in

Putovanje u Zimbabve: Vodič kroz 20 najboljih znamenitosti

Zimbabve je zemlja smještena na jugu Afrike i izgleda upravo onako kako većina od nas zamišlja da treba izgledati subsaharska Afrika. Riječ je o zanimljivoj državi bogate povijesti i živopisne kulture. 

Putovanje kroz Zimbabve donosi uživanje u prirodnim ljepotama i susretima s poznatim afričkim životinjama poput žirafa, zebra i slonova. Rijeka Zambezi stvorila je idiličan kraj u kojem su niknuli i svjetski poznati Viktorijini slapovi, ali i mnogi nacionalni parkovi izvanredne ljepote.

Zimbabve je u prošlosti bila bogata i plodna zemlja čiji su se stanovnici bavili poljoprivredom, ali jedino što je danas razvijeno u ovoj državi je rudarstvo zbog čega je standard stanovništva prilično nizak.

Zimbabve je u prošlosti bio više puta osvajan od strane kolonijalnih sila, a u njemu danas žive dva naroda: Pripadnici Shona koji su dio Bantu naroda i pripadnici Ndebele koji su dio Zulu naroda. Nekad poznata kao Rodezija, ova britanska kolonija svakim je danom sve privlačnija turistima, a zašto je tome tako pročitajte u nastavku.

Zimbabve – 20 najboljih znamenitosti

1. Viktorijini slapovi

Viktorijini slapovi, na jeziku stanovnika nazvani Mosi oa-Tunya ili „dim koji grmi“, najpoznatija su prirodna atrakcija države Zimbabve koja je svrstana u jedno od 7 svjetskih prirodnih čuda. 

Nalaze se na polovici puta rijeke Zambezi prema moru, i upravo se na tom mjestu ova rijeka obrušava u duboku provaliju cijelom svojom duljinom od 1708 metara što ove slapove čini najvećima na svijetu. Visina provalije iznosi od 70 do 108 metara (što ove slapove čini dvostruko većim od slapova Niagare), a protok rijeke je vrlo jak. Trenutno iznosi oko 900 kubičnih metara po sekundi, dok svake minute padne 500 milijuna litara vode.

Viktorijini slapovi
FOTO: SHUTTERSTOCK

S obzirom na veličanstvene karakteristike slapova oni su zaštićeni i dio su dva nacionalna parka, a mogu se vidjeti iz vlaka, s mosta na kojem prolazi željeznica.Ovi su slapovi svakako jedna od najzanimljivijih svjetskih znamenitosti.

2. Harare

Harare je glavni grad Zimbabvea i jedan od ljepših afričkih gradova. U njemu se nalaze brojna odmarališta i znamenitosti, ali je grad također utočište za mnoge divlje životinje jer je okružen predivnim krajolikom u kojemu se one slobodno kreću (utočište za divlje životinje nalazi se u blizini zračne luke).

Na samo 30 kilometara od Hararea nalazi se rezervat u kojem se nalazi velik broj divljih životinjskih vrsta, osobito ptica, a turistima se nudi i vodeni safari.

Svakako moramo spomenuti iznimno bogate botaničke vrtove koji se nalaze na samo 4 kilometara udaljenosti od grada, a u kojima se nalazi mnogo biljnih vrsta, uključujući i autohtone. Tu je i rezervat pod imenom Mukuvisi u kojem možete upoznati floru i faunu afričke džungle.

U gradu još možete posjetiti Dvorište Narodnih heroja, Park skulptura Chapungu, Muzej ljudskih znanosti i mnogo drugih zanimljivih destinacija. 

3. Bulawayo

Šarmantni grad Bulawayo najviše je poznat po svojoj kolonijalnoj viktorijanskoj arhitekturi, što i nije neobično jer je Zimbabve dugo vremena bio pod kolonijalnom vlašću. 

Grad koji je nekada bio poznat kao „Grad kraljeva“ i kao industrijski centar Zimbabvea u kojem je cvala tekstilna i automobilska industrija, i dalje je izuzetno zanimljiv i rado posjećen zbog svog zabavnog i intrigantnog sadržaja.

Prirodoslovni muzej Zimbabve s iznimnom zbirkom predmeta iz prošlosti te dragog kamenja svakako plijeni pozornost. Tu je Bulawayo Željeznički muzej, koji je smješten u zgradu koja rekreira pravu staromodnu željezničku stanicu i u kojem ćete otkriti koliko je željeznica bila bitna za Zimbabve.

