in

Najčudnije životinje za koje možda niste čuli (Top 29)

pixabay.jpg

Za mnoge putoholičare, prilika da vide neke egzotične divlje životinje jedan je od glavnih razloga zašto putuju na određena mjesta. Čudne životinje uvijek privlače našu pozornost, a s više od 8 milijuna vrsta živih bića na Zemlji, činjenica da nismo čuli za sve njih nimalo nije začuđujuća.

Foto: Unsplash

Zanimljiva stvar je ako želite pogledati slike svih skoro 9 milijuna vrsta životinja koje lutaju našim planetom, trebalo bi vam oko osam godina da za svaku fotografiju potrošite 30 sekundi i to radite bez prestanka, bez ikakvih pauza za jelo ili spavanje. S obzirom na to da znanstvenici gotovo svaki dan otkrivaju nove životinjske vrste, ova operacija zvuči prilično nerealno. Zato smo za vas odabrali nazanimljivije i najčudnije životinje svijeta, tako da nećete morati provesti desetljeće tražeći ih sami.

Foto: Unsplash

Najčudnije životinje Južne Amerike

Grivasti vuk

Grivasti vukovi zapravo nisu vukovi pa ne čudi zašto spadaju u najčudnije životinje svijeta. Ove dugonoge životinje srodne su divljim psima, lisicama, vukovima i svim drugim vrstama kanida.

Prilično su usamljena bića, imaju velike uši i, za razliku od mnogih drugih sličnih lovaca, oni su svejedi. Neki znanstvenici smatraju da bi više od polovice njihove prehrane vjerojatno mogla biti biljne naravi. To svakako doprinosi njihovoj neobičnosti.

Grivasti vukovi mogu se naći u dijelovima Brazila, Paragvaja, Argentine, Bolivije i Perua.

Baršunasti mravi

Zbunjujuće je da su ovi insekti zapravo ose više različitih vrsta. Ženke su bez krila i dlakave su, a vrlo nalikuju mravima.

Neki primjerci pronađeni u Čileu su crno-bijele boje, a kada ih vidite shvatit ćete zašto ih nazivaju i ‘panda mravi’.

Ove bube poznate su po svojim iznimno bolnim ubodima. Njihova je snaga uboda toliko jaka da su ove ose poznate i pod imenom ‘ubojice krava’.

Najveće životinje glodavci – Capybara

Capybare su najveći živi glodavci i nalaze se u velikom dijelu Latinske Amerike. Žive u blizini vodenih površina i žive u velikim društvenim skupinama koje tijekom sušne sezone mogu doseći i do 100 jedinki.

Jedna stvar koja bi vas kod Capybara mogla iznenaditi je da su nevjerojatno brzi i sposobni su trčati brzo poput konja. Također pod vodom mogu ostati do pet minuta, a viđeni su da ovaj trik koriste kako bi izbjegli grabežljivce.

Veličanstvena ptica fregata

Ove nevjerojatne ptice, endemične za otočje Galapagos, imaju raspon krila od gotovo dva i pol metra i primijećene su kako lete čak 2500 metara iznad razine mora.

Ponekad ih nazivaju pticama man-o’-war jer vole napadati druge ptice dok lete, a povremeno im čak i pokušavaju ukrasti hranu. Međutim, ono što ove ptice čini doista čudnima je velika crvena vreća koju mužjaci imaju na prsima, a koju dižu kako bi pokušali privući partnera.

Rijetke životinje Argentine – Pink Fairy Armadillo

Pink Fairy Armadillo maleno je stvorenje koje se može naći samo u središnjoj Argentini, a toliko je rijetko da znanstvenici nisu uspjeli ni klasificirati njihov status očuvanosti. Dovoljno mali da stanu u ljudsku ruku, ovi sićušni oklopnici su noćna stvorenja i zarivaju se u tlu.

Općenito ih teško uočiti zbog njihove sramežljivosti, ali ako želite pokušati, središnja Argentina je pravo mjesto.

Moljac pudlica

Otkrivena u Venezueli 2009. godine, ova nova vrsta moljca izvanzemaljskog izgleda ima krzno nalik pudli. To krzno prekriva glavu, prsni koš, trbuh, pa čak i krila.

