in

Što vidjeti na otoku Zlarinu? 10 znamenitosti i atrakcija

Otok Zlarin jedan je od najljepših otoka šibenskog arhipelaga, a da je uistinu riječ o jako lijepom jadranskom otoku govore i pridjevi koji se često nalaze uz njegovo ime: zlatni, zeleni, koraljni…

Zlarin je od kopna udaljen samo 2 kilometra, ali čini se kao da ulazite u sasvim drugi svijet, u kojemu nema mjesta za automobile i gdje će vas dočekati upečatljiva, netaknuta priroda i crveni koralji koji rastu u dubinama koje ga okružuju. 

Otok je veličine 8,19 četvornih kilometara, a na njemu živi nešto manje od 300 stanovnika. S kopnom je povezan brodom Tijat koji nekoliko puta dnevno prevozi putnike iz Šibenika ili Vodica do otoka. Zlarin je omiljen i među nautičarima pa se na njega može doći i vlastitim brodom.

Želite li miran odmor, uz šum valova i pjesmu cvrčaka, okruženi prekrasnim i čistim morem i mirisima sredozemnog bilja, otok Zlarin je odlična destinacija za vas. Bez automobila, buke i vreve, Zlarin je mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i otkriti što je dalmatinska fjaka.

Otok Zlarin – bogatstvo povijesne baštine

Zlarin ima jako dugu povijest, a najstariji ljudski tragovi na otoku sežu u prapovijesno doba. Ovaj su otok Liburni vrlo često posjećivali, a neki povjesničari pretpostavljaju da su i živjeli na njemu. 

Otok se po prvi puta spominje u dokumentu iz 13. stoljeća, kada grad Šibenik ovaj otok poklanja šibenskom biskupu. 

Ime Zlarin prvi spominje šibenski humanist Juraj Šižgorić u djelu “De situ Illyriae et civitate Sibenici” iz davne 1487. godine.

Zlarin otok
FOTO: SHUTTERSTOCK

Geografski položaj otoka dao mu je veliku važnost, osobito stratešku, pa se Zlarin često nazivao čuvarem grada Šibenika. 

Postoje mnoge teorije vezane uz to kako je Zlarin dobio svoje ime. U 15. stoljeću prozvan je zlatnim otokom, iako nitko nije siguran da ime dolazi baš od latinskog izraza „Insula auri“ ili „otok zlata“. Neki povjesničari misle da je otok svoje ime dobio po brdu Zlarin, brdu u blizini Čapljine u Hercegovini otkuda se možda doselio dio stanovnika otoka. 

Zlarin je bogat kulturno-povijesnom baštinom o čemu svjedoče mnogobrojne crkve i kapelice koje su ukrašene na jedinstven način: zlatom i granama crvenog koralja koji je zaštitni znak otoka. Najpoznatija crkva na otoku čuva mnogobrojne relikvije, a na otoku se nalazi i misteriozna crkva koja je prema legendi izgrađena nakon Marijina ukazanja.

Otok Zlarin – 10 znamenitosti i atrakcija

Zlarin je malen otok, ali pun znamenitosti i atrakcija koje ne smijete propustiti, a sigurno niti nećete nakon dolaska na ovaj rajski otok. 

1. Crkva uznesenja Blažene Djevice Marije

Glavna zlarinska crkva nalazi se na mjestu na kojem je u 14. stoljeću podignuta kapelica. Kasnije je ta kapelica srušena i podignuta je barokna građevina s čak sedam oltara. U jednome od njih čuva se tijelo zaštitnika otoka i pomoraca, Sv. Fortunata. 

Uz crkvu je vezana i jedna zanimljivost koja se prenosi generacijama, a to je da se ispod oltara nalazi izvor slatke vode.

2. Crkva Gospe od Rašelje

Najstarija crkva na otoku podignuta je u 15. stoljeću, a uz nju se veže posebna legenda. Glavni lik legende je djevojka iz zaseoka Borovica koja je doživjela božansko ukazanje putem u mjesto. Njoj se na drvetu rašeka ukazala mlada žena odjevena u bijelo koja joj je rekla da mora mještanima reći da upravo na tom mjestu moraju izgraditi crkvu. 

