in

Valencija: Kulinarsko putovanje kroz Španjolsku u 7 dana

Valencija je smještena na jugoistočnoj obali Španjolske, a grad je prožet poviješću, kulturom i, naravno, ukusnom hranom. Kao treći po veličini grad u Španjolskoj, Valencija je poznata po svojoj živahnoj i dinamičnoj kulinarskoj sceni koja uključuje tradicionalne okuse i tehnike s modernim obrascima. Od paelle, kultnog jela od riže koje potječe iz Valencije, do svježih plodova mora, izvrsnih vina i slatkih kolača, Valencija nudi raznoliko i bogato gastronomsko iskustvo koje će zasigurno oduševiti svakog ljubitelja hrane. Vodimo vas na kulinarsko putovanje kroz Valenciju, istražujući najpoznatija gradska jela, restorane i tržnice, kao i tradiciju i kulturu koje Valenciju čine pravim utočištem za gurmane. 

Paella – tipično jelo Valencije

Kada je riječ o kulinarskoj sceni Valencije, nijedno jelo nije simboličnije od paelle. Ovo jelo od riže ponos je i dika grada i postalo je sinonim za španjolsku kuhinju diljem svijeta. Paella je nastala u Valenciji tijekom 19. stoljeća i tradicionalno se radi od riže, šafrana i raznih vrsta mesa, poput piletine, te plodova mora poput škampa, dagnji i školjki. Jelo se kuha u posebnoj širokoj i plitkoj tavi, zvanoj paellera, na otvorenoj vatri, koja riži daje blago hrskavu teksturu i ukusan dimljeni okus.

Paella je više od običnog obroka u Valenciji – ona je kulturni simbol i sastavni dio identiteta grada. Obitelji se okupljaju vikendom kako bi zajedno pripremali paellu, a često se poslužuje na proslavama i svečanostima tijekom cijele godine, poput poznatog festivala Fallas u ožujku.

Iako je paella jednostavno jelo, potrebna je određena razina vještine i strpljenja da bi se pripremila baš kako treba. Riža mora biti kuhana do savršenstva, s točno potrebnom količinom vlage i blago čvrstom teksturom. Okusi mesa i plodova mora moraju biti savršeno uravnoteženi, a šafran, ključni sastojak paelle, mora se koristiti razumno kako ne bi nadjačao druge okuse.

Valencija je pravi grad za degustaciju paelle, a za najmirisniji španjolski tanjur uputite se u prirodni park Albufera, koji se nalazi južno od grada. U parku se nalaze močvare u kojima se uzgaja riža koja se koristi za paellu, a mnogi lokalni restorani nude paellu napravljenu od lokalnih sastojaka. Valencija nije poznata samo po tradicionalnoj paelli, već postoje i mnoge varijante jela koje možete probati. Arroz a banda je popularna je varijanta koja se priprema kuhanjem riže u juhi od plodova mora i posluživanjem s majonezom od češnjaka. Druga varijanta je paella negra, koja se pravi s tintom lignje i ima upečatljivu crnu boju.

Osim što do Španjolske možete putovati jeftinije uz nekoliko trikova, tako i dolaskom u Valenciju ne morate ići u otmjeni restoran da biste uživali u paelli. Mnogi lokalni barovi i kafići nude ovo jelo, a često se poslužuje kao opcija jelovnika za ručak. Gdje god je probali, svakako uživajte u paelli uz čašu vina iz Valencije i upijajte okuse i tradiciju ovog kultnog jela.

valencija paella
Foto: Shutterstock

Bogatstvo plodova mora na obali Valencije

Valencija ima sjajan položaj na obali Sredozemnog mora čini je rajem za ljubitelje morskih plodova. Užurbana gradska luka i ribarska industrija pružaju stalnu opskrbu svježim i ukusnim morskim plodovima koji se ističu u mnogim prepoznatljivim jelima. Valencija je grad koji moraju posjetiti svi koji uživaju u jelima kao što su sočne škampe, dagnje i plodovi mora.

