in

Austrija i njenih 18 neizostavnih ljepota

Shutterstock

Austrija, jedno od najpopularnijih odredišta za odmor u Europi, privlači turiste tijekom cijele godine svojim mjestima koja možete posjetiti i ljeti i zimi. Zapravo, s jednim od najboljih skijanja u Europi, zimi su u spektakularnim planinskim regijama zemlje skijališta gotovo jednako zaposlena kao i ljeti.

Posjetitelje u Austriju privlači slikovite ljepote pokrajine ove alpske republike koliko i prekrasni gradovi poput Beča (Wien), povijesne prijestolnice, i prekrasnog Salzburga, rodnog mjesta Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Austrija i njene najbolje znamenitosti

Kao jedna od najmanjih europskih zemalja, Austrija je pretežno nacija planinskih područja i visokih planina, s istočnim Alpama koje zauzimaju dobrih 60 posto njezina teritorija. Rijeka Dunav teče oko 350 kilometara od zapada prema istoku kroz sjeverni dio Austrije, dodajući joj privlačnost kao turističko odredište.

Donosimo vam popis najboljih atrakcija i znamenitosti koje možete pronaći u Austriji i u njima uživati za vrijeme svoje posjete.

1. Bečki Hofburg: Austrijska carska palača

Spektakularna palača Hofburg u Beču stoljećima je bila sjedište austrijske monarhije, moćnih Habsburgovaca. Posjet ovoj palači jedna je od najboljih stvari u Austriji.

Sada predsjednik obavlja državne poslove u istim prostorijama koje su nekada pripadale caru Josipu II. Gotovo svaki austrijski vladar od 1275. godine naredio je dogradnje ili preinake, što je rezultiralo mnogim različitim arhitektonskim utjecajima, uključujući gotiku, renesansu, barok, rokoko i klasicizam.

Zajedno sa svojim brojnim atraktivnim trgovima i vrtovima, cijeli kompleks Hofburga zauzima 59 hektara koji obuhvaćaju 19 dvorišta i 2600 soba. Najvažnije točke posjeta uključuju Carsku zbirku srebra i niz blagovaonskih usluga koje daju okus raskošnih carskih banketa koji su se nekada ovdje održavali.

Također vrijedi vidjeti muzej Sisi, koji se fokusira na život i vrijeme carice Elizabete, i carske apartmane, niz od 19 soba u kojima su nekoć živjeli car Franjo Josip i njegova supruga.

Hofburg
Shutterstock

2. Salzburg Altstadt, UNESCO-va svjetska baština Austrije

Kao rezidencija prinčeva nadbiskupa, Salzburg je bio duhovno središte od najranijih dana kršćanstva u Europi. Benediktinsku opatiju svetog Petra, u srcu Altstadta (Starog grada), osnovao je sveti Rupert 690. godine i služila je kao rezidencija nadbiskupa do ranih 1100-ih.

Prinčevi nadbiskupi zapošljavali su neke od najboljih umjetnika i arhitekata svog vremena za izgradnju i ukrašavanje svojih crkava, rezidencija i samostana, i iako su oni “ažurirani” u skladu s ukusima uzastopnih stoljeća, srednjovjekovne i barokne građevine kombiniraju se u obliku prekrasne stare četvrti za istraživanje.

Izdvajamo opatiju svetog Petra i njezinu crkvu, zajedno s prekrasnim grobljem i njegovim katakombama, odmah prepoznatljivim kao mjesto snimanja filma Zvuk glazbe.

U blizini je katedrala, a lutajući među šarenim baroknim građanskim kućama, pronaći ćete šarmantne trgove i atrakcije među kojima je i rodna kuća Wolfganga Amadeusa Mozarta, sada popularan muzej. Iznad prekrasnih tornjeva i kupola uzdiže se salzburški dvorac Hohensalzburg do kojeg možete doći uspinjačom.

Altstadt
Shutterstock

3. Španjolska škola jahanja, Beč

Španjolska škola jahanja datira iz vremena cara Maksimilijana II., čovjeka odgovornog za uvođenje slavnih lipicanaca u Austriju 1562. godine.

Danas je to jedno od rijetkih mjesta gdje se još uvijek prakticira klasični stil jahanja koji preferira aristokracija. Razmatranje poznatih konjičkih izložbi u baroknoj Zimskoj školi jahanja – koja se ovdje održava od vremena Karla VI. – jedna je od najboljih stvari koje treba učiniti u Beču.

