in

Finska: 16 nezaobilaznih znamenitosti

Shutterstock

Od živahnih gradova Helsinkija i Turkua ispunjenih umjetnošću do dubina borealnih šuma i rijetko naseljenog vanjskog arhipelaga, Finska nudi obilje atrakcija i prekrasnih mjesta za posjetiti.

To je također relativno nepoznat kutak Europe, vjerojatno zato što je tako daleko od glavnih turističkih ruta, ali mnoga kulturna i povijesna mjesta u zemlji doprinose netaknutom prirodnom okruženju i čine je idealnom destinacijom.

Finska jezera, slapovi, rijeke i golema divlja područja, zajedno sa snijegom zimi čine je nordijskim igralištem za zimske i ljetne aktivnosti.

Helsinki je glavna ulazna točka za većinu posjetitelja Finske. Užurbana baltička luka mjesto je gdje ćete pronaći najvažnije muzeje, kao i građevine nekih od najvećih finskih arhitekata te brojne stvari koje možete učiniti.

Nadomak Helsinkija nalaze se šarmantni manji gradovi Turku i Porvoo. Ali bila bi šteta ograničiti putovanje samo na baltičku obalu, kad ima toliko lijepe otvorene prirode. Na zapadu se nalaze finska jezera, a na sjeveru je ogromno područje iza Arktičkog kruga, dom ponoćnog sunca, polarne svjetlosti i nekih od najboljih europskih zimskih sportova.

Finska
Shutterstock

Finska i njene znamenitosti

Zimi ili ljeti, Finska nudi mnogo stvari koje možete učiniti. Planirajte svoje putovanje s ovim popisom najboljih atrakcija i mjesta u Finskoj.

1. Tvrđava Suomenlinna

Jedna od najvećih morskih utvrda na svijetu, utvrda iz 18. stoljeća na Suomenlinni udaljena je 15 minuta vožnje trajektom od tržnice u Helsinkiju.

Glavna zanimljivost je tvrđava-dvorac čija je izgradnja započela 1748. godine u doba švedske vladavine, izvorno nazvana Sveaborg. Godine 1808. trupe su predale tvrđavu Rusima, a njezino se stanje pogoršalo tijekom sljedećeg stoljeća.

Konačno, nakon ponovnog stjecanja neovisnosti 1917., Finci su preuzeli kontrolu nad utvrdama i započeli polagani proces obnove znamenitosti. Bila je aktivna podmornička baza tijekom Drugog svjetskog rata, a danas je UNESCO-va svjetska baština i popularna turistička atrakcija.

Muzej Ehrensvärd ilustrira najranije švedsko razdoblje, a Muzej lutaka i igračaka prikazuje lutke, kućice za lutke i igračke u staroj ruskoj vili. U raznim zgradama nalaze se ateljei i radnje puhača stakla, lončara i drugih zanatlija, a ljeti možete ostati na večernjim plesnim i glazbenim nastupima Ljetnog kazališta Suomenlinna.

2. Kauppatori (Tržni trg) i Esplanadi

Helsinška luka sastavni je dio grada čije važne znamenitosti gledaju na nju. To je također popularno okupljalište, s tržnicom na otvorenom lokalnih farmera, obrtnika, proizvođača hrane i ribara, koji prodaju izravno iz svojih čamaca.

Možete osjetiti divan miris lososa koji se kuha na cedrovim daskama pokraj čamaca, a ovisno o godišnjem dobu možete vidjeti dugu blistavih zrelih bobica ili košare ubranih šumskih gljiva. Povijesna tržnica iz 1889. godine skriva više prodavača hrane, ali vanjska tržnica je tradicija tijekom cijele godine, zimi zaštićena ceradama i šatorima.

Protežući se s jedne strane tržnice, otvoreni dio Esplanadi mjesto je gdje se čini da se cijeli grad okuplja u ljetnim večerima. Šetnica s drvoredima omeđena je elegantnim zgradama, a u paviljonu se nalazi restoran Kappeli, čija je terasa posebno popularna u ljetnim večerima kada se održavaju koncerti na pozornici.

Fontana, još jedno djelo Eliela Saarinena, podupire kip Havis Amande, simbola Helsinkija. Najneobičniji muzej u Helsinkiju, Ulični muzej, penje se od tržnice do Senatskog trga, jedan blok niz od ranih 1800-ih do 1930-ih, s popločenim površinama, uličnom rasvjetom, poštanskim sandučićima i telefonskim govornicama koje se mijenjaju sa svakim razdobljem.

