in

Vijetnam – 18 zanimljivosti koje niste znali

Foto: Unsplash/Toomas Tartes

Vijetnam je zemlja koja će vas iznenaditi na više načina, s obzirom na to da je s jedne strane riječ o zemlji nestvarne prirodne ljepote dok je s druge strane riječ o zemlji koja je jednoć bila uvrštena među 15 najzagađenijih zemalja na svijetu za što je zaslužan upravo promet. Vijetnam je također zemlja u kojoj svako kućanstvo posjeduje motor pa riječ o gotovo 60 milijuna motora koji uzrokuju popriličan prometni kaos. Zemlja je također poznata i po pivu kojeg sami proizvode i koje iznimno jeftino i ukusno.

Vijetnam zanimljivosti

Vijetnam ima jako pristupačne cijene, čak i u usporedbi s ostalim azijskim zemljama koje su poznate po povoljnim turističkim aranžmanima, pa ćete putovanjem u Vijetnam dobiti više iskustva i užitaka za manje novaca, pri čemu moramo napomenuti da je ovdje osobito povoljna hrana. Stoga ako želite jesti više, vidjeti više i iskusiti više, ova zemlja je dobro mjesto za početak.

Vijetnamci su vrlo pristupačan narod i krasi ih posebna privlačnost. Uvijek se smiješe i pozdravljaju i nikada im nije problem pomagati turistima i putnicima iz raznih zemalja koji se nađu tamo. Bez problema će vam odgovarati na sva vaša pitanja i bit će vrlo druželjubivi.        

Ako vas zanima Vijetnam i razmišljate o tome da ga posjetite pročitajte naše savjete nastavku teksta i otkrijte zašto bi bilo dobro posjetiti ovu nezaboravnu zemlju.

Zašto je Vijetnam zemlja koju vrijedi posjetiti?

Vijetnam - 18 zanimljivosti koje niste znali
Foto: Unsplash/Tron Le

Vijetnam je zemlja koja se nalazi na jugoistoku Azije i u njoj živi gotovo 100 milijuna stanovnika. Na vlasti se u Vijetnamu još uvijek nalazi komunistička stranka, ali je jako velik utjecaj kapitalizma što je zapravo izuzetno zanimljivo s obzirom na to da te dvije struje inače ne funkcioniraju dobro zajedno i da su izrazito kontradiktorne.

Zemlja je prepuna prirodnih ljepota, a većina je nastala iz razloga što se zemlja nalazi u vrlo povoljnoj klimi. Klima je na sjeveru Vijetnama kontinentalna, dok se na jugu pretvara u tropsku klimu. Temperature su većinom visoke i zna biti prilično sparno pa ovo svakako nije klima za one koji ne vole velike vrućine i sparine.

Najveći grad u Vijetnamu naziva se Ho Chi Min (po njihovom poznatom vođi), a riječ je o gradu koji se ranije zvao Saigon. Glavni grad je Hanoi i on je administrativno središte zemlje. Svi veći gradovi obilježeni su kaotičnim prometom, a za usporedbu ćemo reći da se na svaki automobil ovdje vozi barem 15 motora, a na njima se vozi čak 2 do 4 ljudi istovremeno. Na motorima se uz ljude vozi čak i teret što je vrlo otežavajuće, ali se Vijetnamci u tom balansiranju jako dobro snalaze. Jedina prometna pravila koji Vijetnamci poštuju su semafori dok su svemu ostalome vrlo fleksibilni u prometu što je za pridošlice na početku vrlo šokantno i često se boje sudjelovati u prometu. 

Još jedna stvar koju svakako moramo spomenuti u vezi prometa je da Vijetnamci izuzetno vole trubiti, a razlog ovom konstantnom trubljenju je upozoravanje drugih sudionika da im dolaze vozila u susret, te nije znak neke prometne nervoze kao što je to recimo u našim krajevima. Vijetnamci trube zbog jedne stvari: iz opreza. Gradski autobusi čak imaju trube spojene sa žmigavcima kako bi ga svi ostali sudionici u prometu mogli čuti svaku put kad on skreće.

