in

3 korisna savjeta kako kupiti avionske karte ove jeseni

Foto: Unsplash/Nicole Geri

Avionske karte i njihova kupnja više nije tako povoljna kao što je bila prethodnih godina, zbog čega je važno redovito pratiti stanje na tržištu i zgrabiti ponude koje su najviše isplative…

Ako ste zaljubljenik u putovanja osiguranje adekvatnog transporta najvažnija je stvar kako biste mogli uživati na željenoj lokaciji. Avionski prijevoz svakako je najbolja opcija, pogotovo ako se radi o destinaciji izvan europskog kontinenta, zbog čega je kupovina avionskih karata prvi korak koji morate proći prije vaše putničke pustolovine.

avionske karte
Foto: Unsplash

No, cijene karata značajno su porasle posljednjih mjeseci, što zbog velike potražnje i smanjenog kadra aviokompanija, što zbog viših cijena naftnih derivata, kao i jačanja američkog dolara.

Drugim riječima, u ovom trenutku nije lako pronaći povoljnu ponudu, zbog čega kupovanju avionskih karata tijekom jeseni treba pristupiti pametno i pokušati iskoristiti sve ono što putnicima danas ide na ruku…

Što ranije, tim bolje

Ako kupujete avionsku kartu, prvo što morate napraviti je izdvojiti nekoliko renomiranih stranica koje nude usporedbu ponuda različitih prodavača, kako biste pronašli onu koja je najpovoljnija za vas.

Na tim stranicama upisat ćete datume vaših letova i dobiti izlistane cijene, s tim da možete koristiti fleksibilnu pretragu, koja će vam izlistati i cijene ranijih i kasnijih datuma, kako biste lakše odredili koja je najbolja ponuda za vas.

U posljednje vrijeme pokazuje se da kupovanje karti u zadnji čas više ne prolazi, odnosno tada ćete ih skupo platiti. Zato je puno bolje započeti s potragom za mjestom u avionu nekoliko mjeseca ranije, kada su cijene u pravilu povoljnije, a nerijetko se pojavi i neka iznimno povoljna ponuda koju se zaista isplati uzeti…

Foto: Unsplash/Eva Darron

Iskoristite program vjernosti

Znamo da danas na Internetu nitko ne može poslovati bez sustava nagrađivanja svojih lojalnih korisnika. U industriji igara na sreću takve nagrade dolaze kroz razne casino bonuse i promocije, a u web shopovima kroz personalizirane popuste prema onim artiklima za koje ste ranije pokazali interes.

Aviokompanije također imaju svoj program vjernosti, kroz koji skupljate milje, ali i dobivate različite specifične popuste koje vrijedi iskoristiti ove jeseni.

Korištenjem milja koje ste skupili možete značajno smanjiti cijenu vaše avionske karte ili je čak u potpunosti besplatno preuzeti, a u posljednje vrijeme pojavili su se promo kodovi do 20% popusta povodom rođendana, što svakako iskoristite čim možete, jer obično imaju ograničeni vremenski rok…

Više presjedanja, manja cijena

Ako se posvetite traženju povoljnih avionskih karata, uočit ćete da najniže cijene možete dobiti na povremenim letovima koji uključuju tri do četiri presjedanja.

Obično se dugo putuje, više od 24 sata, a cijena zna biti i upola manja od uobičajene, što je zaista zanimljivo. Takvi letovi traže da barem jednom sami preuzmete prtljagu u zračnoj luci i prebacite je na šalteru u drugi avion, što znači da ćete morati proći graničnu kontrolu pa se par sati kasnije vratiti kroz nju. U nekim zemljama takav manevar zahtijeva tranzitne vize, katkad čak i turističke, što za neke ljude može predstavljati nepotreban stres.

avionske karte
Foto: Unsplash

Dakle, radi se o tipu transporta koji nije za one koji traže komfor i jednostavnost, no putnici koji vole istraživati baš u ovakvom aranžmanu mogu pronaći priliku posjetiti neku zanimljivu zemlju koju u prvi mah nisu imali namjere posjetiti. Ako ste fleksibilni i spremni prepustiti se trenutku, ovakav aranžman mogao bi obogatiti vaše putovanje.

U svakom slučaju, kupovina avionskih karata nešto je veći izazov nego što je bila prije par godina, ali ako ste strpljivi i posvećeni proučavanju dostupnih ponuda, definitivno postoji šansa da ćete uloviti transport po relativno povoljnoj cijeni. Time ćete vaš budžet značajno rasteretiti, a usput i prenamijeniti dio novčanih sredstva u svrhu vlastitog uživanja, kad se jednom nađete na željenoj turističkoj destinaciji.

Kalifornija kao ljetni raj: budite spremni na pravu avanturu života

Kalifornija: 17 znamenitosti za posjetiti u ljetnom raju

Najudaljenija i najizoliranija plemena na svijetu

15 najudaljenijih i najizoliranijih plemena na svijetu