in

Slovenija: Top 10 planina koje oduzimaju dah

Shutterstock

Slovenija i njene planine ispresijecane su raznim planinarskim stazama koje su pogodne za iskusne planinare i rekreativce. Svim planinarskim stazama zajedničko je da probude duh, pune pluća i razgibavaju tijelo dok planinari istražuju netaknutu prirodu i ljepote kulturne baštine.

U nastavku opisujemo izlete na vrhove najljepših planina u Sloveniji, s vrhovima koji sežu od 1900 do 2500 metara. Ovi moćni dvotisućnjaci zahtijevaju nešto više kondicije i poznavanja terena za osvajanje vrha.

Planine u Sloveniji
Shutterstock

Slovenija i njene predivne planine

U Julijskim Alpama, Karavankama i Kamniško-Savinjskim Alpama dobit ćete brojne prilike uživati u najljepšim panoramskim pogledima i stvarati impresivne slike. Na putu do vrha pratit će vas kristalno čista jezera očaravajućih boja i tradicionalne kućice sa smještajem, hranom i pićem. Neke planine u Sloveniji također su pogodne za ugodne zimske šetnje po snježnom krajoliku.

1. Planina Viševnik

Glacijalna alpska dolina Krma opasana je visokim zidovima dugog planinskog grebena na istoku, s nekoliko vrhova visokih preko dvije tisuće metara. Među njima je i planina Viševnik (2050 m). Uspon na vrh je prilično nezahtjevan. Početna točka planinarske ture je Rudno polje (1345 m) na visoravni Pokljuka. Uspon do vrha traje oko 2 sata.

Planina Viševnik je lako dostupna zimi. Krenete li ujutro na planinarsku turu, imat ćete izuzetne poglede na Triglav s najljepšim izlascima sunca. Vidik na Triglav također je prekrasan s visoravni Pokljuka gdje počinje uspon.

Planine u Sloveniji
Shutterstock

2. Bovški Gamsovec

S brda Bovški Gamsovec (2392 m) pruža se prekrasan pogled na sjeverni zid Triglava i jezera u blizini Kriških poda. Planina Bovški Gamsovec spada među slovenske planine poznate po velikim stadima divokoza. Postoje tri zahtjevne staze do vrha za koje je potrebno više od 4 sata hodanja. Polazna točka je Aljažev dom u dolini Vrata.

Od Bovškog Gamsovca možete nastaviti planinarskom stazom do doma Pogačnik na Kriškim podima koji se nalazi na izuzetnoj lokaciji na 2050 metara nadmorske visine. Ponudom hrane i smještaja smatra se jednom od najboljih vikendica u Julijskim Alpama. Tu su i poznata Kriška jezera kao što su:

  • Zgornje Kriško jezero
  • Srednje Kriško jezero
  • Spodnje Kriško jezero

Ispod Kriške stijene na kraju doline Krnice popularno je skijalište.

3. Planina Prisojnik

Iako je sjeverna strana planine Prisojnik strma stijena, do vrha vode tri različite rute. Uspon na Prisojnik (2547 m) počinje kod doma Erjavec na 1525 m nadmorske visine, ako se odlučite za Kopiščarski planinarski put. Četverosatno pješačenje uključuje uspon preko osigurane Ferrate.

Usput ćete proći pored prozora Prisank na gornjoj strani sjevernog zida. To je najpoznatiji prirodni prozor u Julijskim Alpama. Kroz 80 metara visok i 40 metara širok Prisankov prozor pružat će vam se prekrasni pogledi na alpsku dolinu.

Pješačka staza također će vas odvesti do Paganske djevojke, lica u litici koje ima vrlo jedinstvenu priču. Alternativno, možete posjetiti Pagan girl rezervirajući 7 Alpine Wonder Tours i posjetiti druge atrakcije u Nacionalnom parku Triglav s najljepšim planinama u Sloveniji.

Planine u Sloveniji
Shutterstock

4. Krn s Krnskim jezerom

Krn (2244 m) najviši je vrh Krnskog gorja i dio je najjužnijih Julijskih Alpa. S vrha se pruža pogled od Julijskih Alpa na sjeveru do Jadranskog mora na jugu. Najbolje vrijeme za planinarenje je od travnja do listopada.

Za iskusne planinare tura je pogodna i zimi jer su staze dobro opremljene putokazima. Početna točka za 4-satno planinarenje je s Drežnice ili Kuhinja.

Usred planina u Sloveniji, Krn je poznat po Krnskom jezeru, najvećem visokogorskom jezeru na nadmorskoj visini od 1391 metar. Nalazi se u blizini planinarske postaje Krnska jezera. Krnsko jezero predstavlja živopisni raj sa živahnim vodenim ekosustavom. Krn je poznat i po svojoj povijesti, jer je za vrijeme Prvog svjetskog rata neposredno ispod njegovog vrha bila bojišnica.

