in

Fatima: 3 zanimljivosti Marijanskog svetišta u Portugalu

Foto: Pixabay

Svetište Fatima jedno je od najposjećenijih svetišta u cijeloj Europi, ali i svijetu. Također poznato i kao Svetište Gospe Fatimske ono se smjestilo u gradić Fatimu, u središnjoj regiji Portugala. Do njega je prilično lako doći jer ovim putem prolazi autocesta Lisabon-Porto, a jedan od izlaza s autoceste vodi direktno u svetište.

Fatima zanimljivosti

Ovo je portugalsko svetište jako važno katolicima u Portugalu i Europi, čemu svjedoče milijuni hodočasnika godišnje. Vjernici koji su ga posjetili tumače kako je Fatima mjesto koje se mora barem jednom posjetiti i u kojem mnogi mogu pronaći mir.

Fatima: 3 zanimljivosti Marijanskog svetišta u Portugalu
Foto: Unsplash

Fatima – kako se Gospa odlučila ukazati portugalskom narodu

Priča o Fatimi započinje nevjerojatnom pričom o poniznim pastirima koji su u jednom od najtežih trenutaka portugalske povijesti narodu donijeli nadu i obećanje vjere.  1917. godina bila je jako teška za portugalski narod jer se zemlja nalazila u vrlo teškom političkom i ekonomskom položaju. Narod je bio revoltiran vladom, a pobune su se događale gotovo svakodnevno, što nije bilo čudno s obzirom na to da je velik dio naroda trpio glad i živio u siromaštvu. 

Vlada koja je trebala gledati interese svojih stanovnika nije činila dovoljno za njih, a posebno je bila okrenuta protiv katoličanstva i na sve je moguće načine pokušala iskorijeniti vjeru u portugalskom narodu. Mnogi Europljani još danas ne znaju da je portugalska vlada u to vrijeme čak izglasala deklaraciju o iskorjenjivanju katoličke vjere u državi.

U tim najtežim trenucima za portugalski narod i njihovu vjeru dolazi do ukazanja Majke Božje koje započinje 1917. godine i u kojem se ona obraća malim pastirima čija su imena bila Lucia, Francisco i Jacinta. Ukazanja su se dogodila šest puta, a Gospa je tijekom svojih razgovora djeci otkrila tri tajne koje nisu smjeli podijeliti s nikim.

Brat i sestra, Francisco i Jacinta umrli su par godina nakon ukazanja i to od španjolske groznice koja je u to vrijeme harala svijetom, a Lucia je doživjela 98 godina i za vrijeme života zapisala je sve tajne koje joj je Gospa otkrila. Dvije su bile otkrivene ranije, a treća je bila objavljena 2000. godine od strane Pape Ivana Pavla II koji je bio duboko uvjeren da je posljednja tajna bila namijenjena njemu. 

Svetište Fatima mjesto je mira i spokoja

Fatima: 3 zanimljivosti Marijanskog svetišta u Portugalu
Foto: Pixabay

Do Marijinog ukazanja je došlo na mjestu koje se zvalo Cova da Iria i na tom je mjestu danas izgrađeno svetište. Na mjestu ukazanja prvotno se nalazio jedan skromni luk, a dvije godine kasnije niknula je i malena kapelica koju su podigli sami stanovnici mjesta i koji su proširili vijest o velikom događaju koji se dogodio u njihovom kraju.

Ova je kapelica prvotno srušena od strane portugalske vlade, ali ništa više nije moglo zaustaviti vjeru i hodočasnike na njihovom putu pa je ubrzo dignuta nova kapelica, prikupljanjem novaca ljudi koji su hodočastili u ovaj kraj. Oni su bili dodatno motivirani za gradnju kapelice kada su ugledali ruševine kapelice i shvatili da je to učinila vlast.

Danas se u svetištu nalazi nekoliko znamenitih objekata od kojih je svakako najvažniji mramorni stup sa spomenikom Majci Božjoj koji je smješten točno na mjesto samog ukazanja, u Kapelici ukazanja koja je nastala iz prvotne kapelice.

