in

Pariz za ljubitelje umjetnosti: 9 poznatih muzeja i galerija

Pariz je poznat kao središte umjetnosti i kulture koji privlači entuzijaste iz cijelog svijeta. Većina dolazi zbog Eiffelovog tornja, no Pariz nudi više od toga. U gradu se nalaze neki od najpoznatijih svjetskih umjetničkih muzeja, galerija i ulične umjetnosti, koji prikazuju raznolik raspon umjetničkih stilova i pokreta. Od klasičnih djela Louvrea do suvremene umjetnosti Centre Pompidou ili legendarnih Banksyjevih grafita, grad svjetlosti je raj za ljubitelje umjetnosti. Vodimo vas u obilazak umjetničke strane Pariza, istražujući njegove muzeje, galerije i scenu ulične umjetnosti. 

Klasični muzeji: obilazak Louvrea i Musée d’Orsay 

Muzeji klasične umjetnosti u Parizu jedni su od najposjećenijih u svijetu. U njima se nalazi kolekcija najpoznatijih umjetničkih djela iz svih razdoblja ljudske povijesti. Louvre, jedan od najvećih svjetskih muzeja, ima zbirku od preko 38 000 predmeta koji obuhvaćaju više od 9000 godina povijesti. Posjetitelji mogu provesti sate lutajući hodnicima muzeja, diveći se svjetski poznatim djelima poput Mona Lise, Krilate pobjede sa Samotrake i Miloske Venere.

Musée d’Orsay koji se nalazi u raskošnoj željezničkoj stanici Beaux-Arts izgrađenoj u kasnom 19. stoljeću, posjeduje zbirku usmjerenu na umjetnost 19. i ranog 20. stoljeća. Ovdje možete vidjeti djela majstora kao što su Van Gogh, Monet i Degas. Zbirke impresionista i postimpresionista posebno su vrijedne pažnje i nude priliku da se pobliže upoznate s nekim od najpoznatijih svjetskih slika.

Kada posjećujete ove muzeje, važno je planirati unaprijed i odrediti prioritete izložaka koje najviše želite vidjeti. Louvre je toliko golem da se mnogi posjetitelji odluče usredotočiti na nekoliko ključnih odjeljaka kao što su egipatski antikviteti, talijanska renesansna umjetnost ili francuska neoklasična umjetnost.

Ostali klasični muzeji u Parizu uključuju Musée Rodin, u kojem se nalaze djela poznatog kipara Augustea Rodina, i Musée de l’Orangerie, u kojem se nalaze Monetovi Lopoči. Svaki od ovih muzeja nudi jedinstveno iskustvo i pruža posjetiteljima priliku da urone u bogatu umjetničku povijest Pariza.

Izvan klasike: skriveni dragulji u muzejima umjetnosti

Iako su klasični pariški muzeji svjetski poznati, grad je također dom manje poznatim muzejima koji su puni skrivenih umjetničkih dragulja. Oni nude intimnije i personaliziranije iskustvo i omogućuju posjetiteljima da otkriju drugu stranu pariške umjetnosti. Jedan takav muzej je Musée Marmottan Monet, koji se nalazi u 16. arondismanu Pariza. U ovom muzeju možete vidjeti zbirke djela Claudea Moneta, uključujući njegove poznate slike Lopoči. U muzeju se također nalaze djela drugih impresionističkih umjetnika poput Berthe Morisot i Édouarda Maneta.

Musée de la Chasse et de la Nature, koji se nalazi u kvartu Marais također je vrijedan pažnje. Muzej je posvećen umjetnosti lova i prirode te sadrži jedinstvenu zbirku umjetnosti na temu životinja, uključujući slike, skulpture i taksidermije. Eklektična zbirka muzeja uključuje i starinsko vatreno oružje i opremu za lov. Za ljubitelje suvremene umjetnosti, Palais de Tokyo je muzej koji morate posjetiti. Ova vrhunska institucija posvećena je izlaganju najinovativnijih i najeksperimentalnih umjetničkih djela iz cijelog svijeta. Njegovi se izlošci često mijenjaju, tako da posjetitelji uvijek mogu očekivati nešto novo i uzbudljivo.