3. Rovaniemi i Arktik

Arktički krug prolazi kroz sjevernu Finsku, točno kroz grad Rovaniemi, što mu daje pravo da bude Vrata Arktika. Ljeti je to poznato ponoćno sunce.

Dok sunce ostaje iznad horizonta samo puna 24 sata u Rovaniemiju na ljetni solsticij krajem lipnja, od kraja svibnja do početka kolovoza nikada ne padne dovoljno daleko da padne mrak. Mještani su tijekom ovih “Bijelih noći” vani i uživaju u prirodi i pozivaju turiste da im se pridruže.

Rovaniemi je u središtu golemog prirodnog područja brzih rijeka za vožnju kanuom, plivanje ili pecanje, sa stazama za planinarenje i biciklizam.

Grad je najpoznatiji kao dom Djeda Mraza, odmah uz Arktički krug u selu Djeda Mraza. Ovdje možete sresti sobove ili posjetiti farmu sobova Sami.

Finska
Shutterstock

4. Helsinške crkve

Tri najbolja mjesta za posjetiti u Helsinkiju su crkve, dvije od njih su katedrale, a treća je orijentir moderne arhitekture. Pravoslavna katedrala Uspenskog dramatično se uzdiže iznad istočne strane luke, sa svojih 13 zelenih vrhova koji završavaju zlatnim kupolama. Ovo je najveća pravoslavna crkva u zapadnoj Europi, čija unutrašnjost sjaji zlatom, ikonama, križevima, oltarima i složeno ukrašenim lukovima. Katedrala služi velikoj ruskoj populaciji Helsinkija, a posjetitelji su također dobrodošli.

Na brežuljku neposredno iza luke i jednako vidljiv orijentir onima koji se Helsinkiju približavaju morem, ogromna neoklasična luteranska katedrala je tako blizu i tako velika da se čini kao da stoji na krovovima zgrada ispred luke. Visoka zelena kupola i široke stepenice katedrale s početka 19. stoljeća čine veličanstvenu središnju točku Senatskog trga.

Zgrade okrenute prema trgu upotpunjuju skladan okvir, jedan od najljepših javnih trgova u Europi. Često se koristi za slavlja i kao početna točka parada. U prosincu je cijeli trg ispunjen štandovima koji prodaju prekrasne lokalne rukotvorine i blagdansku hranu.

Dok su ove dvije katedrale čvrsto u tradiciji svoje denominacije, crkva Temppeliaukio je arhitektonski eksperiment, uklesan u čvrstu stijenu na relativno malom prostoru u središtu grada. Crkvu su projektirali arhitekti Timo i Tuomo Suomalainen, pokrivajući je zaobljenim, pletenim bakrenim krovom poduprtim betonskim žbicama. Akustika stvorena kombinacijom bakra i kamena je izvanredna, što ga čini popularnim mjestom za glazbene koncerte svih stilova.

Finska
Shutterstock

5. Kupujte u Design Districtu u Helsinkiju

Helsinki, epicentar modernog skandinavskog dizajna, svakako ima čitavu četvrt posvećenu studijima, galerijama, pa čak i antikvarijatima posvećenim finskim dizajnerima i njihovom radu. Bilo da kupujete ili samo proučavate, nekoliko sati u ovim četvrtima prilika je da iskusite ovaj živopisni aspekt finske umjetnosti i kulture.

Design District Helsinki okuplja kreativne ljude u središnjim četvrtima Punavuori, Kaartinkaupunki, Kamppi i Ullanlinna, gdje ćete pronaći butike, galerije i studije posvećene suvremenom dizajnu mode, nakita, namještaja, posuđa i svakodnevnih predmeta.

Uz trgovine, možete dogovoriti posjete nekim dizajnerskim studijima, kao što su Raaka Rå (organska keramika) i Paja (umetnički nakit) kako biste vidjeli majstore na djelu; kontaktirajte ih putem web stranice Design District. Također ćete pronaći trgovine specijalizirane za antikvitete usmjerene na dizajn i vintage finske dizajne, kao što su Art.fi i Artek 2nd Cycle.

Za pregled (i odličan shopping) posjetite Design Forum Finland na Erottajankatu, koji prikazuje najbolje od finskog dizajna u svemu, od posuđa do spajalica. Posjetite Muzej dizajna u četvrti Kaartinkaupunki kako biste vidjeli kako su se razvili finski dizajn i umijeće te vidjeli neke izvanredne primjere iz prošlosti.

6. Gledajte legendarnu polarnu svjetlost

Za većinu ljudi, vidjeti ove blistave svjetlosne zavjese kako se protežu nebom užitak je koji se doživi jednom u životu. Finska je jedno od najboljih mjesta na svijetu gdje možete vidjeti polarnu svjetlost. Iako se povremeno svjetla mogu vidjeti čak i u najjužnijim regijama zemlje, najbolje ih je vidjeti u regiji blizu ili sjeverno od Arktičkog kruga.

