in

Dubrovnik – Biser Jadrana i njegove atrakcije (Top 17)

Shutterstock

Prozvan “Biserom Jadrana”, prekrasni grad Dubrovnik nudi obilje intrigantnih atrakcija koje možete istražiti. Dubrovnik je osnovan u 7. stoljeću i stoljećima su njime vladali Mlečani i Mađari, od kojih je svaki ostavio svoj trag. Grad je doživio najveći rast u 15. i 16. stoljeću, što se ogleda u impresivnoj arhitekturi i njegovom proglašenju UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Dubrovnik atrakcije

Popularan zbog svog spektakularnog položaja uz more na dalmatinskoj obali, zajedno sa svojom evokativnom i povijesnom četvrti Starog grada, Dubrovnik je dom hrvatske umjetničke i intelektualne elite i nudi brojne kulturne aktivnosti i festivale.

Istaknuti sadržaji posjeta uključuju šetnju njegovim slikovitim starim ulicama i uličicama dok posjećujete izvrsne atrakcije kao što su njegova prekrasna katedrala i riznica, široka pješačka staza Stradun i mnoge lijepe stare palače i utvrde. Jedan od vrhunskih doživljaja svakog posjeta je šetnja drevnim gradskim zidinama.

Kako biste saznali više o najboljim mogućnostima razgledavanja u ovom prekrasnom gradu, svakako pročitajte naš popis najboljih atrakcija i stvari koje možete učiniti u Dubrovniku.

Dubrovnik – Biser Jadrana i njegove atrakcije (Top 17)
Shutterstock

1. Stare gradske zidine

Stare gradske zidine Dubrovnika jedno su od njegovih najpoznatijih obilježja, sada više nego ikada zahvaljujući pojavljivanju u hit TV seriji Igra prijestolja. Izgrađeni u 10. stoljeću i modificirani u 13. i 14. stoljeću, ovi zastrašujući zidovi—mjestimice visoki i debeli do šest metara—pružali su čvrstu obranu od osvajača. Ukupne dužine od gotovo dva kilometra, dubrovačke gradske zidine odlično su mjesto za neobaveznu šetnju i nude brojne izvrsne poglede na Jadran i unutrašnju staru gradsku jezgru.

Istaknute znamenitosti uključuju kulu Bokar (Tvrđava Bokar), tvrđavu Lovrjenac, tvrđavu Revelin i kulu Minčeta (Tvrđava Minčeta) koje su detaljnije objašnjene u nastavku.

Imajte na umu da se gradske zidine penju i spuštaju, pa je relativno kratka udaljenost od dva kilometra varljivo vruća i znojna stvar u jeku ljeta. Ako planirate obići cijelu rutu, što se svakako preporučuje, svakako krenite rano prije dnevne vrućine. Također ćete izbjeći većinu gužvi. Naknada za pristup zidovima je iznenađujuće skupa, ali isplativa investicija.

2. Prošećite Stradunom

Spektakularni Stradun—u Dubrovniku poznat i kao Placa—mjesto je gdje se lokalno stanovništvo i posjetitelji okupljaju danju i noću kako bi promatrali svijet kako prolazi. Bez sumnje jedna od najslikovitijih europskih pješačkih prometnica, Stradun se može pohvaliti brojnim kafićima i restoranima i dobro je mjesto za kupovinu ili odmor nakon dana obilaska Dubrovnika.

Dugačka 300 metara i poznata po pločama od bijelog vapnenca, ulica datira iz 1468. godine, iako su mnoge okolne zgrade izgrađene u 17. stoljeću nakon razornog potresa 1667. godine, kada je veći dio Dubrovnika bio teško oštećen.

Jedinstvene kuće na Stradunu dizajnirane su tako da omogućuju stanovanje na katu i poslovne aktivnosti na glavnoj etaži, a prepoznatljive su po tome što im se glavna vrata i prozori nalaze ispod istog luka.

Samo nekoliko koraka od Straduna u jednoj od sporednih ulica, War Photo Limited je fascinantan muzej fotografije koji prikazuje slike iz bezbrojnih oružanih sukoba u kojima se čovječanstvo našlo uhvaćeno.

