in

Izlet u prirodu: 3 stvari na koje morate posebno paziti

Foto: Pixabay

Bilo da ste turist na egzotičnoj destinaciji ili ste se odlučili maknuti desetak kilometara izvan svog mjesta stanovanja, izlet u prirodu može za vas biti zaista ispunjavajuće iskustvo, pod uvjetom da ste se pripremili za njega kako treba.

U doba užurbanog stila života zlata vrijedi na trenutak malo usporiti i vrijeme provesti u prirodnom okruženju, kakvo je vladalo na ovoj planeti prije urbanizacije koju je ljudski rod proveo.

Baš zbog toga izleti u prirodu izuzetno su popularni među današnjim stanovnicima urbanih sredina, pogotovo onima koji su pod velikim stresom i žele barem nakratko odagnati misli te napuniti baterije za nove izazove koji ih čekaju.

Ako idete na izlet u prirodu, ovo su stvari na koje morate paziti

Izlet u prirodu je odličan, jer vas tamo čeka svjež zrak i neki sasvim drukčiji, uhu ugodni zvukovi, a ako se ne radi o turistički atraktivnoj lokaciji dočekat će vas na vašem odredištu i prijeko potreban mir, kako biste se opustili i osjećali ugodno.

No, istina je da se izlet u prirodu zapravo može pretvoriti u pravu katastrofu, ako se bez ikakve pripreme uputite na željenu destinaciju. Zato prije svega potražite što više informacija o mjestu koje želite posjetiti, kao i eventualnim opasnostima koje bi vas tamo mogle čekati…

Provjerite vremensku prognozu

izlet u prirodu
Foto: Pixabay

Priroda može biti prekrasna, ali i prilično nemilosrdna ako je posjetite u krivo vrijeme. Naime, svjedoci smo ekstremnih vremenskih uvjeta diljem svijeta u ovoj kalendarskoj godini, a najugroženiji ste ako se nađete daleko od čvrstih betonskih skloništa, kada oluja jednom započne.

Zbog toga je nužno provjeriti vremensku prognozu prije nego se uputite, a ako vas predviđanja meteorologa prevare svakako je važno da se ne sklonite ispod drveta, već potražiti kameno sklonište, poput špilje, jer šuma u slučaju grmljavine za vas može biti izuzetno opasna.

U svakom slučaju, ako vidite da se vremenski uvjeti mijenjaju i da se javlja opasnost od oluje, krenite što prije u potragu za skloništem, kako biste izbjegli neugodne scenarije koji vam se mogu dogoditi…

Adekvatna odjeća i obuća su nužnost

Foto: Pixabay

Uz provjeru vremenske prognoze, svakako je bitno odjenuti na sebe odjeću adekvatnu za uvjete u kojima ćete se naći.

Ako vas u prirodi čekaju komarci ili neki drugi neugodni insekti, tada je odjeća dugih rukava najbolje rješenje, kao i mazanje kože sredstvima protiv komaraca. 

Što se samog terena tiče, ako je močvaran trebat će vam obuća koja neće promočiti jednom kad se nađete u prirodi, dok će vam posebno biti važne adekvatne potplate ako se odlučite probijati brdskim terenom ili čak planinariti.

Dakle, dobar izbor odjeće i obuće je nužnost kako bi vaše iskustvo bilo ugodno pa se pobrinite odjenuti adekvatnu robu i cipele, prije nego što odete na izlet u prirodu…

Bežični punjač baterija dobro dođe

Foto: Pixabay

Pitka voda još je jedna stvar koju morate osigurati na svom putovanju, a nije loše imati na raspolaganju bežični punjač baterija, kako bi uvijek na raspolaganju imali svoje elektroničke uređaje.

Prije svega elektronički uređaji vam dobro dođu zbog GPS-a, odnosno eventualnog poziva u pomoć, putem pametnog telefona. A nije nužno ni da se potpuno odvojite od civilizacijskih postignuća kad se jednom nađete u prirodnom okruženju, zbog čega mnogi vole igrati svoje omiljene igre na mobitelu, kad se jednom nađu na osami na nekom proplanku.

Neki će u tim trenucima iskušavati najbolja online casina dostupna u Hrvatskoj, drugi će se posvetiti ozbiljnom gejmingu, a istina je da se zapravo uvijek možete okrenuti i knjizi, koju je najveći gušt čitati uz zvukove prirode koji vas okružuju.

Sve u svemu, kako biste si osigurali zaista ugodno iskustvo izleta u prirodu pokušajte dan ranije misliti na što više detalja, od kojih su vremenska prognoza, pitka voda, odjeća i obuća te bežični punjač svakako najvažniji. 

A ako se radi o izazovnom okruženju u kojem nikad niste bili, negdje daleko od vaše rodne zemlje, tada je najbolja odluka ipak angažirati lokalnog vodiča, jer ništa što pročitate na Internetu vas ne može u potpunosti pripremiti za nepoznato egzotično prirodno okruženje

Putovanja na Antarktik: zašto posjetiti predivno zaleđeno carstvo?

Antarktik: 30 savjeta za posjet zaleđenom carstvu

destinacije za zimu

Najbolje turističke destinacije za zimu – Top 5 izbora za ovu godinu