in

Kina – 15 najbolje ocijenjenih znamenitosti

Shutterstock

Otkako je svijet prvi put otkrio Kinu kroz spise pustolova Marka Pola prije više od 700 godina, ova velika azijska zemlja počela se smatrati utjelovljenjem svega što je tajanstveno i egzotično. Čak ni sada, nakon desetljeća gospodarskog rasta, ova golema zemlja nije izgubila nimalo svoje fascinacije. Doista, kontrast između drevnih kineskih običaja i nove ultramoderne države koja se razvija samo je povećao fascinaciju kulturom koja datira mnogo tisućljeća unazad.

To je kultura koju jako slave i sami Kinezi, što dokazuje očuvanje tako važnih povijesnih mjesta kao što su Zabranjeni grad i Ljetna palača u Pekingu, od kojih svako podsjeća na dane kineskih careva. I onda, naravno, tu je i slavni Kineski zid, koji vijuga 6700 kilometara sve od Žutog mora do središnje Azije, dok njegova bezbrojna svetišta odišu duhom prastarih istočnjačkih religija.

Zahvaljujući svojoj veličini, Kina kao turistička destinacija nudi neograničen prostor za istraživanje. Bilo da odlučite putovati na luksuznom brodu za krstarenje kroz slikovite klance Yangtzea, posjetiti užurbani grad ili potražiti mir drevnog hrama, ova je zemlja puna nevjerojatnih iskustava i mogućnosti razgledavanja.

kina
Shutterstock

Kina znamenitosti

Otkrijte fascinantne, neobične i avanturističke stvari s našim popisom najboljih turističkih atrakcija u Kini.

1. Kineski zid

“Nitko ne može biti pravi heroj ako nije bio na Kineskom zidu”, glasi popularna kineska izreka koja jasno pokazuje važnost koja se pridaje ovom jedinstvenom drevnom spomeniku.

Veličanstveni Kineski zid – poznat na kineskom kao ‘Changcheng’, ili ‘Dugi zid’ – proteže se više od 6000 kilometara od tvrđava Shanhaiguan na istoku sve do Jiayuguana na zapadu, prolazeći kroz Hebei, Tientsin, Peking – gdje se mogu posjetiti najbolje očuvani dijelovi zida – Unutarnja Mongolija, Ningxia i Gansu.

Prosječno visok šest do osam metara, ali se uzdiže i do 16 metara – i dovoljno širok da na nekim mjestima prođe pet konja ili 10 ljudi – zid se može pohvaliti brojnim grebenima i stražarskim kulama. Neke od najstarijih utvrda zida datiraju čak iz 7. stoljeća prije Krista, a najpoznatija područja dodana su oko 210. godine prije Krista kada su njegovi različiti dijelovi spojeni.

Danas je najposjećeniji dio zida blizu prijevoja Badaling sjeverozapadno od Pekinga, do kojeg se lako dolazi javnim prijevozom ili organiziranim izletima. Ostali obnovljeni dijelovi vrijedni posjeta uključuju dio u blizini Gubeikoua, 130 kilometara od Pekinga; i u Mutianyu, samo 70 kilometara sjeveroistočno od Pekinga.

2. Zabranjeni grad i carska palača, Peking

Najveća i najvažnija zgrada u Kini, Zabranjeni grad (Zǐjìnchéng) – poznata i kao Carska palača – nalazi se u samom srcu Pekinga i morate je vidjeti prilikom posjeta zemlji. Započet za vrijeme dinastije Yuan između 1271.-1368. godine, veći dio današnjeg kompleksa izgrađen je između 1406. i 1420. Kao mnogo prekrasnih palača u jednoj, ovaj prostrani kompleks bio je rezidencija 24 cara Ming i Qing, čija je prisutnost zabranjivala ulazak svima osim carske obitelji i njihovih kurtizana.

