in

Santorini i 14 glavnih točaka ljepote ove destinacije

Foto: Shutterstock

Nevjerojatni zalasci sunca, biserno bijele zgrade ukrašene bugenvilijama, crkve s plavim kupolama i slikovite vjetrenjače čine Santorini traženom destinacijom. Ovaj grčki raj privlači mladence i parove iz cijelog svijeta željne da svjedoče njegovim slavnim zalascima sunca u Oiji, plivaju u toplim izvorima, uživaju u njegovoj kuhinji i uživaju u luksuznim odmaralištima.

Bilo da doletite ili uzmete trajekt s drugih otoka, nemoguće je propustiti zadivljujući pogled na uglavnom potopljenu kalderu (vulkanski krater) koja je vidljiva iz neobičnih naselja na vrhu litica prekrivenih lavom. Obijeljena naselja Firá i Oia najprivlačnija su odredišta otoka. Između dva grada, mala sela priljubljena su uz litice, nudeći mirnije i opuštenije okruženje za vaš odmor.

Santorini nudi više od nevjerojatnih vidika i raznobojnih plaža. Ovaj otok također je dom drevnih arheoloških nalazišta i muzeja koje svakako vrijedi istražiti. Nabavite si ATV ili pametni automobil i krenite u doživljaj surovog otoka valovitim cestama. Budite spremni zaustaviti se na svakom uglu jer pogledima nema kraja.

Santorini i glavne atrakcije

Za ideje o tome kako provesti vrijeme pogledajte ovaj popis najboljih turističkih atrakcija na Santoriniju.

1. Firá

Glavni grad Santorinija, Firá (Thíra) sastavljen je od obijeljenih kubičnih kuća i terasa, vijugavih uličica, malih trgova i crkava s plavim kupolama smještenih na liticama 300 metara iznad kaldere. Iz male luke Skala, u Firu se može doći pješačenjem ili jahanjem (iznajmljuju se mazge) strmom i vijugavom stepenastom stazom (587 stepenica) ili žičarom. Do njega se također može doći iz susjednih gradova slikovitom stazom od Fire do Oije koja vas vodi uz liticu kaldere.

Trajekti pristaju u luci Athiniós, povezanoj s Firá cestom, dok se brodovi za krstarenje usidre u kalderi, a putnici se do Skale prevoze tenderom. Firá uglavnom živi od turizma, a mnoge njegove zgrade sada služe kao mali hoteli, apartmani, restorani, kafići, suvenirnice i draguljarnice.

Shutterstock

2. Oia

Oia je poznata po svojim slavnim zalascima sunca koji privlače turiste iz cijelog svijeta. Smješteno na sjevernom dijelu Santorinija, 12 kilometara uz obalu od Fire, Ía (Oia) je savršeno selo okrečenih kuća, od kojih je nekoliko pretvoreno u šik male butik hotele s beskonačnim bazenima, koji gledaju na kalderu. Kao i Firá, živi od turizma, ali opslužuje luksuzniju klijentelu.

Od zaljeva Ammoúdi strme staze cik-cak se penju do grada gdje ćete pronaći niz ribljih restorana na obali, od kojih mnogi imaju restorane na otvorenom. Do Oie se može doći lokalnim KTEL autobusom ili hodanjem stazom uz litice visoko iznad kaldere (dopustite tri sata od Fire).

3. Kaldera

Nastala masivnom vulkanskom eksplozijom koja je raznijela središte otoka prije nekih 3600 godina, kaldera je vulkanski krater ispunjen morem. Promjera 12 puta 7 kilometara, još uvijek je dom vulkanske aktivnosti – u središtu se uzdižu dva otočića Kaiméni s toplim izvorima i emisijama plinova.

Razne agencije nude jednodnevne izlete čamcem po kalderi, u to uključujući i  vrijeme za kupanje u toplim izvorima i zatim ručak na Thirassiji, malenom otoku na zapadnoj strani kaldere s kojeg se pruža prekrasan pogled natrag na Santorini preko vode.