Ona je upravo to učinila, ali joj nitko nije povjerovao sve dok nije ponovno susrela ženu u bijelom drugi dan, a koja joj je tada poklonila pojas na kojem je pisalo „Zdravo Marijo“. 

Crkva je sagrađena na tom mjestu, a nazvana je Gospa od Rašelje, po stablu na kojem je pronađena uokvirena slika Gospe isti dan kada je djevojka donijela pojas. 

U ovoj se crkvi čuva vrlo važan dokument, a to je prva matrikula pisana hrvatskom čakavštinom. Nastala je 1458. godine, a riječ je o Pravilniku o humanitarnim i socijalnim pitanjima. 

3. Tradicija koraljarstva

Zlarin je otok kojeg je priroda nagradila nečime što nema niti jedan drugi jadranski otok, a to je bogatstvo crvenih koralja koji leže u dubinama.

Stanovnici ovog otoka se bave koraljarstvom već stotinama godina, a koralji se provlače kroz sve pore otoka. Znanje o vađenju koralja nije nigdje zapisano i prenosilo se usmeno, s oca na sina i još danas nisu otkrivene sve tajne ovog zanata.

Otočani vjeruju u posebnu moć koralja i njegovu ljekovitost pa ne postoji obitelj koja u svojoj kući nema ovu vrijednu dragocjenost. Crveni koralj se na otoku smatra jako važnim za trudnice i njihovu nerođenu djecu zbog tumačenja da ih štiti od bolesti i uroka.

Nakit od crvenog koralja krasi njihove narodne nošnje, nalazi se u crkvama i omiljeni je nakit Zlarinjanki. Na otoku djeluje i kulturno umjetničko društvo „Koralj“ koje čuvaju zlarinsku tradiciju i narodne nošnje inspirirane koraljima. 

4. Vrh Klepac

Najviši vrh na otoku je Klepac, a smjestio se na visinu od 169 metara nadmorske visine. S ovog vrha posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na velik dio šibenskog akvatorija, ali i na Velebit. Ako ste netko tko uživa u istraživanju prirode, ovo je fantastično mjesto za posjetiti i svakako mora biti na vašoj avanturističkoj listi.

5. Naselje Borovica

Borovica je prvo naselje na otoku, a datira u srednji vijek. Nalazi se u blizini izvora i dalje od obale i opasnosti koje vrebaju s njega. Danas je mjesto napušteno, a ruševine svjedoče o teškom životu stanovnika otoka, ali i o njihovim sposobnostima građenja. 

naselje Borovica
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovdje se osim kamenih kućica nalaze i suhozidi, male kućice za alat koje se zovu bunje i razni predmeti iz prošlosti. Na otoku Zlarinu osjećat ćete se kao da pripada nekoj priči iz prošlosti te ćete zasigurno zavoljeti usporen i smirujuć tempo života.

6. Zlarinska vrulja

Vrulja je izvor podvodne vode koji se nalazi na donjoj rivi koju Zlarinjani zovu Donja Banda, a na mjestu izvora se miješaju slana i slatka voda.

Vrulja su bila mjesto na kojem su se okupljale lokalne djevojke kako bi prale rublje i družile se. Vrulja su često bila ispunjena pjesmom i šalom. Danas se na izvoru vide samo jata malih ribica. 

7. Zlarinske plaže

Zlarin je poznat po svojim lijepim plažama. Većina plaža su šljunčane ili pune bijelih oblutaka, ali prilikom ulaska u more ulazite na pješčano tlo. Sve su plaže blizu jedna drugoj, a najbliža plaža se nalazi tek 100 metara od mjesta na kojem pristaje brod Tijat kojim se stiže na otok. 

Kupanje je moguće duž čitave lijeve obale, a za one koji vole osamu i privatnost zanimljive će biti plaže koje se nalaze desno od mola, a riječ je o divljim plažama i uvalama. 

8. Bodulska balada

Svake godine krajem mjeseca srpnja na otoku se održava „Večer otočnih nota – Bodulska balada“. Događaj se održava u uvali Fingac i orijentiran je na održavanje tradicije na otoku i upoznavanje Zlarina kao mjesta punog života. 

9. Leroj

Leroj je toranj s javnim satom koji se nalazi unutar Zlarina. Postavljen je davne 1839. godine, a obnovljen sedamdesetak godina kasnije. Na njega je 70-ih godina 20. stoljeća postavljen elektronički sat. 