Pokrivajući oko 720.000 četvornih metara i zaštićen 10 metara visokim zidom s osmatračnicama i širokim jarkom, ovaj masivni kompleks sastoji se od područja izdvojenih za ceremonijalne i administrativne svrhe, kao i privatne rezidencije koju je koristio car. Iako može potrajati mnogo sati da se sve vidi, istaknuto je pet bijelih mramornih mostova Zlatne rijeke; Hall of Supreme Harmony, zgrada visoka 35 metara u kojoj se nalazi carsko prijestolje; i izuzetna careva dvorana za bankete (Dvorana očuvanja harmonije); i Muzej palače sa svojom velikom zbirkom umjetnosti i artefakata iz dinastija Ming i Qing (dostupni su obilasci muzeja na engleskom jeziku).

Ostale važne atrakcije u blizini Carske palače uključuju poznati trg Tiananmen i Hram neba, jedno od najvažnijih vjerskih mjesta u zemlji, koje datira iz 15. stoljeća.

3. Vojska od terakote, Xi’an

Dok su 1970-ih kopali bunare u predgrađu Xi’ana, farmeri su naletjeli na ono što je trebalo biti najvažnije arheološko otkriće u Kini: armiju od terakote. Raspoređeno u tri velike podzemne jame i izgrađeno za čuvanje grobnice Prvog cara, otkriće je uključivalo više od 8000 ratnika u prirodnoj veličini, oko 520 konja i više od 100 bojnih kola, zajedno s brojnim drugim nevojnim likovima koji datiraju iz otprilike 280. pr. Kr.

Iako su neki ozbiljno oštećeni zbog proteka vremena, mnogi od iskopanih kipova su mukotrpno ponovno sastavljeni i stoje kao svjedočanstvo važnosti koja se pridavala caru i zagrobnom životu.

Mjesto je kao dio Parka mauzoleja cara Qin Shi Huanga jedno od najvažnijih kineskih turističkih odredišta i nudi nezaboravno iskustvo stajanja ispred ovog skupa vojnika i konja kao da pregledavate stoljetnu paradu. Dostupni su obilasci s vodičem na engleskom jeziku.

4. Ljetna palača, Peking

Udaljena 15 kilometara od Pekinga, raskošna Carska ljetna palača (Yíhé Yuán) smještena je usred više od 700 hektara prekrasnog parka i jedna je od najposjećenijih kineskih atrakcija. Dok je sama palača izgrađena 1153. godine, njeno veliko jezero dodano je u 14. stoljeću kako bi se poboljšali Carski vrtovi.

Istaknuti sadržaji uključuju veličanstvenu Dvoranu dobrohotnosti i dugovječnosti (Renshou Dian), sa svojim prijestoljem; i prekrasno Veliko kazalište, privatna trokatnica izgrađena 1891. godine kako bi zadovoljila ljubav carske obitelji prema operi. Ovo povijesno mjesto još uvijek se koristi za izvedbe tradicionalnih kineskih predstava i glazbenih događanja, a vrijedi ga posjetiti zbog izvedbe ili predstave.

Ostale znamenitosti uključuju Dvoranu sreće i dugovječnosti (Le Shou Tang Hall), sa svojim lijepim vrtovima i dvorištima, kao i mnogo kilometara slikovitih putova i staza za šetnju. Ako vam vrijeme dopušta, pokušajte razgledati i ruševine Stare ljetne palače, za koju se kaže da je nekoć bila jedna od najsloženijih i arhitektonski najatraktivnijih palača u zemlji. Nažalost, ovu nekada impresivnu građevinu uništile su kolonijalne sile sredinom 19. stoljeća.

5. Krstarenje rijekom Li, Guilin

Grad Guilin, u sjeveroistočnom kutu Guangxija, može se pohvaliti jednim od najljepših krajolika Kine i poznat je po rijeci Li, koja vijuga kroz grad i okolne kraške planine. Dok je stotinama godina ovaj jedinstveni krajolik privlačio pjesnike i umjetnike i bio predmet bezbrojnih bajki i legendi, ovih dana je popularan među turistima iz cijelog svijeta koji žele izbliza vidjeti ovu prirodnu raskoš.

