in

Rusija: 15 znamenitosti najveće države na svijetu

Shutterstock

Rusija kao najveća zemlja na svijetu zaista ima sve – planine, doline, smrznute zemlje i tople pijeske i nevjerojatan broj nevjerojatnih prirodnih destinacija koje će impresionirati svakog posjetitelja.

Neki od najstarijih gradova u Rusiji, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, još uvijek zadržavaju svoj carski sjaj – očigledan ne samo u njihovoj arhitekturi, već i u njihovim veličanstvenim parkovima, trgovačkim centrima, pa čak i metro stanicama.

Ostali gradovi i regije Rusije – uključujući daleka odredišta u Sibiru i na Dalekom istoku – nude priliku za istraživanje stvari poput zapanjujuće ljepote tundre i polarne svjetlosti, vulkana i više skijanja nego što ste ikada mogli sanjati.

Rusija
Shutterstock

Rusija i njene atrakcije

Od dojmljivih pozlaćenih palača do golemih prirodnih prostora, pogledajte ovaj popis najboljih mjesta za posjetiti u Rusiji.

1. Bajkalsko jezero

Kada je u pitanju obaranje rekorda, Bajkalsko jezero je teško nadmašiti. Ovo ogromno jezero na velikoj nadmorskoj visini u Sibiru najstarije je i najdublje jezero na svijetu – doseže maksimalnu dubinu od 1642 metra i procjenjuje se da je staro 25 milijuna godina. Baikal je također najveće slatkovodno jezero na svijetu – preko 20 posto svjetske slatke vode nalazi se upravo u ovom jezeru.

Iako se Bajkalsko jezero smatra jednim od najbistrijih jezera na svijetu, to je osobito vidljivo zimi, gdje je u nekim područjima moguće vidjeti do 40 metara dubine – iako se velik dio površine jezera zaledi na duže vrijeme, do čak pet mjeseci u godini.

Otprilike mjesec dana oko kolovoza temperatura vode u jezeru može doseći oko 16 stupnjeva Celzijusa, što ga čini pogodnim za brza uranjanja ili kratka kupanja. U ostatku godine, pak, uglavnom ostaje ispod pet Celzijevih stupnjeva.

Ljeti je Bajkalsko jezero poznato odredište za vožnju kajakom, krstarenja brodom i skokove do otoka kako biste otkrili obale i plaže. Zimi, kada se jezero zaledi, posjetitelji mogu skijati preko njegovih dijelova i posjetiti zaleđene špilje Tazheran Steppes.

Rusija
Shutterstock

2. Moskva

Budući da većina međunarodnih letova dolazi ili barem staje u Moskvi, vrijedi planirati svoje putovanje kako biste imali barem nekoliko sati za istraživanje grada. Glavni grad Rusije veličanstvena je mješavina zelenila, zadivljujuće arhitekture i mnoštva povijesnih podsjetnika na prošla vremena.

Posjetitelji Moskve obično započinju istraživanje u središtu, gdje se nalaze Kremlj, Crveni trg i živopisna katedrala Vasilija Blaženog. Trgovački centar GUM, sa svojim krovom od stakla i čelika, također je popularno odredište – čak i za turiste koji si ne mogu priuštiti luksuzne robne marke koje se ovdje prodaju – i odlično mjesto za isprobavanje autentične ruske hrane.

Čak i ako muzeji nisu baš vaša stvar, Moskva ima neke nevjerojatne mogućnosti koje vrijedi posjetiti, uključujući Državnu Tretjakovsku galeriju (koja čuva samo rusku umjetnost); Puškinov muzej (za više međunarodnih zbirki); i Muzej oružarnice u Kremlju za razgledavanje nekih jedinstvenih predmeta, poput prijestolja Ivana Groznog od bjelokosti i pozlaćenih carskih kočija.

Boljšoj teatar, jedno od najvećih baletnih i opernih kazališta na svijetu, svakako također vrijedi posjetiti ako uspijete nabaviti ulaznice.

Neke od najboljih stvari u Moskvi zahtijevaju malo hodanja da bi se pravilno istražile, poput pješačke trgovačke ulice Stary Arbat i šetališta uz rijeku Moskvu.