No, tako gust promet ostavio je posljedice i na kvalitetu zraka koji je postao iznimno zagađen, a putovanje je postajalo sve duže i duže zbog nesnosnih gužvi. Stoga se vijetnamska vlast odlučila na smanjivanje broja vozila na cesti i to na način da počne ulagati u željeznički promet.

Prva gradska željeznička linija s radom je krenula 2021. godine što je čak 10 godina kasnije od planiranog, a spaja istok i zapad glavnog grada. U planu je izgradnja još desetak linija u sljedećih deset godina čime bi se u mnogočemu smanjio promet na cestama, a samim time i zagađenje.

Prirodne ljepote Vijetnama

Vijetnam - 18 zanimljivosti koje niste znali
Foto: Unsplash/Ammie Ngo

Vijetnam je neizrecivo lijep zbog toga što su njemu nalazi jako mnogo vrsta prirodnog krajolika pa tako obiluje jezerima, rijekama, šumama, vapnenačkim stijenama i kulama posebnih oblika te nevjerojatnim špiljama koje privlače nekoliko tisuća posjetitelja dnevno. U Vijetnamu također ima mnogo nacionalnih parkova, a u njima su često sakrivene najljepše plaže na svijetu.

Vijetnamska klima izrazito je pogodna za održavanje divnog tropskog zelenila, a blizina velikog plavetnila oblikovala je vapnenačke stijene u fascinantne oblike pa je zemlja uistinu nestvarno lijepog krajolika.

Phu Quoc

Ovo je mjesto zapravo otok, a poznat je i kao dom majmuna, stoga je proglašen nacionalnim parkom. Osim posebnog životinjskog svijeta impresivno je pogledati njegovu prekrasnu prirodu te oceansku vodu i plaže koje gotovo nije dotakla ljudska ruka .

Halong Bay

Želite li u Vijetnamu pogledati nešto fantastično obavezno posjetite ovo mjesto koje je odavno uvršteno na UNESCO-vu listu zaštićenih područja. Riječ je o mnogobrojnim otocima i otočićima koji su nastajali stotinama godina i koje su oblikovale padaline, more i vjetar. Iznimne planine su toliko strmoglave da ne možete zamisliti kako bi izgledalo stajati na njihovom vrhu i gledati prema dolje.

Na ovom području se nalazi oko 2000 otoka i većina tih otoka u sebi ima špilje.

Hang Son Doong je najveća špilja na svijetu i ona se nalazi upravo Vijetnamu i to na granici s Laosom. Otkrivena je tek na kraju 20. stoljeća i uistinu je spektakularna jer je toliko širok Angelika da u nju može stati veći avion pa čak i neki neboderi. Špilja ima svoj poseban ekosustav koji se razvija pod njenim uvjetima.

Hoi An

Ne smijete propustiti ni ovaj šarmantan gradić kojeg ni jedan ozbiljan turist neće zaobići jer jako bogat muzejima i poznat kao simbol grada jer se u njemu nalaze kuće trgovaca koji su nastali u 15. stoljeću. Osobito interesantan simbol grada je mjesto kojeg svi nazivaju Japanski most. 

Ovo je mjesto također poznato po svojim spektakularnim krojačima iznimnih vještina stoga ako želite savršeno odijelo ili haljinu prepustite se u njihove sigurne ruke i vrlo povoljno osigurajte odjevni predmet iz svojih snova.

Sapa

Ako želite vidjeti nešto uistinu spektakularno vrijeme da posjetite Sapu, ogromno područje ispunjeno rižinim poljima, a u čijem se dijelu nalazi i najviša vijetnamska planina Fansipan. Prizor koji prikazuje obronke ispunjene rižinim poljima apsolutno je predivan stoga ovo mjesto nikako ne smijete preskočiti ako se nađete u Vijetnamu.

