in

Grad Ancona: 11 nezaobilaznih atrakcija koje morate vidjeti

Shutterstock

Smještena slikovito iznad Jadranskog mora, turisti su tek nedavno otkrili ljepotu Ancone. Većina njih dolazi trajektom iz Hrvatske ili Grčke ili pak brodom na obalnom izletu prema Loretu ili drugim obližnjim turističkim atrakcijama.

Ali postoji nekoliko zanimljivih stvari koje možete učiniti u Anconi, a putnici koji ponovno dolaze na krstarenja počeli su otkrivati užitke njezinih prostranih trgova, crkava i povijesnih znamenitosti, a da ne spominjemo bijele pješčane plaže koje je okružuju.

Ancona
Shutterstock

Ancona i njenih 11 najboljih atrakcija

Ancona je glavni grad regije Marches i važno je trgovačko središte još od rimskog doba, kada su ga carevi Cezar i Trajan utvrdili i razvili u pomorsku bazu. Istražite njegovu bogatu povijest i otkrijte najbolja mjesta za posjetiti uz ovaj popis najboljih atrakcija u i oko Ancone.

1. Luka i Piazza della Repubblica

Središte prometa Ancone — i kopnenog i pomorskog — svakako je Piazza della Repubblica. Na njegovoj zapadnoj strani nalazi se luka, veliki ovalni bazen koji se koristi još od rimskog doba. Na sjevernom kraju lukobrana nalazi se rimski trijumfalni luk, Arco di Traiano, s natpisom koji bilježi da je podignut 115. godine nove ere u čast cara Trajana i njegove žene i sestre.

Ovo je područje bilo rimski Lungomare Vanvitelli, a veliko arheološko iskopavanje otkrilo je ostatke lučke strukture i dijelove zida izgrađenog u drugom stoljeću prije Krista za zaštitu luke. Područje možete obići uzdignutim šetnicama. Arco Clementino na zapadu je iz 18. stoljeća.

Ancona
Shutterstock

2. Cattedrale di San Ciriaco

Stepenice ili vijugava panoramska cesta vode do vrha Monte Guasco, gdje je katedrala u Anconi sagrađena na mjestu hrama posvećenog Veneri Eupleji, božici koja je štitila mornare.

Kroz staklene ploče u podu možete vidjeti baze stupova tog hrama, kao i ostatke ranije paleokršćanske crkve iz šestog stoljeća u kripti. Kupolasta križna crkva u bizantsko-romaničkom stilu je iz 12. stoljeća, a pročelje ima gotička vrata koja su ukrašena reljefima. S vrha se pruža spektakularan pogled na grad i obalu Jadrana.

3. Nacionalni arheološki muzej

U Palazzo Ferretti iz 16. stoljeća nalazi se jedan od najprestižnijih arheoloških muzeja u Italiji, ispunjen nalazima proizašlim iz iskapanja diljem regije Marche. Posebno je jak u pretpovijesnim i rimskim artefaktima iz grobnica, ali pokriva sve od paleolitika do ranog srednjeg vijeka.

Čak 23 sobe posvećene primitivnoj povijesti daju dobar uvid u svakodnevni život ovih ljudi, uključujući sve od alata i oružja do lonaca za kuhanje i ranog nakita. Samu Palazzo Ferretti vrijedi vidjeti, a posebno je dobar primjer arhitekture 16. stoljeća (i kasnije) s freskama Pellegrina Tibaldija.

Ancona
Shutterstock

4. Plaže Monte Conera

Južno od Ancone, Monte Conero uzdiže se 572 metra iznad mora, stjenoviti rt koji je regionalni park i zaštićeno ekološko područje. Više od desetak pješačkih staza proteže se cijelim parkom, a u podnožju dramatičnih vapnenačkih litica nalazi se 20 km obale omeđene lijepim bijelim plažama s mirnim plavo-zelenim morem za kupanje. Pet od njih su plaže s Plavom zastavom; nekima se može pristupiti samo pješačkim stazama ili brodom.

Na sjevernom kraju parka, najbliže Anconi, udaljena plaža Mezzavalle do koje se dolazi stazom i ima mali kafić. Dugačka plaža Portonovo nalazi se ispod rta i do nje se može doći autobusom iz grada iznad. U blizini plaže u Portonovu nalazi se romanička crkva Santa Maria di Portonovo, izgrađena 1034. godine od bijelog vapnenca Conero.

