in

Kenija kao safari zemlja: 18 najboljih znamenitosti

unsplash,jpg

Kenija – ime koje je gotovo sinonim za riječ “safari”. Malo drugih mjesta na planeti dočarava takav duh avanture i romantike kakav dočarava Kenija. Raznolikost stvari koje tamo možete učiniti zadivljuje sve turiste, a promatranje divljih životinja na vrhu je njihovog popisa.

Možete promatrati mnoštvo gnuova kako tijekom Velike selidbe grme savanom, možete doći oči u oči sa slonovima u Amboseliju ili se diviti jezeru Nakuru koje je prošarano tisućama flaminga. U ovim suncem natopljenim zemljama, drevna plemena, kao što su Maasai, Kikuyu i Samburu, zadržavaju svoje tradicionalne običaje, živeći u relativnom skladu s prirodom.

Iza svjetski poznatih safari parkova nalazi se riznica obalnog blaga. Možete roniti oko koraljnih grebena bogatih ribom, opustiti se na bisernim plažama, iskusiti raznolikost kultura i kuhinja u Mombasi i Malindiju te istražiti tropske otoke prožete poviješću svahila.

Kenija zanimljivosti

Topografski, Kenija je uistinu zapanjujuća. Okružena je kalderama i planinskim lancima, dok zemlju dijeli Great Rift Valley. Istočno od ove široke doline možete se popeti na snijegom prekrivene ekvatorijalne vrhove planine Kenije i loviti pastrve u kristalno čistim potocima. Nacionalni park Hell’s Gate krije opsidijanske špilje i šišti prirodnim gejzirima i toplim izvorima.

Kako biste doživjeli onu pravu romansu šarene kolonijalne povijesti Kenije, koju možete vidjeti i u filmu Out of Africa, posjetite Nairobi. Ova užurbana prijestolnica ulaz je u jedno od najzanimljivijih i najuzbudljivijih odredišta za putovanja na svijetu. Osim toga, donosimo vam popis najboljih turističkih atrakcija Kenije koje biste svakako voljeli posjetiti.

Kenija je bogata nacionalnim rezervatima

Maasai Mara

Nacionalni rezervat Maasai Mara (također “Masai Mara”) jedan je od najveličanstvenijih rezervata divljači u Africi. Graniči s Tanzanijom, a Mara je sjeverni nastavak Serengetija i između dviju zemalja čini koridor za divlje životinje.

Ime je dobio po narodu Masaija koji žive u parku i ovdje pasu svoje životinje, kao što su to činili i stoljećima. Na njihovom jeziku, Mara znači “šaran”. To je možda referenca na igru ​​svjetla i sjene krošanja bagrema i neba prekrivenog oblacima na golemim travnjacima.

Park je poznat po Velikoj seobi gnua, kada njih tisuće, uz zebre i Thomsonove gazele, od srpnja do listopada putuju u Serengeti i iz njega.

U rijeci Mara vreba gomila nilskih konja i krokodila. Park je također poznat po opažanjima grabežljivaca, zahvaljujući relativno velikoj populaciji lavova, geparda i leoparda – osobito u sušnim mjesecima od prosinca do veljače.

Zahvaljujući nadmorskoj visini parka, ovdje je vrijeme blago i nježno tijekom cijele godine.

Nacionalni rezervat Amboseli

Okrunjen planinom Kilimanjaro, najvišim vrhom Afrike, Nacionalni rezervat Amboseli jedan je od najpopularnijih turističkih parkova u Keniji. Naziv ”Amboseli” dolazi od maasajske riječi koja znači “slana prašina”, što je prikladan opis za isušene uvjete ovog parka.

Rezervat je za gledanje velikih krda slonova izbliza jedno od najboljih mjesta u Africi. Ostale divlje životinje koje se obično primjećuju u parku su velike mačke, kao što su lav i gepard, žirafe, impale, eland antilope, močvarne antilope, gazele i više od 600 vrsta ptica.

Ljubitelji prirode ovdje mogu istražiti čak pet različitih staništa, od isušenog korita jezera Amboseli, močvara s izvorima sumpora, do savana i šuma. U području oko parka možete susresti i lokalne Masaije.