Gradska tržnica Makokoba kultno je mjesto u kojoj se može nabaviti sve što vam srce poželi također je vrlo popularna, a poznata je i po svojim jakim mirisima, ali i okusima.

4. Nacionalni park Matobo

Na jugozapadni dio Zimbabvea smjestio se Nacionalni park Matobo, na područje veličine od 424 četvornih kilometara. Dio parka čine istoimene planine i stijene posebnog izgleda koje su nastale erozijom granita.

Park se ponosi time što u njemu borave raznolike afričke biljne i životinjske vrste, a posebno moramo spomenuti nosoroga, kojemu posebnu zaštitu pruža upravo ovaj park.

Zimbabve je i inače država puna mnogobrojnih biljnih vrsta, a u ovom se parku nalazi veliki dio tog biljnog svijeta, uključujući više od 200 zabilježenih vrsta drveća, preko stotinu vrsta raznih trava i samoniklog bilja. Uživanje u ovim prirodnim ljepotama poseban je doživljaj.

Matobo je također dom mnogih životinjskih vrsta, od kojih su najvažniji nosorozi, a vrsta koje ima najviše su leopardi, kojima odgovara velika količina hiraksa, sisavaca s krznom kojeg leopardi vole jesti. Osim njih tu su i impale, antilope, nilski konji, žirafe, zebre, nojevi, orlovi i mnogo drugih zanimljivih vrsta.

U ovom se nacionalnom parku nalazi i grobnica Cecila Johna Rhodesa, britanskog kolonijalista koji je pokopan na vrhu granitnog brda prema vlastitim željama, na mjestu kojeg nazivaju „pogled na svijet“. 

5. Nacionalni park Nyanga

Nyanga je ime još jednog nacionalnog parka po kojima je Zimbabve postao poznat diljem svijeta. Nalazi se u Istočnom gorju, na području kojeg karakteriziraju valoviti zeleni brežuljci i mnogobrojne rijeke.

Park se nalazi na prostoru od 47 tisuća hektara, a čine ga granitne planine, brežuljci, prekrasne planinske šume i travnjaci i egzotične plantaže. Ako postoji top destinacija za sve one koji vole prirodu Nyanga je najbolji izbor.

Zimbabve
FOTO: SHUTTERSTOCK

Na nadmorskim visinama iznad 1800 metara se nalazi čisti i svježi planinski zrak koji je odličan za odmor i opuštanje, a preporučeno doba za posjet su ljetni mjeseci, od lipnja do kolovoza. 

Tada se na ovom područje događa spektakularna izmjena boja zahvaljujući autohtonom drveću Msasa, čije lišće u tom periodu promijeni na desetke različitih nijansi crvene, žute, zlatne, narančaste, zelene, kestenjaste i smeđe boje. U parku se nalaze i mnogobrojne drevne ruševine i špilje, a na rubu parka nalazi se najviša planina u državi Zimbabve: Nyangombe. 

Nyanga je odlično područje za ribolov na jednom od mnogobrojnih jezera u parku, ali i za planinarenje, jahanje, penjanje po stijenama ili samo promatranje ptica.

6. Nacionalni park Hwange

Nacionalni park Hwange najveći je park u državi Zimbabve koji se smjestio tik uz poznatu pustinju Kalahari, a ujedno je i najpopularniji i prima najviše posjetitelja. Hwange je izniman po veličini (14650 kilometara četvornih) i količini divljih životinja koje ga nastanjuju, osobito slonova koji vole obitavati uz vodene jame u parku kad dođe sezona suše i kojima je park Hwange utočište.

Ovo je i najomiljenije mjesto za promatranje ptica u Zimbabveu, a idealno vrijeme za to je zimsko vrijeme (od studenog do travnja) jer se upravo tada ptice selice vraćaju u svoje domove iz Europe i sa sjevera afričkog kontinenta. 

Hwange park je jako uređen i pristupačan za posjetitelje pa nudi mnoštvo sadržaja koji uključuje i safari izlete i uzbudljive vožnje. 

7. Mutare

Mutare je grad smješten u podnožje istočnog gorja, u blizini granice s Mozambikom, a u prošlosti je bio poznat pod nazivom Umtali. Okružen je planinama, a njegova najveća vrijednost leži upravo u onome što ga okružuje, a to je prekrasna priroda i nacionalni parkovi.