3. Dubrovačka katedrala i riznica

Smještena na mjestu starije katedrale iz 6. stoljeća koju su uništili potresi, prekrasna dubrovačka katedrala – poznata i kao Katedrala Uznesenja Gospe (puno ime joj je Katedrala Uznesenja Djevice Marije ili Katedrala Velike Gospe)–u baroknom stilu dizajnirao ju je Andrea Buffalini iz Rima.

Poznata po svoja tri broda, tri apside i veličanstvenom unutarnjem dekoru, katedrala uključuje vrhunce kao što su slike talijanskih i dalmatinskih umjetnika iz 16. do 18. stoljeća, uključujući Djevicu od Stolice Rafaela iz ranih 1600-ih.

Obavezno morate vidjeti i Riznicu katedrale (Riznica Katedrale) s brojnim važnim relikvijama, od kojih je najpoznatiji dio križa za koji se smatra da je na njemu Isus bio razapet. Ostale poznate relikvije uključuju glavu, nogu i ruku svetog Vlaha, sveca zaštitnika grada, koji datiraju iz 13. stoljeća, kao i prekrasan prikaz od 138 zlatnih i srebrnih relikvijara iz cijelog svijeta.

4. Gradska vrata

Stoljećima su poznata dubrovačka vrata Pila služila kao glavni ulaz i još uvijek su najzanimljivija pristupna točka u ovaj veličanstveni stari grad. Nekada okružena jarkom zajedno s pokretnim mostom izgrađenim 1537. godine, Vrata od Pila samo za pješake – jedan od dva ulaza u područje Lapada – također se mogu pohvaliti ugodnim vrtom u starom jarku.

Ostala istaknuta obilježja uključuju kip svetog Vlaha koji se nalazi u niši u luku i koji je isklesao poznati hrvatski umjetnik Ivan Meštrović, te unutar bedema vrata koja datiraju iz 1460. godine.

Druga vrata koja vrijedi vidjeti su Pločanska vrata iz 14. stoljeća, odmah iza Asimovljevog tornja. Dizajniran kao sustav “dvostruke obrane”, pokazao se učinkovitim u vremenima nevolje. Također impozantna i smještena odmah preko puta vrata od Ploča je tvrđava Revelin, izgrađena 1580. godine.

5. Trg Luža

Trg Luža u Dubrovniku odavno je središnje mjesto okupljanja građana i posjetitelja. S nekim od najpoznatijih dubrovačkih zgrada i javnih spomenika, ovaj nekadašnji tržni trg nalazi se u sjeveroistočnom dijelu stare gradske jezgre.

Izdvajamo Orlandov stup (Orlandov stup), koji je izgradio i dizajnirao kipar Antonio Ragusino, kao i poznati zvonik koji datira iz 1480. godine i koji su stanovnici koristili kao sustav upozorenja u vrijeme nemira.

Ovdje ćete također pronaći crkvu sv. Vlaha, zanimljivu zbog svoje barokne fasade i neprocjenjive zbirke umjetnina. Na trgu su zanimljivi i toranj sa satom iz 15. stoljeća; glavna stražarnica; mala Onofrijeva fontana; i palača Sponza, u kojoj se danas nalazi gradski arhiv.

Dubrovnik – Biser Jadrana i njegove atrakcije (Top 17)
Shutterstock

6. Utvrda Lovrijenac

Prozvana “dubrovačkim Gibraltarom” zbog svog položaja na stjenovitom rtu odmah izvan gradskog zapadnog zida, tvrđava Lovrijenac – poznata i kao tvrđava sv. Lovre – već je dugo bila jedna od najvažnijih utvrda u Hrvatskoj.

Uzdižući se impresivnih 37 metara iznad Jadrana, ova se zapanjujuća utvrda pokazala neosvojivom tijekom brojnih opsada koje su poduzeli Mlečani od njezina završetka u 11. stoljeću nadalje. Legenda, naime, kaže da su sami Mlečani ovdje planirali izgraditi utvrdu, ali su ih u tome preduhitrili marljivi građani.

Poznata i po neobičnom trokutastom tlocrtu s tri terase, tvrđavi Lovrijenac se pristupa preko dva pokretna mosta i prolaza kroz impresivne zidine, mjestimice debele čak 12 metara.

Osim što služi kao turistička atrakcija, tvrđava se također koristi kao mjesto i kulisa za poznate Dubrovačke ljetne igre i njihove brojne kazališne i glazbene predstave.

