in

Australija: 17 interesantnih zanimljivosti

unsplash.jpg

Australija je zemlja puna čuda, posebnosti i kontradikcija. Ogroman je kontinent i rijetko je naseljen, a iako je strašno vruće, može se vidjeti više snijega nego u Švicarskoj. Australija je također puna morskih pasa, zmija i pauka, ali ipak je vrlo primamljivo mjesto za odmor. Također je dom jedinim sisavcima koji mogu polagati jaja, ptici koja ne leti i koja ne može hodati unatrag i populaciji koja je nekoć davala prednost Masterchefu u odnosu na opće izbore.

Australija zanimljivosti i znamenitosti

Dan Australije, službeni nacionalni dan kontinenta, obilježava se 26. siječnja svake godine. To je dan i događaj kada mnogi slave sa svojim prijateljima i obitelji – ne samo u Australiji, već u cijelom svijetu.

No, osim klokana, koala, opere u Sydneyju i Velikog koraljnog grebena, koliko zapravo znate o ovoj zemlji?

Jeste li znali da emu ne može hodati unatrag?

Osim njih, unatrag ne mogu hodati ni klokani (kojih ima više od 60 vrsta), koji uopće niti ne hodaju, već skaču. To je jedan od razloga zašto se obje ove australske endemske vrste pojavljuju na državnom grbu; izražava osjećaj da se uvijek trebate kretati naprijed, nikad natrag.

I Australija ima Alpe koje imaju više snijega nego švicarske

Dok mnogi ljudi posjećuju Australiju zbog njenih predivnih plaža i sunca koje je tu tijekom cijele godine, australske Alpe, koje se prostiru na Novom Južnom Walesu i Victoriji, pravi su magnet za ljubitelje skijanja. Snijeg obično pada između lipnja i rujna, što znači da je Australija savršeno mjesto za skijanje na sjevernoj hemisferi tijekom ljeta.

Thredbo i Perisher dva su velika odmarališta u blizini Canberre, a potonje je najveće skijalište na južnoj hemisferi. Planina Plava krava jedno je od najpopularnijih područja, sa širokim izborom smještaja i staza, kao i zadivljujućim pogledom na Alpe.

Čak 90% Australaca živi na obali

Velike pustinje središnje Australije učinile su da većina stanovništva živi na obalama ove ogromne zemlje. Veliki gradovi Perth, Sydney i Melbourne legendarna su mjesta za turiste, s užurbanim centrima i mnoštvom plaža, od Bondija do Trigga. Izvan glavnih čvorišta, postoje stotine manjih gradova na plaži u kojima možete uživati u prekrasnoj australskoj obali.

U Australiji postoji tisuće gradova i plaža za surfanje, stoga slijedite mase i uputite se prema obali.

Otok Tasmanija ima najčišći zrak na svijetu

Otok Tasmanija idealno je mjesto za uživanje u prirodi. Sa zrakom čistim poput onog Antarktičkog, oko jedne trećine države zaštićeno je statusom nacionalnog parka ili svjetskom baštinom. To je kao pravi raj za šetače, sa stazama i šetnicama koje vijugaju preko cijelog otoka, gdje obalne staze otkrivaju impresivan pogled na zaljev Wineglass Bay i Zaljev vatre.

Ako šetnja nije vaš najbolji prijatelj, možete uživati u vožnji kajakom, brdskom biciklizmu i istraživanju otočkih špilja.

Australija: 17 interesantnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Veliki koraljni greben najveći je ekosustav na svijetu

Veliki koraljni greben ponos je i dika Australije, sastavljen od gotovo 2500 pojedinačnih grebena i vidljiv je iz svemira. Protezao se na pola puta niz istočnu obalu zemlje, što znači da postoji mnogo mjesta kao odskočne točke za istraživanje kaleidoskopskih koralja.

Cairns je najpoznatiji grad za početak izleta ovog izleta, ali Townsville, Port Douglas i Airlie Beach imaju sjajne plaže i razne ture koje vas također mogu odvesti da uživate u grebenu. Ronjenje među šarenim ribama i kornjačama Velikog koraljnog grebena zasigurno će biti vrhunac svakog putovanja u Australiju.

Australija ima preko 60 zasebnih vinskih regija

Ne možete otići u Australiju, a da ne kušate vino! Uz tako veliku raznolikost vinskih regija, teško je izabrati najbolju. Većina vinskih regija nalazi se u Novom Južnom Walesu i Victoriji, pa ako ih želite otkriti, putovanje cestom između Sydneya i Melbournea bio bi sjajan način da to učinite.