Stanice metroa u Moskvi umjetničko su djelo same po sebi, ukrašene porculanskim reljefom, kristalnim lusterima i jedinstvenim mozaičkim djelima zbog kojih ova mjesta u osnovi izgledaju poput podzemnih palača. Stanica podzemne željeznice Majakovskaja, sa svojim stropnim mozaicima i stupovima od ružičastog rodonita, i stanica Kijevskaja, ispunjena bijelim mramorom, freskama i raskošnim umjetničkim djelima, dvije su najljepše stanice koje treba posjetiti.

3. Sankt Peterburg

Iako manji od Moskve, Sankt Peterburg zapravo ima toliko toga za ponuditi da je često nemoguće vidjeti sve u jednom danu. U usporedbi s Moskvom, u Sankt Peterburgu se više osjeća europska likovna umjetnost i izvrsni dizajnerski detalji koji se miješaju s poviješću iza svakog ugla. Možete ga istražiti pješice kako biste se izbliza divili arhitekturi ili uskočiti na krstarenje kako biste istražili dio od 300 kilometara kanala koji prožimaju carski grad.

Za nevjerojatno svjedočenje bijelim i zlatnim bojama posjetite palaču Moika (najpoznatiju po tome što je mjesto gdje je Rasputin ubijen) i neoklasičnu katedralu svetog Izaka iz 19. stoljeća, koja je zapravo ruski pravoslavni muzej.

Muzej Ermitaž, možda najpoznatija turistička atrakcija Sankt Peterburga i drugi najveći muzej umjetnosti i kulture na svijetu, ima zbirku od preko tri milijuna predmeta koji pokrivaju sve od pretpovijesne umjetnosti (uključujući predmete nomadskih plemena na Altaju) do umjetničke zbirke Katarine Velike.

Otprilike 25 kilometara izvan St. Petersburga, i više nego vrijedno jednodnevnog izleta, nalazi se Peterhof Palace. Izgrađen početkom 18. stoljeća kao ljetna rezidencija Petra Velikog, uvelike podsjeća na palaču Versailles u Francuskoj.

Rusija
Shutterstock

4. Altaj

Planine Altaj u Sibiru protežu se od Rusije do Kine, Kazahstana i Mongolije. Tradicionalno naseljeno različitim etničkim skupinama koje se bave uzgojem konja i šumarstvom, također je vrlo popularno turističko odredište za lokalno stanovništvo i putnike. Zajedno s brojnim prirodnim rezervatima i jezerima, planine Altaj dio su UNESCO-ve svjetske baštine.

Na Altaju ima mnogo netaknute ljepote, gdje zaleđene rijeke i planine prekrivene snijegom zimi privlače skijaše i ostale ljubitelje prirode, kao i planinare (područje oko ledenjaka Aktru posebno je popularno za planinarenje), kajakaše i ljeti penjače. Ovdje se također mogu baviti neobičnijim aktivnostima, uključujući ronjenje, istraživanje špilja te branje bilja i gljiva.

Špilja Denisova u Sibiru posebno je značajna zbog fragmenata kostiju, artefakata, pa čak i prapovijesnih konja koji su bili ovdje – neki datiraju još od prije 50 000 godina.

Odmaralište Belokurikha popularno je polazište za avanture na Altaju, a mnoge turističke agencije odavde nude organizirana putovanja.

5. Soči

Kao ljetno odmaralište smješteno na samom Crnom moru, Soči nudi dugačke šljunčane i pješčane plaže, impozantne primjere staljinističke arhitekture, ljetni filmski festival poznat kao Kinotavr te mnoštvo toplica i otvorenih tržnica za sve budžete i ukuse. Najduža rijeka u Rusiji, Mzymta, prolazi kroz Soči prije nego što se ulije u Crno more i vrlo je popularno odredište za rafting.

Kavkaski državni prirodni rezervat biosfere od 3000 četvornih kilometara, samo 50 kilometara od Sočija, mjesto je svjetske baštine UNESCO-a i dom je brojnim jedinstvenim vrstama flore i faune, uključujući i ugroženog perzijskog leoparda.

