in

Kazahstan: 20 znamenitosti 9. najveće države na svijetu

Shutterstock

Od planina Altaj na istoku do Kaspijskog mora na zapadu i od Rusije na sjeveru do Kine na jugu, Kazahstan u središnjoj Aziji također se naziva najvećom zemljom na svijetu bez izlaza na more. Niz veličanstvenih kanjona, bešavnih pustinja, sušnih ravnica, kolosalnih ledenjaka i drevnih građevina čine Kazahstan popularnim turističkim mjestima što ga čini pogodnim odredištem tijekom cijele godine.

Budući da je deveta najveća država na svijetu, Kazahstan je širok do te mjere da obuhvaća 5 klimatskih zona i ima 2 vremenske zone. S obzirom na to, geografska je raznolikost zemlje upravo ono što ovo putovanje čini vrhunskim iskustvom. Dok planirate sastaviti opsežan itinerar, morate zabilježiti sva popularna mjesta za posjetiti u Kazahstanu koja su povijesno značajna i nude mnoštvo aktivnosti. Neke od glavnih podjela u Kazahstanu su Almaty, Astana, Središnji Kazahstan, Istočni Kazahstan, Sjeverni Kazahstan, Južni Kazahstan i Zapadni Kazahstan. Upustite se na ove popularne kazahstanske zanimljivosti i doživite središnju Aziju kao nikada prije!

Kazahstan
Shutterstock

Kazahstan i najbolje turističke znamenitosti

Ovdje je popis nekih od najboljih turističkih mjesta u Kazahstanu koje nikako ne želite propustiti. Tamo postoje svakakva mjesta baš za svakoga.

1. Astana – Lice srednje Azije koje se mijenja

Prekrasan glavni grad Kazahstana živi je primjer modernizirane nacije i predstavlja popularne kazahstanske turističke atrakcije. S mnoštvom korporativnih poslovnih centara i višekatnica koje se nalaze uokolo, arhitektura ovog grada sigurno će vas očarati, čineći ga sjajnim mjestom za razgledavanje Kazahstana. Uhvatite veličanstveni panoramski pogled na grad Astanu s vrha 105 metara visokog tornja Bayterek ili posjetite rekreacijski kompleks Duman koji je ultimativno odredište za sve ljubitelje umjetnosti.

Muzej minijatura i morski akvarij idealna su mjesta atrakcije za sve ljubitelje prirode gdje se može vidjeti preko 2000 vrsta morskih životinja iz različitih dijelova svijeta. Ne zaboravite na svom jednodnevnom izletu posjetiti predsjedničku palaču Ak Orda i stadion Astana-Arena.

Popularne turističke atrakcije u Astani: Toranj Bayterek, Khan Shatyr, Palača mira i pomirenja, Nacionalni muzej Kazahstana, Nur-Astana džamija, Gradski park, Trg nezavisnosti i spomenik Kazak Eli, Ruska pravoslavna katedrala Uznesenja, Hazrat Sultan džamija.

2. Almaty – najveće kazahstansko kulturno središte

Smješten u podnožju planina Trans-Ili Alatau, Almaty je poznat po prekrasnom i otvorenom okruženju kao razglednica. Ovo je jedno od najboljih mjesta za posjetiti u Kazahstanu, a grad čuvaju planine prekrivene snijegom i čine najbolju pozadinu ikada! Što se tiče gradskih atrakcija, Središnji državni muzej ovdje ima posebnu važnost zbog bogate kulturne baštine koju čuva. Do 1997. godine grad je bio glavni grad Kazahstana, ali je i dalje omiljen među najpopularnijim kazahstanskim turističkim mjestima.

Možete provesti dan ispijajući veličanstvenost prirode ili ići u kupovinu na Zelyony Bazaar ili Dostyk Plaza ako ste uopće oduševljeni istraživanjem lokalnih specijaliteta Almatyja. Zelena tržnica je popularno mjesto za nabavu svježeg voća, mesa, odjeće i kućanskih potrepština. Ima i mnogo umjetničkih galerija za one koji su stvarno u povijesti i umjetnosti.

Popularne turističke atrakcije u Almatyju: kip Beatlesa u Almatyju, kanjon Charyn, posljednje divlje šume jabuka, veliko jezero Almaty, brdo Kok-Tobe, jezera Kolsai, središnji park Almatyja, jezero Issyk, Središnji državni muzej Kazahstana, Panfilov park i Arasan kupke.

