in

Srbija: 15 najboljih mjesta koja ćete voljeti posjetiti

Shutterstock

Srbija zaista ima za svakoga ponešto, od živahnih urbanih atrakcija, do tihih i mirnih gradova i sela koja su raštrkana veličanstvenim krajolikom. Poznata je i kao jedna od najjeftinijih destinacija na Balkanu, pa ako planirate putovanje u regiju, onda je Srbija svakako vrijedna posjete.

Srbija i zanimljivost njenih atrakcija

Osim bogatstva kulturnih i povijesnih relikvija u kojima možete uživati, tu su i živahni kafići i barovi, kao i buran noćni život i neki od vjerojatno najboljih svjetskih glazbenih festivala. Što god učinili, neka vas ne obeshrabri često neugodna povijest Srbije. Vremena su se promijenila, a ovo je mjesto koje nikako ne smijete propustiti.

1. Beograd

Glavni grad Srbije Beograd nalazi se na raskrižju između rijeka Dunava i Save i eklektična je, iako ponekad zadivljujuća, mješavina starih i novih stilova, od zgrada iz 19. stoljeća do secesijskih struktura.

U Beogradu ima svega po malo, pa tako i dominantne Kalemegdanske tvrđave, smještene u Kalemegdanskom parku, čiji ostaci stoje i dan danas. U parku se nalazi i Vojni muzej koji čak sadrži ostatke američkog Stealth bombardera za one koji žele naučiti nešto o vojnoj povijesti regije.

Osim tvrđave ima puno pravoslavnih crkava, šarenih fasada i neobičnih trgova, ali za nešto neočekivanije svakako idite na otok Adu Ciganliju ili ‘Ciganski otok’ na jugu Beograda. Ovdje ćete pronaći plaže koje se protežu uz obalu Save, a možete uživati u kupanju, vodenim sportovima poput skijanja na vodi i velikoj površini parka za one koji uživaju u razgledavanju lokalnih biljaka i divljih životinja.

Srbija
Shutterstock

2. Fruška gora i nacionalni park

Smještena u regiji Srijem, Fruška gora se nalazi na granici sa susjednom Hrvatskom, a od milja je poznata kao “Dragulj Srbije”. Planinsko područje uključuje zaštićeno područje poznato kao park Fruška gora, a načičkano je vinogradima i vinarijama koje će ljubitelji vinove loze svakako željeti posjetiti.

Lutanje, planinarenje, penjanje i piknik popularne su aktivnosti u regiji, ali možda najveću privlačnost ovdje imaju pravoslavni samostani koji su raštrkani po cijeloj prirodi, od kojih neki navodno datiraju iz 12. stoljeća i sada su zaštićeni. Krajolik je ovdje spektakularan, a mnogi posjetitelji dolaze uživati u zadivljujućim pogledima i laganom tempu koji vam omogućuje istraživanje regije u slobodno vrijeme.

Srbija
Shutterstock

3. Sokobanja

Srbija je poznata po svojim toplicama, nekada utočištem po izboru rimskih careva, i to samo po gradu Sokobanji na istoku zemlje.

Mještani i slavne osobe dolaze ovamo zbog termalne vode za koju se kaže da ima duboko ljekovita svojstva, a tu je i javni ‘hamam’ ili parna kupelj koja datira iz 17. stoljeća. Uz termalne izvore, posjetitelji također putuju u Sokobanju zbog svježeg zraka za koji se kaže da je bogat negativnim ionima i bez zagađenja zraka zbog veće nadmorske visine, što dovodi do izraza ‘klimatsko lječilište’ za opisivanje liječenja udisanjem.

4. Vinča

Područje Vinče, koje se nalazi izvan Beograda, jedno je od najvažnijih mjesta u povijesti Srbije jer se u njemu nalazi arheološko nalazište Belo brdo, što znači ‘Bijelo brdo’. Područje je postalo poznato po arheološkim nalazima otkrivenim u Vinči, od kojih su mnoga napravljena od kamena ili kosti, uključujući kipove, ukrase i posude za piće, a posjetitelji mogu obići nalazište kao i muzej koji prikazuje ove primjere neolitske kulture za koje se kaže do otprilike 5.000 do 4.000 pr. Kr.