Odvojite si vrijeme za istraživanje južnog gorja, Tumbarumbe i Alpskih dolina, jedne od najslikovitijih vinskih regija u Australiji. Tamo možete pronaći vino od raznih sorti grožđa, od Sauvignona Verta do Chardonnaya. Zapadna Australija također ima niz vinograda do kojih se može doći iz Pertha.

Australija: 17 interesantnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Australija ima otok Fraser, koji je najveći je pješčani otok na svijetu

Pješčane obale otoka Fraser vrhunac su svakog putovanja u Queensland. Zaljev Hervey polazna je točka za istraživanje otoka, stoga uskočite na brod i otkrijte užitke ovog otočkog raja. Bistre plave vode jezera MacKenzie okružene su obalom s bijelim pijeskom, a tamo možete plivati ​​i u plitkim bazenima na rubu oceana. Na otoku ima 150 dinga pa je to izvrsna prilika da uočite jednog od poznatih australskih divljih pasa, ali držite se podalje jer su divlje životinje i mogu biti agresivne ako im se približite.

Australija ima najduži ravni dio željezničke pruge na svijetu

Australija se može pohvaliti brojnim spektakularnim željezničkim putovanjima. Između Sydneya i Pertha nalazi se Indijski Pacifik, željeznica koja se kroz zemlju probija kroz zadivljujuće Plave planine u zaleđe prema planinskim lancima Flinders.

Zaustavljanje u Adelaideu je pod must – možete uživati u gurmanskoj hrani, muzejima umjetnosti i širom otvorenim prostorima grada.

Vožnja Indijskim Pacifikom prekrasan je način da vidite raznolike krajolike Australije dok uživate i u luksuznim uslugama vlaka.

Australija: 17 interesantnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Velika oceanska cesta najveći je svjetski ratni spomenik

Great Ocean Road ili Velika oceanska cesta jedna je od najpoznatijih cesti u Australiji, sa zadivljujućim pogledom i slikovitim vidicima duž cijele rute. Naime, izgradili su je vojnici koji su se vratili nakon Prvog svjetskog rata, a cesta je bila posvećena kao spomen na one koji su poginuli u borbama. Osim toga, dizajnirana je da poveže izolirane zajednice.

Twelve Apostles ili Dvanaest apostola poznati su prizor na ovoj ruti, ali svjetionik Split Point, šarmantni gradovi Port Fairy i surf obala zaljeva Apollo jednako su lijepa mjesta za posjetiti. Između lipnja i rujna duž obale možete uočiti južne kitove kamo dolaze i migriraju u zimskim mjesecima. Cesta se proteže između Torquaya i Allansforda, a idealna je za putovanje po površini između Melbournea i Adelaidea.

Australija ima čak 80% jedinstvenih životinja

Životinje Australije neke su od najzanimljivijih na svijetu, od umiljatih tobolčara do velikog broja ptica. Postoji toliko mnogo prilika u kojima možete doživjeti divljine ove zemlje, od zooloških vrtova i parkova do susretanja ovih jedinstvenih stvorenja i u divljini.

Na poljima i poljoprivrednim površinama Novog Južnog Walesa lako je uočiti klokane, ali koale i kljunaši malo su rjeđi za uočiti, pa ako ih želite vidjeti u divljini, vodič vam često može pokazati mjesta na kojima se često skrivaju. Sydney Wildlife World koji se nalazi u centru grada izvrsno je mjesto da uočite sve ono što ste propustili uočiti u divljini.

Pod zemljom se nalazi čak 2,5 km Ulurua

Ogromna stijena Uluru smještena je u crvenom središtu Australije. Okružena je šikarom i posvećena raznim plemenima Aboridžina koji obitavaju na tom području. To je jedno od rijetkih mjesta na svijetu koje je dvaput uvršteno na UNESCO-v popis svjetske baštine, a nalazi se i na kulturnim i na prirodnim popisima. Smatra se da je čak oko 2,5 km stijene podzemno povezano s Olgasom, gdje stijena ponovno izlazi oko 25 kilometara dalje.

Doživjeti Uluru pri zalasku sunca najbolji je način da vidite i cijenite njegovu oštru ljepotu, a nakon mraka, tamno crno nebo otkriva mnoštvo svjetlucavih zvijezda. Uluru možete posjetiti rutom iz Alice Springsa, do kojeg se može doći avionom ili presjedanjem na Ghanu, na željeznici od Adelaidea do Darwina.

Kraljica Elizabeta II jednom je otpustila cijelu australsku vladu

Godine 1975., kao odgovor na zatvaranje australske vlade – rezultat zastoja zbog dugotrajne proračunske svađe – kraljica je šokirala naciju otpuštajući parlament i postavljajući novi. Točnije, njen službeni australski predstavnik, generalni guverner Sir John Kerr, vodio je formalnosti u njezino ime – u najavi koja je završila s: “God save the Queen”.

