in

Švedska kao turistički raj: 16 najboljih znamenitosti

unsplash.jpg

Sa svojom bogatom poviješću i raznolikim krajolicima, Švedska je za turiste pravi raj. Ako volite boravak na otvorenom, ovaj je krajolik sigurno teško nadmašiti. Zrak i voda kristalno su čisti, a tu su i tisuće hektara netaknutih šuma i veličanstvenih jezera koja možete istraživati. Samo da ne spominjemo goleme arhipelage duž njegovih obala.

Švedska znamenitosti

Ceste i javni prijevoz prilično su izvrsni, građani su uvijek ljubazni i uslužni, a posljednjih godina švedska je kuhinja doživjela ono što se može opisati kao revolucija. Stoga se uključite u zapanjujuću povijest, od ozloglašenih vikinških osvajača do kraljevskih dinastija i carskih intriga. Stoga jedno je sigurno: nikad vam neće biti dosadno.

Turističke atrakcije Švedske kreću se od raskošnih palača i drevnih gradova do prostranih arktičkih krajolika i slavnog Ledenog hotela. Postoji toliko mnogo stvari koje možete učiniti da ćete htjeti ostaviti dovoljno vremena za uživanje u svim njegovim avanturama na otvorenom i povijesnom blagu.

Kako biste maksimalno iskoristite svoj skandinavski plan putovanja, ovo su najzanimljivije atrakcije koje biste zaista trebali posjetiti.

Švedska i njen stari grad Gamla Stan

Stockholmski stari grad, poznat kao Gamla Stan, malo je koncentrirano područje gdje je grad započeo već sredinom 13. stoljeća. Velik dio srednjovjekovne enklave, iako je u tipičnom skandinavskom stilu, ostao je svježe četkan i redovito bojan. Njegov arhitektonski šarm je duž njegovih uskih uličica popločanih kamenom i kamenim ulicama oko njegovih trgova, posebno glavnog, Stortorgeta, okruženog starim trgovačkim kućama.

U ovoj četvrti, uz mnoštvo trgovina, restorana i kafića, pronaći ćete Nobelov muzej, Muzej pošte, kraljevsku ložu novčića i nekoliko crkava. To je također dobro područje za boravak ako možete pronaći odgovarajući smještaj, gdje možete pronaći luksuzne butik hotele, pansione, pa čak i pristupačne gostionice i hostele.

Švedska i njen Muzej Vasa

Muzej Vasa (Vasamuseet) u Stockholmu najpopularniji je muzej u Švedskoj i sada privlači oko milijun posjetitelja godišnje. Više od 20 milijuna ljudi posjetilo ga je od otvaranja muzeja 1990. godine, a nije teško shvatiti zašto.

Godine 1628., ponos švedske carske flote, ratni brod Vasa s oko 20 metara, potonuo je na svom prvom putovanju. Brod je ležao pod ledenim vodama više od tri stoljeća sve dok 1961. godine nije izvršena nevjerojatno ambiciozna operacija spašavanja. Sada ovu fascinantnu vremensku kapsulu dolaze vidjeti posjetitelji iz cijelog svijeta.

Švedska kao turistički raj: 16 najboljih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Muzej je namijenjen turistima svih nacionalnosti, a dostupni su obilasci na engleskom jeziku, ali i audiovodiči. Posjet Vasi, u kojoj se nalazi 10 zasebnih izložbi i još četiri muzejska broda, svakako bi trebao biti dan za sebe. Za one koji tu žele provesti cijeli dan, mogu se pronaći trgovina i restoran.

Još jedan štokholmski muzej koji vrijedi posjetiti je Fotografiska, inovativna galerija izmjenjivih izložaka koja slavi umjetnost fotografije. Poznat je i po mjestu za zabavu i restoranu koji nudi organske proizvode.

Palača Drottningholm, Lovö

Bajkovita palača Drottningholm (Drottningholms slott), na otoku Lovö, dio je svjetske baštine UNESCO-a. Nalazi se oko 11 kilometara zapadno od centra Stockholma (45 minuta vožnje trajektom), što ga čini izvrsnim jednodnevnim izletom iz glavnog grada. Palača koja datira iz 17. stoljeća sada je službena rezidencija švedske kraljevske obitelji.

U slikovitom terasastom parku nalaze se brončane skulpture iz Češke i Danske, donesene kao ratni trofeji. Obavezno razgledajte Kineski paviljon koji datira iz kasnih 18. stoljeća. Dvorsko kazalište iz 18. stoljeća (Drottningholms Slottsteater) i dalje se tijekom ljetnih mjeseci koristi za predstave. U Kazališnom muzeju mogu se razgledati starinski scenski kostimi i scenske kulise.

Dostupni su obilasci s vodičem (na engleskom), a dostupni su i razni zabavni programi te radionice za djecu i odrasle.

