in

Hvar: 10 najboljih znamenitosti sunčanog dragulja Jadrana

Foto: Wikipedija

Hvar je jedan od najljepših i najpopularnijih hrvatskih otoka koji ima iznimno dugu i burnu povijest, a na njemu se nalaze i važna arheološka nalazišta koja pokazuju da je Hvar bio naseljen još u četvrtom tisućljeću prije Krista. 

Hvar znamenitosti

Ova je popularna destinacija omiljena turistima i nautičarima zbog svoje prekrasne prirode, izuzetno čistog mora te odlične gastronomske ponude. Osim toga, u Hvaru se bogata povijest otoka može vidjeti gotovo na svakom koraku pa je ovo i idealna destinacija za sve one koji vole osjetiti dašak povijesti.

No osim o njegovoj povijesti može se još mnogo toga reći o Hvaru i njegovim prirodnim i kulturnim znamenitostima. Osim toga Hvar je najsunčaniji otok u Hrvatskoj, a sunčanih je sati u prosjeku oko 2700. To je vrlo bitno njegovim posjetiteljima koji ga željeli vidjeti za lijepog vremena i u njegovom najvećem sjaju. 

Hvar – otok oblikovan poviješću

Hvar je kroz povijest mijenjao vladare zbog stalnih previranja i izmjena vlasti, pa su na Hvaru vladali hrvatsko – ugarski kraljevi, bizantski carevi, a dug period vremena na vlasti su bili i mletački duždovi. U 13. stoljeću Hvar je došao pod mletačku upravu čime je jako napredovao i čime je postao bitna baza mletačke republike. U 14. stoljeću ponovno se vratio u okvire Hrvatsko – ugarske države, da bi se kasnije ponovno vratio pod mletačku vlast.

Velike promjene na otoku Hvaru, i ekonomske i trgovačke, došle su s pojavom Osmanlija koji su s više od 70 brodova okružili otok i napali njegove stanovnike, pritom uništivši i spalivši mnoge kuće, palače, crkve i samostane. Nakon toga je otok poharala i kuga koja je odnijela mnogo života. 

No otok se naposljetku oporavio od velike tragedije, a grad je povratio svoju važnost. Otok je napredovao pod vlašću Mletaka, da bi u osamnaestom stoljeću došao pod austrijsku vlast i to nakon nekoliko stoljeća mletačke vlasti. Kasnije je još nekoliko puta mijenjao vladare, ali naposljetku je postao dio Republike Hrvatske pod čijom vlašću je i danas.

Danas je Hvar vrlo poznat otok, a o njemu se mnogo piše i priča. No, kao i mnogi drugi jadranski otoci živ je samo u turističkoj sezoni i tijekom lijepog vremena, dok je u ostatku godine prilično samozatajan. 

Kulturne znamenitosti otoka Hvara

Hvar: 10 najboljih znamenitosti sunčanog dragulja Jadrana
Foto: Wikipedija

Na otoku Hvaru postoji nekoliko znamenitosti koje su zaštićene kao dio svjetske kulturne baštine i to pod zaštitom UNESCO-a.

Prva i najpoznatija stvar je lokalitet koji se naziva starogradski ager ili hora. Ovo je zaštićeni krajolik koji je ostao čitav još od doba antičke Grčke, a u kojem je ostao sačuvan sustav cesta i vlasničkih parcela upravo onakav kakav je bio u doba antike.

Ovako rijetki primjer zemljišne podjele osigurao je zaštitu UNESCO-a, stoga ako želite pogledati najsačuvaniji grčki katastar na Mediteranu svakako posjetite ovu lokaciju koja se smjestila između Staroga Grada i Vrboske. 

Na listi nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a našla se i poznata hvarska čipka koja se radi od biljke agave. Nastala je sredinom 19. stoljeća od ruku hvarskih redovnica i svaka je unikat te za nju nema nacrta. Najljepše primjerke možete pogledati u hvarskom gradskom muzeju. 