Unutar grada se također nalazi nekoliko vrlo zanimljivih mjesta za obilazak kao što su Memorijalna knjižnica Turner i Courtauld kazalište. Osobito je popularna Nacionalna umjetnička galerija u kući Kopje.

Mutare je okružen planinama pa su temperature cijele godine niže i vrlo ugodne za odmor i opuštanje. Mnogi dolaze u Zimbabve na planinarenje na ovu lokaciju jer je zrak vrlo svjež, a krajolik za planinarenje prekrasan.

8. Masvingo

Masvingo je najstariji grad u državi Zimbabve, a ujedno je i glavni grad istoimene provincije koja se smjestila na jugoistok zemlje. Izvorno se zvao Fort Victoria, a ime je promijenio 1982. godine. 

U središtu grada se nalazi nacionalni spomenik Old Fort, koji datira u 1891. godinu, a koji je podignut u svrhu obrane.

Grad je vrlo posjećen jer se u krugu od samo 50 kilometara oko grada nalaze mnoge turističke atrakcije. Među njima, na udaljenosti od samo 12 kilometara od grada nalazi se Veliki nacionalni spomenik Zimbabve. Riječ je o ruševinama po kojima je Zimbabve dobio ime. 

U blizini je i rekreacijski park jezera Mutirikwi te odmaralište za divljač, pri čemu se posebno naglašava jaka prisutnost vrlo rijetke vrste nosoroga, bijelog nosoroga.

9. Nacionalni park Mutirikwi

Nacionalni park Mutirikwi čini jezero Mutirikwi i okolica. Jezero Mutirikwi je najveće umjetno jezero u državi, nastalo izgradnjom brane Kyle, pa je ranije i bilo poznato pod imenom jezero Kyle.

Park se nalazi jugoistočno od grada Masvinga, na sjevernom dijelu jezera se nalazi rekreacijski park , a u blizini se nalazi i Veliki nacionalni park Zimbabve. 

Mutirikwi u Zimbabveu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Park je vrlo bogat divljim životinjama, pri čemu je najvažnije spomenuti bijelog nosoroga i leoparda. Otvoren je kroz čitavu godinu jer je vrlo popularan, osobito zbog spektakularnog pogleda na jezero i pejzaža.

10. Nacionalni park Chinhoyi

Nacionalni park Chinhoyi čine špilje Chinhoyi, a nalaze se na sjeveru Zimbabve i iznimno su popularne među turistima. 

Špilje su otkrivene krajem 19. stoljeća, a nakon otkrića otkriveni su arheološki ostaci koji datiraju u 7. stoljeće. 1955. godine špilje su proglašene Nacionalnim parkom, što i nije neobično s obzirom na njihovu jedinstvenost, ljepotu i brojne autohtone i egzotične biljne i životinjske vrste. 

Špilje se sastoje od mnogobrojnih tunela i manjih špilja, a spust do glavne špilje u kojoj se nalazi bazen s bistrom vodom prekrasne boje kobalta je jedinstvenog izgleda. 

11. Nacionalni park Mana Pools

Na sjeveru države Zimbabve nalazi se još jedan nacionalni park i rezervat za divlje životinje, a to je Mana Pools. Mana Pools zauzima područje od gotovo 7 tisuća kilometara, oko donjeg toka rijeke Zambezi, koje je jedan dio godine omiljeno za promatranje divljači koja ovdje dolazi u potragu za vodom za vrijeme sušnog perioda. 

Mana Pools nacionalni park nalazi se na popisu jedinstvene svjetske baštine UNESCO-a, a razlog za to je njegova ljepota i očuvana divljina. Na ovom prostoru obitava više od 350 različitih vrsta životinja, a područje se smatra jednim od najbolje očuvanih ekoloških rezervata.

Mana Pools je ime dobio po bazenima koji nastaju povlačenjem vode, pa s obzirom na to da postoje 4 trajna pojilišta ili bazena (mana na lokalnom jeziku znači četiri), područje je nazvano Četiri bazena ili Mana Pools.

Ovaj nacionalni park oduševit će i ornitologe i ljubitelje ptica jer se u njemu gnijezde preko četiri stotine vrsta ptica.

12. Nacionalni park Matusadona

Na sjeveru zemlje Zimbabve, na obalama jezera Kariba, smjestio se i Nacionalni park Matusadona koji je svoje ime dobio po okolnim brdima, a parkom je proglašen 1975. godine. 