Izgrađena 1735. godine, veličanstvena dvorana bila je dizajnirana za plemstvo da pokaže svoje vještine jahanja. Ulaznice za gledanje ovih veličanstvenih životinja kako izvode svoj balet vrlo su tražene, stoga ih rezervirajte online što je ranije moguće.

4. Dvorac Schönbrunn, Beč

Smještena na periferiji Beča, barokna palača Schönbrunn dovršena je početkom 18. stoljeća, a kasnije ju je carica Marija Terezija pretvorila u ljetnu rezidenciju.

Najznačajnije točke obilaska 40 prostorija palače koje su otvorene za javnost su kraljevski apartmani, Velika galerija sa svojim raskošnim stropnim slikama, Milijunska soba i salon Marije Terezije sa svojim izrezbarenim i pozlaćenim pločama od ružinog drveta. Vidjet ćete i spektakularnu Dvoranu ogledala sa zrcalima u zlatnom rokoko okviru. Iza palače od 1441 sobe proteže se 500 hektara parkova i vrtova, također u baroknom stilu iz 18. stoljeća.

Vaš posjet Schönbrunnu trebao bi uključivati brojne atrakcije koje se nalaze na ovim prostorima: formalni vrtovi; labirint; Kuća palmi, ispunjena tropskim i egzotičnim biljkama i leptirima; alpski vrt sa seoskom kućom; najstariji zoološki vrt u Europi; i Klasična Glorijeta, velika mramorna građevina koja kruni brdo iznad vrtova.

Muzej kočija u nekadašnjoj Zimskoj školi jahanja prikazuje desetke povijesnih državnih kočija i saonica.

Cijeli kompleks palače i vrtova dio je UNESCO-ve svjetske baštine.

Shutterstock

5. Hofburg i Hofkirche u Innsbrucku

Car Maksimilijan I., koji je vladao kasnih 1400-ih i ranih 1500-ih, učinio je Innsbruck glavnom rezidencijom i sjedištem habsburške vlade i, kao rezultat toga, žarišnom točkom Europe. Njegovu palaču, Hofburg, preuredila je carica Marija Terezija u baroknom i rokoko stilu 18. stoljeća. Najvažnije točke obilaska su prilika za razgledavanje raskošnih kraljevskih apartmana, mramorne Divovske dvorane (Riesensaal) i posvuda oslikanih stropova.

Vrhunac Hofkirche ili dvorske crkve je spektakularna grobnica cara Maksimilijana I., koji je umro 1519. godine. Općenito se smatra najboljim djelom njemačke renesansne skulpture, središnja značajka spomenika je masivni crni mramorni sarkofag s brončanom figurom. Na bočnim stranama sarkofaga nalaze se 24 mramorna reljefa koji prikazuju događaje iz careva života, a oko njega stoji 28 brončanih statua većih od prirodne veličine carevih predaka i suvremenika (pazite na kralja Artura).

Ostale skulpture uključuju 23 brončana kipa svetaca iz obitelji Habsburg i 20 brončanih bista rimskih careva.

6. Benediktinska opatija Melk

Opatija Melk jedno je od najpoznatijih svjetskih samostanskih mjesta, a njezine spektakularne građevine raspoređene su oko sedam dvorišta. Najistaknutiji dio ovog masivnog kompleksa dugog 325 metara je zapadni kraj i njegova crkva s dva tornja koja se uzdiže iznad niza polukružnih terasa.

Smještena na stjenovitom brežuljku visoko iznad grada Melka i s pogledom na Dunav, opatija sadrži brojne druge dobre razloge da provedete nekoliko sati obilazeći je. To uključuje grobnicu svetog Kolomana Stockerauskog; ostaci prve austrijske vladarske obitelji; kuća Babenberg; i vrhunski Carski hodnik dug 196 metara s portretima austrijskih vladara, uključujući i jedan portret carice Marije Terezije.

Usput ćete vidjeti i carske sobe s izlošcima koji se odnose na povijest opatije, zajedno s kipovima i slikama.

Melk
Shutterstock

7. Hallstatt i Dachstein Salzkammergut

Hallstatt je bez sumnje jedan od najslikovitijih malih gradova u Austriji, ako ne i Europi. Također je dobro mjesto za istraživanje spektakularne regije Dachstein Salzkammergut, UNESCO-ve svjetske baštine.

Prekrasna barokna arhitektura svjedoči o bogatstvu Hallstatta koje se temelji na dugoj povijesti proizvodnje soli od prapovijesti.