Do lijepe šljunčane plaže Dvije sestre dolazi se brodom i nema usluga uz plažu, ali je jedna od najljepših na jadranskoj obali. Ljubitelji ronjenja ne smetaju što moraju prošetati do stjenovite obale Sasi Neri, u blizini Sirola, zbog kristalno čiste plave vode. Grad Sirolo ima netaknutu većinu svoje prošlosti i dojam srednjovjekovnog sela uskih ulica i trgova s pogledom na planinu Conero i plaže ispod.

Plaža Numana Alta više je ugođaj ljetovališta, s nekoliko restorana, suncobranima za iznajmljivanje i malo više ljudi, ali plaža je lijepa, a voda čista. Staro ribarsko selo Numana, danas popularno izletište na plaži, bilo je rimska luka, više puta opljačkana u srednjem vijeku. Malo je ostalo od njegove prošlosti, ali luk od pješčenjaka koji gleda na more nekada je bio dio srednjovjekovne crkve.

5. Jednodnevni izlet do Santuario della Santa Casa u Loretu

Gradić Loreto leži na brežuljku blizu Jadranskog mora, oko 20 kilometara južno od Ancone. Od 14. stoljeća to je drugo najvažnije mjesto hodočašća u Italiji nakon Rima.

Prema legendi, 1291. godine, Djevičinu kuću u Nazaretu, Santa Casa, anđeli su prenijeli na niz mjesta, i konačno, 1295. godine, na sadašnje mjesto u Loretu.

Santuario della Santa Casa, gotička dvoranska crkva s vanjskim izgledom nalik tvrđavi, započeta je 1468. godine i dovršena podizanjem kupole 1500. godine.

Kasnorenesansno pročelje dograđeno je 1583.-87. Troja brončana vrata ukrašena su figurama i reljefima. U unutrašnjosti crkve nalazi se prekrasan krstionik iz 1607. godine, a dvije sakristije imaju freske iz 15. stoljeća Melozza da Forlija i Luce Signorellija.

Pod kupolom u središtu nalazi se Santa Casa, jednostavna zgrada od opeke okružena visokim mramornim paravanom koju je dizajnirao Bramante u 16. stoljeću. Na zidovima su scene iz života Madone i prijevoza Santa Casa u Loreto. Na istom trgu, nasuprot svetištu, nalazi se Palazzo Apostolico, sa slikama, tapiserijama prema nacrtima Rafaela i majolikom iz Urbina.

Ancona
Shutterstock

6. Piazza del Plebiscito

Ova dugačka piazza omiljeno je mjesto Ancone za opuštanje ili susret s prijateljima u kafiću, dražesnom vanjskom prostoru s pogledom na kipove i povijesne javne zgrade. Visoko na jednom kraju nalazi se crkva San Domenico, koju je projektirao Marchionni, a sagrađena je u kasnim 18. stoljeću. Unutra ćete pronaći Titanovu sliku Raspeća.

Uz trg su Palazzo Mengoni Ferretti, Građanski toranj i Palazzo del Governo iz 15. stoljeća. Zapadno od Palazzo del Governo nalazi se Loggia dei Mercanti, kasnogotička zgrada s fasadom Giorgia Orsinija, a uz nju, prekrasna Palazzo Benincasa iz 15. stoljeća.

Na jednom kraju nalazi se kip pape Klementa XII., a ispred njega dvije fontane: jedna iz 19. stoljeća, a druga iz 15. stoljeća, čiji gornji sloj ukrašavaju razni likovi.

7. Doživite umjetnost u Museo Tattile Statale Omero

U luci Ancone nalazi se ogromna Mole Vanvitelliana, peterokutna zgrada koja je nekoć bila karantenska stanica. Danas se u njemu nalazi jedan od najneobičnijih muzeja umjetnosti Italije. Ovdje nema barijera i alarma koji inače sprječavaju posjetitelje da dotaknu umjetnička djela ili im se približe, a posjetitelji su pozvani i ohrabreni da dodiruju, doživljavajući umjetnička djela na način koji im budi sva osjetila.