Švedska i njen najveći inženjerski pothvat, Kanal Göta

Kanal Göta (Göta kanal), koji se često opisuje kao najveći švedski inženjerski pothvat, datira iz ranog 19. stoljeća i dugačak je 190 kilometara. Sada je to jedna od glavnih turističkih atrakcija zemlje i nudi jedinstven pogled na središte Švedske. Osim toga, povezivanjem s jezerima Vänern i Vättern te kanalom Trollhätte, čini dio vodene veze sve od Stockholma, na sjeveroistoku, do Göteborga, na jugozapadu.

Uz 47 mostova i 58 prevodnica, kanal se proteže od Sjötorpa na jezeru Vänern do Söderköpinga na Baltičkom moru. Postoji izbor putničkih brodova za krstarenje, a možete unajmiti brod i doživjeti kanal na svoj način.

Jeste li znali da Švedska ima svoj ledeni hotel?

Dijeleći istu zemljopisnu širinu kao središnji Grenland, Kiruna u Laponiji najsjeverniji je grad Švedske. Također je i glavni grad najveće komune u zemlji, koja graniči s Norveškom i Finskom. Ponoćno sunce ovdje je vidljivo od sredine svibnja pa sve do sredine srpnja.

Kao izvorno laponsko naselje, grad se počeo razvijati kada je oko 1900. godine počelo iskopavanje željezne rude. Nevjerojatno, zbog slijeganja uzrokovanog rudarenjem, cijeli se grad polako pomiče sjeverozapadno do podnožja planine Luossavaara.

Prvi ledeni hotel na svijetu u Jukkasjärviju nalazi se oko 17 kilometara izvan grada. ICEHOTEL, sa svojim zadivljujućim sobama i namještajem svake se godine iznova stvara u novom dizajnu izgrađenom od leda u rijeci Torne.

Ljeti je ovo centar za rafting, veslanje na dasci, ribolov i vožnju kanuom. Najviša švedska planina, Kebnekaise, nalazi se 90 kilometara zapadno od Kirune, a 95 kilometara sjeverozapadno nalazi se Nacionalni park Abisko, gdje Laponska željeznica vodi zapadno do Narvika na norveškoj obali.

Skansen i Djurgården, Stockholm

Skansen, najstariji svjetski muzej na otvorenom (i jedan od najvećih na svijetu), povijesno je selo sastavljeno od kuća i farmi iz cijele Švedske. Zajedno, ove impresivno očuvane građevine predstavljaju i ruralnu i urbanu kulturu u različitim razdobljima od 1720. do 1960-ih godina.

Ovdje su okupljene crkve, škole, vlastelinstva, trgovine, mlinovi, radnički domovi, zanatske radnje (uključujući knjigovežnicu, tiskaru, stolariju, limarija i staklarstvo), pekara, uspinjača, Sami kamp sa sobovima, te nekoliko kompletnih farmi.

Ove domove, farme i radionice nastanjuju kostimirani tumači koji obavljaju svakodnevni posao, pokazujući zanate i vještine, kao i obavljajući kućanske i poljoprivredne poslove. Zoološki vrt sadrži životinje porijeklom iz Švedske, kao i dijelove za egzotične životinje i dječji zoološki vrt.

Skansen se nalazi u ogromnom urbanom parku Djurgården, omiljenom mjestu mještana, posebno ljeti. Posvuda su tradicionalni kafići, restorani, snack-barovi, pa čak i hoteli. Ako se osjećate energično, dostupan je i najam kanua i bicikala. Ovdje se nalazi muzej Abba, zajedno sa zabavnim parkom Gröna Lund.

Kako biste ovo posjetili, možete uhvatiti trajekt iz Gamla Stana ili Slussena ili uzeti tramvaj ili autobus iz Norrmalmstorga. Alternativno, park je udaljen 15 minuta ugodne šetnje od centra grada.

Švedska i povijesni grad Visby

Prožet srednjovjekovnom poviješću i prepun ruševina crkava, zidinama okruženi grad Visby na otoku Gotlandu, privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta. Gradom vijugaju ljupke popločane ulice, a dok ih istražujete, vrlo je lako izgubiti osjećaj da ste u modernom svijetu. Ukrašene stepenastim zabatima, ostale su mnoge srednjovjekovne trgovačke kuće, kao i neke drvene zgrade iz 17. i 18. stoljeća.

Jasno je da je stvarno zaslužio svoju reputacija Visbyja kao ‘bisera Baltika’ i status UNESCO-ve svjetske baštine. Obavezno razgledajte i veličanstvene zidine koje datiraju oko 700 godina. U strukturu su ugrađene 44 obrambene kule, a zidovi još uvijek nose tragove napada.