Jedno od najpopularnijih jela od plodova mora u Valenciji koje sadrži plodove mora je fideuà, jelo od rezanaca slično paelli, ali napravljeno od kratkih, tankih rezanaca i plodova mora kao što su škampi, lignje i školjke.

Valencija je također poznata po izboru morskih plodova na žaru i prženih, koji se mogu pronaći u mnogim gradskim tapas barovima i restoranima. Neki od najpopularnijih tapasa s plodovima mora uključuju gambas al ajillo (škampi pirjani na češnjaku i maslinovom ulju), pulpo a la gallega (hobotnica začinjena paprikom) i calamares fritos (pržene lignje).

Jedno od najboljih mjesta za kušanje plodova mora u Valenciji je Mercado Central, najveća i najpoznatija tržnica u gradu. Tržnica je puna štandova na kojima se prodaju svježi plodovi mora, a mnogi prodavači nude kuhana jela poput paelle i gulaša od plodova mora. Tržnica je odlično mjesto za upijanje živahne atmosfere Valencije i okus lokalne morske hrane.

Ako ste u potrazi za vrhunskim gastronomskim iskustvom, Valencija ima niz ribljih restorana koji nude niz jela, od tradicionalnih do inovativnih. La Pepica, smještena na šetnici uz more, klasični je riblji restoran koji više od jednog stoljeća poslužuje svježu morsku hranu. Još jedna popularna opcija je Riff, restoran s Michelinovom zvjezdicom koji kombinira lokalne plodove mora s globalnim okusima za stvaranje jedinstvenih i nezaboravnih jela.

Bez obzira gdje odlučite ručati, pobrinite se da svoju morsku hranu uparite s oštrim bijelim vinom iz vinske regije Valencije, poput voćnog i cvjetnog Moscatela ili suhog i osvježavajućeg Albariña. Sa svojom bogatom i ukusnom morskom hranom, Valencija je doista raj za gurmane.

Valencija: Uživanje u vinima, od vinograda do čaše

Valencija ima bogatu kulinarsku tradiciju koja nije ograničena samo na njezinu ukusnu kuhinju. Regija je također dom raznih izvrsnih vina koja dobivaju sve više priznanja među vinskim entuzijastima. Vinska industrija u Valenciji koncentrirana je oko regija Utiel-Requena i Valencija, koje se nalaze u pokrajini Valenciji.

Vinogradi u Valenciji imaju dugu povijest koja datira još iz rimskog doba, a regija proizvodi vino više od 2000 godina. Topla i sunčana klima, u kombinaciji s jedinstvenim terroirom regije, rezultira raznolikom ponudom vina s različitim okusima i mirisima.

Valencija ima neke od najistaknutijih sorti grožđa, a to su crveni Bobal i bijeli Macabeo. Bobal je autohtona sorta vinove loze dobro prilagođena vrućoj i suhoj klimi ovog kraja. Proizvodi bogata crna vina punog tijela s voćnim okusima i suptilnom pikantnošću. Macabeo je, s druge strane, lagana i oštra bijela sorta grožđa koja se često koristi u proizvodnji pjenušavih vina i bitna je komponenta mnogih bijelih vina Valencije.

Osim ovih autohtonih sorti grožđa, vinari iz Valencije također eksperimentiraju s međunarodnim sortama kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay. Ovo miješanje tradicionalnih i modernih tehnika proizvodnje vina rezultira vinima koja su jedinstvena i iznimne kvalitete. Jedan od najboljih načina da iskusite vina Valencije je posjet regionalnim vinarijama i vinogradima. Mnoge vinarije nude obilaske i degustacije, gdje posjetitelji mogu naučiti o procesu proizvodnje vina i kušati vina. 

