in

Njemačka – turistički vodič kroz 10 najboljih gradova

Njemačka je zemlja bogate povijesti i kulture kojoj ne nedostaje zanimljivih odredišta za istraživanje. S populacijom od preko 83 milijuna ljudi, ova najmnogoljudnija država članica Europske unije odigrala je značajnu ulogu u oblikovanju političkog, gospodarskog i kulturnog krajolika kontinenta. Za turiste Njemačka nudi mnoštvo jedinstvenih iskustava, od istraživanja drevnih ruševina rimskih gradova do kušanja tradicionalne bavarske kuhinje u lokalnim pivnicama. Njemačka krije svoje posebnosti s nizom krajolika koji uključuju planinske lance, valovita brda, šume i netaknuta jezera. Njemačka ima mnogo opcija i može biti teško odlučiti kamo prvo krenuti, zato smo sastavili popis od 10 najboljih destinacija koje će zajamčeno zadovoljiti žudnju za lutanjem svakog putnika. 

Berlin: kulturna prijestolnica Njemačke

Kao glavni grad Njemačke, Berlin ima bogatu i fascinantnu prošlost koja ga je oblikovala u užurbanu metropolu kakva je danas. Jedna od najpoznatijih znamenitosti Berlina su Brandenburška vrata, simbol grada i svjedočanstvo njegove bogate povijesti. Ova prekrasna neoklasična građevina izvorno je izgrađena u kasnom 18. stoljeću i godinama je bila simbol mira, jedinstva i slobode. Posjetitelji također mogu istražiti druga povijesna mjesta u gradu, kao što su Berlinski zid, Checkpoint Charlie i zgrada Reichstaga.

Berlin je poznat i po vrhunskoj umjetničkoj sceni gdje možete uživati u djelima  najinovativnijih i najuzbudljivijih umjetnika na svijetu. Za dobru zabavu i noćni život pobrinut će se legendarni klubovi kao što su Berghain i Watergate i mjesta sa živom glazbom Columbiahalle i Tempodrom. Njemačka ima sjajna jela, zato nijedno putovanje u Berlin nije potpuno bez iskustva njegove raznolike kulinarske scene. Tradicionalne kobasice, šnicle, njemačka jela kao Grüne Soße ili internacionalna kuhinja, Berlin ima gurmanski obrok za svačiji ukus. 

njemačka
FOTO: SHUTTERSTOCK

München: srce bavarske kulture

München je grad koji doista osvaja srce i dušu Bavarske regije. Jedna od najpoznatijih znamenitosti Münchena je Marienplatz, veliki trg u središtu grada koji je okružen zadivljujućim gotičkim i renesansnim zgradama. Ovaj trg je srce grada i dom je poznatog Glockenspiela, tornja sa satom koji svakodnevno prikazuje mehaničke figure i zvona. Marienplatz je također okružen brojnim trgovinama, restoranima i kafićima, što ga čini savršenim mjestom za opuštanje i uživanje u gradskim znamenitostima i zvukovima.

Njemačka je poznata po proizvodnji piva, a to je jedan od ključnih aspekta kulturne baštine Münchena. Brojne pivovare poput Hofbräuhausa i pivski vrtovi kao što je Augustiner Keller nude degustaciju neka od najboljih piva na svijetu i doživljaj tradicionalne njemačke pivske kulture. Kulturno se uzdizati možete u zadivljujućim muzejima i umjetničkim galerijama, uključujući poznatu Alte Pinakothek, u kojoj se nalazi zbirka renesansnih i baroknih remek-djela. Drugi značajni muzeji u gradu su Deutsches Museum, najveći muzej znanosti i tehnologije na svijetu, i Neue Pinakothek, koja sadrži važnu zbirku umjetnosti iz 19. stoljeća.

Frankfurt: financijska prijestolnica Njemačke

Njemačka ima grad koji je sinonim za financije i trgovinu, što ga čini središtem međunarodnog poslovanja i ključnim igračem u globalnom gospodarstvu. Kao financijska prijestolnica Njemačke, Frankfurt je grad koji je uvijek u pokretu, s uspješnom poslovnom zajednicom, užurbanim noćnim životom i bogatom kulturnom scenom.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Frankfurta je Main Tower, neboder s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu. S vidikovca možete vidjeti obrise grada i steći dojam o veličini i dinamičnosti ovog važnog financijskog središta. Njemačka ima jednu od najvećih burzi na svijetu, a ona se nalazi u Frankfurtu. Frankfurtska burza je ujedno i najveća burza u Njemačkoj.