7. Velika Onofrijeva fontana i Crkva sv. Spasa

Izgrađena između 1438. i 1444. godine, čuvena dubrovačka Velika Onofrijeva fontana vjerojatno je najpoznatija od brojnih povijesnih spomenika u gradu. Ova znamenita građevina danas je nešto manja od izvorne zbog oštećenja uzrokovanih potresom 1667. godine. Fontana je bila važan dio izvornog gradskog vodoopskrbnog sustava (također projektirao Onofrio de la Cava) koja je nosila vodu iz Dubrovačke rijeke.

Fontana se nalazi neposredno ispred jednako atraktivne crkve Svetog Spasa (Crkva sv. Spasa). Izgrađena početkom 16. stoljeća u znak zahvalnosti za ono za što su gradske starješine vjerovale da je božanska intervencija nakon što je grad bio pošteđen tijekom potresa nekoliko godina ranije, zapravo je jedna od samo nekoliko zgrada koje su netaknute preživjele razorni potres iz 1667. godine. Danas je ovo malo bogomolje vrijedno posjetiti zbog njegovih finih gotičkih i renesansnih obilježja.

8. Kula Minčeta

Smještena na sustavu gradskih zidina, vrijedi pogledati impresivnu kulu Minčeta (Tvrđava Minčeta). Izvorno sagrađen 1319. i ojačan 1461. godine, toranj baca impozantnu sjenu na stari grad ispod. Toranj je također bio jedno od glavnih mjesta za središnju scenu u Igri prijestolja, gdje Daenerys odlazi u potragu za svojim ukradenim zmajevima.

Kula Minčeta, smještena na sjevernom kraju sustava zidova u blizini Vrata od Pila, najudaljenija je od svih kula u unutrašnjosti, što je čini jednim od najboljih mjesta za savršenu sliku starog grada s njegovim prekrasnim narančastim krovovima. Budite hrabri i popnite se uskim stepenicama do vrha; protok posjetitelja ponekad može biti težak, stoga imajte malo strpljenja.

dubrovnik
Foto: Pixabay

9. Krenite u pješačku turu Igre prijestolja Dubrovnikom

Bilo da je vaš itinerar za razgledavanje Dubrovnika u tijesnom rasporedu ili imate dosta vremena za istraživanje ovog nevjerojatnog hrvatskog grada, nećete htjeti propustiti priliku uhvatiti najbolje dijelove koji su se pojavili u hit TV emisiji Igre prijestolja.

Pješačka tura po Dubrovniku iz Igre prijestolja jedna je od najpopularnijih stvari koje ovdje možete učiniti i vodi do mnogih ključnih lokacija korištenih u snimanju serije.

Istaknuti sadržaji uključuju neke od najboljih dostupnih pogleda na horizont grada koji će mnogi znati kao King’s Landing, kao i povijesnu tvrđavu Lovrijenac, koja se uglavnom pojavljivala u Igri prijestolja.

Dio cjelokupne zabave je slušati o pričama iza kulisa koje su prikupili vodiči, a izborna nadogradnja uključuje posjet Arboretumu Trsteno, koji je u emisiji prikazan kao kraljevski vrt.

Dubrovnik – Biser Jadrana i njegove atrakcije (Top 17)
Shutterstock

10. Provozajte se Dubrovačkom žičarom

Još jedna zabavna stvar koju možete učiniti kada posjetite Dubrovnik je uputiti se u brda putem žičare. Dubrovačka žičara vodi posjetitelje visoko iznad Starog grada, na brdo Srđ, s pogledom koji, kako se penjete, postaje sve bolji i bolji (za vedrih dana, kaže se da se vidi do oko 50 kilometara). Putovanje traje manje od 10 minuta, a nakon što se postavite na vrh, možete slobodno istraživati područje.

Atrakcije na koje treba obratiti pozornost uključuju tvrđavu Imperial iz 19. stoljeća, koju su izgradili Francuzi tijekom okupacije regije i koja sada sadrži fascinantnu izložbu koja se odnosi na Domovinski rat 1991.-1995. godine, kada je grad obranjen od neprijateljskih sila. Tu je i restoran koji se može pohvaliti spektakularnim pogledom na Stari grad, zajedno s jedinstvenim mogućnostima za shopping, uključujući fascinantnu kovačnicu tradicionalnog novca.