Posjetiteljima je vrlo interesantan i jedinstveni kulturni spektakl koji je zapravo crkvena procesija, a koji se već 500 godina odvija na otoku. Procesija traje osam sati i odvija se na Veliki četvrtak, tri dana prije Uskrsa te se tijekom procesije prijeđe čak 25 km.

Hvar ima jako mnogo znamenitosti koje ne smijete propustiti vidjeti a koje će se vrlo lako uklopiti u vašu posjetu jednoj od najtoplijih jadranskih destinacija koja se može pohvaliti očuvanom prirodom i kulturnim dobrima, odličnim vinima i hranom, te kristalno čistim morem. 

Hvar: 10 najboljih znamenitosti sunčanog dragulja Jadrana
Foto: Unsplash

Najljepše plaže na Hvaru

Osim što je poznat kao odlično mjesto za zabavu i topdestinacija, Hvar je mnogima omiljen zbog svojih lijepih pješčanih i šljunčanih plaža. Sjever otoka ima plaže koje su odlične za obitelji s djecom jer su pristupačnije dok se na jugu otoka skrivaju lokacije koje su više namijenjene avanturistima. 

Plaža Maslinica

Plaža Maslinica nalazi se u blizini Starog Grada, a svoje je ime dobila po imenu uvale u kojoj se nalazi. Od grada je udaljena 2 kilometra i vrlo je popularna jer je pješčana i jer ima veliki plićak koji je odličan za malu djecu.

Plaža Zaraće

Nevjerojatno lijepa plaža Zaraće smjestila se na jug otoka, a ova je šljunčana plaža idealna za sve koji vole skakati u more jer je okružena velikim stijenama. 

Plaža Mlini

Otok Marinkovac, jedan od brojnih Paklinskih otoka, u sebi skriva plažu Mlini, prekrasnu šljunčanu plažu koju okružuje bujna šuma. Sve plaže Paklinskih otoka su predivne jer su u potpunosti prirodne i netaknute.

Pokonji dol

Pokonji dol je jedna od najposjećenijih hvarskih plaža koja se sakrila u usku uvalu do koje se ne može autom. Plaža je šljunčana, ali ima velik i dugačak plićak kojeg djeca obožavaju. 

Dubovica

Dubovica je također jako popularna plaža koja se nalazi u vrlo simpatičnoj uvali, a jedina mana joj je manjak hladovine. 

Mekićevica

Ova se plaža nalazi u blizini grada Hvara, a okružena je lijepom borovom šumom. Malo je izolirana, ali je vrijedna dolaska upravo zbog manje gužve.

Što posjetiti na otoku Hvaru

1. Tvrdalj Petra Hektorovića u Starom Gradu 

Najpoznatija građevina u Starom Gradu je tvrdalj, građevina koja je bila u vlasništvu poznatog renesansnog pjesnika Petra Hektorovića. Ovo je mjesto uistinu posebno jer je i samom Petru bilo iznimno važno te je u njega uložio mnogo rada i truda, pri čemu je tvrdalj oblikovao u jedinstveni mali svijet, stvoren samo za njega.

U njegovim se zidinama mogu vidjeti kameni natpisi koje je sam Petar uklesao u kamen, a dvorac je izgrađen tako da su njemu svoje mjesto za život imale i ribe i ptice i biljke.

2. Tvrđava Fortica u Starom Gradu 

Bijela tvrđava, koju stanovnici Staroga grada još nazivaju i Španjola, iznimna je građevina do koje se može doći stubama koje se protežu kroz stari dio grada Hvara. Ona je sagrađena u šesnaestom stoljeću za vrijeme mletačke vlasti, a s nje se pruža nevjerojatan pogled na čitav grad i okolicu te na Paklene otoke koji se nalaze u blizini.

U tvrđavi se čuvaju mnogi izlošci iz perioda antike i srednjeg vijeka, a osobito je cijenjena zbirka amfora velike vrijednosti.

