in

Dolomiti: 10 savjeta i 5 najboljih mjesta za fotografiranje

Shutterstock

Dolomiti, talijanski Alpi Dolomitiche, planinska skupina koja leži u istočnom dijelu sjevernih talijanskih Alpa, omeđena dolinama Isarco (sjeverozapad), Pusteria (sjeverno), Piave (istok i jugoistok), Brenta (jugozapad), i Adige (zapad). Raspon se sastoji od niza impresivnih vrhova, od kojih se 18 uzdiže na više od 3 050 metara.

Najviša točka je Marmolada (3.342 metra), čija se južna strana sastoji od provalije visoke 610 metara. Raspon i njegova karakteristična stijena dobili su ime po francuskom geologu iz 18. stoljeća Dieudonnéu Dolomieuu, koji je napravio prvu znanstvenu studiju regije i njezine geologije. Geološki gledano, planine su oblikovane od svijetlog dolomitnog vapnenca kojeg je erozija isklesala u groteskne oblike.

Rezultirajući oblici reljefa uključuju nazubljene grebene s oštrim rubovima, stjenovite vrhove, sipare (naslage šljunka) vapnenačkih krhotina, duboke klance i brojne strme stijene na relativno niskim razinama. Glacijalne značajke pojavljuju se na višim razinama; U regiji se nalazi 41 ledenjak. Mnogi od nižih i blažih obronaka točila nekoć su bili pošumljeni; međutim, ostali su samo dijelovi šume ispresijecani travnatim livadama.

Vidjeti Dolomite trebalo bi biti na popisu svakom avanturisti i planinaru. Ovaj dio Italije uključuje spektakularne planine, jezera i doline. Prilikom posjete Dolomitima, dobro je sve planirati unaprijed kako biste maksimalno iskoristili svoje putovanje. Evo nekih savjeta za posjet ovim predivnim i spektakularnim planinama.

Dolomiti
Shutterstock

1. Unajmite automobil

Kako biste zaista maksimalno iskoristili putovanje u Dolomite, svakako će vam trebati automobil. Tu je i definitivno puno vožnje, a to je zbog planinskih cesta i neizravnih staza kojima ćete morati ići. U zračnim lukama možete unajmiti automobile, ali imajte na umu da redovi mogu biti vrlo dugi pa ćete to možda morati prethodno uključiti u svoj plan puta. Također imajte na umu da Talijani voze desnom stranom i morat ćete provjeriti vrijedi li vaša vozačka dozvola za vožnju i u Italiji.

2. Budite spremni za sve varijante vremenske prognoze

Vrijeme u talijanskim Dolomitima zna biti vrlo nepredvidivo. Toliko da vremenske prognoze često znaju biti pogrešne. Osim toga, vrijeme se može promijeniti vrlo brzo, kao što situacija u kojoj je je jednom trenu sunčano, a u drugom već dana snijeg. Također, u istom danu može biti hladno i vjetrovito, ali i vrlo vruće, stoga se trebate pripremiti na sve vrste uvjeta, poput pakiranja vjetro- i vodootporne odjeće, krema za sunčanje, sunčanih naočala itd.

3. Dolomiti i najbolja mjesta za fotografiranje

Kao što možete očekivati, Dolomiti u Italiji dom su nekim od najnevjerojatnijih mjesta za fotografiranje. Kako biste maksimalno iskoristili svoje putovanje, preporučujemo vam da ih istražite kako biste bili sigurni da ćete ih doživjeti što je više moguće, kao i najbolje vrijeme za fotografije.

Dolomiti u Italiji dom su nekim od najljepših krajolika na planetu. Zbog toga je to raj za fotografe koji nudi beskrajne mogućnosti fotografiranja. Da biste vidjeli sva mjesta za slikanje u Dolomitima, vjerojatno bi vam trebao najmanje tjedan dana, ali ako nemate toliko vremena, u uži smo izbor uvrstili neke od apsolutnih favorita. Evo 5 nezaobilaznih mjesta za fotografiranje u Dolomitima.