Musée Carnavalet posjetiteljima nudi jedinstveni uvid u povijest Pariza. Posvećen je povijesti grada i njegovih ljudi, te sadrži opsežnu zbirku umjetnina i artefakata, uključujući slike, namještaj i fotografije. Muzej je smješten u dvije povijesne vile u četvrti Marais i nudi fascinantan pogled u prošlost grada.

pariz
Foto: Shutterstock

Suvremena umjetnost: Centar Pompidou i mjesta moderne umjetnosti

Pariz nije samo grad klasične umjetnosti, već i živo središte suvremene umjetnosti. Centar Pompidou, smješten u srcu grada, jedan je od najvažnijih svjetskih muzeja moderne umjetnosti. Sama zgrada je umjetničko djelo, sa svojim kultnim industrijskim dizajnom i šarenim cijevima, a unutar nje, posjetitelji mogu istražiti opsežnu zbirku suvremene umjetnosti, uključujući djela nekih od najvažnijih umjetnika 20. i 21. stoljeća, poput Pabla Picassa, Henrija Matissea i Jacksona Pollocka. Privremene izložbe muzeja također predstavljaju niz suvremene umjetnosti iz cijelog svijeta, što ga čini odredištem koje ljubitelji umjetnosti moraju posjetiti.

Važno mjesto suvremene umjetnosti koje vrijedi istražiti u Parizu je Palais de Tokyo, koju smo ranije spomenuli zbog izložbi eksperimentalne umjetnosti. Ovaj prostrani muzej ima više od 22 000 četvornih metara izložbenog prostora, što ga čini jednim od najvećih centara suvremene umjetnosti u Europi. Njegova misija je promicanje umjetnika u usponu i istraživanje novih oblika umjetničkog izražavanja.

Za turiste koje zanima ulična umjetnost i grafiti, preporučujemo 13. arondisman Pariza. Ova je četvrt postala meka za uličnu umjetnost, zahvaljujući naporima grada da promovira urbanu umjetnost i revitalizira napuštene zgrade. Rezultat je popularna galerija na otvorenom koja se neprestano mijenja i sadrži radove nekih od najtalentiranijih svjetskih uličnih umjetnika.

Ostala mjesta suvremene umjetnosti koja trebate obići su Fondation Louis Vuitton, zadivljujući muzej smješten u Bois de Boulogne, koji sadrži zbirku moderne i suvremene umjetnosti, i Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, u kojem se nalazi impresivna zbirka umjetnosti 20. stoljeća, uključujući djela Georgesa Braquea i Marca Chagalla.

Pariz Centar Pompidou
Foto: Shutterstock

Galerijska scena: Najbolje umjetničke galerije u Parizu

Pariz je ispunjen obiljem galerija koje prikazuju širok raspon umjetničkih stilova i medija. Galerie Perrotin, smještena u četvrti Marais, jedna je od najpoznatijih galerija u Parizu. Ima raznoliku zbirku suvremene umjetnosti, s djelima nekih od najvažnijih umjetnika našeg vremena, uključujući Takashi Murakami i Maurizio Cattelan.

Galerie Lelong, smještena u 8. arondismanu, ima povijest promicanja političkih i društvenih tema na svojim izložbama, prikazujući radove umjetnika koji se svojom umjetnošću bave temama kao što su rasizam, nejednakost i rodna politika. Galerija ima raznoliku zbirku suvremene umjetnosti, s djelima poput Joana Miróa i Ane Mendiete.

Galerie Daniel Templon ima dvije lokacije u gradu i raznoliku kolekciju moderne i suvremene umjetnosti, s fokusom na konceptualnu umjetnost i fotografiju. Galerija predstavlja neke od najvažnijih suvremenih umjetnika, uključujući Juliana Schnabela, Philippea Cognéea i Chiharu Shiota.

Galerie Nathalie Obadia, smještena u četvrti Marais, nezaobilazno je odredište za one koje zanima suvremena umjetnost. Čeka vas raznolika zbirka suvremene umjetnosti i radovi etabliranih i umjetnika u nastajanju, uključujući imena kao što su Valérie Belin i Fabrice Hyber. Naposljetku, Galerie Thaddaeus Ropac, smještena u četvrti Marais ima zbirku suvremene umjetnosti i djela nekih od najvažnijih umjetnika prošlog stoljeća, uključujući Roberta Rauschenberga i Georga Baselitza.

Ulična umjetnost u Parizu: Pješačka tura po Maraisu i Bellevilleu

Pariz ima dugu povijest javne umjetnosti, a posljednjih se godina ulična umjetnost pojavila kao uzbudljiv oblik izražavanja. Okrug Marais poznat je po uskim ulicama i prekrasnoj arhitekturi. Započnite šetnju na Place de la République, gdje ćete pronaći zapanjujuće murale i velike instalacije. Odatle krenite ulicom Rue Oberkampf, gdje vas čeka širok raspon ulične umjetnosti, od šarenih murala do zamršenih šablona.