Vinča je također poznata kao stanica za riječna krstarenja Dunavom, a lokalna pristaništa poznata su po ribljim restoranima koji su raštrkani susjedstvom, za one koji žele probati nešto od svježe ulovljene ribe u ponudi.

5. Kopaonik

Ako volite zimske sportove i posjećujete Srbiju tijekom zimske sezone, od otprilike prosinca do travnja, dođite na Kopaonik i pripremite se za skijanje, bez obzira na razinu vaše sposobnosti ili prethodno iskustvo. Postoje nevjerojatna dvadeset četiri ski lifta koji opslužuju ovo područje, i kategorije staza svih razina koje možete izabrati, kao i skijanje i snowboarding koji su dostupni na skijalištu Kopaonik.

Ako putujete izvan skijaške sezone, na Kopaoniku još uvijek možete uživati u šetnji, planinarenju i promatranju ptica. Za planinare ili šetače također su zanimljive drvene građevine kojih u regiji ima u izobilju, a uključuju svetišta i crkve.

Srbija
Shutterstock

6. Lepenski Vir

Poznato nalazište na središnjem Balkanskom poluotoku, Lepenski Vir datira iz otprilike 9.000. do 6.000. pr. Kr. i sadrži važne arheološke ostatke koje će zasigurno voljeti budući arheolozi.

Na mjestu se nalaze raseljene i očuvane građevine i skulpture, od kojih mnoge imaju motive riba, kao i svetišta i riječno kamenje za koje se kaže da predstavljaju drevne bogove. Stranica također prikazuje figurice iz 7.000 godina prije Krista u obliku pretpovijesnih muškaraca i žena u ekspresionističkom stilu.

7. Niš

Kao treći najveći grad u Srbiji, smješten na jugu zemlje, Niš je poznat i kao sveučilišni grad i rodno mjesto rimskog cara Konstantina. Kao takav, u gradu postoji opuštena i zabavna atmosfera, kao i brojne atrakcije od povijesne važnosti, među kojima je i Spomenik Konstantinu Velikom, ponosno izložen u središtu grada.

Još jedno mjesto od povijesne važnosti u Nišu je Niška tvrđava, izgrađena u 18. stoljeću, a tu se dvije strane grada stručno susreću jer se na prostoru ispred tvrđave nalaze nizovi kafića koji su vrlo omiljeni od strane studentske populacije željne odmora i opuštanja.

8. Zlatar

Planinski lanac Zlatar, na čijem se vrhu nalazi najviši vrh Golo brdo, nije posebno dobro čuvana tajna u Srbiji, budući da lokalno stanovništvo ovamo doslovno hrli kako bi uživalo u svemu što regija nudi. Područje je prepuno livada, jezera i šuma, a njegova nadmorska visina i svježi zrak stavili su ga na kartu kao svojevrsno spa mjesto za one koji se žele opustiti i družiti s prirodom daleko od velikih gradova.

Tijekom hladnijih mjeseci, oni koji uživaju u zimskim sportovima mogu se prepustiti skijanju na brojnim stazama do kojih se može doći posebnom žičarom koja pruža zapanjujući pogled na bujne doline ispod. Tu su i tri umjetna jezera koja nude mogućnosti za vožnju čamcem, rafting i ribolov, kao i niz slikovitih drvenih crkava i samostana razasutih po prirodi.

9. Leskovac

Ako u grad Leskovac na jugu Srbije dolazite samo zbog jedne stvari, onda neka to bude meso. Grad privlači mnoštvo posjetitelja za svoju godišnju Roštiljadu ili Tjedan roštilja koji se održava u rujnu, a radi se o festivalu koji slavi sve što je meso s roštilja tijekom petodnevnog veselja. Kako biste u potpunosti unijeli mesni duh, glavni dio grada zatvoren je za automobile, postavljeni su štandovi s hranom kako bi trgovci mogli pokazati svoju robu, a održavaju se i kuharska natjecanja, glazbena događanja i performansi.

Srbija
Shutterstock

10. Oplenac

Oplenac, u zapadnoj Srbiji, pruža potpuno drugačiji pogled na zemlju, a važno je kulturno i povijesno mjesto zbog crkve Svetog Jurja i mauzoleja Oplenac.