Najbolji način da uživate u ovom području je krstarenje rijekom Li. Najpopularnija dionica je od Guilina do Yangshuoa, gdje rijeka mirno vijuga kroz nekih 80 kilometara izvanrednih stijenskih formacija i špilja s romantičnim imenima kao što su Planina jedinstvene ljepote, Brdo slonove surle i Špilja trske. Ovisno o vrsti broda koji se koristi – možete birati između turističkog broda za krstarenje ili malih bambusovih brodova – izleti mogu trajati od nekoliko sati do više dana.

6. Istraživačka baza Chengdu za uzgoj velikih pandi, Sichuan

Nijedan posjet Kini ne bi bio potpun bez barem jednog iskustva s pandom. Dok se najbolji zoološki vrtovi u zemlji mogu pohvaliti mnogim finim primjercima ovih fascinantnih stvorenja, najbolje mjesto da ih vidite u neposrednoj blizini njihovog prirodnog staništa je izvrsna Istraživačka baza za uzgoj velikih pandi u Chengduu, koja se nalazi u pokrajini Sichuan. Ovdje ćete imati priliku gledati čak 80 pandi kako obavljaju svoje svakodnevne rutine, od traženja hrane do igranja u velikom okruženju nalik parku.

Osim što možete izbliza promatrati ove prekrasne životinje, naučit ćete puno o njima iz mnogih stalnih izložaka i prikaza koji prikazuju pojedinosti o naporima očuvanja kako bi se zaštitila njihova budućnost.

Ako je moguće, pokušajte tempirati svoj posjet za jutarnje hranjenje kada su pande najaktivnije. Još bolje, prijavite se za jedan od jedinstvenih iskustvenih volonterskih programa koji će vas uključiti u hranjenje i njegu ovih umiljatih bića – a možda čak i u držanje bebe pande. Dostupne su ture na engleskom jeziku.

7. Rijeka Jangce i tri klanca

U Kini poznata kao Chang Jiang (“Duga rijeka”), moćna rijeka Yangtze proteže se više od 6000 kilometara, što je čini najdužom i najvažnijom rijekom u Kini i trećom najdužom rijekom u svijetu nakon Amazone i Nila.

Protječući od Tibeta na zapadu do Šangaja na istoku kroz osam pokrajina, Yangtze je više od 2000 godina bio glavna prometna ruta Kine (oko 2700 kilometara je plovno). Njegovo veliko slivno područje, sa svojih 700 pritoka, pokriva oko jedne petine ukupne površine zemlje i obuhvaća četvrtinu poljoprivrednog zemljišta u zemlji.

Dok njezina ogromna duljina osigurava da se rijeka može posjetiti na brojnim točkama u Kini, daleko najpopularnija za turiste su prekrasna Tri klanca – Qutang, Wu i Xiling – dionica od 200 kilometara između gradova Fengjie i Yichang. Na mjestima mješavina bijesnih bujica i opasnih plićaka, ovdje rijeka vijuga kroz klance i njihove surove litice i visoke planinske vrhove u dijelu krajolika dramatičnog poput Velikog kanjona.

Dostupne su brojne mogućnosti razgledavanja, od luksuznih krstarenja riječnim brodom s fokusom na brojne povijesne atrakcije regije i mjesta slikovite ljepote do izazovnih avanturističkih tura duž najdramatičnijih dijelova rijeke.

kina znamenitosti
Shutterstock

8. Klasični vrtovi Suzhoua, Jiangsu

Klasični vrtovi Suzhoua, koji se smatraju jednim od najvažnijih povijesnih vrtova na svijetu – stoga su i proglašeni mjestom svjetske baštine UNESCO-a – trebali bi biti visoko rangirani na vašem itineraru putovanja u Kinu. Smješteni u povijesnom gradu Suzhou u pokrajini Jiangsu, ovi veličanstveni vrtovi osnovani su u 11. stoljeću, u vrijeme kada je grad doživljavao neviđeni rast, i bilo je između nekih 270 ili više vrtova koji su ovdje zasađeni.