Također možete posjetiti podzemno slano jezero u obližnjoj špilji Hörnerwerk ili istražiti špilje Dachstein, jednu od najimpresivnijih mreža špilja u Europi, koje su na mjestima duboke i do 1174 metra. Istaknute znamenitosti uključuju Divovsku ledenu špilju, sa svojim ljetnim temperaturama ispod nule i golemim špiljama s veličanstvenim zaleđenim slapovima, i Mamutovu špilju, sa svojim ogromnim galerijama u obliku cijevi koje je formirala drevna podzemna rijeka.

Iznad zemlje, posjetitelji se mogu uhvatiti u koštac s vrhunskom platformom za promatranje 5 prstiju, nevjerojatne metalne strukture koja visi preko strme visine od 400 metara s izvrsnim pogledom na okolne Alpe.

8. Skijanje na Kitzbühelu i Kitzbüheler Hornu

Jedno od najboljih mjesta za skijanje u Austriji, poznato ljetovalište Kitzbühel razmazuje ljubitelje snijega sa svojih 170 kilometara staza za skijanje i padinama po kojima se nalaze male planinske kolibe, gdje se mogu zaustaviti uz tradicionalna alpska jela i pića koja svakako zagrijavaju.

Iako je mjesto održavanja godišnjeg Hahnenkamma, najteže od svih skijaških utrka u spustu, Kitzbühel ima mnogo terena za sve razine vještina u svoja tri skijaška područja, a najmanje od njih, Bichlalm, posvećeno je freeriderima.

Ali Kitzbühel nije samo za skijaše. Sa svojim zidinama i kućama s freskama te snijegom prekrivenim Alpama, grad je lijep kao što to mogu biti i alpska sela.

Kitzbüheler Horn visok 1998 metara koji zimi oduševljava skijaše, ljeti je omiljen planinarima, a do vrha možete doći i žičarom preko Pletzeralma. Smatra se jednim od najljepših pogleda s vrha u Tirolu: prema jugu od Radstädter Tauern do Ötztalskih Alpa; na sjeveru, obližnji Kaisergebirge; na zapadu Lechtalske Alpe; a na istoku Hochkönig.

Južno od Kitzbüheler Horna uzdiže se 1772 metra visoki Hornköpfli, do kojeg se također dolazi žičarom. Osim prekrasnih pogleda, na vrhu ćete pronaći Gipfelhaus, jedinstvenu planinsku kuću; kapela; restoran; i alpski vrt.

Kitzbühel
Shutterstock

9. Palača Belvedere, Beč

Još jedna od najposjećenijih austrijskih palača – i ona koju svakako treba uključiti u svoj itinerar putovanja Bečom – je spektakularna palača Belvedere (Schloss Belvedere). Ovo važno povijesno mjesto, koje se najčešće naziva jednostavno “Belvedere”, podijeljeno je u dva glavna dijela: Gornju (Oberes) i Donju (Unteres) palaču.

Ako imate vremena istražiti samo jednu, neka to bude Gornja palača. Ovdje ćete pronaći najveći dio impresivne zbirke umjetničkih djela te atrakcije, kao i priliku vidjeti jedan od najbolje očuvanih arhitektonskih dragulja u zemlji. Izdvajamo uključuju Sala Terrena, glavnu dvoranu, poznatu po svojim kipovima i štukaturom zasvođenom stropu; dvorana Carlone sa stropnom freskom; dvokatna Mramorna dvorana, s brojnim skulpturama i slikama; i impresivno Svečano stubište.

Donja palača nije ništa manje vrijedna posjeta. Izdvajamo Mramornu galeriju, sa svojom zbirkom kipova; Grotesknu dvoranu, s brojnim finim zidnim slikama; i drugu Mramornu dvoranu, koja je poznata po svojim fascinantnim stropnim freskama.

Ako ste ovdje na jedan dan (trebali biste to planirati!), palača se može pohvaliti sjajnim kafićem i restoranom, trima trgovinama i sjajnim božićnim sajmom za one koji putuju u zimskim mjesecima.

10. Srednjovjekovni Burg Hochosterwitz

Istočno od St. Veita, na litici koja se uzdiže oko 160 metara iznad doline, prostire se impozantna Burg Hochosterwitz, najvažniji austrijski srednjovjekovni dvorac. Nakon burne povijesti, dvorac – koji se prvi put spominje 860. godine – zauzeli su Khevenhülleri, a proširen je 1570. pred turskim osvajačima. Nikada ga nije zarobio neprijatelj, dvorac je od tada ostao u vlasništvu obitelji Khevenhüller.