Nacionalni park Tsavo

Najveći kenijski park, Tsavo, podijeljen je na dva dijela: Tsavo West i Tsavo East. Ovi parkovi zajedno čine četiri posto ukupne površine zemlje i obuhvaćaju rijeke, vodopade, savane, vulkanska brda, masivni plato od lave i stijene i impresivnu raznolikost divljih životinja.

Na pola puta između Nairobija i Mombase, Tsavo East poznat je po fotografijama vrijednim viđenja. Te su fotografije zabilježile trenutke velikih krda slonova kako se valjaju i kupaju u crvenoj prašini.  Kroz park vijuga rijeka Galana koja je obrubljena palmama, pružajući izvrsno promatranje divljači.

Ostale znamenitosti ovdje uključuju visoravan Yatta, najduži tok lave na svijetu; stijenu Mudanda; i slapove Lugard, koji se izlijevaju u brzake i bazene pune krokodila.

Tsavo West je vlažniji i topografski raznolikiji, s nekim od najljepših krajolika u sjevernim dijelovima parka. Ovdje se izdvaja Mzima Springs, niz prirodnih izvora s velikom populacijom nilskih konja i krokodila; Chaimu Crater, sjajno mjesto za promatranje ptica grabljivica; i Ngulia, utočište nosoroga.

Kenija kao safari zemlja: 18 najboljih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Kenija je ukrašena i nacionalnim parkovima Samburu, Buffalo Springs i Shaba

Na obalama rijeke Ewaso Nyiro obrubljene palmama, u sušnoj regiji na udaljenom sjeveru Kenije nalaze se rezervati Samburu, Buffalo Springs i Shaba.

Nacionalni rezervat Shaba jedno je od dva područja u kojima su George i Joy Adamson odgojili Elsu, slavnu lavicu u filmu Born Free.

Opstanak životinjskog svijeta u sva tri rezervata ovisi o vodama rijeke, a mnoge vrste su posebno prilagođene suhim uvjetima. To uključuje Grevyjeve zebre; somalijske nojeve; i gerenuks, dugovratu antilopu koja stoji na dvije stražnje noge kako bi dosegla svježe lišće na gornjim granama drveća.

Glavna atrakcija Nacionalnog rezervata Samburu su Sarara Singing Wells, lokalne pojilice gdje Samburu ratnici, dok nose vodu za svoju stoku, pjevaju tradicionalne pjesme. Također biste mogli naići na velike mačke i divlje pse.

Nacionalni park Lake Nakuru

Nacionalni park Lake Nakuru, koji se nalazi u središnjoj Keniji, poznat je po ogromnim jatima ružičastih flaminga. Ptice vrve na samom jezeru Nakuru, jednom jezera Rift Valleya koje pokriva gotovo trećinu površine parka.

Park je osnovan 1961. godine, a zabilježeno je više od 450 vrsta ptica, kao i bogatstvo raznolikosti ostalih divljih životinja. Lavovi, leopardi, bradavičaste svinje, vodene svinje, pitoni i bijeli nosorozi samo su neke od životinja koje možete vidjeti, a krajolici se kreću od prostranih travnjaka koji graniče s jezerom do stjenovitih litica i šuma.

Park također štiti najveću afričku šumu euphorbie candelabruma. Ovi visoki, razgranati sukulenti endemični su za ovu regiju i sušnim krajolicima pružaju odvažni element teksture.

Osim što je puna rezervatima i parkovima, Kenija ima i mali otok Lamu

Mali otok Lamu, sjeveroistočno od Mombase, odiše šarmom starog svijeta. Stari grad Lamu, koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, najstarije je naseljeno naselje u Keniji, čije porijeklo datira još iz 12. stoljeća.

Šetnja labirintskim ulicama jedna je od najboljih stvari koje ovdje možete učiniti. Možete vidjeti bogatu trgovačku povijest otoka koja se ogleda u zgradama. Očigledne su arhitektonske značajke arapskog svijeta, Europe i Indije, ali s uočljivom tehnikom svahili. Zamršeno izrezbarena drvena vrata, zgrade od koraljnog kamena, skrivena dvorišta, verande i terase na krovovima, uobičajene su značajke ovog krajolika.