Staklena žaba

Pronađena u Južnoj Americi, staklena žaba je obitelj vodozemaca koji, u ovom slučaju, pokazuju izvanrednu značajku – prozirni trbuh. Budući da su unutarnje utrobe vidljive kroz kožu, uobičajeno im je ime staklene žabe.

Ljenivac (Sloth)

Poznati po svojoj sporosti kretanja, ljenivci se mogu naći među drvećem u zemljama Latinske Amerike poput Paname, Brazila i mnogih drugih.

Njihovo sporo kretanje posljedica je njihovog sporog metabolizma, što je rezultat njihove prehrane listovima, a također se smatra da im pomaže u izbjegavanju grabežljivaca.

Ljenivci danas mogu biti mali i slatki, ali sve do prije otprilike 11.000 godina po zemlji su lutali njihovi preci i bili su veći od slonova.

Najčudnije životinje Afrike

Pangolin (kojih ima i u Aziji)

Pangolini su doista bizarna stvorenja koja pomalo nalikuju mravojedima. Zapravo, njihov je drugi naziv upravo ‘ljuskavi mravojed’. Međutim, umjesto mravojedima i oklopnicima na koje liče, mnogo su bliži psima, mačkama, pa čak i tuljanima.

Unatoč njihovom čudnom izgledu, pangolini su sa svojim perlastim očima i velikim stopalima prilično slatki. Dobro mjesto na kojem ih možete uočiti je podsaharska Afrika, gdje se mogu uočiti ča i tri različite podvrste.

Nažalost, mnoge vrste pangolina, zbog intenzivnog su ilegalnog lova i krivolova radi njihovog mesa postale su kritično ugrožene u Africi i Aziji.

Aye-aye

Madagaskar je poznat po tome što je dom mnogim čudnim životinjama, od kojih većina niti nema drugdje na svijetu. Jedan sjajan primjer za ovo je aye-aye, sa svojim izbuljenim očima, dugim prstima i zubima koji neprestano rastu. To može izgledati vrlo jezivo, pogotovo ako se iznenada nađete licem u lice s nekim u šumi noću!

Aye-ayes vrsta su lemura i mogu se naći isključivo u džunglama Madagaskara, gdje noću izlaze u potrazi za hranom.

Armadillo Girdled gušter

Ovaj gušter ne podsjeća nas na ništa više od malenog zmaja. Ova sličnost posebno dolazi do izražaja kada se oklope kako bi se zaštitili od opasnosti – ponašanja koje im je i donijelo ime.

Još jedna zanimljiva činjenica o Armadillo Girdled gušterima je da su oni jedna od rijetkih vrsta guštera koje rađaju žive mlade, a postoje dokazi da ih ženke zapravo i hrane, što je još manje uobičajeno.

Najčudnije životinje poznate iz crtića – Fossa

Ako ste gledali crtani film Madagaskar, ovo ime možda vam se učinilo poznato. Ove životinje nalik mačkama mogu biti dugačke čak i jedan i pol metara, a istraživači vjeruju da su najbliže mungosima i drugim životinjama poput njih, iako uvelike nalikuju pumama.

Fossa prvenstveno jede lemure i jedini je mesožder na Madagaskaru koji je dovoljno velik da jede čak i odrasle lemure.

Njihova duga tijela, male zaobljene uši i kratke noge zaslužili su im mjesto na ovom popisu – iako, baš poput pangolina, ne možemo ne pomisliti da su prilično slatki.

Nizinski prošarani tenrec

Pronađen na Madagaskaru, ovaj mali tenrec jedini je sisavac za koji se zna da koristi stridulaciju za generiranje zvuka – nešto što se obično povezuje sa zmijama i kukcima.

Najčudnije životinje Azije

Čupavi jelen

Nađen u središnjoj Kini, čupavi jelen mala je vrsta jelena koju karakteriziraju očnjaci i istaknuti čuperak crne dlake koji se nalazi na njihovom čelu. To je plaho, uglavnom usamljeno stvorenje, koje ponekad živi u paru.

