in

Crna Gora: Top 14 atrakcija koje biste trebali posjetiti

Shutterstock

Tek 2006. osnovana kao neovisna država, mala, ali moćna Crna Gora brzo postaje jedno od europskih turističkih žarišta. Crna Gora je prepuna zanimljivih stvari koje biste voljeli raditi i prekrasnih mjesta koje biste posjetiti.

Crna Gora dom je savršenih povijesnih gradova koji su kao iz slikovnica; primamljivih plaža iza kojih stoji toplo, čisto Jadransko more; stjenovitih vrhova; i blage mediteranske klime, a ova malena zemlja u nekadašnjoj je Jugoslaviji davala veliku snagu.

Najbolje od svega je to što je Crna Gora, koja koristi euro, osvježavajuće pristupačna jer vas odmor na plaži ovdje košta samo djelić onoga što biste inače platili u Francuskoj ili Italiji.

Od impresivnog venecijanskog starog grada u Kotoru, iza kojeg stoji spektakularan duboko plavi zaljev nalik fjordu, do planinske unutrašnjosti, ispunjene nacionalnim parkovima, visokim vrhovima i podzemnim špiljama poput špilje Lipa, Crna Gora je zaista puna atrakcija.

Budva Riviera
Shutterstock

Crna Gora i njene znamenitosti

Ako planirate otići u Crnu Goru, sigurno smo da ćete biti zadovoljni. Crna Gora je mala, ali predivna zemlja koja ima niz zanimljivih atrakcija. Za više ideja o najboljim mjestima za turiste, pročitajte ovaj popis najboljih atrakcija koje biste trebali posjetiti u Crnoj Gori.

1. Stari grad Kotor i Boka Kotorska

Stari grad Kotora, kojim dominira katedrala Svetog Tripuna iz 12. stoljeća, jedan je od najbolje očuvanih utvrđenih srednjovjekovnih gradova na jadranskoj obali. Izrazito venecijanski u svom stilu (Venecija je bila jedan od mnogih gradova država i carstava koji su stoljećima vladali ovim područjem), Kotor se nalazi na rubu blistavo plave Boke Kotorske okružene dramatičnim, visokim planinama.

Katedrala Svetog Tripuna poznata je po svom isklesanom kamenom oltaru, izvrsnom primjeru vrste klesarstva po kojem je grad bio poznat u srednjem vijeku. Provedite neko vrijeme lutajući labirintom ulica i uličica kroz stari grad Kotora, zaustavljajući se na obroku u tradicionalnom restoranu ili hladnom napitku u kafiću na jednoj od pjaca.

Ako želite više tjelovježbe, izazovite se šetnjom do gornjogradskih zidina. Odavde ćete imati prekrasan pogled na grad i zaljev. Najbolji pogled pruža se s 1345 stepenica iznad grada na tvrđavi San Giovanni, izgrađenoj tijekom 9. stoljeća. Odavde ćete gledati na zidine, Boku Kotorsku, Stari grad, pa sve do planine Vrmac.

2. Budvanska rivijera

Protežući se duž središnje crnogorske obale s Budvom kao sidrištem, Budva Riveria je top ljetno odredište, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste. Plaže su ovdje mješavina pijeska i šljunka, s jedne strane potpomognute čistim, tirkiznim i akvamarin-plavim nijansama Jadranskog mora i dramatičnim planinama s druge strane.

Duž rivijere postoji niz plaža vrhunske kvalitete, uključujući i plažu Mogren, koja je najbliža starom gradu Budve i udaljena je samo pet minuta hoda obalnim putem od grada. Plaže duž Budvanske rivijere također su nanizane restoranima sa stolovima na otvorenom.

Stari grad Budva ima povijest koja seže 2500 godina unazad. Ovaj srednjovjekovni grad opasan zidinama ima živahnu atmosferu i pun je restoranima i trgovinama, kao i gradskim muzejima.

3. Špilja Lipa

Jedna od najvećih pećina u Crnoj Gori, Lipa pećina, samo nekoliko kilometara od sela Cetinje, nalazi se u planinama sjeverno i istočno od Budve. Špilju je slučajno prvi otkrio pas koji je u nju upao kroz rupu, ali je uspio sigurno pobjeći kroz drugi otvor.

Danas je kraška špilja također jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Crne Gore za avanturiste, kako za djecu, tako i za odrasle. Posjet započinje vožnjom minijaturnim vlakićem kroz divlji krajolik, prepun nara i divljih smokava, sve do ulaza u špilju. Odavde ćete se pridružiti vođenom obilasku kroz neke od 3,5 kilometara prolaza i velike dvorane isklesane tisućama godina kapajuće vode i njene podzemne rijeke.