Obližnje skijalište Rosa Khutor još je jedno omiljeno odredište tijekom zime i vrhunsko područje za alpsko skijanje – ovdje su 2014. godine održane Zimske olimpijske igre.

6. Ruska tundra

Tundra je jedinstveni biom koji postoji samo u Arktičkom krugu ili blizu njega. Ovdje su temperature toliko niske da drveće ne može rasti, a samo mahovina, grmlje i određene vrste trava mogu preživjeti zimu. Na većini mjesta, tundra je sinonim za permafrost – što znači da je tlo trajno zamrznuto. U područjima gdje se gornji sloj tla otopi tijekom ljeta, močvare i potoci će se formirati iznad zemlje, što će dovesti do prekrasnih mrlja šarene ledene vode.

Ruska tundra dom je polarnim medvjedima, tuljanima, sivim vukovima i bogatom ptičjem svijetu tijekom sezone gniježđenja. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, ekoturizam je postao sve više zainteresiran za područja tundre, posebno za Veliki arktički državni rezervat prirode u blizini Krasnojarskog kraja, gdje posjetitelji mogu krenuti brojnim ekološkim rutama za istraživanje, pokušati promatrati ptice ili ga posjetiti kao dio edukativnog putovanja.

Grad Murmansk, na poluotoku Kola, ne samo da nudi nevjerojatne poglede na tundru, već je i odlično mjesto za obilazak kako biste vidjeli polarnu svjetlost.

Babuška
Shutterstock

7. Peterhof

Peterhof bi mogao biti dom sveučilišta i velikog ruskog proizvođača satova, ali zov slave ovog relativno malog grada definitivno je palača Peterhof. Izvorno projektirana i izgrađena početkom 18. stoljeća za cara Petra Velikog u stilu koji podsjeća na Versaillesku palaču, zemljište palače prostire se na površini od gotovo 4000 hektara.

Oko palače postoje 173 vrtne fontane – neke, poput fontana Grand Cascade, s posebnim značajkama koje aktiviraju mlaz vode kada se ljudi približe. Niži vrtovi, dizajnirani u francuskom formalnom stilu, nude mramorne kipove, zasjenjene staze za šetnju, pa čak i paviljon za ptice.

Sama Velika palača je remek-djelo arhitekture, s veličanstvenim bojama (posvuda ima zlatnih detalja), umjetnošću uvezenom iz Azije i Dalekog istoka, zidovima prekrivenim autentičnom kineskom svilom i masivnom plesnom dvoranom prekrivenom pozlaćenim rezbarijama. Palača sadrži 10 zasebnih muzeja koji čuvaju umjetnine, namještaj i predmete iz palače iz 18. stoljeća.

8. Otok Olkhon

Olkhon, jedan od najvećih jezerskih otoka na svijetu, prekriven je strmim planinama, bujnim šumama i tajgom. Otok se nalazi u istočnom Sibiru i ima malo stalno stanovništvo koje se uglavnom sastoji od lokalnih Burjata, mongolske autohtone skupine koja vjeruje da je otok moćno duhovno mjesto.

Turizam je postao rastuća industrija na otoku Olkhon, a posjetitelji dolaze istraživati mjesta kao što su obalne pješčane dine i napušteno selo Peschanaya i bivši sovjetski radni logor koji se nalazi u blizini.

Ovo je područje također poznato po svojim “stablima koja hodaju”, neobičnom fenomenu koji uzrokuje jak vjetar da otkrije korijenje drveća na plaži i daje im izgled osobe koja stoji.

Na otoku postoji nekoliko poluurbanih naselja od kojih je Khuzir najveće i nudi smještaj u domaćinstvima za posjetitelje koji žele ostati. U selu se nalazi i mali, ali zanimljiv Nacionalni povijesni muzej Revyakin, koji život na otoku bilježi još od neolitika.

9. Petropavlovsk-Kamčatski

Smješten na ruskom Dalekom istoku, grad Petropavlovsk-Kamchatsky okružen je vulkanima (uključujući aktivni, snijegom prekriveni vulkan Koryakskaya Sopka) i ne može se doći cestom – zapravo, jedini način da uđete u grad je da doletite avionom.