Gobi Jerboa

Nađen u Kini i Mongoliji, Gobi Jerboa vrsta je glodavaca koji živi u pustinjskim i stepskim staništima. Imaju dug rep koji im pomaže da ubrzaju svoj dvonožni galop. Najizrazitija njihova značajka upravo su njihove uši koje su gotovo tri puta veće od njihove glave i daju im vrlo oštro čulo sluha.

Japanski rak pauk

Japanski rak pauk živi u vodama u blizini Japana i ima najveći raspon nogu od svih člankonožaca, dosežući i do 5,5 metara. Unatoč tome što izgleda divlje, rak je prilično blagog karaktera.

Šri Lanka Frogmouth

Šri Lanka Frogmouth nalazi se u zapadnim Gatima južne Indije i Šri Lanke. Ova noćna ptica ima širok i kukast kljun s nosnicama u obliku proreza i ima veliku glavu s očima okrenutim prema naprijed kako bi imala široko polje binokularnog vida.

Indijska ljubičasta žaba

Pronađena u Indiji, ova vrsta žaba ima napuhano tijelo i neobično šiljastu njušku. Žaba većinu svog života provodi pod zemljom i izlazi na površinu samo tijekom monsuna, radi parenja.

Najčudnije životinje Australije

Australski južni kazuar

Što je strašnije od ‘modernog dinosaura’ od 60 kg s ubojitim kandžama? Onaj koji može skočiti 1,5 metara od tla. Kako bi izvukli maksimum iz svojih bodeža na nožnim prstima, kazuari mogu skočiti nogama tako da im se kandže u zraku mogu zasjeći prema svojoj meti.

Osim toga, sjajni su sprinteri s maksimalnom brzinom trčanja od 50 km/h kroz gustu šumu. I ne samo to, dobri su i plivači, sa sposobnošću da prelaze široke rijeke i plivaju u moru.

Životinje je teško zamisliti kao vragove – ali ovaj je Tasmanijski

Tasmanijski vrag, nekada viđen u cijeloj Australiji, sada se može naći samo u Tasmaniji. Igra važnu ulogu u ekosustavu Tasmanije pomažući u kontroli životinja koje plijene domaće divlje životinje. To je jedina autohtona životinja koja je uspješno nadmudrila vrste kao što su divlje mačke i crvene lisice pa nije iznenađenje što se našla na listi najčudnijih životinja svijeta. Dok je vrag tu, divlje mačke i lisice u Tasmaniji teško se razmnožavaju, što je dobra vijest – posebno za domaće životinje koje tako imaju veće šanse za preživljavanje. Brlogi za lisice su, na primjer, prilično smrdljivi i neuredni, pa ih vrag može brzo nanjušiti.

Nažalost, nalazi se na listi ugroženih s padom od više od 60% u posljednjih 10 godina, uglavnom zbog zarazne bolesti tumora lica.

Numbat

Numbat je ugroženi mali tobolčar koji preživljava na jugozapadu Zapadne Australije. Zbog svoje male veličine, Numbata love životinje poput divljih mačaka, lisica, dinga i ptica grabljivica.

Noći provodi skrivajući se u šupljim trupcima ili jazbinama koje su preuske da bi grabežljivci mogli ući. Da bi se noću dodatno zaštitio od grabežljivaca, koristi svoju vrlo debelu kožu kako bi blokirao ulaz.

Pellucid Hawk Moth

Pellucid Hawk Moth jedinstvena je vrsta koja izgleda kao križanac između moljca, cikade i staklenog leptira. Vrlo malo vrsta Lepidoptera, reda insekata koji uključuje sve leptire i moljce, ima prozirna krila bez ljuski.

Krila u boji mogu služiti mnogim funkcijama, uključujući komunikaciju, obranu, termoregulaciju, hranjenje i vodonepropusnost. Zašto onda prozirna krila? Smatra se da ova krila reflektiraju oko 50% manje svjetla od neprozirnih, čineći krila gotovo nevidljivima u letu. To je baš poput ogrtača nevidljivosti, što ga u većini slučajeva spašava od toga da postane plijenom.