Unatoč svojoj reputaciji financijskog središta, Frankfurt je također grad bogate kulture i povijesti. U gradu se nalaze brojni muzeji i galerije, kao što je muzej Städel, koji sadrži zbirku europske umjetnosti, te Muzej moderne umjetnosti, koji prikazuje suvremenu umjetnost i dizajn. U Frankfurtu se nalaze i brojne povijesne znamenitosti. Römerberg trg je okružen prekrasnim zgradama od drvenih okvira, a  crkva svetog Pavla odigrala je ključnu ulogu u njemačkom demokratskom pokretu 19. stoljeća.

njemačka frankfurt
FOTO: SHUTTERSTOCK

Hamburg: vrata u svijet

Njemačka ima grad koji se naziva “vratima svijeta, a nalazi se u sjevernom dijelu zemlje. Hamburg je nadimak dobio zbog uspješne luke, koja je stoljećima bila glavno središte trgovine i položaja na rijeci Elbi koja omogućuje lak pristup ostatku Njemačke. Danas je Hamburg jedna od najvećih i najprometnijih luka u Europi, koja svake godine pretovari milijune tona tereta i služi kao glavno središte međunarodne trgovine. Osim pomorske baštine, Hamburg je i grad bogate kulture i povijesti. 

U gradu se nalaze brojni muzeji i galerije, uključujući Hamburški muzej, koji istražuje gradsku povijest i kulturnu baštinu, te Međunarodni pomorski muzej, koji prikazuje pomorsku prošlost grada.  U Hamburgu su i povijesne znamenitosti, uključujući crkvu sv. Mihaela, jednu od najslikovitijih građevina u gradu, i Speicherstadt, povijesnu četvrt sa skladištima u kojoj se danas nalaze muzeji, trgovine i restorani. 

Hamburg je također grad koji je poznat po svojoj glazbenoj i zabavnoj sceni. U gradu se nalaze brojna kazališta i koncertne dvorane, uključujući svjetski poznatu Elbphilharmonie, koja je jedna od najvećih i tehnološki najnaprednijih koncertnih dvorana na svijetu. 

Köln: spoj povijesti i modernosti

Zapadna Njemačka ima grad koji je poznat po velikim razlikama u gradskoj arhitekturi. Od srednjovjekovnih građevina Starog grada do elegantnih i modernih nebodera u središnjoj poslovnoj četvrti, ovaj kontrast čini Köln gradom bogate povijesti i predvodnikom modernih inovacija.

Jedna od najslikovitijih znamenitosti u Kölnu je Kölnska katedrala, masivna gotička građevina koja je dio obrisa grada više od 800 godina. Katedrala je jedna od najvećih i najimpresivnijih na svijetu i mora je posjetiti svatko tko se zanima za srednjovjekovnu arhitekturu. 

Još jedna značajna povijesna znamenitost je Rimsko-germanski muzej, koji prikazuje bogatu kulturnu baštinu grada i sadrži zbirku rimskih artefakata i srednjovjekovne umjetnosti. U gradu se nalaze brojna kazališta, galerije i muzeji, uključujući Muzej Ludwig, koji sadrži zbirku moderne i suvremene umjetnosti, i Musical Dome, jedno od najvećih i najpopularnijih kazališta u gradu.  U neposrednoj blizini je i Phantasialand, jedan od najboljih zabavnih parkova u Njemačkoj u kojem će djeca istinski uživati.

Njemačka Koln
FOTO: SHUTTERSTOCK

Heidelberg: romantični grad Njemačke

Francuska ima Pariz, a Njemačka Heidelberg. Smješten u jugozapadnom dijelu Njemačke, grad je koji se često naziva “Romantični grad Njemačke”. Ako se pitate odakle mi to ime, lako ćete dobiti odgovor zaputite se u istraživanje njegovih prirodnih ljepota. Grad je okružen valovitim brežuljcima, bujnim šumama i rijekom Neckar, koja pruža zapanjujuću pozadinu za romantičnu šetnju ili ležeran piknik. 

Heidelberg je prožet poviješću, s brojnim povijesnim znamenitostima, uključujući dvorac Heidelberg, masivnu građevinu koja gleda na grad i datira iz 13. stoljeća. Dvorac je sada muzej koji prikazuje povijest i kulturu regije. Sveučilište u Heidelbergu, jedno od najstarijih i najprestižnijih sveučilišta u Njemačkoj, i stari grad Carla Theodora, povijesna četvrt, zanimljive su lokacije za obilazak. 

Stuttgart: automobilska prijestolnica Njemačke

Njemačka ima i grad koji nazivaju “prijestolnicom automobila u Njemačkoj” zbog svoje duge povijesti povezanosti sa automobilskom industrijom i proizvođačima automobila, poput Porschea i Mercedes-Benza, koji imaju sjedišta u gradu. Stuttgart je grad duboko ukorijenjen u povijest i kulturu automobila, a to ćete najbolje vidjeti na izložbama koje prikazuju bogato nasljeđe industrije.

