in

Zambija: utočište netaknute prirode (Top 10 zanimljivosti)

unsplash.jpg

Zambija je zasigurno samo jedan u nizu afričkih prirodnih bisera kojima obitavaju mnogu tusisti i avanturisti. Iako je zemlja južne Afrike bez izlaza na more, Zambija postaje vrhunska lokacija za safari putovanja – i to sve zbog svojih netaknutih krajolika i raznolikosti divljih životinja. Čista udaljenost mnogih prekrasnih divljih regija i nacionalnih parkova čini je jednim od najboljih odredišta za safari, a osim turiste i avanturiste, privlači čak i lokalno stanovništvo.

Zambija zanimljivosti

Nudeći beskrajnu raznolikost stvari koje možete vidjeti i doživjeti, ovdje su najbolje stvari koje možete učiniti i 10 najboljih turističkih atrakcija u Zambiji, a sve bi se to trebale naći na vašem popisu ako putujete u ovu predivnu safari zemlju.

Zambija i legendarni Viktorijanski slapovi

Smatrani jednim od sedam svjetskih čuda prirode i jednom od najčudesnijih znamenitosti Afrike, Viktorijini slapovi su u Zambiji jedna od glavnih turističkih atrakcija. Lokalno poznat kao Mosi-oa-Tunya ili Dim koji grmi, ovaj veličanstveni vodopad na rijeci Zambezi nalazi se na granici Zambije i Zimbabvea. Prostirući se 1,7 km u širinu i dosežući visinu od 108 metara, Viktorijini slapovi smatraju se najvećim slojem padajuće vode na svijetu.

Kada je rijeka Zambezi u svom punom rastućem stanju, procjenjuje se da 500 milijuna litara vode u minuti grmi preko pada, padajući u duboku stjenovitu klisuru na dnu, bacajući oblak magle i dugine raspršivača visoko u zrak. Dok Main Falls leže unutar granica Zimbabvea, zambijska strana jednako je impresivna tijekom vrhunca sezone poplava (od veljače do svibnja). Zambija ima jedan od najboljih vidikovaca, Knife-Edge Bridge, koji vas vodi tik do ovog gromoglasnog vodopada – budite spremni da ćete pokisnuti!

Viktorijini slapovi fantastična su početna ili završna točka zambijskog safarija. Ako imate vremena, preporučujemo da nekoliko dana provedete istražujući i iskušavajući se u brojnim uzbudljivim aktivnostima koje se nude. Od opuštenog razgledavanja pješice i slikovitih letova helikopterom do uzbudljivih adrenalinskih doživljaja kao što su rafting, letovi s mikrolakim letovima i bungee jumping – svatko može uživati ​​u nečemu.

Nacionalni park Donji Zambezi

Smješten uz donji dio rijeke Zambezi, Nacionalni park Lower Zambezi jedno je od najvažnijih odredišta za divlje životinje i safari u Zambiji. Glavna atrakcija nacionalnog parka je njegova udaljena udaljenost od utabanih staza, ali i netaknuta divljina. Obuhvaćajući golem i raznolik teren, uključujući šume, travnjake i poplavne ravnice, Nacionalni park Donji Zambezi podržava fantastičnu raznolikost divljih životinja. Domom obilju velike divljači, uključujući slonove, lavove, bivole, vodenkonje i nilske krokodile, kao i niz ptica i drugih vrsta divljih životinja, ljubitelji divljih životinja definitivno neće biti razočarani.

Promatranje divljih životinja najbolje je uz rijeke, koje s parkom graniče s tri strane. Rijeka Zambezi glavni je izvor vode u regiji, kao i najveća atrakcija, kako za divljač tako i za posjetitelje.

Kada posjetite Nacionalni park Donji Zambezi, možete otići na safari ili vožnju i istražiti sva čuda koja park može ponuditi ili uživati ​​u šetnji prirodom punoj avanture. Daleko jedan od glavnih vrhunaca je odlazak na kanu safari duž rijeke Zambezi. Mirno je i nedvojbeno uzbudljivo veslati i plutati pored nemirnih ušiju i frktanja potopljenih vodenkonja i kvrgavih nilskih krokodila koji se sunčaju na obalama rijeke. Vodiči su potpuno usklađeni s navikama i ponašanjem životinja i potpuno opušteno predviđaju njihove sljedeće poteze – tako da možete biti uvjereni da ste u sigurnim rukama.

Nacionalni park South Luangwa

Nacionalni park South Luangwa nedvojbeno je najveće odredište za promatranje divljih životinja i glavna je turistička atrakcija u Zambiji. Park koji se može pohvaliti jednom od najvećih koncentracija divljih životinja u cijeloj Africi, smatra se jednim od najboljih mjesta na kojima možete vidjeti velika krda bivola, slonova i žirafa.