Boka Kotor
Shutterstock

4. Plava špilja

Još uvijek relativno neotkriveni poluotok Luštica u Crnoj Gori dom je šarmantnih sela, prekrasnih plaža i Plave pećine. Špilja je dobila ime po svojoj fluorescentno plavoj vodi, koja svoje dramatične nijanse dobiva od svjetlosti koja se odbija od pješčanog dna u pećini okruglog oblika sa zasvođenim stropom.

Do Plave spilje možete doći samo brodom. Ture redovito polaze iz marine Herceg Novia između travnja i listopada i idu do Plave špilje ili kombiniraju obližnje atrakcije. Špilja je također odlično mjesto za snorkeling ili ronjenje.

5. Skadarsko jezero

Skadarsko jezero, na granici s Albanijom, najveće je prirodno jezero u južnoj Europi. To je sjajno odredište za povratak prirodi koje ugošćuje više vrsta ptica selica i drugih divljih životinja. Crnogorska strana jezera proglašena je nacionalnim parkom. Istražite jezero na izletu brodom i provedite neko vrijeme razgledavajući sela koja su raštrkana po njemu. Mnogi datiraju iz 13. stoljeća i proglašeni su UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Na jugozapadnoj obali jezera pronaći ćete plažu Murići, netaknutu i tihu obalu iza koje stoji prekrasan planinski masiv Rumije.

Do plaže se može doći strmom cestom do malog sela na rubu jezera. Ovo je sjajno mjesto za bijeg i udisanje svježeg zraka i seoskog ambijenta.

Također nemojte propustiti vidikovac Pavlova Strana u nacionalnom parku. Odavde ćete vidjeti potkovasti zavoj rijeke Cronjevice, koja na putu do jezera obilazi malu okruglu planinu. Bujno zelenilo okolnog drveća i brda naspram plavetnila rijeke zaista je zapanjujuće.

Vidikovac je udaljen oko 30 minuta vožnje od Cetinja s magistralnog puta M2.3. Do njega ćete doći vrlo uskom cestom s puno oštrih zavoja, stoga vozite oprezno.

St. George

6. Ulcinj

Tik uz albansku granicu na južnom vrhu Crne Gore, Ulcinj je drevna morska luka koja je nekoć bila zloglasna kao jadranska prijestolnica gusara. Danas je Ulcinj jedinstveni crnogorski grad s većinom muslimanskim stanovništvom, nekoliko prekrasnih džamija te izvrsnih restorana i kafića duž njegove mirne šetnice uz more.

Područje je također poznato po svojim plažama, uključujući Veliku plažu, a na 12 kilometara je najduža plaža u Crnoj Gori. Voda je ovdje vrlo plitka i odlična za obitelji s malom djecom. To je također vrhunsko mjesto za kitesurfere koji zmajem žele uživati u glatkoj i plitkoj vodi i prevladavajućim vjetrovima. Ako želite naučiti više o sportu, na južnom kraju Velike plaže nalazi se niz škola kitesurfanja.

7. Cetinje

Grad Cetinje iz 15. stoljeća nekada je služio kao glavni grad Crne Gore tijekom kasnog 19. i 20. stoljeća (prije Prvog svjetskog rata kada je još uvijek bila neovisna država). U to vrijeme, lokalitet unutarnje doline na rubu tadašnjeg Osmanskog Carstva učinio ga je željenim mjestom za vođenje diplomacije.

Danas su veleposlanstva pretvorena u muzeje, vladine zgrade i obrazovne akademije, a gradom je užitak besciljno lutati tijekom poslijepodneva. Cetinjski manastir ovdje ima zbirku relikvija iz ranokršćanskog doba koje možete vidjeti uz donaciju, a Vlaška crkva koja datira iz 15. stoljeća još je jedna značajna znamenitost.

Dvorac na brdu
Shutterstock

8. Planina Lovćen

Ime Crne Gore inspirirano je visokim granitnim vrhovima planine Lovćen, a planina je izvor nacionalnog ponosa. Zaštićen kao dio Nacionalnog parka Lovćen, pogled s kružne platforme na vrhu je zaista zadivljujući i pruža vam pogled na Bokokotorski zaljev i srednjovjekovni grad Kotor na njegovim obalama.

U blizini je i Njegošev mauzolej, gdje možete odati počast autoru crnogorskog nacionalnog epa “Gorski vijenac”. Ovdje je sahranjen njen pjesnik Petar II Petrović-Njegoš. Selo Cetijne je glavna baza za ovaj park i tamo ćete pronaći brojne hotele i restorane.

9. Perast

U istom prekrasnom zaljevu kao i Kotor, ali smješten na sjeverozapadu, Perast je slikoviti mali grad poznat po svojim brojnim crkvama i kamenim vilama. U gradu, crkva Svetog Nikole ima prekrasan pogled na grad i Boku Kotorsku sa svog zvonika.