Planine u Sloveniji
Shutterstock

5. Dolina sedam Triglavskih jezera

Dolina Triglavskih sedam jezera jedinstvena je među svim planinama u Sloveniji jer ledenjačka dolina prolazi kroz gorje u netaknutoj prirodi Nacionalnog parka Triglav. Ovdje je i dom bajkovitog stvorenja Zlatoroga koji i danas bdije nad blagom ove prekrasne doline sa sedam ledenjačkih jezera.

Dolina Triglavskih jezera dostupna je s nekoliko polazišta u Bohinju. Pješačka tura od 6 do 10 sati je nezahtjevna jer staze nisu strme.

Za posljednju stanicu možete odabrati vikendicu uz Triglavska jezera ili nastaviti do Zasavske koče na Prehodavcima (2071 m).

Kako ćete postupno svladavati visinsku razliku, otkrit ćete svih sedam jezera koja sjaje u plavo-zelenim bojama. Ovo je najljepša planinarska tura u Julijskim Alpama. Ako želite istražiti ove dijelove najimpresivnijih planina u Sloveniji, možete rezervirati vođeno planinarenje u dolini sedam Triglavskih jezera.

Planine u Sloveniji
Shutterstock

6. Planinski lanac Begunjščica

Begunjščica, s najvišim vrhom Velikim vrhom (2060 m), izduženi je planinski vijenac u Karavankama. Proteže se od Smokuške uzvisine na zapadu do Svete Ane na Ljubelju na istoku. Begunjščica je poznata po tome što je ispresijecana kraškim gudurama i po veličanstvenim vidicima, posebno u zalasku sunca, na Bohinjsko gorje i Martuljkovu skupinu planina u Sloveniji.

Zbog lakog pristupa Begunjščica je posjećena tijekom cijele godine. Zimi i u proljeće njezini obluci nude pogodan teren za turno skijanje. Do vrha možete doći iz 14 različitih smjerova i pješačkih staza.

7. Planina Stol

Stol (2236 m) je najviši vrh D planina u Sloveniji. Njegovim grebenom prolazi državna granica između Slovenije i Austrije. Pješačke staze srednje su težine i dobro su označene, pogotovo ako se odlučite uspon s uzvisine Božca, odakle je i najpogodnije polazište za zimski izlet.

Za uspon na Stol trebat će vam oko 4:30 sata. Proći ćete bivak i nastaviti do Velikog Muzeca (1630 m). Odatle vodi strmija staza do vrha. Na vrhu ćete imati zapanjujući pogled na Zapadne Julijske Alpe.

Planine u Sloveniji
Shutterstock

8. Planina Trupejevo Poldne

Trupejevo poldne (1931 m) leži u sjeverozapadnom dijelu planinskog lanca Karavanke. S vrha se pruža prekrasan pogled na skupinu planina Martuljek u Sloveniji, kao što su Jalovec, Prisojnik i Špik, te pogled na austrijski krajolik. Dvosatna pješačka tura počinje na Srednjem vrhu i nastavlja preko pašnjaka Vošca do vrha.

Također možete pješačiti do vrha i zimi. Za sigurniji uspon po snijegu, možete pješačiti preko Željezničke dionice. Putem ćete proći kroz fascinantne točke kao što su slapovi Jerman, slap Hladnik i domaćinstvo Hleban na Srednjem vrhu.

9. Planina Ojstrica

U istočnom dijelu Kamniško-Savinjskih Alpa smjestila se planina Ojstrica (2350 m), čiji je osebujni piramidalni vrh vidljiv nadaleko. Njegov sjeverni zid, koji pada 600 metara duboko i na kraju se spušta u dno Logarske doline, nudi dosta smjerova za penjanje. S vrha se pružaju najljepši pogledi na Kamniško-Savinjske planine u Sloveniji.

Planine u Sloveniji
Shutterstock

Prijelaz preko dvijetisućnjaka Ojstrice pogodan je za iskusne planinare u dobroj formi. Postoje tri početne točke za planinarske ture do vrha, kao što su:

  • Kocbekova koliba na Korošici
  • Planinska pošta na Kamničkom sedlu
  • Koliba na Klemenči jami pod Ojstricom

10. Planina Skuta

Planina Skuta (2532 m) nudi zahtjevnije planinarske ture. Put preko Žmavčarja do bivka na Malim podima dosta je dug i strm, uz uspon od 1200 metara. Od Malih poda do vrha staza je vrlo zahtjevna i pogodna za planinare navikle na penjanje zaštićenim rutama.

Jedinstvena mjesta uz planinarsku stazu do vrha su:

  • Ledenička gromada Griča
  • Mali i Veliki podi ispod južnih zidova: kraške formacije poput žljebova, udubina i velikih ponora
  • Najljepši bivak u planinama u Sloveniji: estetski i arhitektonski višak bivaka s tri smještajna modula. Obje strane su u staklu i pružaju panoramski pogled na dolinu i Skutu.
Rusija: 15 znamenitosti najveće države na svijetu

Rusija: 15 znamenitosti najveće države na svijetu

Kazahstan: 20 znamenitosti 9. najveće države na svijetu

Kazahstan: 20 znamenitosti 9. najveće države na svijetu