Crkva, poznata i kao Oplenačka crkva je pravoslavna crkva izgrađena 1900-ih koja je ujedno i posljednje počivalište kralja Petra I., a u samom dijelu mauzoleja nalaze se ostaci 26 članova kraljevske obitelji Karađorđević. Za crkvu i mauzolej kažu da su jedne od najljepših građevina u cijeloj Srbiji, posebno zbog dekorativnih i impresivnih mozaika koji prekrivaju unutrašnjost.

11. Novi Sad

Drugi po veličini grad u Srbiji, Novi Sad, glavni je grad pokrajine Vojvodine i stanica je na turističkom krugu koju nikako ne smijete propustiti. Grad je možda najpoznatiji po svojoj dominantnoj znamenitosti, Petrovaradinskoj tvrđavi, zaštićenoj građevini koja datira iz 17. stoljeća i budnim okom čuva grad. Osim toga, poznata je i po glazbenom festivalu EXIT koji se održava svake godine u srpnju, a također je jedan od ključnih ljetnih glazbenih festivala u cijeloj Europi.

Slikovita mjesta u gradu također su mnoga, poput Varadinskog mosta koji se proteže preko Dunava, a možete uživati i u riječnim krstarenjima da razgledate grad s vode ako želite. Za one koji vole povijest i kulturu, posjetite dio grada Stari Grad, gdje ćete pronaći ratne spomenike, muzeje, umjetničke galerije, barove i kafiće koji ga čine savršenim mjestom za lutanje ulicama i upijanje atmosfere.

Srbija
Shutterstock

12. Mokra Gora

Mokra Gora je bujna dolina sa spektakularnim krajolikom u kojoj se nalazi i istoimeno selo čije je ime poznato po staroj željeznici.

Selo je obnovljeno kako bi podsjećalo na izvorno stanje u prošlim danima, a nezaobilazna aktivnost ovdje je posjetiti poznatu željezničku stanicu i provozati se vlakom dolinom Mokre Gore, razgledavajući usput sve znamenitosti. Staza je u obliku osmice i uredno se na kraju puta vraća u Mokru Goru.

13. Drvengrad

Ako u Srbiji pak želite raditi nešto malo drugačije, nikako nemojte propustiti još jednu atrakciju u Mokrogorskoj dolini, ovaj put Drvengard ili „Timber Town“.

Selo je zapravo izvorno izgrađeno kao filmski set lokalnog redatelja Emira Kusturice za film ‘Život je čudo’, a selo je od tada postojalo i sada je potpuno funkcionalan etnički muzej na otvorenom. Uz snažnu posvećenost umjetnosti, u Drvengradu se tijekom cijele godine održavaju filmski festivali, glazbeni koncerti, tečajevi umjetnosti i radionice.

Srbija
Shutterstock

14. Sirogojno

U blizini Mokre Gore pronaći ćete neobično selo Sirogojno, koje također ima muzej na otvorenom ili samoprozvano “etno selo” koje uključuje zanimljive građevine poput tradicionalne srpske mljekare, gostionice i pekare. Mještani su spremni pokazati tradicionalne umjetnosti i obrte iz regije.

Za Sirogojno se kaže da je izvrsno mjesto za kušanje lokalne hrane i pića, s tradicionalnim srpskim jelima i s ljubavlju pripremljenim prema receptima koji su se prenosili stoljećima. Ako želite kušati lokalni napitak, možete popiti čašicu ili dvije srpske rakije.

15. Rijeka Drina

Ako želite doživjeti nalet adrenalina u prirodi, uputite se na zapad Srbije da istražite njezino bogatstvo veličanstvenog krajolika i mogućnosti za ekstremne sportove.

Od njih je rijeka Drina poznata kao odlično mjesto za one koji se žele okušati u raftingu. Možete se prijaviti kod brojnih lokalnih tvrtki koje će vas odvesti na vodu s obučenim vodičima koji će vam pokazati kako sigurno splavariti i koji će, dok plutate, s vama razgovarati o raznolikoj flori i fauni u regiji.

Salvador: 11 najbolje ocijenjenih turističkih atrakcija

Salvador: 11 najbolje ocijenjenih turističkih atrakcija

Nizozemska uz more: 9 lokacija koje trebate posjetiti