4. Arheološko nalazište Akrotíri

U blizini sela modernog Akrotírija, 12 kilometara jugozapadno od Fire, drevno minojsko naselje Akrotíri bilo je zakopano ispod lave nakon vulkanske eksplozije iz 16. stoljeća prije Krista koja je stvorila ovu kalderu. Na arheološkom nalazištu Akrotiri posjetitelji mogu šetati stazama kroz ostatke grada kako bi vidjeli ostatke glinenih zgrada ovog nekada uspješnog grada. Toliko je dobro očuvan da ga se često uspoređuje s Pompejima. Nalazište ima ostatke višeetažnih zgrada, keramike i odvodnih sustava, što dokazuje da je Santorini prije erupcije bio prilično napredan otok i da je vjerojatno živio od brodarstva i trgovine.

Veze Santorinija sa sjevernom Afrikom mogu se zaključiti iz izvrsnih fresaka (od kojih se većina danas nalazi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Ateni) koje su ukrašavale njegove kuće. Mjesto ruševina Akrotirija ponovno je otvoreno za javnost 2012. godine, nakon nekoliko godina zatvaranja.

Shutterstock

5. Crvena plaža

U blizini mjesta Akrotiri nalazi se poznata Crvena plaža ispod spektakularnog zida crvene litice. Plaža je dostupna stazom iz grada Akrotirija. Također možete uzeti autobus iz Fire ili se odvesti i parkirati u blizini prije nego što se odvažite stjenovitom stazom do plaže. Plaža je također dostupna brodom iz luka Akrotiri, Kamari i Perissa.

Na maloj je plaži ljeti velika gužva, pa svakako dođite ranije kako biste uhvatili vrhunsko mjesto za sjajne kontrastne poglede na crvene stijene naspram morsko plave vode. Također imajte na umu da je plaža sklona odronima, a dijelovi su zatvoreni za posjetitelje.

6. Drevna Thira

Pogledajte ruševine helenističkih hramova i temelje rimskih i ranobizantskih građevina u drevnoj Thiri, smještenoj na jugoistočnoj obali Santorinija. Drevna Thira datira iz devetog stoljeća prije Krista. Među ruševinama pronaći ćete vjerska mjesta, kazalište, teretanu za vojne pripravnike i stare upravne zgrade. Nalazi s nalazišta također su izloženi u arheološkom muzeju Firá.

7. Arheološki muzej, Firá

Smješten u blizini gornje stanice žičare u Firi, mali arheološki muzej prikazuje nalaze iz drevne Thire, u rasponu od dorskog, helenističkog, rimskog i bizantskog razdoblja. Natpisi koji datiraju od arhajskog do rimskog razdoblja, glinene figurice životinja i prekrasno keramičko posuđe neki su od nalaza izloženih u ovom muzeju.

8. Muzej pretpovijesne Thire

Muzej pretpovijesne Thire prikazuje nalaze iz arheološkog nalazišta Akrotiri u modernoj bijeloj zgradi smještenoj u blizini crkve Mitrópolis iz 1950-ih u Firá. Jedna od glavnih turističkih atrakcija je zidna freska Plavi majmuni. Ostala izložena drevna umjetnička djela uključuju mramorne figurice, oslikanu keramiku, alate i oružje.

9. Pyrgos

Pyrgos je bio glavni grad Santorinija prije nego što je Firá preuzeo vlast 1800. godine. Maleno selo Pyrgos, smješteno u središtu Santorinija, sastoji se od obijeljenih kikladskih koliba izgrađenih oko ruševina srednjovjekovnog dvorca na vrhu brda. Prethodno uspavani, gotovo zaboravljeni gradić, Pyrgos je od 2004. godine počeo pružati usluge luksuznom turizmu otvaranjem nekoliko malih, zanimljivih restorana i butik hotela.

Shutterstock

10. Profitis Ilias

Od Pyrgosa vodi cesta do vrha planine Profítis Ilías (584 metra), najviše točke Santorinija, s koje se pruža panoramski pogled na otok i preko mora. Ovdje se nalazi moćni samostan Profitis Ilias, svetište iz 18. stoljeća koje je otvoreno za javnost.