Tre Cime di Lavaredo

Tre Cime di Lavaredo ogromna je stijena na nadmorskoj visini od 2999 m. Ovi vrhovi su vrlo impresivni i fantastični za fotografiranje. Da biste došli do ove lokacije, morate se odvesti i platiti ulaznicu. Također je moguće prenoćiti, ali ih rezervirajte unaprijed kako biste osigurali sobu. Oko ovog područja pronaći ćete bezbrojna mjesta za fotografiranje, uključujući razna jezera/jezerca i vidikovce.

Najbolje vrijeme za slikanje: izlazak/zalazak sunca

Seceda

Seceda je veličanstvena i moćna planina u Dolomitima. To je lokacija koja pokazuje što priroda zaista može. Ono što ovo mjesto čini još impresivnijim je ako posjetite i vidite oblake odmah ispod vrha što čini jedinstvenu fotografiju. Iako je to potpuno prirodno, ne može se reći kada bi se to moglo dogoditi. Ipak, predlažemo da posjetite i uživate bez obzira na uvjete.

Da biste došli do ovog mjesta za fotografiranje u Dolomitima, morate se popeti gondolom Seceda. Ovo nije jeftino i tražit ćete više od 30 € po osobi za povratno putovanje. Također, ne zaboravite zadržati svoju kartu jer će vam trebati na putu prema dolje i pri izlasku.

Najbolje vrijeme za slikanje: dan – zalazak sunca

Seiser Alm

Dolina Seiser Alm (Alpe di Siusi) jedno je od najljepših mjesta za posjetiti u Dolomitima. To je lokacija iz snova za sve pejzažne fotografe zbog valovitih brežuljaka, drvenih koliba i dalekih planinskih vrhova. Kada fotografirate u Seiser Almu, trebali biste biti tamo za izlazak ili zalazak sunca jer tek tada često možete uživati u nevjerojatnoj svjetlosti koja teče preko brda.

Najbolje vrijeme za slikanje: izlazak/zalazak sunca

Dolomiti
Shutterstock

Sveta Magdalena

Sveta Magdalena je lijepo mjesto na zapadu Dolomita. Ovdje ćete moći snimiti neke klasične slike krajolika i planinskih vrhova s razglednica. Do ovoga se zapravo ne možete odvesti automobilom pa parkirajte dolje u selu ili u hotelu i zatim pješačite prema gore.

Najbolje vrijeme za slikanje: Bilo kada

Ivana Nepomuka u Ranuima

Vjerojatno najpoznatije mjesto za fotografiranje u Dolomitima je Sv. Ivan Nepomuk u Ranuiju. Ova malena i vrlo lijepa crkva također se nalazi u Svetoj Magdaleni. Smještena je u dolini s vrhovima planina koje se prodiru iznad nje. Kao što možete zamisliti, to je mjesto za fotografiranje koje svi koji idu u Dolomite moraju posjetiti.

Za snimanje fotografija pronaći ćete posebnu (i besplatnu) platformu koja vam daje pravi kut koji vam je potreban. Također je moguće besplatno parkirati u blizini ovog mjesta.

Najbolje vrijeme za slikanje: Bilo kada

Dolomiti će vam sigurno pružiti bezbroj fotografija, ali i posebne uspomene. Obavezno uzmite dovoljno memorijskih kartica za svoj fotoaparat i ne zaboravite uživati u lokaciji bez obzira na vremenske uvjete i bez obzira na snimke koje dobijete. Vožnja između lokacija oduzima dosta vremena pa svakako to uključite u svoj itinerar kada planirate svoje foto putovanje. Zasad, nastavimo s našim savjetima.

4. Hodanje može potrajati dulje nego što očekujete

Hodanje između lokacija često može trajati puno dulje nego što očekujete. Iako vam Google karte mogu dati okvirnu ideju, teren ponekad može biti vrlo izazovan. Možda ćete se također često zaustavljati kako biste fotografirali krajolik, što vam može vrlo brzo pojesti vrijeme.

5. Dosta je skup izlet

Posjet Dolomitima nikako nije jeftin. Od hotela, najma automobila, cestarina, ulaza i restorana, sve se brzo nakupi. Na primjer, za ulazak u Tre Cime morate platiti 30 € ulaz s automobilom. Povrh toga, možda ćete morati potrošiti novac na smještaj u planinskim kolibama.

Također biste trebali nositi gotovinu jer se ne uzimaju svugdje bankovne kartice.

