istočnom Capeu, oko 77 kilometara jugozapadno od Port Elizabetha. Između veljače i prosinca, kada vjetrovi utihnu i vode Indijskog oceana se zagriju, ovdašnja plaža također je odlična za kupanje i body boarding.

J-Bay je vrhunsko mjesto za ljetni odmor za sve Južnoafrikance i turiste koji se dolaze opustiti na plaži, večerati svježu ribu i odsjesti u jednom od mnogih hotela, pansiona ili hostela u ovom opuštenom gradu.

Divlja obala

Neke od najljepših obala Južne Afrike protežu se između istočnog Londona i Chintse u istočnom Capeu. Poznat kao Divlja obala, ovaj je krajolik očaravajuća mješavina krševitih litica, dubokog plavog oceana, zlatnog pijeska, zelenih brežuljaka i suptropskih šuma.

Prapostojbina naroda Xhosa, čija sela još uvijek prekrivaju obronke, ova je regija tijekom ere apartheida bila dio Transkeija i bila je jedna od četiri teritorija koja su u to vrijeme proglašeni neovisnima od Južne Afrike. Nakon završetka aparthejda, pridružila se pokrajini Eastern Cape 1994. godine.

Najbolji način da doživite Divlju obalu je ili pješice ili s vozilom s pogonom na 4 kotača koji vam omogućuje da siđete s pločnika. Mnoga lokalna sela povezana su pješačkim stazama.

Popularne aktivnosti uključuju surfanje, jahanje i proučavanje životinja u privatnom rezervatu Inkwenkwezi.

Chintsa, koja je na samom rubu rute, mnogim je turistima omiljeno mjesto za boravak. Okružen valovitim zelenim brežuljcima i šumama, ima prekrasan dio plaže iza kojeg se nalaze vjetrovite dine, pregršt malih hotela i nekoliko restorana s obje strane rijeke Chintsa.

Rt Agulhas, Western Cape

Rt Agulhas označava najjužniju točku afričkog kontinenta i mjesto je gdje se spajaju Atlantski i Indijski ocean.

Često se zanemaruje prilikom posjeta Cape Pointu, koji je bliže Cape Townu i ima dramatičniju obalu. Ipak, Cape Point je najjugozapadnija točka Južne Afrike, ali morat ćete prijeći gotovo 220 kilometara vožnje od matičnog grada do rta Agulhas.

Mjesto gdje se spajaju dva oceana označeno je samo malim plavkastim znakom i itekako je vrijedno fotografije. Iako u doslovnom prijevodu znači Rt od igala, točno podrijetlo imena još uvijek nije poznato. Neki kažu da se odnosi na igle kompasa portugalskih moreplovaca koje su ovdje pokazivale točno prema sjeveru. Drugi kažu da je ime dobio po igličastim grebenima uz ovdašnju obalu.

U blizini je i drugi najstariji svjetionik u Južnoj Africi. Izgrađen je 1848. godine, a danas služi kao muzej.

Južna Afrika turistima nudi i ronjenje u kavezu s velikim bijelim morskim psima

Popesti se u debeli željezni kavez, uroniti u ocean i suočiti se licem u lice s velikom bijelom psinom? Vjerovali ili ne, ovo je jedna od glavnih atrakcija Južne Afrike za one koji traže uzbuđenje. Sport je postao toliko popularan da svake godine niču novi turoperatori.

Najbolje vrijeme za ronjenje je od travnja do listopada, ali velike bijele psine ovim vodama plivaju tijekom cijele godine i to sve zahvaljujući zdravim populacijama tuljana i riba.

Ronjenja u kavezu s morskim psima organiziraju se u područjima kao što su Simon’s Town, Seal Island, Dyer Island, Mossel Bay i Gansbaai, samoproglašena svjetska prijestolnica velikih bijelih morskih pasa. Izleti se također mogu organizirati i izvan Durbana i Rocky Baya.

Budući da su ronioci zatvoreni u posebno dizajniranim kavezima, nije potrebna nikakva potvrda za ronjenje. Za malo manje uzbuđenja, akciju je moguće promatrati i s broda.

Johannesburg i Pretoria, Gauteng

Johannesburg, poznat i kao Jo’burg, najveći je grad u Južnoj Africi po broju stanovnika.

Nazvan Grad zlata zbog svojih bogatih nalazišta plemenitog metala, također je gospodarski pokretač i živahno srce zemlje.

Najbolje stvari koje u Johannesburgu trebate učiniti uključuju posjet Muzeju apartheida, koji daje dirljiv pogled na ugnjetavanje apartheida do rođenja demokracije; brdo Ustava; i Gold Reef City, koji povijest regije prati kroz atrakcije na temu rudarstva.

Ako je Johannesburg srce Južne Afrike, mali gradovi Soweta njena su duša. Skraćenica za jugozapadne općine, Soweto je iznjedrio pokret za slobodu koji je stvorio novi demokratski ustav Južne Afrike.

Južna Afrika: 20 najzanimljivijih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Kada je najbolje vrijeme za posjet Južnoj Africi?

Južna Afrika nudi mnoštvo stvari koje možete raditi u svako godišnje doba. Ako se pitate koje je najbolje vrijeme za posjet Južnoj Africi, to uglavnom ovisi o vašim preferiranim aktivnostima. Promatranje divljači u nacionalnim parkovima najbolje je u suhim zimskim mjesecima, od lipnja do rujna. Zima je također najbolje vrijeme za promatranje kitova, a ako ste surfer, u ovo se doba godine uz obalu pojavljuju veliki valovi.

Razgledavanje gradova i duž obale prekrasno je tijekom cijele godine, iako zime mogu biti malo prohladne – osobito na jugu zemlje. Ako planirate istražiti Cape Town i Garden Route, ljeto je najbolje vrijeme za odlazak. Ovo je također najbolje vrijeme za upijanje sunca na prekrasnim južnoafričkim plažama.

Raj na Zemlji: Bahami kao idealna destinacija za opuštanje

Bahami: 12 znamenitosti rajske zemlje

Najbolji zabavni parkovi Europe: evo najboljih koje možete posjetiti

Zabavni parkovi Europe: 11 najboljih koje možete posjetiti