11. Dominikanski samostan

Izgrađen početkom 1300-ih, dubrovački dominikanski samostan bio je toliko velik da je izgradnja zahtijevala pomicanje dijelova gradskih zidina samo da bi se mogao izgraditi. Teško oštećen u potresu 1667. godine, samostan je potpuno obnovljen u svom sadašnjem obliku s posebnom pažnjom posvećenom očuvanju značajki kao što je njegov veličanstveni kasnogotički klaustar (izvornik je projektirao Michelozzo di Bartolomeo iz Firence u 15. stoljeću).

Poseban naglasak je posjet samostanskom muzeju, s brojnim vjerskim slikama iz 15. i 16. stoljeća u stilu dubrovačke škole (također poznate kao mletačke), zajedno sa zanimljivim predmetima od zlata i srebra i drugim relikvijama.

12. Franjevačka crkva i samostan

Još jedno važno povijesno mjesto koje možete dodati svom dubrovačkom itineraru je gradska franjevačka crkva i samostan. Ova dobro očuvana zgrada sagrađena je krajem 16. stoljeća na mjestu izvornog samostana iz 12. stoljeća, a danas je dom jedne od najvrjednijih knjižnica u Hrvatskoj.

Osnovana u 17. stoljeću i u kojoj se nalazi zbirka od više od 21 000 rukopisa rijetkih knjiga, to je također lokacija fascinantne srednjovjekovne ljekarne koja se koristi od 1317. godine (što je čini jednom od najstarijih na svijetu) i poznata je po brojnim starim ukrasnim posudama, mjernim spravama, itd.

Tu je na licu mjesta i muzej koji sadrži predmete od povijesnog značaja i zbirku likovnih umjetnosti.

13. Knežev dvor i Kulturno-povijesni muzej

Knežev dvor, u kojem se danas nalazi Gradski kulturno-povijesni muzej, umnogome je izmijenjen kroz stoljeća, a projektirao ga je Onofrio de la Cava 1435. godine. Kao prekrasna mješavina stilova kasne gotike i rane renesanse, ova prekrasna stara palača bila je teško oštećena eksplozijom baruta nedugo nakon završetka izgradnje, kasnije požarom, a zatim ponovno 1667. godine kada je područje pogodio potres.

Zanimljiva je i bista Mihe Pracata, bivšeg trgovca s otoka Lopuda. Izdvajamo muzejsku zbirku od 15.000 komada uključujući mnoge zanimljive eksponate koji detaljno prikazuju život u Dubrovačkoj Republici tijekom srednjeg vijeka, kao i brojne fine slike venecijanskih i dalmatinskih umjetnika.

14. Utvrda sv. Ivana

Na istočnom rubu staroga grada nalazi se tvrđava sv. Ivana, među mještanima poznata kao tvrđava sv. Ivana. Nekoć važan dio dubrovačke obrane, ova impozantna građevina danas sadrži nekoliko modernih atrakcija za zabavu posjetitelja.

U gornjem dijelu nalazi se Pomorski muzej Dubrovnika s prikazima dubrovačke pomorske prošlosti ilustrirane maketama brodova i pomorskim artefaktima, dok se u donjem dijelu nalazi Dubrovački akvarij s brojnim zanimljivim izložbama lokalnih i egzotičnih riba, kao i vrhunskom zbirkom morskih konjica.

Također vrijedi posjetiti obližnju tvrđavu Bokar, koju je projektirao i izgradio Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi i odlično je mjesto za posjetiti zbog izvrsnog pogleda na grad i Jadran.

Dubrovnik – Biser Jadrana i njegove atrakcije (Top 17)
Shutterstock

15. Plaža Banje

U Dubrovniku možete učiniti mnogo više od jednostavnog razgledavanja. Ovaj povijesni grad zapravo je dom plaže Banje, koja se smatra jednom od najboljih plaža u Hrvatskoj. Smještena samo nekoliko minuta hoda od povijesnog Starog grada, divno je mjesto za opuštanje i prskanje nogu ili plivanje.

Uz vodene sportove kao što su kajak na moru i jedrenje na dasci, također je ugodno mjesto za šetnju, posebno nakon uživanja u obroku u jednom od brojnih restorana ili luksuznih hotela u blizini.

