in

Brazil: 18 najbolje ocijenjenih znamenitosti

Shutterstock

Kao najveća država Južne Amerike, Brazil zauzima gotovo pola kontinenta. Gotovo sve je na južnoj hemisferi, a veći je dio na tropskoj, s golemim dijelovima prašume ispunjenih egzotičnim biljkama i divljim životinjama.

Brazilska atlantska obala duga 7400 kilometara obrubljena je zlatnim pješčanim plažama, a njena unutrašnjost puna je mineralnih resursa. Zlato iz brazilskih rudnika još uvijek oblaže mnoge crkve u Portugalu, kolonijalnoj sili koja je vladala Brazilom do 1822. godine. Ovaj snažan portugalski utjecaj očit je u brazilskoj kolonijalnoj arhitekturi, u jeziku te u dekorativnoj umjetnosti kao što su glazirane pločice u crkvama i samostanima.

brazil
Shutterstock

Brazil i njegove najbolje znamenitosti

Za turiste, Brazil je i tropski raj i uzbudljivo kulturno odredište s atrakcijama za sve ukuse, od idiličnog odmora na plaži i istraživanja džungle do umjetničkih muzeja svjetske klase i pulsirajućeg ritma karnevala u Riju.

Kako biste otkrili najbolja mjesta koja možete posjetiti i stvari koje možete učiniti, možete upotrijebiti ovaj praktični popis najboljih turističkih atrakcija u Brazilu.

1. Cristo Redentor i Corcovado, Rio de Janeiro

S rukama raširenim 28 metara, kao da želi obuhvatiti cijelo čovječanstvo, kolosalni Art Deco kip Krista, nazvan Cristo Redentor (Krist Otkupitelj), gleda na Rio de Janeiro i zaljev s vrha Corcovada.

Visina od 709 metara na kojoj se nalazi dio je nacionalnog parka Tijuca, a zupčasta željeznica penje se 3,5 kilometara do vrha, gdje široki trg okružuje kip. Dovršen 1931. godine, 30-metarski kip djelo je poljsko-francuskog kipara Paula Landowskog i brazilskog inženjera Heitora da Silve Coste, a izgrađen je od armiranog betona i sapunice.

Baza od osam metara zatvara kapelicu koja je popularna za vjenčanja. Iako je ovo jedna od najprepoznatljivijih brazilskih ikona, često se pogrešno naziva Kristom iz Anda, brkajući ga sa starijim kipom koji označava granicu između Argentine i Čilea.

Zaustavljanje na sredini željezničke pruge vodi do staza kroz Nacionalni park Tijuca, ogromnu šumu koja štiti izvore, vodopade i širok izbor tropskih ptica, leptira i biljaka. Unutar parka otvara se još nekoliko vidikovaca.

rio de janeiro brazil
Shutterstock

2. Šećerna glava, Rio de Janeiro

Lako prepoznatljiv simbol Rio de Janeira, zaobljeni kameni vrh Šećerne glave strši iz rta prekrivenog drvećem, uzdižući se 394 metra iznad plaža i grada. Njegov je vrh jedno od prvih mjesta koje turisti posjećuju, zbog pogleda na Rio i luku te zbog uzbuđenja vožnje u žičari između Šećerne glave i Morro da Urca, nižeg vrha s kojeg se povezuje druga žičara u grad.

Prvo naselje u Riju počelo je upravo ispod ovih vrhova, u blizini duge plaže Praia da Urca, a tamo možete obići jednu od tri rane utvrde, zvjezdastu utvrdu São João.

3. Slapovi Iguaçu

Na mjestu gdje se spajaju Brazil, Paragvaj i Argentina, rijeka Iguaçu spektakularno pada u polukrugu od 247 slapova koji se spuštaju u klanac ispod. Neposredno iznad vodopada, rijeka je sužena na jednu četvrtinu svoje uobičajene širine, čineći snagu vode još jačom.

Neki od slapova viši su od 100 metara i pokrivaju toliko veliko područje da ih nikada nećete vidjeti sve odjednom, ali imate najširu panoramu s brazilske strane. Modne piste i toranj pružaju vam različite perspektive, a jedan most seže sve do jednog od najvećih, poznatog kao Garganta do Diabo (Đavolje grlo).

