in

Lisabon: 19 šarmantnih povijesnih znamenitosti

Lisabon, glavni grad Portugala, jedan je od najljepših i najvećih gradova Europe. Smješten na nizu brežuljaka blizu ušća rijeke Tagus, ovo je mjesto neraskidivo povezano s morem. Odavde su u 15. i 16. stoljeću isplovljavali neustrašivi moreplovci kako bi plovili nepoznatim vodama i ucrtavali nove zemlje, a nasljeđe ovog zlatnog doba otkrića podupire veliki dio kulture i baštine grada.

Lisabon znamenitosti

Lisabon je šareno i živahno odredište. Poznat po svojoj toploj i sunčanoj lokaciji, grad je blagoslovljen bogatstvom povijesnih spomenika, muzeja svjetske klase i mnoštvom drugih nevjerojatnih stvari koje se lako mogu uklopiti u jednodnevni ili višednevni itinerar. Možete istražiti uske ulice stare četvrti, prošetati šetalištem uz rijeku ili lutati kroz zelene parkove i vrtove. Zapravo, u Lisabonu vrijedi uživati baš poput lokalnog stanovništva, laganim koracima i bez žurbe, i brzo ćete pasti na njegov gostoljubivi karakter i zavodljiv šarm. Stoga, pogledajmo koje su najbolje i najzanimljivije atrakcije ovog predivnog sunčanog grada.

Aqueduto das Águas Livres

Izgrađen za opskrbu glavnog grada svježom vodom s brda sjeverno od grada, Aqueduto das Águas Livres jedna je od najvažnijih inženjerskih građevina iz 18. stoljeća. Izgradnja se zapravo financirala posebnim nametima na meso, maslinovo ulje i vino. Pokriva ukupnu dužinu od 14 kilometara od svog glavnog izvora u Caneçasu do kraja u rezervoaru Mãe d’Água das Amoreiras. Danas pripada Muzeju vode koji organizira posjete unutrašnjosti akvadukta, a rezervoar Mãe d’Água das Amoreiras organizira kulturna događanja i privremene izložbe.

Convento do Carmo

Za uništeni samostan Carmo kažu da je najljepša crkva u Lisabonu, unatoč činjenici da nije imala krov otkako je pala tijekom potresa 1755. godine. Sada stoji kao spomenik i podsjetnik na potres. Prekrasni gotički lukovi još uvijek stoje i zasigurno vrijedi ih pogledati. Velik dio arhitekture potječe iz 14. stoljeća, dok su manuelinski (portugalska gotika) prozori i drugi detalji dodani kasnije, u 16. i 18. stoljeću. Čak ćete moći uočiti i jezive južnoameričke mumije – dječaka i djevojku iz Perua.

Lisabon i Igreja e Mosteiro de São Vicente de Fora

Samu crkvu svakako vrijedi pogledati, ali stari samostan ostaje glavna atrakcija. Njegovi su klaustri bogato ukrašeni pločama još s početka 18. stoljeća, od kojih neke ilustriraju bajke La Fontainea. Unutra ćete pronaći i kraljevski panteon obitelji Bragança, posljednje portugalske dinastije.

Palácio Nacional da Ajuda

Izgradnja je započela 1802., ali je prekinuta 1807. godine kada se kraljevska obitelj sakrila u Brazilu kako bi pobjegla od Napoleonove vojske. Palača nikada nije dovršena i još uvijek izgleda prepolovljena. Ipak, služila je kao kraljevska rezidencija krajem 19. stoljeća. Neka su krila otvorena kao muzej, dok je u drugima smješteno Ministarstvo kulture.

Igreja de São Roque

Igreja de São Roque izgrađena je za isusovce uz pomoć Filippa Terzija na mjestu ranije kapele posvećene São Roqueu. Većina jednobrodne građevine sagrađena je između 1565. i 1573. godine, iako je još jedno desetljeće bila bez krova. Strop je svojevrsno čudo. Izvorni arhitekt planirao je zasvođeni krov, no 1582. godine donesena je odluka o izgradnji ravnog drvenog krova, a čvrsto drvo iz Pruske bilo je bogato oslikano.