Sat je izgrađen na inicijativu tadašnjeg načelnika mjesta koji je takve satove vidio u velikim gradovima i ubrzo je postao ponos mjesta jer su ga zajedno izgradili mještani. 

Postoji zanimljivost uz naziv sata, Leroj. To je zapravo iskrivljena verzija talijanske riječi za sat „orologio“. 

10. Crkvica Sv. Roka i Crkva sv. Šime

Ova je crkva povijesno vezana uz pojavu kuge u gradu Šibeniku u 17. stoljeću. Mnogi su se stanovnici povukli na Zlarin i tako spasili svoje živote, ali neki su se na otok vratili bolesni. Priča kaže da su na otoku od ove zlosretne bolesti umrla tri brata: Josip, Marko i Roko. Sin jednog od njih dao je sagraditi ovu malu crkvicu u spomen na svog oca i stričeve koji su izgubili živote. Zaštitnik crkvice je sv. Roko, zaštitnik od kuge. 

Crkvica sv. Šime izgrađena je uz palaču koja je danas u ruševnom stanju, ali je crkvica ostala sačuvana i u njoj se nalazi vrijedna numizmatička zbirka, ali i razne umjetnine, nakit te autogrami povijesnih ličnosti.

Zlarin – 10 zanimljivosti o otoku koralja

1. Zlarin je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu, a prosjek sunčanih sati je oko 2700 sati godišnje.

2. Stanovnici Zlarina se lovom i obradom koralja bave još od 14. stoljeća.

3. Zlarin je rodni otok poznate hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Otok je bio čest motiv njenih pjesama. 

Zlarin obala
FOTO: SHUTTERSTOCK

4. Zlarin je otok bez automobila, a glavna prijevozna sredstva su bicikli. Ako vas to baš i ne veseli, pogledajte i druge domaće otoke koje vrijedi posjetiti, a gdje možete ići automobilom.

5. Na Zlarinu se održava regata drvenih brodova s latinskim jedrom.

6. Ispred središnje zlarinske crkve se nalazi bunar čiji se izvor nalazi ispod glavnog crkvenog oltara.

7. Zlarin ima najdulju otočnu rivu u Hrvatskoj koja je dugačka 130 metara. 

8. Na otoku je 1937. godine snimljen njemački film s poznatom glumicom Itom Rinom, pod nazivom „Princeza koralja“. 

9. Otočani se turizmom bave dugi niz godina, a prvo turističko društvo na otoku osnovano je 1922. godine i zvalo se „Društvo za poljepšavanje i promet strancima“. 

10. Prva izletnička putovanja iz Zlarina bila su na luksuznoj jahti koja se zvala „Nirvana“. 

Što raditi na Zlarinu?

Nakon što ste se upoznali s bogatom baštinom i znamenitostima ovog prekrasnog otoka, sigurno se pitate kako provesti svoje vrijeme dok ste tamo. Zlarin nudi razne aktivnosti koje mogu zadovoljiti svakog posjetitelja. Ljubitelji prirode mogu uživati u dugim šetnjama ili biciklističkim turama kroz mirisne borove šume i maslinike. Otok je poznat po svojim predivnim šljunčanim plažama, koje su idealne za sunčanje, plivanje i razne vodene sportove. Ako ste avanturističkog duha, ne propustite priliku za ronjenje i istraživanje podvodnog svijeta zlarinskog arhipelaga.

Za one zainteresirane za kulturu i tradiciju, Zlarin nudi bogatstvo lokalnih običaja i manifestacija. Posjetite muzej koralja i saznajte više o povijesti i procesu izrade zlarinskih koraljnih nakita. Ljetni mjeseci posebno su živi na otoku s brojnim kulturnim i zabavnim događanjima poput koncerata, izložbi i festivala. Ne zaboravite kušati lokalne delicije u nekom od otoka restorana, gdje možete uživati u svježim morskim plodovima i tradicionalnim dalmatinskim jelima. Uistinu, Zlarin pruža savršen spoj opuštanja, avanture i kulture, što ga čini idealnim odredištem za svakog putnika.

Putovanje u Zimbabve: Vodič kroz 20 najboljih znamenitosti

Šarena Varšava: Upoznajte grad kroz 7 zanimljivosti