Južna Luangwa dom je brojnim rijetkim i endemskim vrstama, uključujući Thornicroftovu žirafu, Cooksonovu gnuovu i Crawshayjevu zebru, zajedno s mnoštvom leoparda, lavova i vodenkonja. Krajem listopada, neposredno prije početka kiše, tisuće nilskih konja okupljaju se u dubljim bazenima rijeke Luangwa – nevjerojatan je spektakl kojemu možete svjedočiti dok se guraju i bore za prostor.

Najbolje vrijeme za promatranje divljih životinja u Nacionalnom parku South Luangwa je tijekom sušne sezone, kad se divlje životinje tog područja okupljaju na obalama rijeke. To vam također daje priliku vidjeti grabežljivce poput leoparda i lavova, a Zambija ih je doslovno puna.

Južna Luangwa poznata je po svojim pješačkim safarijima, koje vode stručni vodiči kroz neka od najboljih područja za promatranje igara u Africi. Još jedna velika atrakcija je safari brodom, posebno tijekom kišne sezone parka. Dok rijeka Luangwa izlazi iz obala, plovila s plitkim gazom mogu uploviti u poplavljene riječne šumarke – ovo je nedvojbeno jedan od jedinstvenijih i uzbudljivijih safarija u Zambiji!

Zambija: utočište netaknute prirode (Top 10 zanimljivosti)
Foto: Shutterstock

Zambija i ljepote nacionalnog parka Kaufe

Nacionalni park Kafue je najveći nacionalni park i rezervat divljih životinja u Zambiji i drugi po veličini park u cijeloj Africi. Pokriva više od 22000 km² (2500 km² više od Južnoafričkog nacionalnog parka Kruger), s terenom koji značajno varira od sjevera do juga. Unatoč tome što je jedan od najvećih afričkih parkova, Kafue je najmanje posjećen od tri glavna zambijska nacionalna parka. Smješten daleko od utabanih staza, Nacionalni park Kafue još uvijek je vrlo, vrlo divlji i smatra se donekle zambijskim skrivenim draguljem.

Rijeke, sezonska poplavna područja i dalekosežne močvare bogate divljim životinjama dominiraju sjevernim Kafueom. Krajnji sjever Nacionalnog parka Kafue također je mjesto gdje ćete pronaći ravnice Busanga, jedno od najznačajnijih močvarnih resursa Zambije i najbolje područje parka za promatranje divljači. Ogromna stada crvenih lechwea, pukua, veličanstvenih antilopa, plavih gnuova i zebri obitavaju i pasu ove travnate poplavne ravnice. Njihov veliki broj privlači mnoštvo grabežljivaca, uključujući lavove, usamljene geparde, čopore divljih pasa i leoparde. Rijeka Kafue – imenjak parka – dom je mnoštva vodenkonja, kao i nekih od najvećih krokodila u južnoj Africi.

Zambija: utočište netaknute prirode (Top 10 zanimljivosti)
Foto: Shutterstock

Ptičare će oduševiti krajnji sjeverozapad Nacionalnog parka Kafue gdje močvare Busanga, službeno područje Ramsara, privlače blizu 500 vrsta ptica, uključujući velika jata čaplji i ugroženih ždralova.

Južni Kafue može se pohvaliti velikim dijelovima šume i travnjaka u Kalahariju, što ga čini idealnim mjestom za stalno rastuće populacije ravničarske divljači, kao i za najveću populaciju slonova i bivola u parku.

Uz vožnju divljači, možete provesti dane u Nacionalnom parku Kafue na pješačkim safarijima i vožnjama čamcem na rijeci Kafue ili rijeci Lunga. Pješački safari najbolji je tijekom zime, dok su tijekom kišnih ljetnih mjeseci safariji brodom dostupni duž rijeke Kafue.

Jezero Kashiba

Jezero Kashiba nedvojbeno je jedan od najboljih skrivenih dragulja Zambije. Kako je površinska razina vode oko 9 metara ispod dna okolne šume, jezero Kashiba često se naziva “potopljenim jezerom”. Iako je površina jezera mala, ono je nevjerojatno duboko, s dubinom čak od oko 100 metara. Međutim, dubina središta jezera Kashiba je nepoznata, što je dovelo do nekoliko mističnih priča i legendi o čudovištima koje se nalaze ispod površine.

Unatoč atmosferi tajanstvenosti koja ga okružuje, plavkasto-zelena voda jezera iznimno je gostoljubiva i time postalo je popularno odredište za aktivnosti poput ribolova i plivanja.

Jezero Kashiba nalazi se na sjeveru Zambije, oko 40 minuta vožnje od grada Mpongwe u pokrajini Copperbelt.

Zambija i spektakularna migracija šišmiša u nacionalnom parku Kasanka

Smješten južno od močvara Bangweulu, blizu granice s Demokratskom Republikom Kongo, Nacionalni park Kasanka jedan je od najboljih nacionalnih parkova i turističkih atrakcija u Zambiji. To je tamo i jedini privatni park.