Razgledavanje ovog otoka je kao da se vraćate u prošlost. Po luci plove Dhowovi, dok ovdje postoji vrlo malo motornih vozila, ako ih uopće ima. Ulicama još uvijek vladaju magarci kao što su to činili i stoljećima. Većina Lamuove populacije su muslimani, a muškarci i žene se oblače u tradicionalnu odjeću.

Glavne atrakcije na otoku uključuju Lamu muzej koji daje pregled kulture svahili i povijesti nautike u regiji; utvrdu Lamu; i Utočište za magarce.

Ako povijest nije nešto što vas privlači, možete uživati ​​na jednoj od otočkih plaža ili pijuckati arapsku kavu u lokalnom kafiću.

Tko bi rekao da Kenija ima utočište za ptičare – jezero Naivasha

Nalazi se na najvišoj točki Velike Rift Valley, što dovodi do toga da je ovdje uočeno više od 400 vrsta ptica, uključujući afričke riblje orlove, jacane, pčelarice i nekoliko vrsta vodenjaka.

Jedan od najboljih načina za razgledavanje divljih životinja je čamcem. U vodi pljuskaju nilski konji, a žirafe, zebre, bivoli i elande pasu oko rubova jezera. U blizini jezera Naivasha, Crater Lake Game Sanctuary ima prirodnu stazu bogatu divljim životinjama.

Na južnoj obali jezera Naivasha možete svratiti na šalicu čaja u Elsamere Conservation Centre, nekadašnji dom pokojne Joy Adamson, autorice Born Free, i njezina supruga Georgea.

Imajte na umu da se jezero Naivasha u vremenima ekstremne suše znatno smanjilo, a cvjećarska industrija u tom području također utječe na razinu i kvalitetu vode. Ipak, jezero je tipično bujno i puno života.

Kenija i legendarni grad Nairobi

Ako u Keniji tražite nešto što nije safari, imat ćete mnogo izbora u glavnom i najvećem gradu zemlje. Nairobi je legendarni po svojoj živopisnoj kolonijalnoj povijesti. Nekoć je bio glavni grad britanske istočne Afrike, mamio je doseljenike koji su ovamo dolazili da ulože svoje bogatstvo u industriju kave i čaja. Danas možete istražiti poznata gradska povijesna mjesta i izvrsne atrakcije vezane uz divlje životinje.

Ako žudite za nekim kulturnim atrakcijama u Keniji, u Nairobiju ćete pronaći nekoliko vrijednih mjesta. Nacionalni muzej izvrsno je mjesto za razgledavanje izložaka o povijesti, prirodi, kulturi i suvremenoj umjetnosti Kenije.

Još jedna popularna turistička atrakcija je Muzej Karen Blixen, restaurirana rezidencija slavne danske autorice knjige Out of Africa, također poznate pod imenom Isak Dinesen. Da biste vidjeli divlje životinje bez udaljavanja od centra grada, posjetite Nacionalni park Nairobi, sada utočište crnih nosoroga i također dom raznolikosti drugih afričkih divljih životinja, a  to nas vodi do…

Nacionalni park Nairobi

Tko kaže da morate otići daleko od Nairobija kako biste uživali u safariju? Samo 15 minuta vožnje od buke glavnog grada Kenije, možete vidjeti lavove kako spavaju ili graciozne žirafe koje šepure kroz zlatnu travu Nacionalnog parka Nairobi.

Posjet ovom parku bogatom divljim životinjama jedna je od najboljih stvari koje trebate učiniti ako boravite u Nairobiju, a to vam odmah može biti i jednodnevni izlet koji se svakako isplati – pogotovo ako ne možete stići do nekog od većih rezervata.

Ovdje su sve one klasične zvijezde safarija, uključujući bivole, leoparde, zebre, gnu, nilske konje, slonove i geparde, a također možete vidjeti neke od najugroženijih vrsta nosoroga.

Safari Walk u Nairobiju pruža izvrsnu priliku za promatranje divljih životinja i više od 400 vrsta ptica, uključujući prekrasnu sivu krunu ždrala.