Dvije od najšarmantnijih peraških crkava, Gospa od Škrpjela i Sv. Juraj, međutim, nalaze se na otočićima u zaljevu. Grad nema plažu, ali su kameni molovi duž njegove obale popularna ljetna mjesta za sunčanje.

Budva
Shutterstock

10. Sveti Stefan

Na Budvanskoj rivijeri, Sveti Stefan je povezan s kopnom uskom prevlakom i naseljen je od 15. stoljeća. Tada je to bilo jednostavno ribarsko mjesto. Grad je postao poznat 1950-ih kada je pretvoren u luksuzno odmaralište, a ovdje su ljetovali gosti poput Marilyn Monroe i Sophie Loren.

Nakon pada s kraja 20. stoljeća kada se raspala jugoslavenska federacija, danas je ponovno raj za odmor, s dvije prekrasne šljunčane plaže s obje strane prevlake. Iako su plaže javne, izvorno selo otvoreno je samo za posjetitelje koji ovdje borave u Aman Resortu.

11. Nacionalni park Durmitor

U blizini planinskog grada Žabljaka, Nacionalni park Durmitor još je jedna popularna prirodna atrakcija. Park se nalazi u Dinarskim Alpama i dom je nekih 18 ledenjačkih jezera, rijeke Tare i drugog najdubljeg kanjona na svijetu (vidi kanjon Tare u nastavku).

Od jezera u nacionalnom parku, jedno od najboljih za posjetiti je Crno jezero. Kad stignete ovdje, možete unajmiti kajak i s njegovog kormila istražiti kristalno čistu vodu od žada i tirkiza. Ili slijedite stazu dugu četiri kilometra koja vijuga oko samog jezera. To je lagana šetnja, a usput ćete proći pored povijesnih špilja. Crno jezero je također odlično mjesto za piknik i jednostavno opuštanje.

Park je također dom gustim područjima šuma i divljih životinja, od smeđih medvjeda do divljih svinja te 163 različite vrste ptica. Zimi ovdje možete ići na skijanje ili snowboardanje, a ljeti među ostalim aktivnostima možete planinariti, kampirati ili se voziti na splavu.

Rijeka Tara
Shutterstock

12. Kanjon Tare

Kanjon Tare još je jedno od nevjerojatnih prirodnih čuda Crne Gore. Nakon Grand Canyona, to je najdublji kanjon na svijetu, a baš kao i Grand Canyon, može se doživjeti uz epsko putovanje raftingom na divljim vodama. Imajte na umu da je voda ipak malo hladnija.

Ako ne želite pokisnuti, kanjon možete vidjeti i s mosta na Đurđevića Tari. Betonski lučni most obnovljen je nakon Drugog svjetskog rata, kada je dignut u zrak u učinkovitom pokušaju zaustavljanja talijanske invazije.

Danas je most 172 metra iznad dna kanjona i osim što s njega uživaju u pogledu, ovisnici o adrenalinu mogu se voziti kanjonom na ziplineu.

13. Manastir Ostrog

Izgrađen tijekom 17. stoljeća kao utočište od osvajača Otomanskog Carstva, manastir Ostrog danas je glavno kršćansko hodočasničko odredište. Postavljen na vrhu velikog granitnog izdanka, cijeli je samostan isklesan iz špilje na gotovo okomitoj litici.

To je prilično impresivno mjesto, s dvije unutarnje pećinske crkve koje se mogu posjetiti. Ukrašeni su freskama naslikanim točno na stijenama. U manastiru se nalaze i ostaci njegovog ktitora Svetog Vasilija, koji je nakon smrti 1671. godine proglašen svetim.

Pogled na Lovcenu

14. Nacionalni park Biogradska gora

Crna Gora je dosta zemlje odredila za nacionalne parkove, uključujući i prekrasan Nacionalni park Biogradska Gora u središtu zemlje. Smješten između rijeka Lima i Tare, ispunjen je brzim potocima; pjenušavim, bistrim jezerima; livadama punih cvijeća; i jednom od posljednjih prašuma u Europi, gdje je drveće staro čak 500 godina.

Vrhunska prirodna atrakcija u ovom parku je Biogradsko jezero, koje je veliko ledenjačko jezero u sredini parka. Obližnji grad Kolašin je dobra baza za smještaj i restorane.

Ovo su bile neke top atrakcije Crne Gore. Svaka od njih garantira divno iskustvo, a mi se nadamo da ćete uživati u svom putovanju.

5 najboljih lokacija plaža za pse na Jadranu

Rusija: 15 znamenitosti najveće države na svijetu

Rusija: 15 znamenitosti najveće države na svijetu