Smatra se jednim od najljepših rezervata u zemlji, a može se pohvaliti prekrasnim močvarama papirusa, močvarnim šumama i šumama miombo, zajedno s nekoliko rijeka koje se križaju i sezonskim močvarnim bazenima u kojima živi gotovo 500 vrsta ptica.

Daleko jedna od glavnih atrakcija Kasanke je njezina godišnja migracija šišmiša. Svake godine od kasnog studenog do prosinca nebo oko Nacionalnog parka Kasanka oživi s oko 10 milijuna voćnih šišmiša. Godišnja migracija šišmiša u Nacionalni park Kasanka smatra se najvećom migracijom sisavaca na svijetu. Dok sama količina šišmiša nije ništa drugo nego privlačna, najfascinantnije je vidjeti onaj dio kad goleme ptice grabljivice jurcaju nebom u nadi da će uhvatiti što više šišmiša. Mali grabežljivci i strvinari također se mogu pronaći kako čekaju pri tlu, spremni zgrabiti svoj plijen.

Kasanka je dom raznim divljim životinjama i nekoliko vrsta antilopa, uključujući rijetku močvarnu antilopu Sitatunga koja je prilično česta u ovom području i najčešće se može uočiti kako pase u maglovitim dambosima (močvarama). Nilski konj i krokodil također su brojni, dok su prisutni i bivoli, leopardi i slonovi, no njih je teže uočiti.

Kasanka je jedino mjesto na svijetu gdje možete svjedočiti ovom prirodnom fenomenu. Migracija traje samo oko 90 dana (od kraja listopada do sredine prosinca).

Jezero Kariba

Jezero Kariba možda nije tako duboko kao jezero Kashiba, ali se po volumenu ističe kao najveći umjetni rezervoar na svijetu, koji se proteže preko 5000 km2 duž južne granice Zambije.

Jezero se proteže preko 220 kilometara duž granice sa Zimbabveom i doseže do 40 kilometara širine na najširem mjestu.

Pristup zambijskoj strani jezera Kariba prilično je ograničen, a Sinazongwe i Siavonga su jedina dva značajna grada koji omogućuju pristup jezeru. Siavonga je udaljena samo nekoliko sati vožnje od Lusake. Smatra se opuštenim turističkim naseljem na obali jezera, veći je od dva grada i vrlo je popularan među lokalnim stanovništvom. Budući da je Sinazongwe puno manji i manje razvijen, većina mještana i posjetitelja odlazi u Siavongu kao bazu za istraživanje jezera Kariba.

Zambijska strana jezera Kariba daleko je manje divlja od one u Zimbabveu. Za promatranje i susrete s divljim životinjama morat ćete posjetiti jedan od dva velika otoka, Chete ili Chikanka. Oba otoka nalaze se na jugozapadu i dostupna su iz Sinazongwea. Chete je dom maloj populaciji slonova, leopardima i mnoštvu vodenkonja, krokodila i ptica.

Chikanka je u privatnom vlasništvu, s jednom namjenskom ribičkom kućom. To je jedna od mnogih opcija za ribolov na jezeru Kariba.

Plovidba je vrlo popularna aktivnost na jezeru Kariba i vjerojatno ćete vidjeti bezbrojne vodenkonje, krokodile, slonove i sve vrste ptica. Također možete uživati ​​u privatnom izletu motornim čamcem ili kanu safariju. Sve ove uzbudljive ekspedicije i safari avanture mogu se organizirati iz Siavonge.

Nacionalni park Plava laguna

Smješten samo 120 km cestom od Lusake (glavnog grada Zambije), Nacionalni park Plava laguna nije samo jedno od najboljih odredišta u divljini i turističkih atrakcija u Zambiji, već i jedan od najpristupačnijih parkova za lokalno stanovništvo i turiste. Osim što je do njega nevjerojatno lako doći, apsolutno ga je vrijedno posjetiti.

Nacionalni park Blue Lagoon relativno je neotkriven park koji je osnovan 1976. godine. Međutim, Ministarstvo obrane ga je za javnost zatvorilo i postao je utočište krivolovaca. Zahvaljujući predanim i uspješnim naporima za obnovu, park je ponovno otvoren za javnost 2003. godine.

Danas Nacionalni park Blue Lagoon dočekuje posjetitelje i strastvene ljubitelje divljih životinja iz mnogih zemalja zahvaljujući svojoj zadivljujućoj lokaciji i golemim divljim terenima. Budući da ostaje uglavnom netaknut od strane masa i razvojnih napora, ima određenu neporecivu i neukrotivu prirodnu ljepotu koju je teško poreći.