Slike u unutarnjoj sakristiji vrijedne su divljenja, ali glavna atrakcija je bočna kapela posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Obratite pažnju na raskošnu slonovaču, zlato i lapis lazuli, koji potvrđuju kolonijalno bogatstvo i ekstravaganciju Portugala. Izgrađen u Rimu i otpremljen u Lisabon 1749. godine nakon što ga je blagoslovio papa, trebalo je četiri godine da se ponovno sastavi, ne samo zbog detaljnog mozaika iznad oltara. Susjedni muzej sadrži predmete iz kapele, uključujući radove talijanskih zlatara, slike i bogato izvezeno ruho.

Lisabon: 19 šarmantnih povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Lisabon i Basílica da Estrela

Raskošna bijela kupola Basílica da Estrela jedna je od najomiljenijih lisabonskih znamenitosti. Izgradnja je trajala deset godina (1779.-89.), a kipove su izradili umjetnici iz škole Mafra. Unutrašnjost crkve bogato je ukrašena portugalskim mramorom, iako su mnoge slike izradili talijanski majstori.

Sé de Lisbon

Gradnja ove zgrade započela je 1147. godine, a završila u prvim desetljećima 13. stoljeća. Projekt, koji uključuje tri lađe i triforij, izbočeni transept i klupu s tri kapele, vrlo je sličan katedrali u Coimbri. Ovo mjesto uvijek možete vidjeti samo kao mjesto gdje se iz godine u godinu, u lipnju, mladi parovi zaklinju na vječnu ljubav.

Ako pak volite povijest, zaronite u sve promjene kroz koje je katedrala prošla tijekom godina, a sve prema preferencijama svakog od portugalskih vladara. Na primjer, klaustar u gotičkom stilu potječe iz vremena vladavine kralja Dinisa (1279.-1325.), dok je njegov nasljednik, Afonso IV., modificirao stražnji dio zgrade. U prvoj polovici stoljeća poduzet je veliki projekt obnove kako bi se zgrada vratila u izvorni oblik.

Mosteiro dos Jerónimos: izgrađen u čast portugalskog doba otkrića

Kao vrhunac svakog razgledavanja Lisabona, samostan Jerónimos iz 16. stoljeća jedna je od velikih znamenitosti Portugala. Zadivljujući je spomenik golemog povijesnog i kulturnog značaja koji zaslužuje svoje priznanje UNESCO-ve svjetske baštine.

U blizini obale rijeke u lisabonskoj atraktivnoj četvrti Belém, samostan, poznat i kao Hijeronimitski samostan, dao je sagraditi kralj Manuel I. 1501. godine. Izgrađen u čast epskog putovanja Vasca da Game u Indiju 1498. godine, Jerónimos je simbol bogatstva Doba otkrića jer je to kuća bogoštovlja (izgradnja je uglavnom financirana trgovinom začinima koje je donio da Gama).

Najzanimljivije značajke Mosteiro dos Jerónimos uključuju fantastično razrađen južni portal i prekrasan i spokojan Manuelinski klaustar. Grob Vasca da Game nalazi se odmah unutar ulaza u crkvu Santa Maria.

Castelo de São Jorge: kultna znamenitost Lisabona

Najprepoznatljiviji od glavnih atrakcija Lisabona, dvorac Svetog Jurja, nalazi se na veličanstvenom položaju u blizini Alfame na samoj kruni brežuljka koji gleda na portugalsku prijestolnicu.

Ovo je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Lisabona. Njegovi impresivni grebeni, privlačan muzej i fascinantno arheološko nalazište zajedno dvorac čine korisnim iskustvom za cijelu obitelj, a djeca će posebno voljeti pentrati se preko čvrstih zidina i kula koje okružuju teren.

Na ovom je mjestu postojalo uporište još od željeznog doba, ali to je bio dvorac koji su Mauri branili od invazije kršćanskih snaga prije nego što ga je 1147. godine konačno pregazio Afonso Henriques. Kralj pobjednik izgradio je palaču Aláçova, dom kasnijih monarha sve dok nova kraljevska rezidencija nije izgrađena u blizini rijeke. (Temelji palače dio su iskopina koje se danas mogu vidjeti.)

Posjetitelji se većinom dive nevjerojatnim pogledima s terase s koje se pruža neprekidan pogled na grad, rijeku Tagus i daleki Atlantski ocean.

Za malo drugačiju perspektivu, tu je periskop Camera Obscura, smješten u jednom od tornjeva, koji gledateljima pruža neobičan projiciran pogled od 360 stupnjeva na grad.