Unutra se vidi crkva bogato izrezbarenim ikonostasom. Posjetite i muzej koji prikazuje mitru i križ patrijarha Grgura V. kojeg su Turci 1821. godine objesili u Carigradu. Zanimljive su i knjižnica, samostanski arhiv i kuhinja. Samostan je vodio jednu od mnogih “tajnih škola”, koje su djelovale tijekom turskog razdoblja.

11. Plaža u Perissi

Najpoznatija i najpopularnija plaža Santorinija nalazi se na jugoistočnoj obali, između sela Perissa i Perivolos. Šest kilometara dugačak pojas finog, crnog vulkanskog pijeska, iza kojeg stoje stabla tamarisa i nad njim se pruža pogled na niz taverni i kafića s plodovima mora. Postoje ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje te sadržaji za vodene sportove. Udaljen je otprilike 12 kilometara od Fire.

Shutterstock

12. Zaljev Ammoudi

U podnožju litica koje se uzdižu do grada Oia, luka Ammoudi Bay blista iznad pjenušavih tirkiznih voda. Spustite se 200-tinjak stepenica niz Oiu i naći ćete se u okruženju savršenom za fotografiju kao što je Ammoudi, poznat po starinskim grčkim tavernama koje poslužuju ulov dana samo nekoliko centimetara od valova i izoliranim uvalama idealnim za kupanje. Još jedna popularna aktivnost je ronjenje sa stijena.

Za manje avanturističko, a opet uzbudljivo iskustvo, unajmite jedrilicu koja će vas odvesti do vulkana na kupanje u toplim izvorima.

Shutterstock

13. Pogledajte predstavu u Ljetnom kinu Kamari

Mislite da bi vas zabavila projekcija filma na otvorenom? Zaputite se u Ljetno kino Kamari. Izgrađeno je 1887. godine s ciljem da mještanima i putnicima omogući nastavak grčke tradicije kazališta na otvorenom tako što će omogućiti gledanje filmova na otvorenom.

Zgrabite užinu iz koncesije na licu mjesta i gledajte film pod svjetlom zvjezdanog baršunastog neba u vrtnom okruženju. Osim filmova, ovo mjesto izvan granica grada također ugošćuje koncerte, umjetničke izložbe i tradicionalne kazališne predstave. To je jedinstveno iskustvo Santorinija.

14. Idite na izlet brodom po Santoriniju

Sjajan način da osjetite Santorini i još jednu od njegovih najvećih turističkih atrakcija jest istražiti otok na cjelodnevnom izletu brodom. Na ovaj način imat ćete priliku vidjeti brojne atrakcije u jednom potezu i također uživati u prekrasnim tirkiznim i akvamarinskim vodama koje okružuju ovaj vulkanski otok.

Brojne tvrtke oko Santorinija organiziraju obilaske brodom, a mnoge druge idu tom istom rutom. Jedno popularno krstarenje prvo vas vodi do još uvijek aktivnog vulkana na Nea Kamenom, gdje možete pješačiti do vrha kratera. Zatim ćete zastati kako biste se okupali u toplim izvorima Palea Kameni. Izlet zatim vodi na otok Thirassia ispred Santorinija.

Za luksuznije iskustvo, ovo putovanje možete rezervirati na katamaranu, a tada ćete također imati tri zaustavljanja za plivanje i ronjenje.

Shutterstock

Gdje odsjesti na Santoriniju za razgledavanje?

Ako dolazite na Santorini zbog savršenog pogleda s razglednice na kalderu i Egejsko more, najbolja mjesta za boravak su u gradovima Oia ili Firá. Ovi gradovi smješteni su na vrhu litice, visoko iznad vode, s prekrasnim pogledom, blistavo bijelim terasama na padinama i neobičnim uskim ulicama. Ispod su neki visoko ocijenjeni hoteli na dobrim lokacijama:

Luksuzni hoteli:

Filotera Suites je luksuzni butik hotel u Oiji sa spektakularnom lokacijom na litici i nevjerojatnim pogledom. Infinity bazen i lijepe terase na rubu kaldere gledaju na pjenušavo plavu vodu, a sobe su apartmani u stilu špilje.