Međutim, oni koji prihvate izazov i dođu ovamo otkrit će aktivno središte grada s mnoštvom spomenika, trgova i crkava. Grad se nalazi tik uz zaljev Avacha, što je odlično mjesto za šetnju uz obalu i promatranje kitova.

Obilasci vulkana trebali bi biti na vrhu vašeg popisa ako posjetite ovo mjesto, ali skijanje na planini Krasnaya Sopka i posjet jedinom muzeju lososa na svijetu također su nezaobilazne stvari.

Mali, ali jedinstveni muzej Vulcanarium ovdje nudi jedinstveni uvid u svijet vulkana i vjerojatno jedinu priliku da dotaknete lavu.

Planine

10. Vladivostok

Smješten u blizini granica s Kinom i Sjevernom Korejom i preko oceana od Japana, Vladivostok je najveći ruski lučki grad. Kao glavna stanica na ruti Transsibirske željeznice, grad je zapravo bio zabranjen za strance u vrijeme Sovjetskog Saveza, a sada prima mnogo stranih posjetitelja željnih da ga otkriju.

U gradu se nalaze mnogi parkovi i javne površine, uključujući luku Sportivnaya s prekrasnom plažom i šetalištem te vidikovac Orlovo gnijezdo na vrhu brda.

Ruski most u Vladivostoku zadivljujuće je arhitektonsko čudo i najduži most s užadi na svijetu, od čak 1885 metara. Most povezuje Vladivostok s otokom Russky, gdje će posjetitelji pronaći Philippovsky Bay i njegove prekrasne pješčane plaže, kao i Vorošilovsku bateriju, vojni muzej.

Ljubitelji povijesti cijenit će priliku da istraže podmornicu C-56 iz Drugog svjetskog rata ili posjete muzejsku tvrđavu Vladivostok, izvorno izgrađenu da zaštiti grad od mogućih napada iz Japana.

11. Anapa

Anapa—savršeno smještena uz Crno more i desetljećima vrlo popularno odmaralište—poznata je po svojim pješčanim plažama, toplicama i zadivljujućim pogledima sa stjenovitog rta na kojem se nalazi svjetionik u Anapi. Nešto skromnije odredište od Sočija, Anapa, osim obalnih atrakcija, također nudi mnoštvo drugih stvari za zabavu posjetitelja.

Mjesta koja vrijedi istražiti uključuju Arheološki muzej Anapa i jedina preostala vrata otomanske utvrde koja je nekoć zauzimala ovo područje. Tu je i arheološko nalazište Gorgippia, koje datira iz 6. stoljeća prije Krista i nekoć je bilo prometna pomorska trgovačka luka.

I dolina Sukko, kao i rezervat divljih životinja Bolshoy Utrish samo su nekoliko minuta udaljeni od grada i nude mnoštvo opcija za istraživanje prirode, kupanje u čistim vodama i odlazak na staze za planinarenje.

Planine u Rusiji
Shutterstock

12. Novosibirsk

Smješten na obalama rijeke Ob, Novosibirsk je treći po veličini grad u Rusiji i neslužbena prijestolnica Sibira—mjesto gdje su ljeta dovoljno vruća za kupanje i sunčanje (Novosibirk ima vlastitu umjetnu plažu), a zime imaju temperature koje mogu doseći -45 stupnjeva Celzijusa.

Dom Novosibirske opere i baletnog kazališta, niza sveučilišta i nekoliko muzeja, grad ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Posebno je zanimljiv Muzej željezničke tehnike na otvorenom u kojem se nalaze brojne dizel i parne lokomotive, električni vlakovi, snježne mašine, te niz neobičnih vagona, poput cisterni, bolničkih i zatvorskih vagona, pa čak i vatrogasnih vozila.

Novosibirska transsibirska željeznička stanica jedna je od najvećih u zemlji i nekada je bila epicentar transporta zatvorenika u gulage (sovjetski logori za prisilni rad). Danas je to glavno polazište za željezničke avanture do obližnjih gradova, uključujući grad Berdsk, na obalama Obskog mora – koje je zapravo umjetni rezervoar, a ne pravo more.