Strma pristupna cesta do dvorca, Burgweg, vijuga kroz 14 obrambenih vrata do prekrasnog arkadnog dvorišta gdje ćete pronaći kapelicu sa zidnim i stropnim slikama iz 1570. godine i crkvu na jugozapadnom kraju dvorca s glavnim oltarom iz 1729. godine.

Burg Hochosterwitz
Shutterstock

11. Cesta Grossglockner do Franz-Josefs-Höhe

Grossglockner Hochalpenstrasse od Brucka, u Pinzgauu, do Heiligenbluta, u podnožju Grossglocknera, izgrađena je između 1930. i 1935. godine. Prateći trasu stare rimske ceste, to je jedna od najveličanstvenijih planinskih cesta u Europi.

Iako je njegova važnost kao rute kroz Alpe opala, ona je još uvijek prekrasna autocesta kroz Visoke Ture, najviši planinski masiv Austrije i jednu od izvanrednih atrakcija zemlje. Trčeći 22 kilometra kroz planine na nadmorskoj visini većoj od 2000 metara, cesta se sastoji od dugog niza zavoja koji vode do vrha tunela na Hochtoru na 2506 metara, a zatim se spuštaju u dolinu na drugoj strani.

Cesta je pristup masivnom planinskom lancu Hohe Tauern, gdje je Franz-Josefs-Höhe poznat diljem Europe po svojim spektakularnim pogledima. Nazvan po posjetu cara Franza-Josefa 1856. godine, ovaj prekrasan vidikovac nalazi se na 2422 metra nadmorske visine i nudi nevjerojatne vidike na okolnu zemlju. U pogledu se ističe Grossglockner koji je sa 3798 metara najviša planina Austrije.

Svakako se zaustavite u centru za posjetitelje zbog njegovih detaljnih prikaza koji se odnose na povijest područja, kao i izložaka koji se fokusiraju na njegove ledenjake i opće turističke informacije.

12. Katedrala svetog Stjepana u Beču

Impozantna gotička katedrala svetog Stjepana (Stephansdom) je znamenitost unutar starog gradskog središta Beča. Izvorna romanička crkva iz 12. stoljeća zamijenjena je u 13. stoljeću kasnoromaničkom crkvom, od koje su preživjela masivna vrata i poganske kule (Heidentürme).

Kasnijom gotičkom pregradnjom u 14. stoljeću dodani su kor i kapele sv. Eligija, sv. Tirne i sv. Katarine, a u sljedećem stoljeću izgrađen je čuveni Južni toranj (Steffl) visok 137 metara. Nakon znatnih oštećenja u Drugom svjetskom ratu, crkva je obnovljena.

Pogled iz Watch Room-a na vrhu Steffla vrijedan je penjanja uz njegove 343 stepenice, no možete se popeti dizalom do vidikovca na sjevernom tornju, gdje se nalazi ogromno zvono Pummerin. Nećete htjeti propustiti katakombe iz 14. stoljeća i riznicu katedrale, gdje su izloženi neki od najvažnijih predmeta katedrale.

13. Opatija Klosterneuburg i Verdunski oltar

Niz stepenica u lijepoj opatiji Klosterneuburg vodi do kapele sv. Leopolda iz 12. stoljeća u kojoj je pokopan Leopold III. Tu ćete također pronaći poznati Verdunski oltar. Možda najljepši postojeći primjer srednjovjekovnog emajliranja, oltar se sastoji od 51 ploče izrađene nazubljenim na pozlaćenom bakru s prikazima biblijskih prizora Nikole od Verduna iz oko 1181. godine.

Prvobitno na propovjedaonici nekadašnje romaničke crkve, ploče su nakon požara 1329. godine spojene u sadašnju krilatu oltarnu sliku.

Četiri oslikane ploče pričvršćene na oltar 1331. godine i najstarije u Austriji – naslikane su u Beču prije 1329. – sada se nalaze u Muzeju opatije.

Klosterneuburg
Shutterstock

14. Katedrala Maria Saal

Crkva Maria Saal – najčešće se naziva katedrala Maria Saal – smještena je na brdu visoko iznad Zollfelda i jedno je od vodećih mjesta hodočašća u pokrajini Koruškoj u južnoj Austriji. Tu je oko 750. godine biskup Modest posvetio crkvu iz koje je pokrštavano cijelo područje.

Sadašnja crkva s dva tornja sagrađena je u gotičkom stilu u prvoj polovici 15. stoljeća na temeljima rimske bazilike, a pregrađivana je tijekom renesanse i baroka.