Kenija kao safari zemlja: 18 najboljih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Kenija ima dječji vrtić za slonove – David Sheldrick Wildlife Trust Elephant Nursery

Tko može odoljeti malom slonu? U David Sheldrick Wildlife Trustu možete se družiti s nevjerojatno slatkim bebama pachydermsa.

Ovo poznato utočište spašava i rehabilitira slonove bez roditelja i nudi vam priliku da izbliza vidite ova simpatična stvorenja. U ovom se ”vrtiću” najmlađi slonovi ručno uzgajaju do otprilike dvije ili tri godine starosti, a možete gledati kako ih čuvari hrane na bočicu.

Prije nego što ih na kraju puste natrag u divljinu osoblje slonove iz utočišta premješta u centar za reintegraciju u nacionalnom parku Tsavo East.

Gledati ove razigrane pahiderme veličine litre kako se valjaju u blatu ili guraju nogometnu loptu uokolo je nešto što nikada nećete zaboraviti. Ako želite učiniti više da pomognete ovim veličanstvenim životinjama, razmislite o udomljavanju slona, ​​žirafe ili nosoroga bez roditelja prije nego što odete i redovito ćete primati ažuriranja o njegovom napretku.

Zgodno, dječji vrtić se nalazi točno na glavnim vratima Nacionalnog parka Nairobi, tako da u istom danu možete posjetiti obje ove poznate turističke atrakcije.

Gradić Malindi

Sjeverno od Mombase na kenijskoj obali, Malindi ima podijeljenu osobnost. Ovaj popularni gradić dijelom je povijesni stari grad, a dijelom moderno turističko središte. Zahvaljujući svojoj bogatoj trgovačkoj povijesti, također je pravi lonac za topljenje kultura i kuhinja.

Mnogi putnici iz Europe ovdje dolaze kako bi se sunčali na bijelom pijesku plaže Watamu i zaronili uz koraljne grebene nacionalnih parkova Malindi i Watamu Marine.

Također, u povijesnom gradu koji datira iz 12. stoljeća možete upiti dozu svahili povijesti. Tu žete posjetiti džamiju Jami; stupove grobnice iz 14. stoljeća; i crkvu sv. Franje Ksaverskog, jednu od najstarijih crkava istočne Afrike.

Još jedna popularna turistička atrakcija je Falconry of Kenya, rehabilitacijski centar za bolesne i ozlijeđene ptice. Osim toga, oko 30 kilometara sjeveroistočno od Malindija nalazi se depresija Marafa koju svakako vrijedi posjetiti. Naziva se i Hell’s Kitchen ili Nyari.

Kenija i multikulturalni turistički magnet – Mombasa

Mombasa je multikulturalni turistički magnet. To je također drugi najveći grad u Keniji i najveća luka. Britanski, portugalski, arapski, indijski i azijski imigranti doprinose bogatoj kulturnoj mješavini, a njihov je utjecaj očit u arhitekturi, kao i u mnogim različitim vrstama kuhinje.

Koraljni grebeni obrubljuju obalu u dužini od 480 kilometara, pružajući fantastične mogućnosti za ronjenje s maskom i disalicom, posebno u nacionalnom parku Mombasa Marine i oko otoka Wasini. Promatranje dupina i dubokomorski ribolov također su popularne stvari koje u Mombasi možete raditi.

Duž kenijske pronaći ćete mnoštvo turističkih atrakcija. Ljubitelji povijesti uživat će u istraživanju Isusove Tvrđave iz 16. stoljeća i Starog grada koji obiluje uskim ulicama, drevnim kućama, tržnicama i suvenirnicama.

Ostale turističke atrakcije Mombase nalaze se na sjevernoj obali grada, uključujući Mombasa Go-Kart, kina, sport i obilje restorana.

Sad kad smo saznali koje sve atrakcije privlače i oduševljavaju mnoge turiste, vrijeme je da saznamo po čemu je još Kenija tako posebna i što je čini toliko zanimljivom.

Kenija kao safari zemlja: 18 najboljih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Kako se Kenija prije zvala?