Neke od najpopularnijih vinarija u Valenciji uključuju Bodegas Vegamar, koja proizvodi niz visokokvalitetnih vina koristeći održive i ekološki prihvatljive metode, i Casa Don Ángel, obiteljsku vinariju koja proizvodi vino više od 50 godina. Valencija također ima živahnu scenu vinskih barova, gdje posjetitelji mogu kušati razna lokalna vina na čaše ili boce. Jedan od najpopularnijih vinskih barova u Valenciji je La Vinoteca, koji nudi širok izbor vina iz Valencije i drugih regija Španjolske. Valencija ima kulturu vina i hrane koji idu ruku pod ruku, a regionalna su vina savršena nadopuna lokalnoj kuhinji.

valencija vina
Foto: Shutterstock

Slatka strana Valencije: uživanje u pecivima i desertima

Valencija i njezina kulinarska ponuda nadilazi slana jela i vrhunska vina. Regija je poznata i po ukusnim kolačima i slasticama, od kojih se u mnogima uživa već stoljećima. Od slatkih peciva do kremastih deserata, slatke poslastice Valencije moraju probati svi ljubitelji slatkog.

Valencija ima jednu od najpoznatijih španjolskih slastica, a to je horchata – osvježavajuće piće od tigrovih oraha. Horchata je omiljena u Valenciji više od 1000 godina, a tradicionalno se poslužuje s fartonima, dugim, tankim pecivima koja se umaču u piće. Horchata je posebno popularna tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada lokalno stanovništvo u njemu uživa kao osvježavajući napitak.

Još jedno poznato pecivo u Valenciji je ensaimada, spiralno pecivo koje je slično kroasanu. Ensaimada se obično posipa šećerom u prahu, a može se puniti vrhnjem, bundevom ili drugim slatkim nadjevima. Pecivo je lagane i prozračne teksture i popularan je doručak u Valenciji.

Za one koji vole čokoladu, Valencija nudi razne slatke užitke. Grad je dom brojnih čokolatijera, a mnogi od njih već generacijama izrađuju čokoladu. Neke od najpopularnijih čokoladnih poslastica u Valenciji uključuju čokoladne tartufe, voće preliveno čokoladom i vruću čokoladu koja se poslužuje gusta i kremasta te je savršena za umakanje churrosa.

Međutim, peciva i deserti u Valenciji nisu ograničeni na tradicionalne poslastice. Grad također ima živahnu slastičarsku scenu s modernim slastičarima koji pomiču granice tradicionalnog slastičarstva. Neki od najpopularnijih modernih kolača u Valenciji uključuju macaronse, eklere i torte, koji se rade od lokalnih sastojaka i često imaju jedinstvene kombinacije okusa.

Valencija ima brojne slastičarnice i pekare koje su savršeno mjesto za uživanje u slatkoj strani grada. Jedno od najboljih mjesta za kušanje peciva je Mercado de Colón, povijesna tržnica koja je pretvorena u dvoranu s hranom s raznim štandovima s pecivima i slasticama. Ostale popularne slastičarne u Valenciji uključuju Dulce de Leche, specijaliziranu za kolače i druge slastice, i Forn de Sant Jaume, koja nudi širok izbor tradicionalnih valencijskih peciva i slastica.

Središnja tržnica u Valenciji: raj za gurmane

Nijedan posjet Valenciji ne bi bio potpun bez odlaska na središnju tržnicu, također poznatu kao Mercado Central. Ova užurbana tržnica jedna je od najvećih u Europi i nudi jedinstveni uvid u kulturu hrane u Valenciji. Prostirući se na više od 8000 četvornih metara, tržnica je dom za više od 300 prodavača koji prodaju sve, od svježih proizvoda do začina, mesa, ribe i više.

Središnja tržnica je praznik za osjetila, sa šarenim izlozima voća i povrća, mirisom svježeg kruha i peciva i zvukovima prodavača koji dozivaju kupce. Tržnica je stalnica u Valenciji otkad je otvorena 1928. i ostaje važan dio gradske kulinarske baštine. Jedan od vrhunaca Central Marketa je obilje svježih morskih plodova u ponudi. Položaj Valencije na obali Sredozemnog mora znači da grad ima pristup nekima od najsvježijih i najukusnijih plodova mora u Španjolskoj. 