Lisabon: 19 šarmantnih povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Jardim Botânico

Lisabonski botanički vrt prostire se na 10 hektara i nalazi se u četvrti Principe Real, tajno skriven od okolnih ulica. Sagrađena je između 1858. i 1873. godine i ima jednu od najvećih zbirki suptropske vegetacije u Europi. Tu je i ogromnih 18.000 vrsta guste vegetacije i egzotičnih biljaka iz cijelog svijeta. Sve su one također jasno označene, tako da ćete steći neke nove uvide i znanja o biljkama.

Lisabon i Casa dos Bicos – Fundação José Saramago

Zgrada je podignuta 1523. godine po nalogu Alfonsa de Albuquerquea, sina drugog guvernera tadašnje portugalske Indije, ali je izgubila svoja dva gornja kata u potresu koji se zbio 1755. godine. Obitelj Albuquerque prodala ga je 1973. kako bi se koristio kao skladište i sjedište za trgovinu bakalarom. Danas se u njemu nalazi zaklada posvećena životu i djelu Joséa Saramaga, portugalskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Osnovan 2007. godine, u Alfamu se preselio 2012. godine.

Elevador de Santa Justa: Antikni lift s pogledom na grad

Na prvi pogled, njegov zakovani okvir od kovanog željeza i siva boja bojnog broda dočaravaju slike Eiffelovog tornja u Parizu, no, zapravo ovdje postoji i veza. Francuski arhitekt Raoul Mésnier du Ponsard, učenik Gustavea Eiffela, dizajnirao je dizalo koje je otvoreno 1901. godine. Izgrađeno je kao sredstvo povezivanja Baixe s Largo do Carmo u četvrti Bairro Alto, trendovskom dijelu grada prepunom skupih trgovina, fado kuća i malih restorana.

Pogledi s vrha uistinu su izvanredni i pružaju užurbano urbano platno pješačkih ulica, slikovitih trgova i sveprisutnog dvorca i rijeke Tagus. Također možete uživati ​​u prekrasnoj perspektivi obližnje crkve Igreja do Carmo. Ipak, ovdje očekujte velike redove tijekom cijele ljetne sezone.

Još jedan jedinstveni oblik prijevoza u Lisabonu je Elevador da Bica, uspinjača koju je konstruirao Raoul Mesnier de Ponsard i otvorena je za javnost od 1892. godine. Danas se i dalje uzdiže iznad strme ulice Rua da Bica de Duarte Belo i dovodi putnike do panoramskog vidikovca. Donja stanica ove uspinjače gotovo je skrivena iza fasade na Rua de S. Paulo s natpisom “Ascensor da Bica”.

Dok ste ovdje, vrijedi istražiti mirnu malu četvrt poznatu kao Bica, koja se spušta od Calçada do Combro/Rua do Loreto do Tagusa. Zbog njegove nagnute topografije, uskih ulica i gusto zbijenih zgrada, nećete vidjeti mnogo motornih vozila.

Carpintarias de São Lázaro

Carpintarias de São Lázaro vraćeni su gradu kao multidisciplinarno, suvremeno kreativno središte. Veličine nevjerojatnih 1600 četvornih metara, raspoređenih na tri kata, u njemu se nalaze neki područni projekti kao što su vizualna umjetnost, glazba, kazališni ples, film i gastronomija.

Lisabon i Panorâmico de Monsanto

Ovaj nasukani svemirski brod kojeg je projektirao arhitekt Chaves da Costa, nedavno je dobio novi život kao vidikovac, što mu je uvijek i bio poziv. Napušten od 2001. godine, samo su ga povremeno posjećivali lutalice, turisti i promatrači. Legalno i sigurno se može posjetiti ​​od rujna 2017. godine.

Lisabon i Tvornica LX

Tržnice, izložbe, trgovine, kafići, svirke i zabave. Postoji cijeli svijet koji se može otkriti unutar granica ove kozmopolitske “tvornice” koja je potpuno promijenila lice Alcântare otkad je ponovno otvorena 2008. godine. To je potrošački grad u gradu.

Pilar 7

Vidikovac na samom mostu s kojeg možete promatrati Tagus – dok testirate svoju vrtoglavicu. Most je otvoren 1966. godine i ima 14 stupova, ali onaj koji je vama relevantan dostupan je putem Avenide da Índia, u pozadini sela Underground. Vrtoglava turistička atrakcija, poziva mnoge posjetitelje Lisabona i nudi im zanimljivo osjetilno iskustvo.