Kenija je nekoć bila poznata kao Britanska Kenija jer je bila dio Britanskog Carstva u Africi od 1920. do 1963. godine Kenija od Britanije je stekla neovisnost 12. prosinca 1963. godine, a ovaj datum sada predstavlja Dan državnosti zemlje – dan Jamhuri. Ovdje se kao nekadašnja nacija Britanskog Carstva može spomenuti i Australija, koja je upravo zbog ove situacije povezana s Kenijom.

Kenija ima 50 nacionalnih parkova i rezervata

Iako smo neke u ovom članku već spomenuli, ali jeste li znali da u Keniji postoji ukupno 50 nacionalnih parkova i rezervata? Tako je, 22 nacionalna parka i 28 nacionalnih rezervata kojima upravlja i održava ih Kenijska služba za divlje životinje, osiguravajući da je autohtoni životinjski svijet ove zemlje zaštićen od lovaca i krivolovaca.

Grand Rift Valley nastala je prije više od 25 milijuna godina

Ovo je vjerojatno jedna od najzanimljivijih činjenica o Keniji. Kao što smo već rekli, kroz Keniju se od sjevera do juga proteže Grand Rift Valley, također poznata kao Istočnoafrička Rift Valley. Nastala je prije više od 25 milijuna godina geološkom napetosti u zemljinoj kori i duga je otprilike 6500 kilometara i široka 60 kilometara. Široka dolina omogućila je stvaranje mnogih jezera, stvarajući jedinstvena staništa za divlje životinje.

U Keniji se govori preko 60 jezika

Dok Kenija može imati samo dva službena jezika, kiswahili (također se naziva svahili) i engleski, u cijeloj zemlji se govori oko 68 jezika.

Prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir – bila je iz Kenije

Zapamtite ime Wangari Muta Maathai. Ova inspirativna žena bila je kenijska ekološka, ​​društvena i politička aktivistica koja je 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, a sve za svoj doprinos održivom razvoju, demokraciji i miru.

Planina Kenija druga je najviša planina u Africi

Još jedna zanimljivost o Keniji je da je nakon planine Kilimanjaro u susjednoj Tanzaniji, planina Kenija druga najviša planina u Africi.

Kenija kao safari zemlja: 18 najboljih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Kenija ima i svoju nacionalnu životinju

Nacionalna životinja Kenije je istočnoafrički lav, vrsta koju Međunarodna unija za očuvanje prirode trenutno smatra vrlo ranjivom i ugroženom. Afrički lav jedan je od Big 5, pridružuje se drugim veličanstvenim afričkim životinjama uključujući afričkog leoparda, afričkog slona, ​​ Cape bivola i nosoroga.

Jezero Turkana najveće je pustinjsko jezero na svijetu

Iako je njegova slava to što je najveće pustinjsko jezero na svijetu, jezero Turkana je i najveće jezero u Keniji. Nalazi se na sjeveru Grand Rift doline, a na popisu je UNESCO-ve Svjetske baštine. Dio je tri nacionalna parka jezera Turkana – Nacionalnog parka Sibiloi, Nacionalnog parka Central Island i Nacionalnog parka South Island.

Velika migracija gnua nema ni početak ni kraj

Mnogi ljudi misle da se Velika migracija događa samo jednom godišnje, međutim ovaj prirodni fenomen događa se svake godine. To znači da tehnički ne ‘počinje’ ili ‘završava’. Gnu, zebre i antilope između Kenije i Tanzanije migriraju u smjeru kazaljke na satu, a kenijski rezervat prirode Masai Mara jedno je od najboljih mjesta za svjedočenje ove zanimljivosti.

Kava je najvrjedniji izvoz zemlje

U ožujku 2021. Kenija je izvezla kavu u vrijednosti od približno 4,56 milijardi kenijskih šilinga, što je više od 40,2 milijuna američkih dolara. Lokalno stanovništvo kavu kao robu cijeni toliko da je većina Kenijaca zapravo niti ne pije, a u zemlji se prodaje vrlo mala količina.

Australija kao egzotična zemlja puna zanimljivosti i života

Australija: 17 interesantnih zanimljivosti

Južna Koreja i najzabavnije stvari koje tamo možete učiniti

Južna Koreja: 15 najbolje ocijenjenih zanimljivosti