13. Šuma tajge

Ruska tajga jedinstvena je ekoregija koja se nalazi između smrznute tundre na sjeveru i umjerenijih mješovitih šuma na jugu. To je u biti vrsta borealne šume u kojoj raste samo crnogorično drveće poput borova, smreke i ariša.

Dijelovi Aljaske i Kanade također su prekriveni tajgom, ali ruska tajga donosi razinu izolirane ljepote koju nećete pronaći nigdje drugdje. Ovdje temperature mogu doseći čak -20 stupnjeva Celzijusa, iako se u sibirskoj tajgi lako mogu vidjeti noći od -50°C tijekom najhladnijih mjeseci. Na sjeveru zemlje, tajga doživljava ponoćno sunce ljeti i polarnu noć zimi.

Srce tajge nalazi se sjeverno od grada Irkutska, gdje vas čekaju saonice sa psima, hodanje na krpljama i polarna svjetlost.

Nacionalni park Vodlozerski spada u rusku tajgu. Prostire se na preko 4000 četvornih kilometara i popularno je odredište za rafting i promatranje ptica.

Do parka se može doći samo seoskom cestom iz grada Pudozha, udaljenog 352 kilometra. Kada stignete u park, vaša jedina veza s civilizacijom je selo Kuganavolok, koje ima 500 stalnih stanovnika.

14. Dargavs

Maleno naselje Dargavs, poznatije kao “grad mrtvih”, ima nešto više od 150 stalnih stanovnika – i još najmanje toliko mrtvih. Smješteno u blizini gruzijske granice i dostupno tek nakon udaljene i teške jednosatne vožnje, ovo maleno selo poznato je po svom drevnom groblju.

Legenda kaže da je neobično groblje – koje se sastoji od malih kamenih zgrada s nazubljenim krovovima smještenim na brežuljku – nastalo u 18. stoljeću kao posljednje počivalište za žrtve kuge. Nakon što bi se zarazile, obitelji bi se useljavale u te “domove” s hranom i nekim osobnim stvarima i tamo ostajale do (i nakon) svoje smrti. Danas ovdje dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta kako bi vidjeli jeziv, ali prekrasan prizor.

Najbliži veći grad je Vladikavkaz, industrijski grad s mnoštvom kulturnih i povijesnih znamenitosti koje također vrijedi posjetiti.

Dargavs
Shutterstock

15. Otok Kizhi

Smješten u jezeru Onega u sjeverozapadnoj Rusiji, ovaj maleni otok dug šest kilometara naseljen je od najmanje 15. stoljeća.

Najpoznatija znamenitost otoka je Kizhi Pogost, muzej na otvorenom s više od 80 drevnih drvenih konstrukcija. Dvije crkve iz 18. stoljeća posebno su zadivljujuće i proglašene su mjestom svjetske baštine UNESCO-a. Također se smatraju jednim od najčudesnijih i najviših drvenih građevina u Europi.

Glavna crkva dom je 22 srebrne kupole (najviša je 37 metara) i masivnog drvenog oltara, kao i 102 ikone koje ukrašavaju njezine zidove. Sagrađena je bez čavla i, kako kaže legenda, samo jednom sjekirom. Ne postoji nijedna druga drvena građevina u Rusiji izgrađena u sličnom stilu.

Da bi došli do otoka, posjetitelji moraju ići slikovitim trajektom iz obližnjeg grada Petrozavodska. Tijekom ljeta, prije zaustavljanja na otoku posjetitelje čeka krstarenje po jezeru.

Rusija je najveća država na svijetu, a stoga nudi i svoj poseban svijet zanimljivosti i atrakcija koje mame ljude iz cijelog svijeta. Ovo su bile neke od najzanimljivijih znamenitosti, odnosno onih koje ćete željeti doživjeti ako ikada posjetite Rusiju.

Crna Gora: 14 atrakcija koje biste trebali posjetiti

Crna Gora: Top 14 atrakcija koje biste trebali posjetiti

Slovenija: Top 10 planina koje oduzimaju dah

Slovenija: Top 10 planina koje oduzimaju dah