in

8 razloga zašto su koralji i grebeni tako važni i zanimljivi

pixabay.jpg

Kada zamišljate ocean, možete vizualizirati veličanstvene boje i oblike koraljnog grebena koji vrvi vodenim životom. Iako su sami po sebi zapanjujuće lijepi, koralji imaju mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Koraljni grebeni jedni su od najvažnijih ekosustava koji su neophodni za opstanak nas i našeg planeta.

Koralji zanimljivosti

U nastavku možete saznati što koralje čini posebnim i vitalnim sredstvom za zaštitu naših oceana i našeg planeta.

Koralji su životinje

Koralje se, s obzirom na to da imaju takav ”granasti” oblik i građu, često pogrešno smatra biljkama. No, koralji su životinje sa, recimo, stanicama koje su nalik onim biljnim.

Mali koraljni polipi, svaki s ustima i želucem, rastu i dijele se u velike kolonije koje su sami građevni blokovi koraljnih grebena. Kao organizmi rastu prilično sporo pa će novi koralj započeti kao jedan polip i može rasti i dijeliti se tijekom stotina ili tisuća godina kako bi formirao kolonije velike poput automobila ili čak kuće.

Koralji koji grade naše predivne grebene rođaci su životinjama poput meduza i morskih anemona, koje se zajedno klasificiraju kao “Cnidarians”. Koraljni grebeni neke su od najvećih živih struktura na svijetu i mogu se vidjeti čak iz svemira.

Foto: Shutterstock

Koralji mogu biti fluorescentni

Neki koralji mogu prirodno proizvoditi fluorescentne pigmente koji se pojavljuju u širokom rasponu boja. Smatra se da fluorescentne molekule mogu imati zaštitnu funkciju od ultraljubičastog i jakog svjetla.

Koralji su indikatorske vrste, što znači da su vrlo osjetljivi na promjene okoliša u svom ekosustavu. U izvrsnim okolišnim uvjetima, dokumentirano je da kolonije koralja žive stotinama ili tisućama godina. U savršenim uvjetima, smatra se da bi mogli živjeti zauvijek.

Koralji jedu plankton/male ribe

Svaki koraljni polip u svojim pipcima ima ubodne stanice koje se koriste poput harpuna za ubijanje plutajućih biljaka i životinja, zvanih plankton. Kao i njihovi rođaci meduza, koralji imaju ubodne stanice koje im pomažu da uhvate, oslabe i pojedu svoj plankton i riblji plijen.

Koraljne stanice također imaju simbiotski, ili obostrano koristan odnos s algama. Kao još jedan izvor energije, malene alge žive u stanicama koralja i iskorištavaju sunčevu svjetlost za proizvodnju hrane za koralje.

Koralji dolaze u stotinu vrsta; svih boja, oblika i veličina

Koralji su vrlo raznoliki u svojim oblicima, veličinama i bojama. Moždani koralji izgledaju poput ljudskog mozga, s uzorcima poput labirinta koji se prepliću po njihovom obliku.

Razgranati koralji mogu rasti i izlaziti poput grana drveća ili stvoriti ravan vrh poput stola. Morski lepezi, vrsta mekih koralja koji ne stvaraju tvrdi egzoskelet, imaju divovske plosnate lepeze koji lagano talasaju naprijed-natrag uz struju vode. Morske olovke ili morski bičevi izgledaju poput drveća, tvoreći ono što uistinu može izgledati kao podvodna šuma. Stupasti koralji rastu u visokim stupovima koji u kolonijama mogu izgledati kao obrisi grada.

Koralji se mogu kretati

Iako su odrasli koralji pričvršćeni za dno oceana, mladi koralji zapravo mogu plivati. Kada se koralji razmnožavaju, u vodu ispuštaju spermu i jajašca. Kada se jajašca i sperma spoje i oplode, formiraju malene bebe plivajućih koraljnih ličinki. Bebe mogu jahati oceanskim strujama i kada pronađu novo prikladno mjesto za život, plivat će dolje i pričvrstiti se za dno te izrasti u novu koloniju koralja.

Koralji podržavaju 25 posto života u oceanu

Koralji se često nazivaju temeljnom ili arhitektonskom vrstom, ili inženjerima ekosustava jer su odgovorni za izgradnju fizičkih prostora u kojima žive životinje.

Zamislite koraljni greben kao podvodnu šumu, trodimenzionalnu strukturu koja raste iz morskog dna. Bez drveća ne bi bilo šume. Taj okvir, kutovi koraljnog grebena, osiguravaju stanište i dom za ogromnu, bioraznolikost zajednice oceanskog života.

Osim što podržavaju morski život, koralji pružaju hranu i prihod stotinama milijuna ljudi. Koralji proizvode naše pješčane bijele plaže i štite naše obale od 90% potencijalno štetnih valova i poplava. Prednosti koje nam pružaju koraljni grebeni procjenjuju se na 10 bilijuna dolara godišnje.

Foto: Shutterstock

Klimatske promjene najveća su prijetnja koraljima

Zagrijane vode nastale zbog klimatskih promjena stavljaju ogroman stres na našu ranjivu populaciju koralja.

Bijeljenje koralja odgovor je na stres koji koralji imaju kada je voda previše topla. Rastuće temperature oceana uzrokuju da koralji blijede, tako što izbacuju svoje simbiotske alge, što ih ostavlja da izgledaju kao kosti. Izbijeljeni koralji u suštini gladuju i ako se temperatura vode ne spusti, vjerojatno će umrijeti.

