in

Kako putovati jeftino: 4 savjeta za bolju uštedu

Foto: Unsplash/Erik Odiin

Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na raspolaganju, gdje želite odsjesti i kako ćete tamo stići.

Kako putovati jeftino?

Postoji mnogo načina kako putovati jeftino, a mi vam dajemo četiri savjeta koji će vam biti korisni u planiranju.

Foto: Unsplash

Planirajte budžet koji možete odvojiti na putovanju

Nakon što smo odabrali nekoliko mogućnosti za željenu destinaciju, morate napraviti proračun kako biste vidjeli najizvediviju opciju da biste jeftino putovali. Bitno je jasno i realno napisati iznos novaca koji želite potrošiti, a da biste napravili detaljan izračun provjeriti cijenu smještaja u koji želite ići, izračunajte troškove hrane i prijevoza te ukupni limit za dodatne aktivnosti, uključujući izlaske i kupnju.

Nakon što je jasno odredište i datum polaska, morate napraviti konačni detaljni proračun koji ćete morati pratiti kako na putu ne bi ostali bez financijskih sredstava i kako biste jeftino putovali. Sjetite se i da postoje lokacije koje su jednako lijepe kao neke puno popularnije, a mogu vas izaći puno jeftinije. Primjerice, lokacije kao Zanzibar vam možda ni ne padnu na pamet, a iznenadili bi se koliko su predivne. Sad kad ste sve stavili a papir, možete odlučiti gdje želite uštedjeti ovisno o vašim prioritetima: bolji smještaj, više aktivnosti ili kupnju više suvenira?

Rezervirajte smještaj na vrijeme

Foto: Unsplash/Eunice Stahl

Uz let, smještaj je obično najskuplji dio putovanja. Ako želite putovati jeftino, uštedite na smještaju! U većini slučajeva, smještaj ćete koristiti samo da prespavate tako da nije potrebno trošiti velike količine novaca.. Osim toga, danas postoje mnoge alternative hotelima kao što su apartmani, najam soba ili Couchsurfing.

Ako tražite hotele ili apartmane, naši prijedlozi su platforme Booking i Airbnb.Na Bookingu je poželjno rezervirati unaprijed, jer ako odete u zadnji tren sigurno će smještaj s najboljim odnosom cijene i kvalitete već biti popunjen.

Ako koristite Airbnb, naš savjet je najam privatne sobre jer možete uštedjeti mnogo novca. Također imate prilike iz prve ruke doznati najbolje lokacije u gradu zahvaljujući savjetima svojih domaćina. Couchsurfing je također još jedna opcija za jeftino putovanje. Domaćin vam besplatno dopušta da spavate na njihovoj sofi. Sjajan način za pronalazak smještaja bez plaćanja i veliku uštedu na putovanju.

Promijenite novac prije odlaska na putovanje

Jedno od najvažnijih pravila je osiguranje odgovarajuće valute ovisno o destinaciji na koju putujete. Novac uvijek mijenjajte u svojoj državi, jer mjenjačnice u zračnim lukama imaju visoku proviziju. Jedna od opcija je također posjedovanje kartica Wise ili Revolut na kojima možete mijenjati veliki broj valuta s jednim klikom.

Budite fleksibilni s datumom polaska

Foto: Unsplash/Marco López

Ako nemate određeno odredište, isplati se nekoliko dana provjeriti Skyscanner kako biste pronašli letove. Zasigurno ćete biti iznenađeni jeftinim opcijama za mjesto na koje možda nikada ne biste pomislili da možete otputovati. 

Da biste pronašli ovakve povoljne ponude, otiđite na Skyscanner, unesite svoju zračnu luku, ostavite polje odredišta prazno i ​​unesite željene datume polaska. Sve će zemlje biti poredane po cijeni i sigurno će biti nekih pozitivnih iznenađenja. Općenito, što je više vremena ostalo za putovanje, to su veće šanse za pronalazak povoljne cijene. 

Ako već imate isplanirano odredište, uštedjeti možete s fleksibilnošću datuma polaska i mjestom dolaska. Dobit ćete rezultate poredane po cijeni prema zračnoj luci polaska i dolaska. Pogledajte različite opcije slijetanja u zračnim lukama, jer možete značajno uštedjeti na zrakoplovnim kartama i tako ostaviti novac za bolji smještaj ili dobar provod.

Foto: Unsplash
4 idealne destinacije za krstarenje

4 idealne destinacije za krstarenje

Italija: 5 gradova koji će u vama probuditi romantika

Italija: 5 atraktivnih gradova i zanimljivosti