Nekada je kupanje u moru bilo protuzakonito

Između 1838. i 1902. godine kupanje na javnim plažama u Sydneyu i drugim dijelovima Novog Južnog Walesa tijekom dana je bilo ilegalno, i to iz razloga ‘morala’. Ipak, to je bilo puno prije nego što su u mainstream ušli kupaći kostimi za žene, a dotad se izlaganje ženskog mesa smatralo prevelikim i nepremostivim problemom. Danas ako se spustite do plaže Bondi  nećete naći takve brige i probleme.

Australija deve izvozi u Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija nema dovoljno deva, a Australija ih ima čak i previše. Sisavci koji žive u pustinji prvi su put u 19. stoljeću uvedeni kao oblik prijevoza. Zatim su se namnožile u zadivljujućem broju (na svom vrhuncu bilo ih je više od milijun) i u konačnici su postale štetočina za poljoprivrednike. Australci svoje deve sada ili ubijaju u slobodnom uzgoju ili ih otpremaju u Saudijsku Arabiju, gdje ih čeka slična sudbina – klanje, u potonjem slučaju radi mesa.

Australija: 17 interesantnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Australija je jedini kontinent bez aktivnog vulkana

Iako nema aktivnih vulkana, dom je jednog od najvećih izumrlih vulkana na svijetu, Tweed vulkana, koji se nalazi na sjeveroistoku Novog Južnog Walesa i smatra se da je bio neaktivan oko 20 milijuna godina. Zašto ovih dana nema nikakve akcije? Zbog svog položaja u sredini Indo-australske ploče, kopnena Australija ne leži na većim geološkim rasjedima. Neki od njegovih vanjskih teritorija, među kojima je i otok Heard, ipak postoje, a njegovi vulkani su aktivni.

Svijetom su se proširile razne teorije zavjere o nestanku premijera Harrolda Holta

Postoje mnoge teorije zavjere u vezi nestanka australskog premijera Harolda Holta. Prvo, Harold Holt bio je kineski špijun i pokupila ga je kineska podmornica, a ostatak života živio je u Kini. Drugo, Harold Holt je dobar plivač i ronilac i može zadržati dah na neko vrijeme. Treće, Harolda Holta ubio je CIA. Prema ovoj teoriji, SAD je mislio da će Australiju izvući iz rata u Vijetnamu. I konačno, Harold Holt lažirao je svoju smrt i preselio se u Švicarsku sa svojom ljubavnicom.

Masterchef je Australcima nerazumno važan

Godine 2010. televizijska debata o općim izborima morala je biti odgođena. I to kako se ne bi prikazivala u isto vrijeme s TV finalom Masterchefa.

Evo još nekih dodatnih zanimljivosti o Australiji:

 • Australija ima najduži golf teren na svijetu dužine više od 1367 kilometara.
 • Australija je dom 21 od 25 najotrovnijih zmija na svijetu.
 • Najveća stočna stanica na svijetu nalazi se u Australiji i veća je od Izraela.
 • Više od 25% svih Australaca rođeno je u drugoj zemlji
 • Najveća grčka populacija – izvan Atene – može se naći u Melbourneu.
 • Australija je 1970. izumila prvi svjetski zakon o sigurnosnim pojasevima.
 • Australija je bila jedna od osnivačica Ujedinjenih naroda
 • Melbourne se nakratko zvao Batmania (i još uvijek možete posjetiti Batman Park u Melbourneu)
 • Najsmrtonosnija morska životinja u Australiji je meduza – i odgovorna je za više smrtnih slučajeva godišnje od zmija, morskih pasa i morskih krokodila.
 • Australija je dom za više od 1500 vrsta pauka.
 • Australci popiju 1,7 milijardi litara piva godišnje (to je oko 680 boca piva za svaku odraslu osobu).
 • Vegemite je izumljen u Melbourneu 1922. koristeći ostatke kvasca korištenog za stvaranje piva.
 • Velika pustinja Viktorija veća je od cijele Ujedinjenog Kraljevstva.
 • U Australiji postoji preko 10.000 plaža.
 • Australija ima različite religije.
 • 5% krava boluje od mastitisa.
 • Najniža temperatura u Australiji je -23°C.
 • Bumerang je popularna australska ikona.
 • Čak 95% kamena opala prvenstveno dolazi iz Australije.
 • Pravo ime Australije je Commonwealth of Australia.
vijetnam

Vijetnam – 18 zanimljivosti koje niste znali

Kenija kao safari zemlja koja vrvi životom

Kenija kao safari zemlja: 18 najboljih znamenitosti