Na središnjoj tržnici posjetitelji mogu pronaći veliki izbor plodova mora, uključujući škampe, hobotnice, lignje i još mnogo toga. Mnogi prodavači nude i gotova jela, poput paelle ili ribe na žaru, što ga čini savršenim mjestom za zaustavljanje i brzinski zalogaj. Osim plodova mora, tržnica je također odlično mjesto za pronalazak svježih proizvoda, uključujući poznate naranče iz Valencije. Naranče koje se uzgajaju u regiji poznate su po svom slatkom okusu i koriste se u raznim jelima, od salata do deserta. Posjetitelji mogu pronaći i razno drugo voće i povrće, od kojih se mnoga uzgajaju lokalno.

Za ljubitelje mesa, tržnica nudi izbor visokokvalitetnog mesa, uključujući govedinu, svinjetinu i janjetinu. Mnogi prodavači specijalizirali su se za tradicionalne španjolske suhomesnate proizvode, kao što su chorizo i jamón serrano, koje svatko tko posjeti tržnicu mora probati.

Središnja tržnica ipak nije samo mjesto za kupnju hrane. To je i središte kulture Valencije, gdje se lokalno stanovništvo dolazi družiti i razgovarati s prijateljima. Tržnica ima niz malih barova i kafića, gdje posjetitelji mogu popiti kavu ili čašu vina i promatrati vrevu tržnice.

valencija kulinarstvo
Foto: Shutterstock

Restorani s Michelinovim zvjezdicama u Valenciji

Valencija je raj za ljubitelje hrane, a grad je dom uspješne gastronomske scene koja zadovoljava sve ukuse i džepove. Posljednjih godina Valencija se također proslavila kao središte vrhunske kuhinje, sa sve većim brojem restorana s Michelinovim zvjezdicama koji nude vrhunska kulinarska iskustva za probirljive goste.

Jedan od najslavnijih restorana s Michelinovim zvjezdicama je Quique Dacosta, koji je nagrađen s tri Michelinove zvjezdice i naširoko se smatra jednim od najboljih restorana u Španjolskoj. Restoran se nalazi u Deniji, obalnom gradu udaljenom oko sat vremena vožnje od Valencije, te nudi jedinstveno i inovativno iskustvo objedovanja koje spaja tradicionalne španjolske okuse s modernim tehnikama i prezentacijom.

Još jedan vrlo hvaljen restoran s Michelinovim zvjezdicama je Ricard Camarena, koji je nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice i nalazi se u modernoj četvrti Ruzafa u Valenciji. Restoran poslužuje degustacijski jelovnik koji prikazuje strast kuhara prema lokalnim namirnicama i inovativnim tehnikama kuhanja. Jelovnik se redovito mijenja u skladu s godišnjim dobima i dostupnošću svježih namirnica.

Za one koji traže intimnije i ekskluzivnije gastronomsko iskustvo, restoran Riff s jednom Michelinovom zvjezdicom morat ćete posjetiti. Restoran se nalazi u srcu povijesne četvrti Valencije i nudi malu, intimnu blagovaonicu sa samo nekoliko stolova. Jelovnik je inspiriran okusima Mediterana i sadrži jela koja su inventivna i ukusna.

Istaknuti restoran s Michelinovom zvjezdicom je i El Poblet, koji je nagrađen jednom Michelinovom zvjezdicom i nalazi se u starom gradu. Restoran vodi poznati kuhar Quique Dacosta i nudi jelovnik koji spaja tradicionalne i moderne okuse u šik i suvremenom okruženju.

Od inovativnih degustacijskih jelovnika do tradicionalnih španjolskih jela s modernim prizvukom, vrhunska gradska gastronomska scena svjedočanstvo je bogatog kulinarskog naslijeđa regije te kreativnosti i vještine njezinih kuhara. Stoga se svakako prepustite nekim od najboljih gastronomskih iskustava u Valenciji tijekom svog posjeta i uživajte u okusima i kreativnosti gradskih restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Milano: Vikend putovanje u svjetsku prijestolnicu mode

Beograd: 14 top lokacija koje ne smijete propustiti