Ovdje je između rujna i ožujka posjetiteljima gotovo zajamčena predstava ako je nebo vedro. Širok raspon hotela na sjeveru posebno je namijenjen ljudima koji žele vidjeti svjetla. Također, Finski meteorološki institut omogućuje vam da se prijavite za besplatna upozorenja o sjevernom svjetlu e-poštom.

7. Ålandski arhipelag

Ålandski otoci (ili Åland) autonomni su arhipelag između Švedske i Finske. Kao finska pokrajina u kojoj se pretežno govori švedski, Åland se sastoji od nekoliko velikih otoka i gotovo 10 000 manjih. Åland ima jedinstvenu povijest. Švedska ga je ustupila Rusiji 1809., a 1854. godine združena britansko-francuska flota zauzela je otoke, uništivši tvrđavu. Nakon toga cijeli je arhipelag demilitariziran i tako je ostalo do danas.

Oko 27.500 ljudi živi u Ålandu, s oko 11.000 u glavnom gradu Mariehamnu. Glavna industrija otoka oduvijek je bila pomorstvo i trgovina, stoga vrijedi vidjeti Pomorski muzej, Muzej broda Pommern i Pomorsku četvrt u Mariehamnu da biste razumjeli fascinantnu pomorsku povijest otoka.

Uoči ivanjskog ljeta, Åland održava veliku i drevnu proslavu kojom se obilježava najduži dan u godini. Lijepi krajolici i morski pejzaži čine ga omiljenim među umjetnicima, a njihovi studiji i galerije popularni su među turistima koji dolaze brodom iz Turkua i Stockholma.

Finska
Shutterstock

8. Turku

Jugozapadni finski grad Turku, najstariji grad u zemlji i do 1812. godine njen glavni grad, leži u Botnijskom zaljevu, na ušću rijeke Aurajoki. Turku leži na području gdje su se nasljednici švedskih Vikinga iskrcali u 12. stoljeću i krenuli u osvajanje današnje Finske.

S osam stoljeća duge povijesti, danas je to najtradicionalniji srednjovjekovni grad u Finskoj, ali osim izvanrednih srednjovjekovnih građevina, pronaći ćete primjere secesije i moderne arhitekture, poput Muzeja Sibelius, Woldemara Baeckmana.

Rijeka je središnja točka grada, obrubljena povijesnim brodovima, od kojih su neki pretvoreni u restorane. Ljeti se mještani okupljaju uz njegove obale u večernjim satima, a zimi se pretvara u ogromno klizalište.

Na sjeveroistočnoj strani rijeke nalazi se trgovački centar s trgovačkim centrom Kaupatori i lijepom pravoslavnom crkvom. Na suprotnoj obali iznad Starog Velikog trga uzdiže se srednjovjekovna katedrala, izgrađena 1290. godine. To je masivna crkva od opeke u kasnoromaničkom stilu s gotičkim i renesansnim dodacima i masivnim tornjem visokim 97 metara, koji dominira gradom.

Tijekom ljetnog srednjovjekovnog festivala, ansambl povijesnih zgrada na starom trgu vraća svoj srednjovjekovni ozračje sa štandovima s rukotvorinama i prodavačima hrane.

Da biste vidjeli kako je Turku izgledao početkom 1800-ih, prošećite ulicama Muzeja rukotvorina Luostarinmäki, cijele četvrti od 40 domova, jedinih spašenih u požaru koji je uništio Turku 1827. godine. Očuvano kao selo muzej, njegovo domovi i radionice sada udomljuju obrtnike koji demonstriraju starinske zanate.

9. Porvoo

Drugi najstariji grad u zemlji, Porvoo, nalazi se 48 kilometara istočno od Helsinkija. Uzdiže se od slikovite obale rijeke obrubljene malim crvenim drvenim zgradama, kroz šarmantan splet starih ulica i drvenih kuća oker boje do svoje srednjovjekovne katedrale na brežuljku. Ovdje se ističu raskošna propovjedaonica iz 1764. i zidne slike iz 15. stoljeća.

Između rijeke i katedrale na vrhu brda nalazi se tržnica s dva muzeja koja vrijedi posjetiti. Jedan ima izloške o lokalnoj povijesti, a drugi, muzej Edelfelt-Vallgren, od posebnog je interesa onima koji su fascinirani pokretom Art Nouveau. U njemu su izloženi namještaj, keramika i drugi radovi nekoliko umjetnika koji su početkom 20. stoljeća ovdje formirali likovnu koloniju.