Iako malo dalje, plaže na poluotoku Lapad također su vrijedne posjeta. Četiri kilometra lagane vožnje ili vožnje autobusom od Starog grada, pronaći ćete tri glavne plaže za istraživanje i opuštanje: Cava, Uvala Bay i Copacabana koja dakako zvuči i izgleda tropski.

Ove plaže prilagođene djeci izvrsne su za one koji putuju s obitelji, a iako je potrebna ulaznica, itekako se isplati.

Ostale aktivnosti osim sunčanja i plivanja uključuju ronjenje s disalicom i vožnju vodenim skuterom.

16. Idite trajektom na otok Lokrum

Smješten samo 600 metara od Dubrovnika, otok Lokrum teško je ne primijetiti. Ako imate vremena u svom itineraru za razgledavanje Dubrovnika, uskočite na kratku vožnju trajektom do ovog fascinantnog otoka. Uz izvanredan pogled na dubrovački stari grad, ovdje ćete pronaći nekoliko zanimljivih atrakcija koje vrijedi istražiti.

Prvo se uputite u Fort Royal Castle, utvrdu koju su izgradile Napoleonove trupe za obranu lučkog grada. Uspon je lagan, a pogledi u svim smjerovima su spektakularni.

Ostale zanimljivosti na ovom malom otoku uključuju malo slano jezero u unutrašnjosti poznato kao Mrtvo more, popularno mjesto za selfije i ronjenje; stari benediktinski samostan za koji se zna da postoji još od 11. stoljeća i u kojem se danas nalazi muzej o otoku, kao i restoran; i divan botanički vrt koji je dom za oko 200 vrsta biljaka.

Otoku je također zabavno pristupiti morskim kajakom koji se lako može unajmiti na kopnu.

dubrovnik lokrum

17. Muzej suvremene umjetnosti Dubrovnik

Osnovan 1945. godine, Muzej moderne umjetnosti Dubrovnik (MOMAD) odlično je mjesto koje možete posjetiti ako volite umjetnost. Kao dom impresivne zbirke od preko 3000 umjetničkih djela vodećih hrvatskih i međunarodnih umjetnika, kao i djela lokalnih umjetnika, sama zgrada, koja je nekoć bila dom jedne od vodećih gradskih obitelji, prilično je zapanjujuća.

Izdvaja se moderna umjetnost koja datira iz kasnih 1800-ih pa sve do kraja Drugog svjetskog rata, zajedno s velikom zbirkom suvremene umjetnosti od poslijeratnog razdoblja do modernog doba. Zastupljeni Dubrovčani su, između ostalih, Niko Miljan, Marko Murat i Marko Rašica.

Gdje odsjesti u Dubrovniku?

Ako želite vidjeti vrhunska dubrovačka mjesta i upiti bogatu povijest grada, najbolje mjesto za boravak je u blizini Starog grada samo za pješake. Ako volite mirniju lokaciju izvrstan je izbor poluotok Lapad, oko tri kilometra sjeverozapadno od Starog grada, a mnogi ovdašnji vrhunski hoteli imaju zapanjujući pogled na more. Evo nekoliko visoko ocijenjenih hotela na ovim vrhunskim lokacijama:

Luksuzni hoteli:

S prekrasnim pogledom na obalu i stari grad, Villa Dubrovnik na litici vodi goste u središte povijesne akcije privatnim gliserom.

Iznad predivne šetnice uz more na poluotoku Lapadu, oko pet kilometara od Starog grada, hotel Royal Princess nudi pristup bazenu i plaži, kao i prekrasan pogled na more.

Također s bazenom i lakim pristupom plaži te unutar pješačke udaljenosti od Starog grada, hotel Bellevue Dubrovnik na obali ima suvremeni ugođaj i prekrasan pogled na more sa svojih prozora od poda do stropa.

Nekoliko koraka od Starog grada, Hilton Imperial Dubrovnik koji prihvaća kućne ljubimce nudi izvrsni smještaj na prikladnoj lokaciji.

Hoteli srednje klase:

U luci Gruž, kratkom vožnjom autobusom od Starog grada, butik hotel Berkeley, sa spa centrom, bazenom i besplatnim doručkom, nudi moderne sobe i apartmane.