Vodopadi su zaštićeni od strane UNESCO-a hvaljenog Nacionalnog parka Iguaçu, gdje su suptropske prašume dom za više od 1000 vrsta ptica i sisavaca, uključujući jelene, vidre, ocelote i kapibare.

4. Copacabana, Rio de Janeiro

Najotmjeniji i najpoznatiji dio središta Rija slijedi Avenida Nossa Senhora de Copacabana i s jedne je strane obrubljen četiri kilometra bijelog pijeska i valova. Plaža je odvojena od zgrada i prometa širokim šetalištem popločanim crno-bijelim mozaikom u valovitom uzorku koji podsjeća na ulice u Lisabonu, Portugal.

Plaža nije samo za pokazivanje. Također je popularno igralište ispunjeno obožavateljima sunca, plivačima i djecom koja grade dvorce od pijeska kad god je lijepo vrijeme. Prošećite ovdašnjim ulicama kako biste pronašli restorane, elegantne trgovine, kafiće i prekrasne stare zgrade iz vremena kada je Rio bio glavni grad Brazila.

Jedna od njih, glasovita palača Copacabana, zaštićena je kao nacionalni spomenik. Unutar njegovog predvorja lako možete zamisliti kraljevske obitelji i filmske idole koji su ovdje boravili.

copacabana brazil
Shutterstock

5. Karneval, Rio de Janeiro

Malo se predstava po boji, zvuku, akciji i bujnosti podudara s karnevalom u Riju.

Nemojte se varati, ovo nije samo još jedna galama ulična zabava, već pažljivo postavljena predstava, gdje gledatelji mogu gledati parade samba plesača koji se natječu s namjenski izgrađenog stadiona koji je dizajnirao nitko drugi do najpoznatiji brazilski arhitekt, Oscar Niemeyer.

Nazvan Sambódromo, ovaj dugi niz loža na tribinama pruža mjesta uz ring na 700 metara dugoj paradnoj stazi gdje plesači i glazbenici iz natjecateljskih škola sambe šepure u blistavoj eksploziji briljantnih kostima.

Ako su vam mafijaške scene manje privlačne od spontanijih proslava (koje su jednako burne i šarene), također ćete pronaći karnevale u Salvadoru, Bahiji, Recifeu i drugim brazilskim gradovima.

6. Ipanema

Iza plaža Copacabane, veličanstveni bijeli pijesak stapa se u isto tako poznate plaže Ipaneme. Isti valoviti dizajn široke šetnice Copacabane nastavlja se i ovdje, odvajajući pijesak od niza hotela, restorana, kafića, umjetničkih galerija i kina koji ovu zonu čine popularnom društvenom zonom tijekom cijele godine.

Dalje, iza kanala Jardim de Alá, koji isušuje lagunu Lagoa Rodrigo de Freitas, nalaze se plaže Leblona. S više lokalnog stanovništva i manje turista, ove su plaže omiljene za obitelji. Nedjelja je posebno prometna, s tržnicom antikviteta na Praça de Quentaland i Feira de Artesanato de Ipanema, koja je puna glazbe, umjetnosti, rukotvorina i ulične hrane.

Valovi na Ipanemi i Leblonu mogu biti vrlo jaki i nepredvidivi, pa pripazite gdje plivate. Pratite lokalno stanovništvo i držite se podalje od vode gdje ne vidite druge kako plivaju. Ako je surfanje ono što tražite, uputite se između Copacabane i Ipaneme, gdje se druže surferi.

7. Amazonske prašume

amazonske prašume brazil
Foto: Pexels

Otprilike 20 kilometara jugoistočno od Manausa, tamne vode Rio Negra susreću se sa svijetlom muljevitom vodom Rio Solimões, te teku jedna pored druge oko šest kilometara prije nego što se pomiješaju kao Amazona. Izleti brodom iz Manausa vode vas do ove točke, koja se naziva Encontro das Aguas.