Prostire se na površini od 1470 četvornih kilometara, a impresionira svojim bujnim krajolikom šuma i savana te velikoj raznolikosti sisavaca, pri čemu moramo spomenuti gotovo 250 vrsta ptica i ugroženog crnog nosoroga. 

Na istoku parka nalazi se klanac rijeke Sanyati koji doslovno oduzima dah, a pogled na njega je uistinu spektakularan, osobito za vrijeme kišne sezone kada se niz klanac spuštaju mali slapovi. 

13. Nacionalni park Gonarezhou

Drugi po veličini nacionalni park u Zimbabve se zove Gonarezhou ili „Mjesto slonova“ i iznimno je poznato područje divljine na afričkom kontinentu. Prostire se na više o 5 tisuća četvornih kilometara, na jugoistoku zemlje, na granici s Mozambikom, a nacionalnim je parkom proglašen 1975. godine. 

Zašto se zove „Mjesto slonova“? Jer je na ovom području svoj dom pronašlo više od 11 tisuća slonova, što je u samom vrhu gustoće naseljenosti ove vrste na čitavom kontinentu. Osim slonova dom je u parku pronašlo gotovo pet stotina vrsta ptica, mnoštvo sisavaca, riba i vodozemaca. Velik broj ovih životinja je ugrožen, a neke i kritično.

Važan dio parka su litice Chilojo, posebne litice od pješčenjaka koje dosežu visinu od 180 metara, a dugačke su čak 20 kilometara. Protežu se uz obale rijeke Runde. 

14. Kadoma

Još jedan od važnijih i zanimljivijih gradova u Zimbabve je Kadoma, grad u središnjem dijelu zemlje, poznat po trgovini i poljoprivredi, ali i najvećem rudniku zlata u državi koji se nalazi u njegovoj blizini. 

Kadoma je grad koji je jako poznat po pamuku stoga nije čudno da se u njemu nalaze i tkalačke tvornice, predionice i pogoni za bojenje, to također znači da ovdje možete kupiti vrhunske tekstilne proizvode.

Grad je izgrađen u kolonijalnom stilu koji je još uvijek vrlo prepoznatljiv, a tragovi iz prošlosti se mogu vidjeti svuda uokolo. Jedni od njih su parni strojevi i valjci poredani za razgledavanje u gradskom parku.

15. Jezero Kariba

Jezero Kariba je najveće umjetno jezero na svijetu, a nalazi se na granici država Zimbabve i Zambija. Dugačko je otprilike 220 kilometara, a široko 40 kilometara. Površina jezera iznosi fantastičnih 5580 četvornih kilometara, a najveća dubina u jezeru iznosi 97 metara.

Postoji jedna posebna zanimljivost vezana uz ovo jezero, a to je da je ono uzrokovalo seizmičnost u inače seizmički aktivnom području. Razlog za podrhtavanja tla, koja uključuju i više od 20 potresa jačih od 5 stupnjeva po Richteru, leži u količini vode koja se nalazi u ovom jezeru, a riječ je o 180 milijardi tona vode.

Na jezeru se nalazi i nekoliko otoka, među kojima ćemo spomenuti otok zmija i otok antilopa. Samo jezero je bogato ribljim i biljnim vrstama jer je punjeno vodom bogatom hranjivim tvarima koja je omogućila stvaranje plodnog tla. 

16. Imire rezervat

Poseban safari rezervat imenom Imire nalazi se na udaljenosti od 90 minuta od grada Harare, otprilike 120 kilometara, a orijentiran je na zaštitu ugroženih divljih afričkih životinja. Ovaj jedinstveni rezervat posebno je posvećen zaštiti nosoroga, ali i slonova i geparda. 

zebra u rezervatu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovaj rezervat koji se prostire na više od deset tisuća hektara nudi mogućnost volontiranja i stjecanja praktičnog iskustva u radu s divljim životinjama te uživanju u prirodnim bogatstvima koje nudi (miombo šume su posebno atraktivne).

Imire je odlično mjesto za posjet jer se nalazi na ugodnoj nadmorskoj visini čime se izbjegavaju velike vrućine koje vladaju afričkim nizinama. 

17. Slapovi Mutarazi 

Ljepota istočnog gorja vidi se u mnogo toga, a slapovi Mtarazi najbolji su predstavnik te ljepote. Slapovi se spuštaju s visokih i strmih litica, preko stijena obraslih zelenilom, i dio su nacionalnog parka Mutarazi koji se prostire na gotovo tri tisuće kilometara četvornih.