Osim toga, Sa Pa ili Sapa dom je mnogim etničkim skupinama koje žive po obroncima i drže do očuvanja vlastite tradicije. 

Isto vrijedi i za Mui Ne, prekrasno ribarsko mjesto koje osobito po tome što ima posebne bijele i crvene dine napravljene od pijeska. Nitko ne zna koji je razlog nastanka obiju vrsti dina, ali poseban je doživljaj vidjeti ih u zoru ili u sumrak jer se tada na njima izmjenjuju na desetine raznih toplih nijansi crvene i bijele boje ili slično.

Zlatni most

Zlatni most izgrađen je 2018. i posebna je vijetnamska atrakcija jer je riječ o mostu koji je dugačak 150 m i napravljen je samo za pješačenje, a izgleda tako da most pridržavaju dvije gigantske betonske ruke koje su napravljene vrlo realistično. Ovaj most izgrađen je u blizini grada Da Nanga, koji je također jako važan grad.

Cu Chi tuneli

Želite li zaviriti dublje u vijetnamsku povijest obavezno idite na izlet u tunele koji su Vijetnamci ručno kopali kako bi se sakrili tijekom ratnih sukoba i bili su poznati kao skrovište Vijetkonga tijekom rata sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dugački su 250 km, vrlo su impresivni te skroviti, a Vijetnamci su posebno ponosni na njih, kao i na svoju prošlost općenito.

Hrana u Vijetnamu – ukusna i povoljna

Vijetnam - 18 zanimljivosti koje niste znali

Vijetnam je posebno popularan po svoju hrani za koju moramo napomenuti da je iznimno ukusna i vrlo jeftina. Većina uličica ispunjena je raznim štandovima na kojima se nude razni proizvodi:od salate od papaje pa sve do prženih proljetnih rolica s raznoraznim umacima. Pho je popularna juha napravljena od mesa i tjestenine i na nju ćete naići na svakom koraku. No postoje i neki obroci koje možete jesti samo ovdje i nigdje drugdje, a najbolji primjer za to je divovska palačinka s morskim plodovima i topli kolač od banane s kokosovim mlijekom.

Vijetnam nudi kulturu puna života

Vijetnam - 18 zanimljivosti koje niste znali
Foto: Unsplash/Hoang Loc

Kultura u Vijetnamu još uvijek vrlo živa i jednako je važna i na selu i u gradu. U prošlosti je bio okupiran od strane Francuske pa se u njemu još uvijek mogu vidjeti dijelovi europske arhitekture i može se primijetiti da Vijetnamci drže do održavanja svoje kulture i običaja. Najbolji primjer za to je vrlo često druženje i sastajanje Vijetnamaca kako bi zajedno popili tradicionalnu kavu ili čaj. 

S Vijetnamcima se nije teško sporazumjeti jer je engleski jako rasprostranjen, s tim da su skoro svi jelovnici na engleskom jeziku i da se Vijetnamci trude biti pristupačni za sve što treba njegovim posjetiteljima. 

Vijetnamska povijest još jedan razlog zbog kojeg turisti vole posjećivati ovu državu: ovdje možete vidjeti carsku palaču i emocionalni muzej koji dokumentiraju vijetnamsku prošlost, vijetnamski rat i ostale povijesni događaje. Čak možete vidjeti stare razni zrakoplove koji se još uvijek nalaze u nekim dijelovima grada i tunele koje smo ranije spomenuli.

Vijetnam je odličan izbor za putovanje za romantične parove

Vijetnamci su vrlo romantični i u Hanoju možete posjetiti posebno jezero Hoan Kiem kojeg mnogi koriste za udvaranje i koje je postalo omiljeno mjesto za stvaranje lijepih vjenčanih fotografija.