Hvar: 10 najboljih znamenitosti sunčanog dragulja Jadrana
Foto: Unsplash

3. Crkva Svete Marije od Milosrđa u mjestu Vrboska 

Ne postoji čovjek kojeg neće impresionirati crkva Svete Marije od Milosrđa, a koja se ujedno naziva i crkvom tvrđavom. Ova je crkva postala tvrđa nakon turskog napada tijekom 16. stoljeća koji je uništio grad i većinu okolice. Nakon toga je ova crkva proširena i utvrđena kako bi se mogla obraniti od mogućih ponovnih napada Osmanlija. 

4. Hvarsko kazalište 

Početkom 17. stoljeća u Hvaru je izgrađeno jedno od prvih kazališta u Europi, hvarsko kazalište. Njega se vrlo često naziva i Arsenal zbog toga što je podignuto na mjestu koje se ranije tako zvalo i koje je prije pojave kazališta služilo za popravak brodova i kao skladište za alate.

Vanjski dio kazališta sačuvan je u njegovom izvornom obliku, a unutrašnjost mu datira u 19. stoljeće i vrlo je interesantnog izgleda i dizajna te ispunjeno nevjerojatnim koloritom. 

5. Starogradsko polje u Starom Gradu 

Starogradsko polje koje smo gore već ranije spomenuli upisano je na popis svjetske baštine UNESCO-a 2008. godine i riječ je o najbolje sačuvanom krajoliku iz vremena antičke grčke. Ono je posebno zanimljivo zbog činjenice da se i dalje koristi kao i prije više od 2000 godina, za sadnju maslina i grožđa.

6. Benediktinski samostan u Hvaru

Upravo je ovaj benediktinski samostan mjesto u kojem se razvila posebna vrste rukotvorine, gore već spomenuta izrada čipke od agave koja je 2009. godine upisana na popis nematerijalne kulturne baštine te pod zaštitom UNESCO-a.

Predikcijski samostan nastao je u 17. stoljeću, a nastanile su ga redovnice s otoka Paga koje su sa sobom donijele znanje vezanja čipke. 

7. Procesija „Za Križen“ u Jelsi

Još jedna kulturna znamenitost našla se na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a to je procesija koja se odvija još od 17. stoljeća i u kojem sudjeluje veliki broj otočana. Odvija se na Veliki četvrtak pa je uskrsno vrijeme također dobar odabir za putovanje na Hvar.

8. Ribarski muzej u Vrbovskom 

Vrboska ima snažnu i bogatu ribarsku tradiciju pa je iz tog razloga i osnovan ribarski muzej u kojem su sačuvani mnogi tradicionalni ribarski alati i u kojem se može saznati i naučiti mnogo toga o životu ribara prošlih stoljeća te o njihovom teškom trudu i radu. 

9. Trg Škor u Starom Gradu

Trg Škor izuzetno je pitoreskan mali trg koji se nalazi u Starom gradu i koji svojim izgledom djeluje gotovo kao neka kazališna kulisa. Trg je svoje ime dobio izmjenom riječi škver jer je riječ o prostoru na kojem se nekada nalazilo brodogradilište.

Ovaj trg nudi jedinstveni pogled u stvarnu prošlost Dalmacije i njene arhitekture i načina života njenih građana.

10. Trg Svetog Ivana u Jelsi 

Trg Svetog Ivana u Jelsi poseban je zbog jedinstvene osmerokutne crkve koja se nalazi na njemu, a koja je građena u gotičkom, renesansnom i baroknom stilu zbog čega ima jedinstven izgled i arhitekturu. Crkva je jako dobro sačuvana i jako zanimljiva za proučavanje.

Dominikanska Republika: raj koji privlači sve vrste avanturista

Dominikanska Republika: 14 privlačnih zanimljivosti

Latvija: srednje dijete Baltika koje nudi brojne uzbudljivosti

Latvija: 15 znamenitosti zbog kojih je vrijedi posjetiti