Dok se probijate kroz Marais, svakako obratite pažnju na radove nekih od najpoznatijih gradskih uličnih umjetnika, uključujući Invader, Miss.Tic i Jef Aerosol. Naći ćete njihove radove razasute diljem okruga, dodajući šarenilo i nesvakidašnji dodir s povijesnom arhitekturom. Četvrt Belleville još je jedno odredište koje ljubitelji ulične umjetnosti moraju posjetiti. Eklektično područje dom je nekih od najtalentiranijih gradskih uličnih umjetnika, a pronaći ćete i obilje šarenih i inventivnih murala, šablona i instalacija.

Krenite od stanice podzemne željeznice Belleville i popnite se ulicom Rue Dénoyez, poznate po zidovima prekrivenim uličnom umjetnošću i šarenim izlozima. Putem ćete pronaći niz ulične umjetnosti skrivene u sporednim uličicama, zato držite oči otvorenima i fotoaparat spreman. Dok istražujete četvrt Belleville, svakako potražite djela umjetnika kao što su C215, Jef Aérosol i Seth. Naći ćete njihove radove razasute po cijelom susjedstvu, dodajući jedinstven dodir ovom fascinantnom dijelu grada.

Kultne zidne slike Montmartrea: Šetnja kroz boemsku četvrt

Montmartre, boemska četvrt Pariza, poznata je po svojoj umjetničkoj baštini, krivudavim ulicama i prekrasnim pogledima na grad. Šetnja uskim ulicama Montmartrea nudi i pogled u umjetničku prošlost i sadašnjost grada. Započnite svoju šetnju na Place des Abbesses, gdje ćete pronaći zapanjujuće murale koji oslikavaju duh susjedstva. Odatle se popnite ulicom Rue des Trois Frères, gdje vas čeka neki od najpoznatijih murala na Montmartreu.

Jedan od najpoznatijih je “Volim te zid” (Le mur des “Je t’aime”), šarena i otkačena instalacija koja sadrži riječi “Volim te” na više od 300 različitih jezika. Dok nastavljate svoju šetnju Montmartreom, naići ćete na niz ulične umjetnosti i djela poznatih umjetnika kao što su Space Invader, Jef Aérosol i Fred le Chevalier, čija šarena i inventivna djela daju jedinstvenu notu povijesnoj arhitekturi.

Jedan od najzanimljivijih aspekata ulične umjetničke scene Montmartrea je način na koji odražava boemski duh i umjetničko naslijeđe četvrti. Mnogi murali i instalacije odaju počast slavnim stanovnicima tog područja, uključujući umjetnike poput Pabla Picassa, Vincenta van Gogha i Salvadora Dalija. Drugi bilježe jedinstven karakter i atmosferu Montmartrea, od njegovih krivudavih ulica i skrivenih uličica do živahnih barova i kafića.

Pariz Montmartrea
Foto: Shutterstock

Umjetnički suveniri: Ponesite komadić Pariza  

Jedan od najboljih načina da kući ponesete komadić Pariza je kupnja neke od nevjerojatnih umjetnina u gradu. Bilo da tražite jedinstvenu sliku, vintage print ili neobičnu skulpturu, Pariz ima mnoštvo umjetničkih galerija i tržnica na kojima možete pronaći savršeni komad za ponijeti kući. Želite li klasični suvenir, uputite se na brojne ulične tržnice oko Pariza. Jedan od najpopularnijih je Marché aux Puces de Saint-Ouen, golemi buvljak na kojem se nalaze stotine prodavača koji prodaju sve, od antiknog namještaja do vintage plakata. Na ovoj tržnici možete pronaći nevjerojatna umjetnička djela, od starih litografija do retro plakata.

Za luksuznije iskustvo kupnje uputite se u brojne gradske umjetničke galerije. Galerie Perrotin nezaobilazan je posjet za ljubitelje suvremene umjetnosti, s impresivnom zbirkom djela brojnih umjetnika. Popularna je i Galerie Thaddaeus Ropac, koja prikazuje djela nekih od najpoznatijih svjetskih umjetnika.

Za jedinstvenu kupnju, uputite se u butike u četvrti Marais. Ovo povijesno područje poznato je po boemskoj atmosferi i umjetničkoj baštini, a tu su i mnoge trgovine i galerije u kojima možete pronaći jedinstvene umjetnine. Jedna od njih je La Tuile à Loup, mala galerija specijalizirana za neobične komade umjetnika u usponu. Posjet brojnim sajmovima i izložbama umjetnosti u gradu, još je jedan od sjajnih prijedloga. Događaji prikazuju djela nekih od najboljih umjetnika u svijetu i odlično su mjesto za otkrivanje novih talenata i pronalaženje jedinstvenih komada. FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain) jedan je od najpoznatijih, s golemom zbirkom suvremene umjetnosti iz cijelog svijeta.

Vrijeme je za Rim: 7 zanimljivosti o glavnom gradu Italije

Milano: Vikend putovanje u svjetsku prijestolnicu mode