Od preživjelih obnovljenih vrtova, najpoznatiji je divan Garden of Lingering, prostor od sedam jutara postavljen 1800. godine na mjestu parka koji je izvorno stvoren za vrijeme dinastije Ming. Kao jedan od najpoznatijih vrtnih kompleksa u Kini, vrt se može pohvaliti bazenom, nekoliko atraktivnih zgrada, umjetnim brežuljkom, šumarkom breskvi i lijepom natkrivenom stazom na čijim zidovima visi više od tri stotine kamenih ploča s ugraviranim sa starim kineskim znakovima.

Također vrijedi posjetiti Vrt paviljona Cang Lang Ting, vrt od dva hektara koji nudi mnoge jedinstvene značajke, uključujući dvostruku arkadu koja povezuje unutarnji i vanjski dio.

9. Palača Potala, Tibet

Još jedna od najprepoznatljivijih povijesnih građevina Kine je veličanstvena palača Potala u gradu Lhasa, Tibet. Izgrađen kao tvrđava i rezidencija Dalaj Lame, stoljećima je bio središte političke i vjerske moći i sadrži mnoga od najvažnijih blaga religije.

Prva od dvije palače Potala, Crvena palača, sagrađena je u 17. stoljeću i sadrži najvažnija svetišta kompleksa. One se nalaze u dvorani za ustoličenje, čiji su zidovi prekriveni muralima koji prikazuju scene iz života Dalaj Lama i tibetanskih kraljeva. Drugi vrhunci Crvene palače njezine su brojne goleme dvorane posvećene religijskim učenjima i složene grobnice (poznate kao “stupe”) brojnih Dalaj Lama.

Jednako impresivna Bijela palača dovršena je 1648. godine i uključuje spavaonice, radne sobe i sobe za primanje, većinu netaknutu od 1959. godine kada je Dalaj Lama pobjegao s Tibeta. Dok ste u Lhasi, svakako posjetite vrhunske vrtove dragulja. Kao dio Dalaj Lamine ljetne rezidencije, ovi vrtovi od 90 hektara prvi su put započeti 1840-ih godina i obuhvaćaju sve od velebnih palača i paviljona do ugodnih jezera.

10. Šangajsko šetalište: The Bund

Izvanredan čin pametnog planiranja i očuvanja grada može se vidjeti u prekrasnom šetalištu uz rijeku u Šangaju, Zhongshan Lu, možda poznatijem kao Bund (Wàitan). Dok šetate ovom širokom pješačkom zonom uz rijeku Huangpu Jiang, gotovo ćete zaboraviti da se nalazite usred najvećeg kineskog grada (populacija Šangaja premašuje 24 milijuna ljudi).

Poznat po svom europskom ugođaju, što je činjenica koja duguje prošlosti okruga kao lokacije gradskog međunarodnog naselja, Bund je popularan po svoje 52 očuvane zgrade s engleskim i francuskim utjecajem, mnogim sada restoranima, kafićima, trgovinama i umjetničkim galerijama. Predstavljajući različite utjecaje od gotičkih do renesansnih stilova – uključujući niz zgrada u stilu Art Deco – arhitektura uključuje vrhunce kao što su stara lučka carinarnica sa svojim zvonikom i veličanstveni hotel Peace.

Za najbolji pogled na Bund posjetite toranj Oriental Pearl Tower od 468 metara na suprotnoj obali rijeke Huangpu Jiang. Ako vam vrijeme dopusti, svakako posjetite i Yu vrt. Od milja poznat kao “Vrt sreće”, ovaj vrt vuče korijene iz 1559. godine kada je i postavljen. Mnoge izvorne građevine preživjele su sve do danas.

