in

Najvažniji svjetski muzeji (Top 5)

Foto: Unsplash/Hulki Okan Tabak

Postoje neki najvažniji svjetski muzeji. Tako putovanja otvaraju vrata u svijet različitih kultura i običaja, ali su i odlična prilika za upoznavanje umjetničkih djela iz različitih vremena. Posjet muzejima izvrstan je način da istražite prošlost i kako ona utječe na naše sadašnje društvo. Također pruža priliku da doživite umjetnost na novi način i vidite stvari koje inače ne biste vidjeli u stvarnom svijetu.

Najvažniji svjetski muzeji

Mnogo je razloga zašto je posjećivanje muzeja važno za sve generacije. Ako ste strastveni prema umjetnosti, uživat ćete ​​u posjeti najvažnijim svjetskim muzejima. Predstavljamo pet važnih adresa i svjetskih muzeja na svijetu koji čuvaju veliki broj umjetničkih djela u kojima uživaju tisuće posjetitelja iz cijeloga svijeta.

PARIZ: MUZEJ LOUVRE

Foto: Unsplash/Mika Baumeister

Kad dođete u Pariz, nikako ne smijete propustiti muzej Louvre. Sama zgrada muzeja ima toliko povijesti da se može smatrati umjetničkim djelom. Radi se o bivšoj kraljevskoj palači, središte moći u Francuskoj sve dok se Luj XIV nije odlučio preseliti u dvorac Versailles. Muzej je otvoren 1793. godine, ali je tek 1989. godine kultna staklena piramida dodana glavnom ulazu. To je nesumnjivo jedan od najvažnijih svjetskih muzeja na svijetu, ali i svakako najposjećeniji. Zapravo, toliko je popularan da je morao otvoriti i drugo sjedište u Abu Dhabiju. Zbirka umjetnina seže od komada klasične antike do sredine 19. stoljeća, zato svi zaljubljenici u umjetnost svakako moraju upoznati ovaj istinski muzejski dragulj.

NEW YORK: MUZEJ UMJETNOSTI METROPOLITAN

Foto: Unsplash/Tomas Eidsvold

Metropolitan Museum of Art, osnovan 1870., jedan je od najvećih i najvažnijih umjetničkih muzeja na svijetu. Nalazi se na istočnom rubu Central Parka duž Manhattanske muzejske milje. Ovaj svjetski muzej je smješten u velikom gradskom bloku omeđenom Petom avenijom na istoku, Central Park West na zapadu, 81. ulicom na jugu i 82. ulicom na sjeveru.

Metropolitan Museum of Art nazvan je “najvećim muzejom umjetnosti u Americi” i “najvećim svjetskim spremištem” likovne umjetnosti. Također je jedna od najpopularnijih atrakcija New Yorka s oko pet milijuna posjetitelja svake godine. Met, kako je popularno poznat, ima više od 2 milijuna umjetničkih djela.

LONDON: NACIONALNA GALERIJA 

Foto: Unsplash/Anas Miah

Nacionalna galerija jedna je od vodećih svjetskih umjetničkih galerija. Galerija je osnovana 1824. godine, a otvorena za javnost 1837. godine. U Nacionalnoj galeriji nalazi se stalna zbirka od preko 2300 slika i drugih djela, većinom od sredine 13. stoljeća do 1900. godine. Najpoznatija slika u Nacionalnoj galeriji je “Mona Lisa” Leonarda da Vincija. Smještena na Trafalgar Squareu, srcu britanske prijestolnice, što znači da nema izgovora da ne uživate u njegovim djelima.

ATENA: MUZEJ AKROPOLA

Foto: Unsplash/Athens at a Glance

Grčka prijestolnica je užitak za ljubitelje povijesti. Moći ćete prošetati Akropolom i vidjeti Partenon izbliza, no posjet ne bi bio potpun bez prolaska kroz Muzej Akropole, gdje se čuva mnoštvo arheoloških ostataka pronađenih na ovom poznatom brežuljku. Sve što ste htjeli naučiti o fascinantnoj grčkoj povijesti, čeka vas u svjetskom muzeju Akropola.

LONDON: BRITANSKI MUZEJ

Foto: Pixabay

Za turiste i lokalno stanovništvo Britanski muzej mjesto je učenja i otkrivanja. Svjetski muzej se nalazi u središtu Londona i otvoren je od 1759. U njemu se nalazi najveća i najopsežnija zbirka antikviteta na svijetu. Od ostataka egipatskih mumija do originalnih skulptura Partenona, prolazeći kroz ostatke prapovijesnih kostiju. Njegova je zbirka toliko opsežna da biste mogli provesti dane da biste je otkrili u cijelosti. 

Europa: 6 zanimljivih činjenica

Europa: 6 zanimljivosti koje niste znali

Japan: 6 veličanstvenih mjesta koje morate posjetiti

Japan: 6 veličanstvenih znamenitosti koja morate posjetiti