6. Neki od najboljih hotela mogu biti skroz bukirani

Postoje nevjerojatni hoteli u Dolomitima koji će vam pružiti poseban doživljaj. No oni se mogu potpuno bukirati ako svoju rezervaciju ostavite za zadnji tren, što može malo otežati dolazak do mjesta za fotografiranje izlaska ili zalaska sunca. Kako biste to izbjegli, razmislite o malom istraživanju i rezervaciji unaprijed.

Dolomiti
Shutterstock

Evo nekoliko zanimljivih hotela:

Alpe di Siusi – Hotel Bellavista ili ADLER Lodge ALPE – Oba ova hotela nalaze se u regiji Seiser Alm, a ADLER Lodge ALPE nalazi se na najsavršenijem slikovitom mjestu.

Val di Funes – Proihof – Fantastičan hotel koji se nalazi u središtu sela i nudi prekrasne sobe i izvrstan doručak. Odavde možete prošetati do glavnog vidikovca Val di Funes, čak se odvesti ili prošetati do male crkve sv. Ivana.

7. Provjerite vrijeme izlaska i zalaska sunca

Izlazak i zalazak sunca mogu biti najbolje vrijeme za fotografiranje u Dolomitima. Tada možete dobiti nevjerojatne boje i svjetlost. Kako biste provjerili vrijeme izlaska i zalaska sunca idite na timeanddate.com ili preuzmite aplikaciju kao što je Photopills. Photopills vam također daje i položaj sunca, što ga čini odličnim alatom za fotografe.

Osim saznanja vremena izlaska i zalaska sunca, trebali biste to dobro isplanirati. Kao što je izviđanje najboljih mjesta i davanje dovoljno vremena da tamo stignete.

8. Ponesite grickalice i vodu

Grickalice i voda svakako su obavezan dio ako planirate puno pješačiti i istraživati. Preporučujemo da se opskrbite zalihama u supermarketima kada god možete. Pronaći ćete, naravno, restorane i kolibe u kojima možete kupiti hranu, ali lako možete dehidrirati ili ogladnjeti kada ste na dugim planinarenjima. Voda također može biti znatno skuplja u hotelima, kolibama i na planini u usporedbi sa supermarketima, pa imajte i to na umu.

Dolomiti
Shutterstock

9. Koristite štapove za planinarenje

Ako planirate planinariti i stvarno istraživati Dolomite, razmislite o nabavci štapova za hodanje/trekking. To vam može puno pomoći tijekom putovanja. Na primjer, omogućuje vam da se stabilizirate, koristite svoje ruke za lakše spuštanje uz brda i da se osjećate puno udobnije na teškom terenu.

10. Uzmite naglavnu svjetiljku

Kao sjajan dio kompleta, a za dodatnu sigurnost, razmislite o nabavci naglavne lampe. Ovo je relevantnije ako planirate ustati rano ujutro ili ostati vani do kasno u noć i ako ćete biti na planinarskim stazama.

Vrijedi li posjetiti Dolomite?

Ako volite planine, aktivnosti na otvorenom i povijest, izlet u Dolomite svakako se isplati. Postoje deseci skijališta, stotine milja pješačkih staza i još mnogo toga za raditi na otvorenom. Kamo god se okrenete, pruža se veličanstven pogled na planine i valovite zelene livade.

Koliko vam dana treba u Dolomitima?

Planine Dolomiti pokrivaju ogromno područje. Preporučujemo uzimanje 7 do 10 dana za istraživanje ako možete. Krenite u Bolzano ili Brunico. Odavde se možete uputiti na skijaške padine, posjetiti manja planinska sela i uživati u lokalnim atrakcijama.

Je li Milano ili Venecija bliže Dolomitima?

Milano je gotovo dvostruko udaljeniji od Dolomita nego Venecija. Venecija je jedan od najvećih gradova u Italiji koji su najbliži Dolomitima. Ako letite, predlažemo venecijanske zračne luke Marco Polo ili Treviso. Do popularnog skijališta Cortina d’Ampezzo možete stići za manje od 2 sata vlakom iz Venecije.

Nizozemska uz more: 9 lokacija koje trebate posjetiti

Finska: 16 nezaobilaznih znamenitosti

Finska: 16 nezaobilaznih znamenitosti