U istoj kategoriji, ali s tradicionalnijim dojmom, nalazi se hotel Pezoules, također smješten uz rub kaldere u Oiji, a nudi spektakularan pogled i luksuzne apartmane.

Otmjeni Celestia Grand u Firá je još jedno zapanjujuće mjesto na litici, s prekrasnim bazenom; velikom, prozračnom sobom, uključujući vile s privatnim bazenima; i besprijekornu uslugu.

Hoteli srednje klase:

Apartmani Oia’s Sunset nalaze se na povoljnoj lokaciji u blizini autobusnog stajališta i imaju lijep bazen i razne mogućnosti smještaja.

U Firá, Costa Marina Villas nudi osnovne, udobne sobe, neke s balkonom, kao i udobne zajedničke prostorije.

Za malo bolju vrijednost i mirniju atmosferu, isprobajte Grand View Hotel u Megalochoriju, južno od Fire. S izvrsnim pogledom i bazenom koji gleda na kalderu, ovaj je hotel teško nadmašiti u ovom cjenovnom rangu.

Povoljni hoteli:

U Oiji, 15 minuta hoda od trgovina i restorana, ali u blizini autobusne stanice, Anemomilos Hotel Apartments nudi bazen, pogled na more i besplatan doručak. Ovaj hotel ima jednostavne, ali čiste sobe i apartmane, njegovano imanje i poznat je po dobroj usluzi.

S izvrsnom lokacijom u Firá, u blizini trgovina i restorana, hotel Kavalari nalazi se na litici s prekrasnim pogledom, lijepim popločanim terasama i udobnim sobama.

Pansion Zaharoula, samo 10 minuta hoda od Fire, ima prostrane, klimatizirane sobe, ali objektu nedostaje bazen.

Savjeti i obilasci: Kako najbolje iskoristiti svoj posjet Santoriniju?

Organizirana tura odličan je način da vidite sve znamenitosti otoka bez muke sa samostalnim pronalaženjem puta. Iskusni vodiči dijele informacije o povijesti otoka kao i insajderske savjete o njegovoj kulturi i atrakcijama, a ovi obilasci uključuju praktično preuzimanje i iskrcaj u vašem hotelu, čime vam štedite vrijeme i novac. Ispod je nekoliko zabavnih opcija obilaska koje jamče najnižu cijenu:

Razgledajte znamenitosti: Sjajan način da naučite o povijesti Santorinija, istražite slikovita sela i vidite spektakularne poglede na zalazak sunca je na cjelodnevnoj turneji Oia Sunset and Traditional Villages Tour na Santoriniju. Uz preuzimanje i iskrcaj iz vašeg hotela, ova vas tura vodi udobnim klimatiziranim autobusom u istraživanje minojskih iskopina u Akrotiriju, lijepog sela Pyrgos i pogleda na zalazak sunca iz Oije.

Ako želite prilagoditi svoje putovanje prema svojim interesima i želite privatni obilazak po narudžbi: Santorini u jednom danu izvrstan je izbor. Možete birati između petosatnog obilaska ili nadograditi na osmosatni izlet, sa zaustavljanjem na vašim omiljenim atrakcijama, od drevnih arheoloških nalazišta i tradicionalnih sela do prekrasnih plaža s crnim pijeskom. Ova tura također uključuje preuzimanje i iskrcaj u luci hotela ili broda za krstarenje.

Sedam svjetskih čuda: Moderne i drevne kreacije čovječanstva

Sedam svjetskih čuda: Moderne i drevne kreacije čovječanstva

Salvador: 11 najbolje ocijenjenih turističkih atrakcija

Salvador: 11 najbolje ocijenjenih turističkih atrakcija