11. Povijesno zapadno jezero Hangzhoua

Nekoliko gradova u Kini može se pohvaliti istom koncentracijom prekrasnih povijesnih mjesta i drevnih hramova, kao i grad Hangzhou (Hangchow). Glavni je grad pokrajine Zhejiang i smješten na najjužnijem kraju poznatog kineskog Velikog kanala, a velik dio ove bogate zbirke okupljen je oko ljupkog Zapadnog jezera, vodenog pojasa od šest kvadratnih kilometara u srcu starog grada, koji je okružen brojnim brdima, pagodama i hramovima.

Podijeljeno u pet različitih dijelova umjetnim nasipima koji datiraju još iz 11. stoljeća, to je prekrasno područje koje možete istražiti pješice dok prelazite s jednog dijela vode na drugi, samo da biste se susreli s još jednom skupinom lijepih starih zgrada. Posebno je ugodno u proljeće kada procvjetaju brojna stabala breskvi.

Dio zabave je i zadržavanje na mnogim lijepim starim mostovima na jezeru, od kojih je jedan od najboljih Slomljeni most (Duanqiao) koji povezuje nasip Baidi s obalom, i istraživanje mali rajski otok s četiri mini-jezera povezana cik-cak mostom s devet lukova.

Svakako se ukrcajte na jedan od brojnih turističkih čamaca i malih čamaca za razonodu koji su vam na raspolaganju za vožnju jezerom. A ako vrijeme dopušta, ostanite na zabavnoj glazbenoj fontani koja se održava svake večeri.

kina atrakcije
Shutterstock

12. Mauzolej svjetlosti: Sjeverna carska grobnica, Shenyang

U planinskoj sjeveroistočnoj regiji Kine nalazi se stari grad Shenyang. U ovom važnom središtu trgovine i kulture nalazi se Mauzolej svjetla (Zhaoling), poznat i kao Sjeverna carska grobnica. Jedno od najvažnijih povijesnih mjesta u sjeveroistočnoj Kini – uključeno je na UNESCO-ov popis svjetske baštine Carskih grobnica dinastija Ming i Qing – grobnica je poznata po svom jedinstvenom arhitektonskom stilu: kombinaciji tradicionalno uređenih kineskih grobnih mjesta i dvorca nalik građevine ranog razdoblja Qing.

Ovdje je pokopan car Huang Taiji, koji je vladao od 1626. do 1635., na golemom mjestu koje pokriva više od 180.000 četvornih metara, a čije je dovršenje trajalo osam godina. Mjesto je poznato po svojoj ‘Stazi duša’, uličici obrubljenoj kamenim stupovima i skulpturama carevih omiljenih konja.

Drugo važno mjesto je impozantna Carska palača iz ranog doba Qing, drugi najveći potpuno očuvani kompleks palača u Kini nakon Carske palače u Pekingu. Kompleks je služio kao rezidencija za prve Qing careve i uključuje nekoliko prekrasnih dvorišta oko kojih su grupirane brojne zgrade, uključujući Dvoranu uzvišene vlade (Chongzheng Dian) u kojoj se nalazi carsko prijestolje.

13. Divovski Buda iz Leshana, Sečuan

“Planina je Buda i Buda je planina.” Tako glasi poznata kineska izreka koja se pripisuje spektakularnom divovskom Budi iz Leshana visokom 71 metar. I svakako ima smisla dok stojite pod njegovim nogama dok se kolosalni kip uzdiže visoko iznad vas.

Budistički redovnik započeo je graditi 713. godine, a dovršio 90 godina kasnije, ova važna vjerska ikona u potpunosti je isklesana na kamenoj litici i najveća je skulptura Bude na svijetu. Predstavljajući Buddhu Maitreyu, kip je još dramatičniji s obzirom na njegov položaj s pogledom na rijeku kojoj je dizajniran da umiri (često se pokazao opasnim za brodove).