Najčudnije životinje Europe

Puffin

Puffini su ptice koje svojim crnim leđima i bijelim donjim dijelom, crnom glavom s velikim blijedim obrazima i visokim, spljoštenim kljunom jarkih boja stvaraju nepogrešiv identitet. Njegov komičan izgled pojačavaju crveni i crni tragovi očiju i svijetlo narančaste noge.

Koristi se kao simbol za knjige i druge predmete, a ovaj klaun među morskim pticama jedna je od omiljenih svjetskih ptica. Polovica populacije nalazi se na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, ali i na Crvenom popisu.

Rakunski pas

Ova neuhvatljiva kuna uglavnom se nalazi na sjeveru Ujedinjenog Kraljevstva, osobito u Škotskoj. Preferira šumska staništa, vrlo dobro se penje i živi u rupama drveća, starim rupama vjeverica ili čak starim ptičjim gnijezdima. Hrani se malim glodavcima, pticama, jajima, kukcima i voćem. Tijekom ljetne sezone parenja, piskaju, poput mačaka. Sljedećeg proljeća ženka će imati leglo od jednog do pet mladunca, koji do jeseni postaju neovisni.

Saiga antilopa

Ovo je sisavac srednje veličine kopitara iz obitelji Bovidae (red Artiodactyla) koji živi u krdima, uglavnom u stepama bez drveća. Nekada uobičajena životinja u području od Poljske do zapadne Mongolije, uvelike je brojčano smanjena lovom i uništavanjem staništa, a sada postoji na mjestima u jugozapadnoj Rusiji, Kazahstanu i Mongoliji. Od 2002. godine Međunarodna unija za zaštitu prirode Saigu smatra kritično ugroženom životinjom, a samim time se nalazi na mnogim listama najčudnijih životinja zbog svog zanimljivog izgleda.

Foto: Unsplash

Marbled Polecat

Marbled Polecat mali je sisavac koji se nalazi u Europi i Aziji. Ove životinje imaju kratku njušku i vrlo velike, uočljive uši. Udovi su kratki, a kandže duge i jake. Dok im je rep prilično dug i dugodlak, njihova je ukupna dlaka prilično kratka. Crna i bijela im označavaju lice, s crnom prugom preko očiju i bijelim oznakama oko usta. Na leđima im je krzno žuto i jako prošarano nepravilnim crvenkastim ili smeđim mrljama. Rep je tamnosmeđi sa žućkastom trakom u sredini. Trbušna regija i udovi su tamno smeđe boje.

Najčudnije životinje Sjeverne Amerike

Oslikana strnadica

Oslikana strnadica može se naći na obali između Sjeverne Karoline i sjevernih dijelova Floride. Samo mužjaci na perju imaju mrvicu jarke dugine boje, dok su ženke i nezreli mužjaci srednje zelene boje.

Uglavnom, ove ptice pravi su sakupljači i lovci na hranu, ali će povremeno grickati i hranilice za ptice. Tijekom sezone parenja, mužjaci će se hraniti kukcima.

Najčudnije životinje ili čudovišta? Ili oboje?

Gila čudovište povezano je s komodo zmajem, a oba proizvode otrov kako bi ubili i hranili se svojim plijenom. Obično se mogu naći u i oko jugozapadnog SAD-a.

Američki daždevnjak

Možda izgleda kao demon, ali ovaj divovski daždevnjak ima značajke koje više pristaju njegovom drugom nadimku: mud puppy. Mogu narasti više od dva metra dužine i žive u većini država istočno od Mississippija.

No, život nije tako sjajan svim podvrstama. Podvrsta Ozark desetljećima je u opadanju, dok je u nekim područjima gotovo izumrla. Oni žive u kamenitim potocima, gdje promjene razine kisika mogu lako destabilizirati njihovu populaciju.

Najbolji hrvatski otoci koje ove godine morate posjetiti

Hrvatski otoci koje ove godine morate posjetiti (Top 15)

turska

5 razloga zašto je Turska zemlja bogate povijesti, kulture i gastronomije