Ovaj je vodopad najviši u državi Zimbabve i drugi je po veličini na afričkom kontinentu, s visinom od 772 metra, a nastaje padom rijeke Mtarazi preko istočne visoravni. 

Najbolji način za upoznavanje ovog mjesta je šetnje kroz šumu do vidikovca s kojeg se pruža prekrasan pogled na dolinu Honde. 

18. Dvorac Nesbitt

Dvorac Nesbitt, ranije poznat pod imenom Holdengarde, izgrađen je početkom 20. stoljeća od strane Theodorea Holdengarda, poslovnog čovjeka po kojemu je dvorac prvotno nazvan. Nalazi se u blizini grada Bulawaya, Zimbabve.

Dvorac nije bio izgrađen s posebnim razlogom. Holdengard je bio uspješan poslovni čovjek i gradonačelnik Bulawaya, ali je također bio i veliki ljubitelj srednjovjekovnog romantizma pa je imao želju izgraditi svoj vlastiti dvorac. Jedan je od rijetkih vlasnika koji je na dvorcu radio zajedno sa svojim radnicima i graditeljima.

Njegov sin Paul prodao je dvorac još jednom poslovnom čovjeku imenom Nesbitt, po kojemu se dvorac sada zove, a koji ga je renovirao 1990. godine i u njemu otvorio luksuzni hotel.

Dvorac je omiljeno mjesto za vjenčanja, a nekoliko je puta bio i kulisa za snimanje filmova. 

19. Ruševine Khami

Na udaljenosti od 22 kilometra od grada Bulawayo nalazi se Nacionalni spomenik Ruševine Khami, vrlo važno arheološko područje koje se nalazi pod zaštitom i dio je zbirke Svjetske baštine UNESCO-a od 1986. godine. 

Nalazi se na imanju smještenom na brežuljku koji se nalazi na 1300 metara nadmorske visine, a imanje je ranije bilo prijestolnica dinastije Torwa. 

Ruševine su zapravo niz struktura od suhozida, a pokazuju vrsno umijeće graditelja mlađeg željeznog doba, pri čemu je posebno naglašena visoka kvaliteta te impresivni ukrasi u obliku šahovnica, riblje kosti ili užadi. 

Ruševine su vrlo važne jer prikazuju povijest države, a i vrlo su sačuvane te su jedne od rijetkih koje nisu uništili lovci na blago. 

20. Velike ruševine Zimbabvea

Velike ruševine Zimbabvea su zapravo srednjovjekovni grad koji se nalazi na jugoistoku države Zimbabve, u blizini grada Masvingo. Ovaj grad je najvažniji spomenik u državi, a smatra se da je bio glavni grad Kraljevstva Zimbabve i da je služio kao kraljevska palača. 

Grad je izgrađen u 9. stoljeću, ali je napušten u 15. stoljeću. Također je uvršten na popis Svjetske baštine UNESCO-a. Najvažniji dio kamenog zdanja su zidovi visoki 11 metara na dužini od 250 metara.

rušine u Zimbabveu
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ruševinama su pronađeni mnogi artefakti, ali se najvažnijima smatra osam ptica Zimbabvea koje su isklesane od škriljevca i bile smještene na vrhovima monolita. Također je pronađena keramika, slonovača, bakreni predmeti, perle, privjesci i još mnogo toga.  

Zimbabve – 6 zanimljivosti koje će vas iznenaditi

1. Većina stanovnika države vjeruje u sirene, koje često bivaju optužene za mnoge nesretne događaje, pa čak i otmice i ubojstva. Neki planovi vezani uz izgradnju jezera propali su zbog straha od napada sirena.

2. Zimbabve se već godinama bori s inflacijom, a u jednom periodu ona je iznosila fantastičnih 231 milijun posto.

3. Muškarci u državi Zimbabve ne rade trbušnjake jer se kod njih veći trbuščić smatra znakom uspjeha i bogatstva. To znači da ima novaca i da si može priuštiti meso svaki dan. 

4. Iako je riječ o prilično siromašnoj zemlji Zimbabve će vas iznenaditi činjenicom da je gotovo 90 % njegovih stanovnika pismeno.

5. Protuzakonito je prodavati bilo kakvu vrstu proizvoda koja na sebi ima boje nacionalne zastave.

6. Zimbabve trenutno ima 16 službenih jezika. 

Njemačka – turistički vodič kroz 10 najboljih gradova

Što vidjeti na otoku Zlarinu? 10 znamenitosti i atrakcija