Ostali izleti brodom vode vas u srce prašuma i mreže rijeka, kanala i jezera koje čine tri rijeke. U Rio Negru, otoci Anavilhanas čine arhipelag s jezerima, potocima i poplavljenim šumama koji nude potpuni presjek ekosustava Amazonije.

Ovdje možete vidjeti majmune, ljenjivce, papige, tukane, kajmane, kornjače i druge divlje životinje na izletu brodom. Također blizu Manausa, ekološki park Janauari od 688 hektara ima niz različitih ekosustava koje možete istražiti čamcem duž njegovih uskih vodenih putova.

Ovdje je cijelo jezero prekriveno ogromnim lopočima koji se mogu naći samo u području Amazone. Dok ste u Manausu, svakako pogledajte njegov poznati Teatro Amazonas, opernu kuću u talijanskom renesansnom stilu, osmišljenu da stavi Manaus na kartu velikog kulturnog središta Južne Amerike.

8. Modernistička arhitektura Brasílije

Novi brazilski grad Brasília isklesan je iz divljine i dovršen za manje od tri godine kako bi zamijenio Rio de Janeiro kao glavni grad zemlje 1960. godine. Ambiciozni plan Lúcia Coste i Oscara Niemeyera postao je primjer gradskog planiranja i avangardne arhitekture , a ostao je i danas kao jedan od rijetkih svjetskih gradova koji predstavljaju dovršen plan i jedinstvenu arhitektonsku koncepciju.

Bez uobičajene mješavine stambenih i poslovnih četvrti, cijeli vladin dio sastoji se od glavnih arhitektonskih znamenitosti, koje su glavne turističke atrakcije grada. Neki od najupečatljivijih okružuju Praça dos Tràs Poderes: predsjednička palača, Vrhovni sud i dvije kongresne zgrade u oštrom kontrastu, plus Povijesni muzej Brasílije i Panteão da Liberdade (Panteon slobode), koji je dizajnirao Oscar Niemeyer.

Najpoznatija zgrada tog arhitekta u gradu je kružna katedrala Metropolitana Nossa Senhora Aparecida, čiji se zaobljeni betonski stupovi uzdižu kako bi poduprli stakleni krov. Još jedno Niemeyerovo znamenito djelo je Palácio dos Arcos, okruženo prekrasnim vrtovima koje je dizajnirao brazilski krajobrazni arhitekt Roberto Burle Marx, koji je radio s Niemeyerom na nekoliko projekata diljem Brazila.

Okrugli Memorial dos Povos Indígenas (Muzej domorodaca) oblikovan je po uzoru na tradicionalnu okruglu kuću Yąnomamö. Ali mnogi smatraju da je Niemeyerovo najbolje djelo Monumento JK, spomenik predsjedniku Juscelinu Kubitscheku, osnivaču Brasilie. Brasilia je proglašena gradom svjetske baštine UNESCO-a.

9. Salvadorov Pelourinho

Cidade Alta (Gornji grad) bivše kolonijalne prijestolnice Brazila proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom zbog svoje iznimne zbirke kolonijalnih zgrada iz 17. i 18. stoljeća, najbolje takve cjeline u Južnoj Americi.

Nazvana Pelourinho, ova stara četvrt mjesto je gdje ćete pronaći najljepše crkve i samostane u Salvadoru, izgrađene u vrijeme kada je Brazil bio izvor portugalskog bogatstva, a obilno zlato rasipano je na vjerske građevine kolonije.

Najljepša i najraskošnija od gradskih crkava je São Francisco, izgrađena početkom 18. stoljeća i ispunjena zamršenim rezbarijama prekrivenih zlatom. U zboru i klaustru možete vidjeti izvrsne primjere portugalskih ploča, zvanih azulejos.

To je bila samostanska crkva, a do nje je crkva franjevaca trećoredaca. Nemoguće je promašiti raskošno izrezbareno pročelje prekriveno kipovima i zamršenim ukrasima. Interijer je jednako ukrašen, nadmašujući čak i portugalski barok svojim raskošnim detaljima.