3. Aktau – lijepi grad na Kaspijskom moru

Gotovo 40 godina star grad s pogledom na veliko Kaspijsko more fascinantne je ljepote i jedno je od najmirnijih mjesta za posjećivanje u Kazahstanu. Upravo ovdje u Aktauu mogu se uočiti neke od rijetkih kazahstanskih turističkih atrakcija i više drevnih arhitektonskih cjelina. Kulturni centri, koncertne dvorane, kina i knjižnice iz davnih vremena rasprostranjeni su po cijelom gradu i morate ih istražiti kako biste doživjeli lokalni dojam mjesta.

Također možete satima šetati gradskim ulicama Aktaua diveći se arhitektonskim cjelinama, zelenim uličicama obrubljenim topolama i akacijama, smaragdnozelenim travnjacima i parkovima. Imate više slobodnog vremena? Ispunite ga zabavnim trenucima na Klizalištu i Lutkarskom kazalištu.

Popularne turističke atrakcije u Aktau: Spomenik Drugom svjetskom ratu, Botanički vrt, Regionalni muzej, Costa Cafe, obala, kip Tarasa Ševčenka, raznobojne planine u Nacionalnom parku Altyn-Emel.

4. Taraz – Dobrodošli u drevni grad u Južnom Kazahstanu

Ako volite drevna nalazišta, tajanstvena mjesta i divite se ruševinama, uputite se u Taraz, koji spada među poznata kazahstanska turistička mjesta.

Mjesto krije mnogo tajni iz prošlog stoljeća i doista je jedna od popularnih kazahstanskih turističkih atrakcija vrijedna vašeg vremena.

Posjetite mauzolej Babaji-Khatun zbog njegove uočljive konusne kupole sa šesnaest rebra ili planirajte izlet do rijeke Talas na jugu blizu granice s Kirgistanom. Taraz je povijesni grad i jedno od popularnih mjesta u Kazahstanu za svakog turista.

Popularne turističke atrakcije u Tarazu: Akyrtas, Stonehenge, mauzolej Sha-Mansur, mauzolej Aisha Bibi, selo Aisha Bibi, regionalni muzej Taraz, tržnica Shakhristan.

5. Jezero Balkhash – 15. najveće jezero na svijetu

Smješteno 600 milja istočno od Aralskog jezera, jezero je glavni izvor hidroelektričnih projekata u zemlji i značajno mjesto za posjetiti u Kazahstanu. Jezero je visoko i stjenovito prema sjevernim obalama i tu se može uočiti mnoštvo drevnih kamenorezanih tragova. Jezero Balkhash nekoć je bilo istaknuto mjesto uzgoja morskog života koji je uključivao čak 20 vrsta riba.

Tijekom tog razdoblja neke su vrste izumrle zbog pada kvalitete jezerske vode tijekom tog razdoblja. Sazan, jesetra, deverika, štuka i aralska mrena su od vrsta riba ponovno unesenih u jezero.

Rijeke Qaratal, Aqsū, Ayagoz i Lepsi napajaju istočni dio jezera. Voda zapadnog dijela jezera bila je razmjerno bolja od vode istočnog dijela koji je slan. Posjetite ovo mjesto kako biste pronašli drevne kamene minijature u niskim područjima.

Kazahstan
Shutterstock

6. Bajkonur – grad svemirske luke, raketa i svemirskih brodova

Pod upravom Ruske Federacije, Bajkonur je najstarije i najveće svemirsko postrojenje na svijetu. Kozmodrom Baikonur bio je jedan od tajnih poligona za testiranje projektila koji je bio strateški važno mjesto za Ruse.

Pusta pustinjska stepa Kazahstana nekoć je bila lansirna rampa za svemirsku letjelicu Vostok 1 u kojoj je Jurij Gagarin prvi put krenuo na Mjesec. Ako ste ljubitelj povijesti i svemirske tehnologije, ovo mjesto ima mnogo atrakcija koje bi vas oduševile.

Popularne turističke atrakcije u Bajkonuru: Gaj kozmonauta, Kozmodrom Bajkonur, kip Jurija Gagarina, Počast Jangelu i katastrofa u Nedelinu.