Mnogi parovi idu i na krstarenje zmajevim brodom u zaljevu Ha Long, a stari grad Hoi An također je popularan među romantičnim parovima zbog toga što grad koristi starinske fenjere, te time stvara posebnu čaroliju koja se sviđa zaljubljenima.

Sportske aktivnosti

Nakon što ste završili s obilaskom prekrasnih mjesta i iskušali odličnu vijetnamsku kuhinju možete uživati i u posebnim atrakcijama koje se nalaze u gotovo svakom kutku zemlje. Možete uživati u kajaku, plivanju, ronjenju, jedrenju na dasci, kanuingu i posebnim izletima motocikla kojima se putuje među planinama što je posebni doživljaj.

Osim toga oni nude i drugu vrstu aktivnosti, kao što su na primjer učenje tradicionalnog vijetnamskog plesa, vijetnamske kuhinje i jezika.   

Top 18 zanimljivosti o Vijetnamu koje niste znali

Vijetnam - 18 zanimljivosti koje niste znali
Foto: Unsplash/Ruslan Bardash

1. Vijetnam je najveći izvoznik riže na čitavom svijetu.

2. U Vijetnamu se nalazi najveća pećina na svijetu u koju stane Boeing 747. Većina pećina ima svoju vlastitu prašumu, rijeku,  plažu te ekosustav. Dugačka je čak 5 km, a visoka 200 m.

3. Ima najdužu obalu na svijetu koja iznosi čak 3444 km.

4. S obzirom na to da u zemlji živi 90 milijuna stanovnika fascinantno je da više od polovice njih ima svoj vlastiti motor ili skuter.

5. Jako je poznat po kavi pa je iza Brazila drugi najveći izvoznik kave koja je iznimno ukusna i fantastično miriše na lješnjak.

6. U Vijetnamu nema debelih ljudi jer jedu jako zdravu hranu koja je bazirana na ribi, mnogo voća i povrća.

7. Trećina stanovnika Vijetnama ima isto prezime koje dolazi od jedne carske obitelji i glasi Nguyen.

8. Vijetnamci su izuzetno pismen narod i to u mjeri od preko 90% ljudi.

9. Samo u Vijetnamu možete probati zmijsko vino koje nazivaju Ruou Ran za koju se vjeruje da ima odlične zdravstveno dobrobiti.

10. U vijetnamskom jeziku jako je važan ton pa se možda začudite da promjenom tona možete promijeniti značenje riječi.

11. Vijetnamska zastava se sastoji od zvijezde žute boje koja ima 5 krakova, a tih 5 krakova simbolizira seljake, radnike, intelektualce,  mladost i vojsku što su stvari koje su stvorile Vijetnam i održalo ga slobodnim.

12. U Vijetnamu nije teško biti milijunaš jer njihova glavna valuta koja se zove vijetnamski dong prilično slaba, pa za 1 euro možete dobiti 25 tisuća dongova.

13. Vijetnamci iznimno cijene učitelje i ovdje su jako poštovani, te čak postoji nacionalni dan u njihovu čast. 

14. Vijetnamski nacionalni cvijet je lotus.

15. Vijetnamci proizvode najjeftinije pivo na svijetu koje se naziva Bia Hoi, što znači „svježe pivo“.

16. Moramo napomenuti da je Vijetnam izuzetno bogat indijskim oraščićima i gotovo pola svjetskih indijskih oraščića potiče iz Vijetnama.

17. Umjesto kave s mlijekom u Vijetnamu ćete popiti kavu s jajetom, a ta se kava počela koristiti kada je za vrijeme rata bila nestašica mlijeka pa su jajetom zamijenili mlijeko.

18. Sepak Takraw je ime poznatog vijetnamskog tradicionalnog sporta koji se igra lopticom, ali se za igranje koriste samo noge i glava.

zastave

Zastave svijeta – 8 najinteresantnijih i kako su nastale

Australija kao egzotična zemlja puna zanimljivosti i života

Australija: 17 interesantnih zanimljivosti