Izdvajamo zapadno pročelje s tornjevima blizancima i lijepim starim nadgrobnim pločama. Posebno su zanimljivi Keutschach epitaf iz 16. stoljeća koji prikazuje Gospino krunjenje i rimski kameni reljef iz oko 300. godine.

15. Krimmler Ache: Najviši slapovi Austrije

Krimmler Ache se spušta 380 metara u tri ogromna kaskada i predstavlja izvrstan izlet iz obližnjeg sela Krimml. Na nadmorskoj visini od 1076 metara, Krimml – smješten visoko iznad Salzachtala u šumovitoj dolini – prekrasno je mjesto za zaustaviti se na nekoliko dana ako ste ljubitelj planinarenja.

Uz razne izvrsne šetnje do slapova, tu je i nagrađivani uspon na Schettbrücke i nastavak do spektakularne Krimmler Tauernhaus. Odavde se iskusni penjači mogu uhvatiti u koštac s 2911 metara visokim Glockenkarkopfom na talijanskoj granici.

16. Eisriesenwelt: Svijet ledenih divova Austrije

Pronađen na zapadnom rubu Tennengebirgea, spektakularni Svijet ledenih divova najveći je sustav ledenih špilja na svijetu. Pokrivajući oko 30.000 četvornih metara, špilje su isklesane podzemnom rijekom u tercijarnom razdoblju. Otkriveni su 1879., otvoreni su za javnost 1912., a do danas je istraženo nevjerojatnih 45 kilometara mreže.

Nakon vijuganja duž Velikog ledenog zida, suočit ćete se s masivnom dvoranom Hymir sa svojim impresivnim ledenim formacijama i ledenicama. Kamene stepenice vode do Eistora ili Ledenih vrata, spektakularnog zida od leda visokog 1775 metara i velike Ledene palače. Provedeni obilasci traju dva sata, a putovanje do špilja i od njih traje nekoliko sati, pa očekujte da ćete provesti najbolji dio dana istražujući područje.

Eisriesenwelt
Shutterstock

17. Štajerska oružarna (Landeszeughaus)

U srcu Graza nalazi se Landeszeughaus, štajerski Arsenal. Izgrađena 1644. godine, zgrada sadrži spektakularnu zbirku potpuno očuvanog oružja i oklopa iz 17. stoljeća – dovoljno da se naoruža 32 000 ljudi, uključujući kacige i oružje.

Dok ste u Grazu, trebali biste posjetiti i Landhaus. Izgrađena u renesansnom stilu 1557.-65., njezinim glavnim pročeljem dominiraju zaobljeni prozori i veranda. Ljupko dvorište s arkadama ima trokatne pergole s dvije strane i renesansnu fontanu, dok se u Viteškoj dvorani nalazi prekrasan štukaturirani strop iz 1746. godine.

18. Stari grad Innsbruck i Zlatni krov Austrije

Prekrasni austrijski grad Innsbruck nije samo dom neke od najbolje očuvane arhitekture u zemlji, već je i dom nekih od najneobičnijih i najjedinstvenijih povijesnih građevina. Možda najpoznatija zanimljivost Innsbrucka je Zlatni krov (Goldenes Dachl).

Ova relikvija iz bogate habsburške prošlosti grada nalazi se u srcu starog grada Innsbrucka (Altstadt) i krasi kasnogotički erker nekadašnje palače, Neuer Hof, koju su koristile kraljevske obitelji. Ne možete propustiti ovo savršeno mjesto za selfie dok lutate Herzog-Friedrich-Strasse s arkadama. Ako odredite točno vrijeme (kada sunce sja), krov doista izgleda kao da svijetli.

Sastoji se od ne manje od 2657 pozlaćenih bakrenih pločica, Zlatni krov datira iz 1496. godine, kada je dodan zgradi kako bi obilježili vjenčanje cara Svetog rimskog carstva Maksimilijana I. i služio je kao kraljevska loža, kako bi par mogao uživati u slavlju. Nakon nekoliko slika, svakako posjetite Muzej Zlatnog krova koji čuva trajnu carevu ostavštinu.

Svakako provedite neko vrijeme lutajući krivudavim, uskim ulicama i uličicama oko ove kultne atrakcije Innsbrucka. Osim brojnih lijepih starih zgrada, ovdje također možete uživati u prekrasnom pogledu na mnoge planine koje okružuju ovaj prekrasni austrijski grad.

Paklinski otoci: 10 razloga da ih posjetite

Afrika: 16 najboljih mjesta koje nudi ovaj divlji kontinent

Afrika: 16 najboljih mjesta koje nudi ovaj divlji kontinent