Najbolje vrijeme za posjet Nacionalnom parku Blue Lagoon je tijekom kišne sezone kada se goleme poplavne ravnice pune vodom, privlačeći tisuće ptica i sisavaca.

Zambija i njen ptičji svijet Liuwa Plaina

Smješten zapadno od gornjeg toka rijeke Zambezi, blizu granice s Angolom, Nacionalni park Liuwa Plain jedan je od najudaljenijih nacionalnih parkova Zambije. Ravnica Liuwa prvenstveno se sastoji od golemih travnjaka s malom količinom panova, palmi i šuma Kalaharija.

Tijekom kišne/kišne sezone (od prosinca do travnja) velika područja parka potpuno su poplavljena, kao i veći dio sjeverne Zambije. Čak i tijekom sušnijih zimskih mjeseci, nacionalni park Liuwa Plain teško je dostupan. To samo povećava njegovu privlačnost među željnim avanturista i predanih zaljubljenika u prirodu i divlje životinje. Sretnici koji stignu do ovog skrivenog dragulja zambijske divljine, osjećat će se kao da imaju cijeli nacionalni park za sebe.

Nacionalni park Liuwa Plain, koji se može pohvaliti zadivljujućim panoramskim pogledom i neumoljivom prirodnom ljepotom, istinski malim brojem posjetitelja (zbog svoje udaljene lokacije) i bogatom i raznolikom populacijom divljih životinja, ultimativno je afričko odredište za divljinu i safari.

Zambija: utočište netaknute prirode (Top 10 zanimljivosti)
Foto: Shutterstock

Najveća atrakcija nizine Liuwa za divlje životinje je njezina godišnja migracija plavih gnuova. Tada se procjenjuje da migrira oko 40 000 životinja, dok rastući vodostaj tjera stada na jugoistok u potrazi za svježom ispašom. Ovaj izvanredan spektakl održava se u studenom svake godine i drugi je najveći takve vrste u svijetu.

Ptičji svijet ravnice Liuwa još je jedna velika atrakcija, a neke od njegovih područja  drže vodu tijekom cijele godine.Zambija u ovom području privlači veliki izbor vrsta, uključujući žličarke, marabu i sedlokljune rode, čaplje i značajnu pticu koja se rijetko nalazi u skupinama bilo gdje drugdje – čaplju Slaty. Dakle, pravi je raj za ljubitelje ptica! Još jedan značajan vrhunac divljih životinja bujna je populacija hijena Nacionalnog parka Liuwa Plain. Procijenjene na oko 600 jedinki, one zauzimaju prvo mjesto kao Liuwin vrhunski predator.

Nacionalni park Sioma Ngwezi i Ngonye Falls

Pokrivajući 5000 km² šume Kalaharija, Sioma Ngwezi je treći po veličini nacionalni park u Zambiji. Omeđen rijekom Kwando na zapadu (koja također čini granicu Zambije s Angolom) i Namibijom na jugu, Sioma Ngwezi je ušuškan u jugozapadnom kutu Zambije.

U kombinaciji s impresivnim nacionalnim parkom Ngonye Falls koji se nalazi sjevernije, sa svojim raznolikim divljim životinjama koje privlače strastvene avanturiste i ljubitelje divljih životinja postao je jedna od najperspektivnijih regija Zambije koju svakako treba posjetiti.

Nacionalni park Sioma Ngwezi ima povijest nevjerojatnih susreta sa žirafama. No, posjetitelji se mogu radovati što će vidjeti razne vrste divljih životinja, uključujući lavove, leoparde i pjegave hijene. Kako je voda u ovoj regiji Zambije rijetka, najbolje vrijeme za promatranje divljih životinja je neposredno nakon ljetnih kiša. Tada se životinje okupljaju u velikom broju oko bazena.

Dok slapovi Ngonye u Zambiji, visoki 25 metara, možda nisu tako veličanstveni kao glasoviti Viktorijini slapovi, ono što im nedostaje u veličini to više nego se nadoknađuje volumenom. Osim divljenja nevjerojatnoj ljepoti, posjetitelji mogu uživati u raznim uzbudljivim avanturističkim iskustvima, kao što je vožnja kajakom, rafting, plivanje i ribolov.

Ako ste ljubitelj prirode i životinja, Zambija vas sigurno neće razočarati. Nudeći obilje atraktivnih turističkih lokacija, Zambija je jedna od poznatiji avanturističkih odredišta. Nakon što ste saznali neke od najboljih atrakcija s našeg popisa, nadamo se da je Zambija završila na vašem popisu za neka od sljedećih putovanja.

Najbolja grčka jela koja će zadovoljiti svako nepce (Top 32)

Najbolja grčka jela koja će zadovoljiti svako nepce (Top 32)

Najljepši nacionalni parkovi diljem cijele Europe

Najljepši nacionalni parkovi diljem cijele Europe (Top 25)