Do Starog grada možete prošetati za oko 20 minuta od hotela Lero koji prihvaća kućne ljubimce, ali u blizini je i autobus. Hotel ima bazen i besplatan doručak.

Povoljni hoteli:

Nadomak mora i deset minuta vožnje autobusom od Starog grada, hotel Perla nudi čiste, jednostavne sobe i uključuje doručak.

Hotel Petka također je udaljen kratkom vožnjom autobusom od Starog grada i nudi osnovne sobe, od kojih neke imaju pogled na more.

Savjeti i obilasci: Kako najbolje iskoristiti svoj posjet Dubrovniku

Razgledajte gradske znamenitosti: uživajte u dvije različite perspektive grada na Dubrovnik Super Saver-u: Vožnja žičarom Mt Srd plus pješačka tura po Starom gradu i gradskim zidinama. Klizite žičarom po stjenovitim padinama planine Srd za pogled na grad iz ptičje perspektive, a zatim istražite atmosferske ulice Starog grada u pješačkoj turi. Ovaj vrijedan 4,5-satni izlet spaja dva popularna izleta u razgledavanje i uključuje stručnog vodiča, povratnu vožnju žičarom i ulaznicu za gradske zidine.

Obilazak Igre prijestolja: Ako ste obožavatelj Igre prijestolja, Viator Exclusive: Pješačka tura Dubrovnikom Igre prijestolja dobar je način da vidite neke od najvećih dubrovačkih povijesnih atrakcija koje se također pojavljuju u poznatim televizijskim serijama. Trosatno vođeno pješačenje uključuje stručnog vodiča i ulaznice za dubrovačke gradske zidine i tvrđavu Lovrijenac. Turu možete nadograditi uključivanjem 1,5-satnog posjeta Arboretumu Trsteno, mjestu vrtova palače Kraljeve luke. Ova nadograđena tura također uključuje povratni prijevoz od Starog grada do Arboretuma Trsteno i ulaznicu.

Veslajte duž Starog grada: Za drugačiju perspektivu grada i intimniji obilazak, razmislite o dubrovačkom obilasku kajakom na moru i ronjenju s disalicom u malim grupama.

U pratnji iskusnog vodiča veslate kajakom duž zidina starog grada, zatim se uputite do Betine, špiljske plaže, gdje možete uživati u snacku i osvježenju te roniti u hladnoj, čistoj vodi. Ovaj poludnevni izlet uključuje opremu za kajak i ronjenje; sigurnosni brifing i upute; flaširanu vodu; grickalice; i preuzimanje i odlazak iz hotela, ako odaberete ovu opciju.

Krenite na jednodnevni izlet: iz Dubrovnika je lako otići preko granice na jednodnevni izlet i dodati neke od fascinantnih susjednih zemalja u svoj plan puta, bez gnjavaže oko planiranja svih detalja. Na cjelodnevnom izletu u Crnu Goru iz Dubrovnika, iskusni vodič pokupit će vas izravno iz vašeg hotela u udobnom, klimatiziranom monovolumenu i odvesti vas duž dramatične dalmatinske obale do ove malene, ali zanosno lijepe zemlje.

Obilazak uključuje vožnju trajektom i ulazak u Kotor, koji je na popisu svjetske baštine, gdje možete istražiti zidinama, srednjovjekovni grad Budvu i posjetiti luksuzni hotel na otoku Sveti Stefan. Mogućnost izleta brodom do otoka Gospe od Škrpjela. Također uz preuzimanje i odlazak iz hotela, jednodnevni izlet u Bosnu i Hercegovinu, uključujući Međugorje i Mostar, vodi vas preko granice u posjet ovoj prekrasnoj zemlji, uključujući Mostar i sveto mjesto Međugorje, popularni katolički hodočasnički grad. Istražite Neum uz more i Počitelj koji je pod zaštitom UNESCO-a i saznajte sve o bogatoj povijesti regije od svog iskusnog vodiča na ovoj cjelodnevnoj turi, koja uključuje i ulaznice.

Najbolji pokloni za putoholičare (Top 31)

Najbolji pokloni za putoholičare (Top 31)

Monako: Najbolje ocijenjene znamenitosti (Top 21)

Monako: Najbolje ocijenjene znamenitosti (Top 21)