Lisabon: 19 šarmantnih povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Lisabon i Oceanário de Lisboa: Moderni akvarij

Lisabonski Oceanário jedan je od najboljih europskih akvarija i jedan od najvećih na svijetu. Također je nedvojbeno najviše obiteljski orijentiran od svih gradskih atrakcija za posjetitelje.

Dizajniran od strane Petera Chermayeffa i izgrađen za Svjetsku izložbu Expo 98 u području sada poznatom kao Parque das Nações, oceanarij je dom zapanjujućem nizu riba i morskih životinja, uključujući i desetke različitih vrsta ptica.

Genijalan raspored predstavlja četiri odvojena mora i krajolike, zapravo staništa Atlantskog, Tihog, Indijskog i Antarktičkog oceana. One okružuju golemi središnji akvarij koji vrvi ribama svih oblika i veličina, uključujući graciozne raže, gomoljaste ribe sunčanice i elegantne morske pse — dječje omiljene stanovnike dubina.

Pleksiglas omogućuje fantastičan pogled na ovaj čarobni podmorski svijet. Trebali biste potražiti i manje očite, ali ništa manje izvanredne vrste smještene u manjim akvarijima, kao što su izuzetno delikatni morski zmaj i komična riba klaun.

Užitak je istraživati ​​različite ekosustave. Na primjer, antarktičko stanište prikazuje razigrane pingvine, dok je par živahnih morskih vidri pravi spektakl u pacifičkom akvariju.

Oceanário de Lisboa aktivno promiče očuvanje svjetskih oceana, a osim zavidne reputacije jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija Portugala, dobio je globalne pohvale za svoje kampanje podizanja svijesti o morskom okolišu. Ali prije svega, nudi i stvarno dobru zabavu.

Lisabon i Torre de Belém: povijesni toranj

Vjerojatno nositelj najvećeg značenja od svih lisabonskih povijesnih spomenika, toranj Belém čuči u plićaku u blizini ušća rijeke Tagus kao simbol izvanrednog doba otkrića u Portugalu tijekom 16. stoljeća.

Izgrađen u fazi od 1515. do 1521. godine kao tvrđava izvorno smještena usred rijeke, toranj predstavlja vrhunac dekorativne manuelinske arhitekture. Njegovo kitnjasto pročelje ukrašeno je maštovitim pomorskim motivima.

Doista, ovaj je spomenik toliko vrijedan i ikoničan da je zaštićen kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a. Postavljena na različitim razinama, najzanimljivija značajka interijera je Kraljeva komora na drugom katu, gdje se soba otvara na renesansnu lođu. Iznad elegantnih arkada nalazi se kraljevski grb Manuela I.

Lisabon i Padrão dos Descobrimentos: počast dobu otkrića

Obalom Beléma dominira uglati Spomenik otkrićima, golemi monolit koji se naginje nad rijekom Tagus i nalikuje pramcu karavele, vrsti broda kojim su zapovijedali portugalski moreplovci u 15. stoljeću kako bi ucrtavali neistražene oceane i otkrivali nove zemlje.

Dizajn je dosta promišljen. Ova znamenita građevina sagrađena je 1960. godine u znak obilježavanja 500. godišnjice smrti Henryja Moreplovca. Odaje odgovarajuću počast svima onima koji su aktivno sudjelovali u razvoju zlatnog doba otkrića putem nevjerojatnog friza kipova postavljenih duž obje strane spomenika najistaknutijih ličnosti, ličnosti poput Vasca da Game, Fernãoa de Magalhãesa i Pedra Álvesa Cabrala, dok Sam Henry stoji na čelu, s karavelom u ruci.

Nakon divljenja ovjekovječenima u ovom kamenu, možete uskočiti u lift i popeti se na vrh spomenika gdje ćete svjedočiti predivnom pogledu na obalu rijeke i okolicu. U esplanadi ispod nalazi se ogromni kompas na pločniku, ogromna mozaička karta svijeta koja prikazuje lokacije i datume kada je svaka nova zemlja otkrivena.

Najljepši nacionalni parkovi diljem cijele Europe

Najljepši nacionalni parkovi diljem cijele Europe (Top 25)

Gvineja kao jedan od pravih dragulja Zapadne Afrike

Gvineja: 22 najbolje ocijenjene zanimljivosti