Porvoo je još uvijek poznat po svojim finim zanatima, pa odvojite vrijeme za razgledavanje trgovina i studija. Ljeti možete posjetiti Porvoo iz Helsinkija brodom.

Finska
Shutterstock

10. Jezero Saimaa i Savonlinna

Cijeli istočni dio Finske više je more nego kopno. S doslovno desecima tisuća jezera, rijeka, močvara i ribnjaka, istočna Finska je fantastično vodeno igralište. Dominantno jezero u regiji je ogromno jezero Saimaa, “jezero tisuću otoka”. Samo jezero Saimaa ima površinu od oko 1300 četvornih kilometara – isključujući brojne otoke.

Cijeli jezerski sustav drenira rijeka Vuoksi, koja napušta jezero Saimaa sjeverno od grada Imatra i ulijeva se u jezero Ladoga u Rusiji.

Brežuljkaste obale jezera i većina otoka gotovo su u cijelosti prekrivene crnogoričnom šumom, s nešto sjevernije šume breze.

Savonlinna je glavni grad finske jezerske regije. Popularno lječilište i odmaralište Savonlinna izraslo je oko dvorca Olavinlinna, koji je započet 1475. i najsjevernije europske srednjovjekovne kamene utvrde koja još uvijek postoji.

Dvorac, koji je lijepo obnovljen, sadrži niz zgodnih soba, među kojima su Kraljeva ili Viteška dvorana, Kongresna dvorana i Velika dvorana. Sačuvana su tri masivna okrugla tornja, a u jednom od njih, crkvenom tornju, nalazi se mala kapela. U Velikom Bastionu je i ljetni kafić.

11. Vaasa

Osnovana u 14. stoljeću, Vaasa je bila važan grad u vrijeme kada je Švedska vladala Finskom. Izvorni grad izgorio je 1852. godine i preselio se šest kilometara sjeverozapadno blizu bolje luke. Ruševine starog grada sada su divovski park (Vanha Vaasa, Gamla Vasa).

U gradu se govori oko 34% švedskog jezika i zadržao je mnoge veze sa Švedskom. Okružena širokim izborom kafića, restorana i trgovina, velika tržnica je središte gradskog života. Ovaj miran gradić nudi mnoštvo atrakcija. Posjetitelji mogu šetati rivom koja počinje ispred grada i proteže se kilometrima duž obale.

Ostale atrakcije uključuju Muzej moderne umjetnosti Kuntsi, Muzej Ostrobothnian, Centar prirode Terranova Kvarken, Muzej umjetnosti Tikanoja i Pomorski muzej Vaasa.

Istočno od centra grada, na otoku, nalazi se Tropiclandia i tropski spa, vodeni park unutar grijane kupole prepune bazena, tobogana i sauna. Južno od Vaase nalazi se čuveni krater Söderfjärden uzrokovan meteorom prije više milijuna godina. Na sjeveru se nalazi Nacionalni park Kvarken, divlji arhipelag koji nudi mnoga izvrsna planinarenja i izvrsne mogućnosti za promatranje ptica.

Vaasa je također domaćin niza značajnih kulturnih događaja, uključujući Noć umjetnosti; glazbeni festival Korsholm, jedan od najpoznatijih festivala komorne glazbe; i Festival zborova u Vaasi. Vaasa tvrdi da je najsunčaniji grad u cijeloj Finskoj, pa možete upiti zrake na jednoj od brojnih plaža.

Finska
Shutterstock

12. Tampere

Osnovan 1779. godine kao industrijsko naselje, Tampere je treći po veličini grad u Finskoj, ali ne djeluje kao veliko urbano središte. Nalazi se između dva jezera: Näsijärvi na sjeveru, i Pyhäjärvi na jugu, jezera koja su povezana Tammerkoskijem, brzacima dugim gotovo oko kilometar.

Uz industriju, Tampere je poznat po aktivnom kulturnom životu s kazalištem na otvorenom i čestim festivalima. To uključuje studeni Tampere Jazz Happening, tradiciju već više od 35 godina, kada svjetski poznata imena jazza nastupaju diljem grada u malim koncertnim prostorima i klubovima.

U Muzeju Vapriikki pronaći ćete Prirodoslovni muzej i druge izložbe. Zanimljive su tri crkve: Katedrala u Tampereu poznata je po svojim neobičnim slikama i freskama koje prikazuju kosture u crnim ogrtačima s kapuljačama, a koje je ranih 1900-ih izradio finski simbolistički slikar Hugo Simberg.