Dostupni su izravni letovi iz Stockholma i nekoliko drugih švedskih gradova, kao i izvrsne trajektne veze.

Najpoznatija švedska građevina

Jedna od najpoznatijih zgrada u Švedskoj, Stockholmska gradska vijećnica (Stockholms stadshus) izgrađena je između 1911. i 1923. godine, koristeći nevjerojatnih osam milijuna cigli. Smatra se jednim od najboljih primjera nacionalnog romantizma, a projektirao ga je arhitekt Ragnar Östberg. Toranj je visok 106 metara, a na vrhu su tri krune.

Obilazak prepričava dio njegove povijesti, kao i informacije o Nobelovoj nagradi koja se ovdje dodjeljuje svake godine. Tijekom obilaska vidjet ćete Blå Hallen, Plavu dvoranu, u kojoj se održava Nobelova večera, i Gyllene Salen, Zlatnu dvoranu, obloženu s 18 milijuna zlatnih mozaičkih pločica.

Oni koji žele putovati još dalje u povijest, mogu posjetiti Kraljevsku palaču (Sveriges Kungahus), koja se nalazi na Kraljičinom otoku (Drottningholm). Nakon slikovite vožnje trajektom, turisti mogu istražiti ovu baroknu palaču iz 18. stoljeća koja ima više od 600 soba. Također je dom nekoliko muzeja, uključujući Muzej Tre Kronor (Tri krune), Muzej antikviteta, Oružarnicu i Riznicu. Svoj posjet obavezno prilagodite tako kako biste uhvatili dnevnu smjenu straže.

Švedska kao turistički raj: 16 najboljih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Švedska i tematski park Liseberg

Liseberg je jedno od najpopularnijih mjesta koje u Švedskoj možete posjetiti, a svake godine park privuče više od tri milijuna posjetitelja. Ima veliki izbor atrakcija, od dječjih vrtuljaka i dvorca iz bajke do adrenalinskih vožnji, autića i četiri tobogana.

U parku se ljeti održavaju koncerti, a omiljen je i među švedskim obiteljima i posjetiteljima iz inozemstva. Za Božić se u parku održava tržnica, odnosno sajam. Tamo ćete pronaći mnogo mjesta na kojima možete jesti, a vidjet ćete i mnogo prekrasnog cvijeća koje cvjeta tijekom ljeta. Za najbolji pogled u Göteborgu provozajte se Big Wheelom.

Kärnan & Fredriksdal

Smješten s druge strane tjesnaca Oresund od danskog Helsingora (Elsinore), grad Helsingborg prepun je povijesnih znamenitosti. Njegovo najistaknutije obilježje i poznata znamenitost masivna je kula od opeke nazvana Kärnan (Jezgra), izvorno izgrađena u 14. stoljeću kao vidikovac za gradsku tvrđavu. Nalazi se na vrhu tržnice (Stortorget), uzdižući se 35 metara iznad nje. Oni malo ambiciozniji turisti mogu se popeti uz njegovih 190 stepenica kako bi dobili zapanjujući pogled na grad ispod njega, kao i na most Oresund i Dansku.

Nakon istraživanja povijesnog središta grada, možete se uputiti do muzeja na otvorenom, kao i do botaničkog vrta Fredriksdal (Friluftsmuseum) za autentičan pogled na švedski svakodnevni život u prošlim stoljećima. Osim posjeta živoj povijesti na radnoj farmi Skåne, posjetitelji mogu obići i dvorac Fredriksdal, prekrasan Botanički vrt. Možete posjetiti Muzej grafike i Muzej glazbe.

Most Oresund, Malmo

Od centra Malmoa, 15 minuta vožnje posjetitelje vodi do veličanstvenog mosta Oresund. Poznata  cijelom svijetu još od svog otvaranja 1999. godine, građevina je stekla dodatnu slavu zahvaljujući hit dansko/švedskoj TV drami Most.

Ovaj nevjerojatni inženjerski pothvat sada povezuje Švedsku s Danskom. Most je i željeznički i cestovni, a na danskoj strani se spaja u tunel kako ne bi udario u zrakoplove u zračnoj luci u Kopenhagenu. Tako možete krenuti na putovanje preko mosta i kroz tunel do susjedne Danske, a ako želite, neko vrijeme možete provesti istražujući atrakcije koje krije Kopenhagen.

Domkyrka (Katedrala u Uppsali), Uppsala

Katedrala u Uppsali krunski je dragulj ovog grada, izvorno izgrađena oko 1270. godine. Stoljećima je bila nadograđivana i dobivala je dodatke, a svako je doba ostavljalo svoj utjecaj. Njegove najupečatljivije vanjske značajke su neogotički tornjevi dodani u kasnom 19. stoljeću, kao i prozori od obojenog stakla iz istog razdoblja preuređenja.