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Stuttgartu je Porscheov muzej, koji je posvećen povijesti slavnog njemačkog proizvođača automobila. Muzej sadrži zbirku starinskih i modernih vozila, kao i interaktivne izložbe i prikaze koji nude uvid u povijest marke. Još jedna značajna atrakcija je Muzej Mercedes-Benza, koji prikazuje povijest jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih proizvođača automobila.

Njemačka Stuttgart
FOTO: SHUTTERSTOCK

Düsseldorf: prijestolnica mode Njemačke

Mislili ste da Njemačka nema svoje sjedište mode? Düsseldorf ima dugogodišnju reputacija centra mode, dizajna i stila, s brojnim modnim kućama i dizajnerima koji imaju svoje sjedište u gradu. Jedna od najpopularnijih atrakcija je Düsseldorf Muzej mode, koji je posvećen povijesti i evoluciji mode u gradu. Muzej sadrži zbirku vintage i suvremenih modnih komada, kao i interaktivne izložbe koje nude pogled u svijet mode. Još jedna značajna atrakcija je Düsseldorfski tjedan mode, jedan od najvećih i najprestižnijih modnih događaja u Njemačkoj.

No, nije modno nasljeđe jedino što Düsseldorf čini zanimljivim. Grad ima uspješnu kulturnu scenu, a preporučuje se obilazak jedne od najvećih i najprestižnijih opernih kuća u Njemačkoj, te Zbirke umjetnina K20, muzeja moderne i suvremene umjetnosti.  Düsseldorf je privlačan i zbog svog položaja na obalama rijeke Rajne, što omogućuje jednostavan pristup slikovitoj ljepoti regije. 

Mainz: njemačka prijestolnica vina

Njemačka ima ljupki grad u zapadnoj regiji. Mainz je prozor u bogatu nacionalnu povijest i kulturu, smješten na obalama rijeke Rajne. Katedrala u Mainzu, koja datira iz desetog stoljeća i odlikuje se spektakularnim romaničkim stilom, jedna je od najprepoznatljivijih znamenitosti grada. Uz zbirku srednjovjekovnih umjetnina i antikviteta, u katedrali se nalaze i ukopi brojnih bivših nadbiskupa. 

Gutenbergov muzej posvećen životu i radu Johannesa Gutenberga, izumitelja tiskarskog stroja, još je jedna nezaobilazna atrakcija u Mainzu. U muzeju se nalazi zbirka rijetkih knjiga, rukopisa i tiskarske opreme, kao i radna replika Gutenbergove tiskarske preše. Kako se grad nalazi u srcu regije Rhine poznata po proizvodnji nekih od najboljih svjetskih vina Riesling, idealno je odredište za vinske entuzijaste. Možete obići regionalne vinograde i vinarije te uživati u degustacijama vina i obilascima.

Tijekom godine grad je također domaćin nekoliko festivala, uključujući karneval u Mainzu, jednu od najvećih i najpoznatijih karnevalskih proslava u Njemačkoj. Mainz ima mnogo toga za ponuditi i u pogledu gastronomije. Njemačka jela su stoljećima pod utjecajem francuske tradicije, što je rezultiralo izrazitom mješavinom okusa i stilova. Kobasice, pereci i poznata delicija iz Mainza “Weck, Worscht und Woi”, plata od kruha, kobasica i vina, među lokalnim su specijalitetima.

Njemačka Mainz
FOTO: SHUTTERSTOCK

Leipzig: bogata kulturna baština istočne Njemačke

Leipzig poznat kao mjesto posljednjeg počinka poznatog glazbenika Johanna Sebastiana Bacha. Grad je danas kulturno središte u usponu sa širokim spektrom aktivnosti i atrakcija za turiste. Crkva svetog Tome, u kojoj je Johann Sebastian Bach godinama radio kao kantor, jedna je od najprepoznatljivijih građevina Leipziga. Možete pogledati Bachovu grobnicu u zbornici i pratiti predstave i koncerte u cijeloj crkvi. Bachov muzej, koji istražuje život i djelo velikog skladatelja, još je jedna znamenitost koju morate posjetiti.

Za one koje zanima povijest Leipzig nudi fascinantan pogled u prošlost. Grad je bio glavno središte mirne revolucije koja je dovela do pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Njemačke. Muzej Stasi, smješten u bivšem sjedištu istočnonjemačke tajne policije, nudi jeziv uvid u represivni režim DDR-a. Vrijedi posjetiti i Muzej lijepih umjetnosti koji sadrži impresivnu zbirku europske umjetnosti od srednjeg vijeka do danas, kao i Muzej primijenjene umjetnosti Grassi  gdje se možete upoznati s dekorativnom umjetnošću i obrtima iz cijelog svijeta.

kreta

Kreta: Top 10 atrakcija na najvećem grčkom otoku

Putovanje u Zimbabve: Vodič kroz 20 najboljih znamenitosti