7. Semej – drevni i povijesni grad

Semipalatinsk, sada poznat kao Semej, još je jedno od poznatih povijesnih mjesta u istočnoj regiji Kazahstana koje predstavlja popularne turističke atrakcije. Grad također oličava fascinantna arhitektura i spomenici koje je sačuvao iz prošlosti. Zapravo, u okolici ima mnogo mjesta s arhitektonskim i povijesnim spomenicima i morate ih posjetiti tijekom putovanja u Semey.

Najbolje ruske umjetnosti mogu se vidjeti u Povijesnom i lokalnom muzeju i Muzeju umjetnosti Nevzorova. Ovakva mjesta su popularna kazahstanska zanimljivost za ljubitelje povijesti.

Popularne turističke atrakcije u Semipalatinsku: Muzej Dostojevskog, Muzej umjetnosti Nevzorova, džamija Tarnybai Kaukenov, pravoslavna crkva Uskrsnuća i “Spomenik jači od smrti” – u znak sjećanja na žrtve nuklearnog poligona u Semipalatinsku.

8. Turgen klanac – nevjerojatno mjesto za planinare

Dio poznatog Nacionalnog parka Ile Alatau, klanac Turgen je prava ljepotica za trekere. Ima guste šume, jezera, alpske livade i sedam vodopada. Ljepotu ovog mjesta možete istražiti pješačenjem ili vožnjom brdskim biciklom ili jahanjem konja. Ovaj raj nije daleko od Almatija i može mu se pristupiti autobusima ili taksijem.

Popularne turističke atrakcije u Turgenu: slapovi Turgen, crkva Arkanđela Mihaila i vodopad Kairakskiy.

Kazahstan
Shutterstock

9. Jezero Kaindy – prirodna brana

Smješteno na nadmorskoj visini od 2000 m, jezero Kaindy je 400 m dugo jezero. Zbog potresa 1911. godine, ogromno klizište dovelo je do nastanka ovog jezera. Prirodna nepogoda uzrokovala je pojavu prirodne brane u klancu usred smrekovih stabala. Šuma je potopljena jer je voda počela poplaviti bazen. Temperatura jezera se ljeti penje do najviše 6 stupnjeva Celzijusa. Ovo jezero je jedno od najboljih turističkih mjesta u Kazahstanu i trebalo bi biti uključeno u popis bucket-a svakog istraživača.

Popularne turističke atrakcije u Turgenu: Nacionalni park Charyn, Altyn Arashan, Dungan džamija i katedrala Svetog Trojstva.

10. Tamgaly-Tas – sveto svetište

Vjerski obredi u Kazahstanu održavali su se u svetištu na otvorenom, Tamgaly-Tas. Doslovno znači ‘ispisano kamenje’ jer su stijene ovdje ispisane prekrasnim slikama tibetanskih spisa i Bude. Iznenadit ćete se kada pronađete oko 5000 petroglifa iz brončanog doba. Ako ste ljubitelj povijesti i tražite drevna turistička mjesta Kazahstana, tada morate uključiti Tamgaly-Tas na svoj kontrolni popis.

11. Nomad’s Land – Napušteni filmski set

Nomad’ Land nalazi se usred kazahstanske stepe i pored rijeke Ili. Riječ je o poznatom filmskom setu koji je ostao napušten nakon snimanja francusko/kazahstanskog filma ‘Nomad’. Možete posjetiti ovo mjesto kako biste kliknuli neke povijesne slike i selfije na mjestu.

Kazahstan
Shutterstock

12. Shymkent – bijeg u srce Kazahstana

Ako tražite osamljeno mjesto u Kazahstanu koje nije prepuno turista, onda morate provesti neko vrijeme u Shymkentu. Pronaći ćete neka od najjeftinijih mjesta za boravak koja su daleko od ulične gužve i vreve.

Popularne turističke atrakcije u okolici Šimkenta: prirodni rezervat Aksu-Zhabagly, mauzolej Aisha Bibi, mauzolej Arystan Bab, Izgubljeni grad Saurana i Turkestan.

Prije posjeta Kazahstanu treba malo istražiti kako biste mogli na odgovarajući način uživati u mjestu.