Dok ste unutra, obratite pažnju na detalje u baroknoj propovjedaonici koja je isklesana 1707. godine. Svakako posjetite Srebrnu komoru sjevernog tornja, dom zlatne brokatne halje koju je nosila kraljica Margareta (oko 1400. godine), kao i posljednji počinak mjesto kralja Erica IX (Sv. Erica) čija je vladavina završila 1160. godine.

Srednjovjekovno sveučilište u Uppsali, Uppsala Universitet, upravlja muzejom (Gustavianum) koji se nalazi preko puta katedrale. U njemu se nalazi širok izbor artefakata, od vikinškog oružja i nakita do egipatskih relikvija, uključujući nekoliko mumija. Također ima i izložbe o kulturnoj povijesti Švedske i zbirku umjetnina.

Švedska i njen prvi grad?

Poznato kao prvi grad u Švedskoj i osnovano 980. godine, posljednje stoljeće vikinške ere, idilično selo Sigtuna smjestilo se uz jezero Mälaren u bujnom zelenom krajoliku Uppland, sjeverno od Stockholma. Nevjerojatna povijest Sigtune može se pronaći u srednjovjekovnim crkvama, ruševinama, kamenim runama i zgradama koje su ostale do danas.

Duž Storgatana, koji postoji više od tisuću godina, nalaze se skupine zanimljivih malih butika koji prodaju modu, dizajnerske predmete i rukotvorine. Automobilom, Sigtuna je udaljena samo 45 minuta od Stockholma, 30 minuta od srednjovjekovnog sveučilišnog grada Uppsale i samo 20 minuta od zračne luke Arlanda.

Stockholmski arhipelag i izleti brodom Stromma

Stockholm se često naziva Venecijom sjevera. Voda je posvuda, a oko 30 000 otoka nalazi se u čudesnom stockholmskom arhipelagu (skärgården). Neke otoke zauzimaju prepoznatljivi crveni i žuti drveni ljetnikovci, dok su drugi ostali potpuno netaknuti.

Ono što bi trebalo biti na vrhu vašeg popisa upravo je putovanje vodom, bilo u gradu i oko grada ili na nekom od otoka, u koje god doba godine posjećivali (krstarenja rade tijekom cijele godine). Mnogi izleti uključuju ručak ili večeru, a svi pružaju jedinstveni pogled na grad. Dostupne su i opcije hop-on hop-off. U središtu grada nemoguće je ne primijetiti prepoznatljive brodove Stromma.

Švedska i nacionalni park Abisko

Ljeti je ovo Zemlja ponoćnog sunca s 24-satnim dnevnim svjetlom koji traje čak i do nekoliko tjedana. Park je velik oko 77 četvornih kilometara i poznat je po svojoj netaknutoj prirodnoj ljepoti i nordijskom divljem svijetu. To je odlično mjesto koje možete posjetiti za skandinavske zimske avanture i duga ljetna planinarenja.

Abisko se nalazi otprilike 100 kilometara zapadno od grada Kirune i nalazi se više od 200 kilometara unutar arktičkog kruga unutar auroralnog ovala, posebnog područja gdje postoji veća šansa da se vidi polarna svjetlost. Redovni letovi do Kirune prometuju iz Stockholma, a do parka su dostupni prijevozi autobusom, vlakom ili taksijem. Ako vam vrijeme dopušta, svakako posjetite spektakularnu stanicu Aurora Sky Station.

Katedrala u Lundu

Ovo je najposjećenija katedrala u Švedskoj i jedno od najposjećenijih mjesta u južnoj pokrajini Skåne. Shvatit ćete zašto onda kada stanete ispred impozantnog rimskog zdanja sa svojim veličanstvenim tornjevima blizancima.

Katedralu u Lundu (Lunds domkyrka) osnovao je oko 1080. danski kralj Canute IV i najstarija je i najljepša romanička crkva u Švedskoj.

Današnja zgrada potječe iz 12. stoljeća. Iznad oltara se nalazi veličanstveni rezbareni reredos iz 14. stoljeća, djelo sjevernonjemačkog majstora. Kripta je najstariji dio katedrale. Njen krov se oslanja na isklesane kamene stupove, s figurama za koje se tradicionalno vjeruje da predstavljaju mitskog diva, Finna, za kojeg se kaže da je sagradio katedralu. U prolazu je poznati astronomski sat iz 14. stoljeća s likovima Tri kralja, koji se pojavljuju dva puta dnevno u 12 i 15 sati radnim danom te u 13 i 15 sati nedjeljom.

Engleska je jedna od najpopularnijih destinacija, a evo i zašto

16 razloga zašto je Engleska tako popularna destinacija

Raj na Zemlji: Bahami kao idealna destinacija za opuštanje

Bahami: 12 znamenitosti rajske zemlje