Upravo je u njenu krunu ugrađen metak koji je Ivana Pavla II pogodio prilikom atentata 1981. godine, a dao ga je ugraditi sam Papa koji je smatrao da mu je Gospa Fatimska spasila život. On je također otkrio treću tajnu koja je bila skrivena do 2000. godine, smatrajući da je Gospa predskazala njegov atentat („bit će napadnut čovjek u bijelom koji predstavlja vjeru“).

Iznad ove kapelice smjestila se bazilika Gospe Fatimske, najimpozantnija građevina na čitavom prostoru svetišta. Oko bazilike se šire velike kolonade, a koliko se pazilo na njenu gradnju govori i činjenica da se gradila 25 godina. Bazilika je izgrađena u neobaroknom stilu i ima toranj koji je visok čak 65 metara. U tornju se nalazi i velika brončana kruna koja teži 7 kilograma. 

Bazilika

Bazilika je s ostalim zgradama povezana kolonadama koje uistinu izgledaju fascinantno. Imaju više od 200 stupova i uključuju čak 14 oltara. Neposredno iza stupova nalaze se kipovi portugalskih svetaca, uključujući male pastire koji su vidjeli ukazanje. U ovoj bazilici se nalazi i posljednje počivalište Francisca, Jacinte i Lucie.

Bazilika je uistinu jedinstvena, a slike unutar bazilike prikazuju razne detalje fatimskog ukazanja. Orgulje koje se nalaze u bazilici također su i više nego impozantne jer imaju preko dvanaest tisuća cijevi. 

Još jedna važna građevina je Crkva Svetog Trojstva, koja se nalazi u blizini bazilike, ali je izgrađena u modernijem stilu. Ona je izuzetno važna za ovo svetište jer ima jako puno mjesta za hodočasnike kojih je svake godine sve više. Kamen temeljac za ovu baziliku darovao je papa Ivan Pavao II, a riječ je o djeliću groba sv. Petra koji je smješten u istoimenoj bazilici u Rimu

Kapela San Josea još je jedna važna fatimska građevina, a posvećena je krunici pa se u njoj nalazi 14 bočnih oltara posvećenih Marijinoj krunici. Tu je i Kapela ukazanja koja se nalazi na području na kojem su pastiri doživjeli ukazanje i veliki hrast koji se nalazi u blizini tog mjesta. 

Fatima: 3 zanimljivosti Marijanskog svetišta u Portugalu
Foto: Unsplash

Fatima – film o vjeri koji svi trebamo pogledati

Sniman za vrijeme pandemije koja je pogodila na svijet, film imena „Fatima“ mnogima je dao nadu u bolje sutra i vratio poljuljanu vjeru. Film je izašao u vrijeme kada nije izašlo mnogo filmova i vrijedan je gledanja. U njemu glumi i hrvatski glumac Goran Višnjić, koji  u filmu glumi gradonačelnika Fatime Artura Santosa, a film je osobito poznat po svojoj glazbi.

Poznati svjetski tenor Andrea Bocelli pjeva dvije arije u filmu, i to pjesme „Gracia Plena“ i „Gloria“. I sam Bocelli je rekao da ne može zamisliti ljepši zadatak od ovog da pjeva baš u ovom filmu. Osim Gorana Višnjića, u filmu glume još neka poznata imena iz svijeta filma, a mi ćemo spomenuti nezaboravnog Harveya Keitela. Želite li se nadahnuti pričom iz katoličke prošlosti i osjetiti vjeru i ljubav kojom je prožet onda ga definitivno trebate pogledati, a još neke informacije o njemu dobit ćete na sljedećem linku.

Planine u Hrvatskoj

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora (Top 12)

Amalfi: izvanredni primjer mediteranskog krajolika

Amalfi: 13 zanimljivosti divnog mediteranskog krajolika