Kazahstan
Shutterstock

13. Pjevajuće dine u nacionalnom parku Altyn Emel

To je planina pijeska u nacionalnom parku Altyn Emel. Dine su impresivnih 150 m visoke kao i 1,5 km dugačke. Jedna od najboljih stvari kod ovog deserta je zvuk koji se čuje kada puše vjetar. Ulaznica za ovo mjesto je 962 tenge. Uz pomoć interneta možete potražiti više detalja o ovom mjestu. Nacionalni park možda pomalo nalikuje pustinji, ali prepun je lokalne faune koja će vas očarati.

14. Sharyn kanjon

Ovo mjesto se nalazi u dolini rijeke Charyn koja je blizu kineske granice. Iako nije dubok kao Grand Canyon, njegove strane, kao i boje, čine ga privlačnijim i primamljivijim. Osoba se lako može baviti raftingom i uživati u odmoru na odgovarajući način. Kad tamo stignete, svakako probajte beshbarmak, koji se sastoji od kuhanog mesa i širokih rezanaca.

15. Burabaj

Sjeverni Kazahstan obdaren je jedinstvenim mjestom koje ima padine svježih mirisnih borova, kao i jarko plava jezera. Mjesto je zaštićeno od 1898. godine i nudi svijet različitih vrsta. Ovo je savršeno mjesto za ljude koji vole planinarenje i razne druge avanturističke sportove. Stjenovita brda i ugodan povjetarac ponudit će vam sasvim drugačiju verziju razgledavanja.

16. Visokogorsko klizalište Medeo

Iako je klizanje na ledu avanturistički način uživanja u odmoru, ali kada je riječ o klizanju na planini ono je zaista uzbudljivo. Visokogorsko klizalište Medeo nalazi se na 1700 metara nadmorske visine i najviše je na svijetu. Nalazi se u bivšoj prijestolnici Almaty i još uvijek ima različite, ali i uzbudljive zimske sportske događaje. To je jedna od najboljih stvari za raditi u Kazahstanu zimi kako biste pravilno uživali u kretanju.

Kazahstan
Shutterstock

17. Kolsai jezera

To je prekrasno jezero koje pruža toplu dobrodošlicu posjetiteljima. Svi posjetitelji koji prvi put posjećuju ovo mjesto mogu se opustiti uz ručak u blizini ovog jezera. Preporuča se boravak u selu Saty jer je samo 20 minuta udaljeno od jezera. Zatim, nakon posjeta jezerima, odvedeni ste do najpopularnijih mjesta za građane gdje mogu kupiti posebne stvari.

18. Gradski park

To je najbolje mjesto gdje možete vidjeti različite zgrade vlade. Ljudi mogu lako prošetati stazom i razgledati oazu koja se nalazi između predsjedničkog mjesta. Čak postoji mnogo spomenika iz kojih možete prikupiti podatke o prošlosti. Park je velik i područje je izvrstan dodatak urbaniziranom dijelu grada. Moći ćete vidjeti sve glavne znamenitosti cijelog grada.

19. Nacionalni muzej Kazahstana

Ovaj muzej daje sve detaljne informacije o povijesti Kazahstana. Štoviše, ima savršen raspored koji posjetiteljima izgleda primamljivije. Postoje čak i trgovine koje nude dobru kolekciju rukotvorina Kazahstana. Ljudi koji žele upoznati tu povijest, ali i budućnost Kazahstana, moraju svakako ići na ovu turu.

20. Piramida mira i pomirenja

Ova piramida pomirenja, ali i mira, privlači pažnju svih posjetitelja koji prvi put dolaze u Kazahstan. Okružen je parkom s kamenom i drvećem. To je jedno od najboljih mjesta gdje ljudi mogu sjediti i uživati u kvalitetnom vremenu. Unutar zgrade nalaze se različite dvorane i slike spomenika. Očaravajuću nadmašuje samo spokojni osjećaj kojim vas ispunjava piramida.

Ovo su bile neke od najboljih atrakcija u Kazahstanzu koje ćete vjerojatno željeti posjetiti. Uključite ih na svoj popis i uživajte u svojoj avanturi!

Slovenija: Top 10 planina koje oduzimaju dah

Slovenija: Top 10 planina koje oduzimaju dah

Jesu li bosanske piramide u Visokom mit ili stvarnost?

Jesu li bosanske piramide u Visokom mit ili stvarnost?