Kako se naši oceani zagrijavaju zbog klimatskih promjena, izbjeljivanje koralja događa se sve češće i postaje sve teže. Ako ne poduzmemo mjere za smanjenje naših emisija stakleničkih plinova, klimatske promjene uništit će većinu koraljnih grebena i to tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

Svatko od nas može igrati ulogu u smanjenju utjecaja klimatskih promjena, možemo poticati neposredne i dramatične akcije za politiku klimatskih promjena od strane državnih i nacionalnih predstavnika, podizati svijest i prikazati važnost komuniciranja o tim temama.

Ako to učinimo, imamo priliku spasiti koraljne grebene i mnoge ekosustave koji su sve više u opasnosti. Postoje uistinu predivni koraljni grebeni o kojima možete čitati u nastavku, stoga im pomozimo u njihovom opstanku jer su bitni i za nas same.

Najveći i najljepši koraljni grebeni na svijetu

Veliki koralni greben, Australija

Veliki koraljni greben, uz obalu Queenslanda u Australiji, najveći je koraljni greben na svijetu. Greben se sastoji od 3000 grebenskih sustava i jedini je živi organizam vidljiv iz svemira. Veliki koraljni greben proteže se na više od 2896 kilometara, a na nekim je mjestima širok 64 kilometara.

Greben Apo, Filipini

Apo greben na Filipinima najveći je greben nakon Velikog koraljnog grebena. Prostire se na 67.877 hektara uz obalu otoka Mindoro i okružen je šumom mangrova. Greben je proglašen nacionalnim parkom 1996. godine, ali ekološki problemi i prekomjerni ribolov ozbiljno su ga opteretili. Filipinska vlada donijela je zabranu ribolova na grebenu još 2007. godine kako bi pomogla u njegovoj obnovi i očuvanju.

Foto: Shutterstock

Mezoamerički greben, Karibi

Mezoamerički greben na Karibima najveći je koraljni greben u Atlantskom oceanu. Greben se proteže gotovo 1126 kilometara od poluotoka Yucatan do Honduraškog zaljeva. Unutar ovog velikog sustava grebena živi više od 500 vrsta riba i 65 vrsta koralja.

Florida Keys, Sjedinjene Američke Države

Sustav grebena Florida Keys jedini je živi koraljni greben u Sjevernoj Americi. Greben pokriva 355 kilometara duž jugoistočne obale Floride od Key Biscaynea do Dry Tortugasa. Greben je zaštićen kao podvodni državni park poznat kao John Pennekamp Coral Reef State Park, prvi te vrste u Sjevernoj Americi.

Novokaledonski koraljni greben, Nova Kaledonija

Ekstremni greben Nove Kaledonije u južnom Pacifiku drugi je najduži greben na svijetu, koji pokriva duljinu od 1496 kilometara. Unutar grebena živi više od 1000 različitih vrsta, od kojih su neke još uvijek neklasificirane. Nova Kaledonija prostire se na laguni od 14966 četvornih kilometara i doseže prosječnu dubinu od 25 metara.

Koraljni greben Crvenog mora, Crveno more

Koraljni greben Crvenog mora koji se proteže uz obale Egipta, Izraela i Saudijske Arabije star je otprilike 5.000 do 7.000 godina. Samo na ovom području živi deset posto od 1200 vrsta koje se nalaze na ovom grebenu. Koraljni greben Crvenog mora uključuje i Blue Hole Dahab, jedno od najpopularnijih i najopasnijih mjesta za ronjenje na svijetu.

Atoli Maldivi-Chagos-Lakshadweep, Indijski ocean

Atoli Maldivi-Chagos-Lakshadweep najveći je atolski sustav na svijetu i najopsežniji sustav koraljnih grebena u Indijskom oceanu. Otoci koji čine atol nastali su vulkanskim erupcijama i sadrže 1300 niskih koraljnih otoka. Sami otoci Lakshadweep izgrađeni su na vrhu koraljnih grebena i prekriveni su koraljnim pijeskom.

Foto: Shutterstock

Koraljni greben Belizea, Belize

Belizejski koraljni greben dio je sustava mezoameričkih grebena. Greben se proteže od Ambergris Cayes na sjeveru do Sapodilla Cayes na jugu. Ovaj greben dug 297 kilometara, pokriva površinu od 237.962 hektara i zaštićen je UNESCO-ovim programom svjetske baštine. Greben uključuje fenomen nazvan Blue Hole koji je vidljiv iz svemira.

Andros Barrier Reef, Bahami

Barijerni greben Andros na Bahamima proteže se na više od 225 kilometara. Otok se nalazi uz rub oceanskog rova ​​poznatog kao Jezik oceana. To znači da, umjesto da leži ravno uz oceansko dno, greben se proteže dolje duž rova ​​do dubine od 9656 kilometara.

Saya de Malha Banks, Indijski ocean

Banke Saya de Malha u Indijskom oceanu najveći su podvodni nasipi na svijetu. Ovaj greben povezuje otoke Sejšele i Mauricijus duž visoravni Mascarena. Uz svoje koraljne grebene, morsko stanište uključuje hranilice za zelene kornjače i farme plavih kitova.

Stara Grčka i stvari koje o njoj vjerojatno niste znali

Stara Grčka i 10 zanimljivosti koje vjerojatno niste znali

Istanbul

Istanbul: 7 najboljih znamenitosti koje morate posjetiti