Crkva Kaleva, visoka betonska građevina sagrađena 1960-ih ima tlocrt u obliku ribe, drevnog kršćanskog simbola. Pravoslavna crkva Svetog Aleksandra Nevskog i Svetog Nikole od opeke sa zelenom kupolom ima raskošno uređen interijer.

13. Nacionalni park Lemmenjoki

Svatko tko traži iskustvo arktičke divljine svidjet će se Nacionalnom parku Lemmenjoki. Područje borealne šume najveći je park u Finskoj i jedan od najopsežnijih dijelova divljine u cijeloj Europi, koji pokriva više od 2589 četvornih kilometara. Za trekkere postoje stotine kilometara označenih staza, kao i besplatne i otvorene kolibe u divljini te sofisticiranije kolibe sa saunom i mjestima za logorsku vatru.

Posjetitelji mogu iznajmiti čamac ili krenuti u obilazak. Ovdje možete pronaći mrke medvjede, vukove i divlje sure orlove, kao i losove i sobove.

14. Oulu

Slatki mali Oulu nalazi se blizu sjevernog kraja Botnijskog zaljeva, na ušću rijeke Oulujoki. Počelo je kao selo grupirano oko dvorca iz kasnog 16. stoljeća koji je sagradio švedski kralj John III na otoku Linnansaari na ušću Oulujokija.

Na sjevernom kraju prometnog Kirkkokatua nalazi se katedrala, izvorno izgrađena 1770.-72. godine. S druge strane, na sjevernom kraju Kirkkokatua, mali most vodi do prekrasnog otoka Ainola, gdje ćete pronaći park i pokrajinski muzej. Sjevernije je Botanički vrt, a na otoku Hupisaari ljetno kazalište.

Još jedna popularna turistička atrakcija je Znanstveni centar Tietomaa istočno od Botaničkog vrta Oulu. Ljeti provedite neko vrijeme na Market Squareu uz kavu i klasična finska peciva. Nekoliko kilometara uz Oulujoki nalazi se otok Turkansaari, nekoć dom ruskih trgovaca u gradu, a sada muzej na otvorenom.

Finska
Shutterstock

15. Hameenlinna

Poput mnogih finskih gradova, Hämeenlinna je započela u blizini dvorca, u ovom slučaju dvorca Tavastehus iz 13. stoljeća. Njegove prepoznatljive utvrde od crvene cigle na vrhu su popisa mjesta koja treba vidjeti u Hameenlinni. Drugo mjesto koje ne smijete propustiti vidjeti je Aulanko Nature Reserve. Dijelom vrtni park, dijelom šumski rezervat, to je prvi nacionalni urbani park u Finskoj.

Park u engleskom stilu izgrađen je između 1883. i 1938. godine, a osim šetnje njegovim dobro uređenim stazama među egzotičnim i autohtonim drvećem, možete se popeti na 30 metara visoki granitni toranj na brdu Aulangonvuori na tipičnu finsku šumu i jezerski krajolik. Više od 50 različitih vrsta drveća i grmlja identificirano je duž prirodne staze oko jezera Joutsenlampi. U parku se nalaze i dva povijesna paviljona i ruševine dvorca s kraja 19. stoljeća.

Hämeenlinna je rodno mjesto finskog skladatelja Jeana Sibeliusa (1865.-1957.), a sjeverno od tržnice nalazi se Sibeliusov muzej; malo dalje nalazi se park Sibelius i obližnji povijesni muzej Hämeenlinna.

16. Park divljih životinja Ranua

Ovaj je park dijelom zoološki vrt, a dijelom rezervat divljih životinja, dom za više od 50 vrsta životinja koje Arktik nazivaju svojim domom. Njihovi najpoznatiji stanovnici su Venus i Manse, jedini polarni medvjedi koji žive u Finskoj. Park je prirodni dom mnogim sobovima, kao i manjim divljim šumskim sobovima i nekoliko vrsta jelena.

Među ostalim stanovnicima parka su veliki sisavci poput losa i smeđeg medvjeda, očnjaci poput arktičke lisice, sivog vuka i lutke te manje životinje poput nerca, vidre i zupca. Tu je i dosta raznih sova i gusaka, kao i nekoliko orlova i drugih ptica. Posjetitelji mogu prošetati terenom za samostalni obilazak ili rezervirati “arktički safari” kako bi saznali više o životinjama i njihovom staništu.

Dolomiti: 10 savjeta i 5 najboljih mjesta za fotografiranje

Dolomiti: 10 savjeta i 5 najboljih mjesta za fotografiranje

Belgija: 19 turističkih točaka koje će vas oduševiti

Belgija: 19 turističkih točaka koje će vas oduševiti