Proglašen mjestom svjetske baštine UNESCO-a, Divovski Buda nastavlja privlačiti ogroman broj hodočasnika iz cijelog svijeta i naširoko se smatra jednom od kineskih atrakcija koje morate posjetiti. Lako dostupan iz grada Chengdua, Leshan Giant Buddha se može doći zabavnom vožnjom trajektom s javnih dokova u Leshanu. Slikoviti park u kojem se nalazi Buddha također vrijedi istražiti, pa svakako odvojite dovoljno vremena u svom itineraru.

14. Skyline Hong Konga

Općenito se smatra jednom od najdramatičnijih obrisa grada na svijetu – koliko zbog jedne od najvećih koncentracija nebodera, toliko i zbog prisutnosti visokih brda koja ih uokviruju – Hong Kong je desetljećima bio užurbana prijestolnica financija i trgovine u ovom dijelu Pacifika. I to je također gradski krajolik u kojem se može uživati iz više različitih kutova.

Jedan od najboljih pogleda pruža se s Victoria Peaka na otoku Hong Kong, gdje neboderi uokviruju ogromnu gradsku luku, što je posebna poslastica nakon što padne noć. Jednako je zadivljujući pogled iz same luke Victoria. Ovdje možete uskočiti na jedan od poznatih hongkonških trajekata i uputiti se na razne točke za lutanje i istraživanje, kao što je Kowloon. Ili jednostavno možete ostati na brodu i uživati u pogledu.

Ako je moguće, pokušajte svoje putovanje uskladiti s noćnom laserskom ekstravagancijom, zadivljujućom laserskom svjetlosnom predstavom od 360 stupnjeva koja koristi lučke nebodere kao čarobnu pozadinu. Za najbolji pogled pokušajte pratiti predstavu s Kowloonove strane luke Victoria.

kina mjesta za posjetiti
Shutterstock

15. Nacionalni šumski park Zhangjiajie, Hunan

Kada ste prvi put ugledali nacionalni šumski park Zhangjiajie u provinciji Hunan, nije teško shvatiti kako je redatelj James Cameron iz njega crpio inspiraciju. Cameronov hit na kino blagajnama, Avatar, mogao je biti smješten u ovo područje zapanjujuće prirodne ljepote, s brojnim jedinstvenim kamenim formacijama nalik stupovima koji izgledaju poput nevjerojatnog izvanzemaljskog krajolika iz znanstveno-fantastičnog filma. Jedan od najviših stupova, koji stoji na impresivnih 1080 metara, preimenovan je u “Avatar Hallelujah Mountain”.

Ovo je jedno od manje poznatih mjesta koje treba posjetiti u Kini, ali svakako vrijedi truda doći ovamo. Osim brojnih prirodnih čuda, koja se najbolje mogu istražiti u sklopu organiziranog obilaska, park se može pohvaliti brojnim novim atrakcijama koje je napravio čovjek. Prvo izgrađeno je dizalo Bailong, poznato i kao “Nebeski lift stotinu zmajeva”. Podižući grupe do 50 ljudi 326 metara prema nebu za manje od dvije minute, to je impresivna građevina koja nudi dramatične poglede cijelim putem.

Također je značajan Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge. Otvoren 2016. godine, najavljen je kao najveći i najviši pješački most na svijetu. Stoji 300 metara iznad tla i proteže se 430 metara duž spektakularne litice, to je atrakcija koja se definitivno ne preporučuje onima sa slabim srcem, ali jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti ako svom danu želite dodati malo avanture.

Evo kako se pripremiti za iznenadne događaje prije odlaska u inozemstvo

Najbolje zimske destinacije u Europi (Top 15)

Najbolje zimske destinacije u Europi (Top 15)