Opisan kao “trodimenzionalna enciklopedija povijesti umjetnosti”, muzej pokriva sve glavne epohe kiparstva i arhitekture, s odljevima preuzetim iz starogrčkih remek-djela i nekih od Michelangelovih najpoznatijih skulptura. Prava su originalna djela kipara iz sredine stoljeća i suvremenih kipara, uključujući Giorgia De Chirica i Artura Martinija.

Arhitektonske ikone koje posjetitelji mogu istražiti uključuju modele Panteona i Bazilike svetog Petra. Ovo su izrezane reprodukcije koje prikazuju unutrašnjost i detalje konstrukcije. Makete gradskih trgova, dvoraca i crkava, uz odljeve plitkih reljefa, predstavljaju srednji vijek.

U drugom dijelu, poznate slike pretvaraju se u 3-D slike koje posjetitelji mogu posegnuti i dotaknuti. Ulaz u ovaj izvanredni muzej je besplatan.

Ancona
Shutterstock

8. Rimski amfiteatar

Ugrađeni u padinu Monte Guasco, na čijem se vrhu nalazi katedrala, nalaze se ruševine velikog rimskog amfiteatra u Anconi, koji je sagrađen za vrijeme vladavine cara Augusta. Primao je čak 10.000 gledatelja, no danas je od tih terasa ostao samo jedan nivo i dva ulaza.

Uz amfiteatar je zgrada za koju se vjeruje da je bila gladijatorska škola, ukrašena mozaicima također iz Augustovog doba. U aneksu se nalaze termalne kupke s izvrsnim mozaicima. Ako pažljivo pogledate, vidjet ćete susjedne zgrade koje prate izvorni oblik kazališnog kompleksa.

9. Santa Maria della Piazza

Unutar crkve Santa Maria della Piazza iz ranog 13. stoljeća vidljivi su ostaci poda crkve iz 6. stoljeća, jedne od dvije na čijim je temeljima sagrađena današnja crkva. Portal je složeno izrezbaren, a donji dio njegova bogato ukrašenog pročelja obložen je dalmatinskim mramorom i elegantno ukrašen malim lukovima.

Gornji dio fasade nikada nije dovršen. Unutrašnjost je jednostavna, u obliku latinskog križa, s dvije lađe i povišenim oltarom. Cijela je crkva izvrstan primjer romaničke arhitekture i uz katedralu jedna je od dvije najznačajnije crkve u Anconi.

Ancona
Shutterstock

10. Passetto i ratni spomenik

Na vrhu visokog brežuljka iznad mora i plaže Passetto nalazi se bijeli mramorni spomenik Passettu, spomenik Prvom svjetskom ratu izgrađen 1930. godine i pod jakim utjecajem stila i ukrasnih motiva iz fašističkog doba. Nalazi se na vrhu dugačkog dvostrukog stubišta koje se u odgovarajućim zavojima spušta do plaže ispod.

Zanimljivost plaže je stara ribarska luka sa špiljama uklesanim u stijenu ranih 1900-ih godina, a izvorno su ribari koristili za skladištenje čamaca i pribora. Vidici s vrha, ispred spomenika, za vedrog dana sežu na hrvatsku obalu.

11. Museo Diocesano

Dijecezanski muzej nalazi se u bivšoj biskupskoj palači lijevo od katedrale i sadrži ne samo riznicu katedrale, već i umjetnine iz drugih crkava, od kojih su neke uništene ili nepopravljivo oštećene tijekom Drugog svjetskog rata, kada je luka u Anconi bila teško bombardirana.

Među njima je i rekonstrukcija portala romaničke crkve San Pietro. Značajni su i ranokršćanski sarkofag s uklesanim ukrasima koji je pripadao Flaviju Gorgoniju, pretorijanskom prefektu u četvrtom stoljeću, i sarkofag Svetog Dasija, mučenika iz šestog stoljeća.

Ovo su bile neke od najboljih atrakcija koje možete posjetiti u Anconi. Nadamo se da vam je ovaj popis pomogao i da ćete se lijepo provesti na svom putovanju u Anconu!

Sejšeli: 18 najzanimljivijih turističkih atrakcija

Sejšeli: 18 najzanimljivijih turističkih atrakcija

Goli otok: Zloglasno mjesto napušteno već 34 godine

Goli otok: Zloglasno mjesto napušteno već 34 godine