10. Ouro Preto

Bogatstvo brazilske države Minas Gerais u njezinim slavnim danima kolonijalnog razdoblja lako je zamisliti iz interijera crkava u njezinoj staroj prijestolnici, Ouro Preto. Cijeli su zidovi isprani zlatom koje je istjecalo – zajedno s dijamantima – iz rudnika koji su okruživali grad u 17. i 18. stoljeću.

Spuštajući se niz obronke strme doline, planinama okružen Ouro Preto je dragulj kolonijalnog grada, ali njegove strme uske ulice i planinsko okruženje – koliko god danas bilo privlačno za turiste – nisu zadovoljili potrebe rastućeg glavnog grada provincije. Vlada se preselila u novoizgrađeni glavni grad Belo Horizonte, ostavljajući Ouro Preto u svojoj vremenskoj kapsuli.

Barokne i rokoko crkve São Francisco de Assis i Matriz de Nossa Senhora do Pilar iz 17. stoljeća najbolji su primjeri, ali cijeli je grad toliko bogat kolonijalnom arhitekturom da je Ouro Preto proglašen mjestom svjetske baštine UNESCO-a. Strme ulice, na mjestima tako strme da postaju stepenice, nižu se otmjenim kolonijalnim palačama, a bijele crkve krune njegove brežuljke s baroknim zvonicima.

Shutterstock

11. Museu do Amanhã (Muzej budućnosti)

Futuristička arhitektura Muzeja budućnosti u Rio de Janeiru daje naslutiti njegov sadržaj. Izložbe posjetitelje pozivaju na razmišljanje kakav bi svijet mogao biti u budućnosti, istražujući scenarije o tome kako bi se naš planet mogao promijeniti u sljedećih pola stoljeća.

Istražujući ova vremena brzih promjena u društvu, tehnologiji i fizičkom svijetu, muzej potiče gledatelje da razmotre različite putove u budućnost i kako se svaki od njih otvara na temelju izbora koje svakodnevno donosimo kao pojedinci i kao društvo.

Ovaj privlačan muzej znanosti s pogledom na obalu dizajnirao je španjolski arhitekt i umjetnik Santiago Calatrava.

12. Park Ibirapuera, São Paulo

Najposjećeniji park u Južnoj Americi, park Ibirapuera golema je zelena površina koju je dizajnirao brazilski pejzažni arhitekt Roberto Burle Marx, sa zgradama koje je projektirao Oscar Niemeyer. Park je izlog moderne arhitekture i središte je brazilske kulture.

Usred njegovih spomenika, vrtova, igrališta, staza i jezera nalaze se muzeji i prostori za izvedbe koji uključuju Auditório Ibirapuera Oscara Niemeyera, jednu od najboljih koncertnih dvorana u São Paulu. Japanski paviljon sa skulpturama, odjećom i tradicionalnim zanatima smješten je u kamenjarima s ribnjakom.

Museu da Aeronáutica e do Folclore, Muzej aeronautike i narodne umjetnosti, sadrži tisuće primjera narodne umjetnosti i izložaka o tradicionalnim kulturama iz cijelog Brazila. Donji kat posvećen je aeronautičkoj opremi i modelima zrakoplova. Zasebni muzej, veliki Museu Afro-Brasil, prikazuje kulturu i povijest Afro-Brazilaca i njihove doprinose.

13. Museu Oscar Niemeyer, Curitiba

Utirući put nekonvencionalnim oblicima zgrada koje su stvorili kasniji futuristički arhitekti poput Franka Gehryja i Santiaga Calatrave, Oscar Niemeyer napustio je rodni Brazil s riznicom svojih najlegendarnijih građevina. Jedan od njih izgrađen je kao Novi muzej, dovršen 2002. kada je Niemeyer imao 95 godina, a preimenovan je u njegovu čast 2003. godine.

Uravnotežena na masivnom stupu od 18 metara, galerija je oblikovana parom spojenih lukova koji podsjećaju na oblik ljudskog oka, otuda i njezin popularni naziv, Museu do Olho – Muzej oka. Pristup ovoj podignutoj strukturi je nizom zakrivljenih rampi. Unutar oka, galerija od 2000 četvornih metara fokusirana je na arhitekturu, dizajn i vizualnu umjetnost te prikazuje mnoga Niemeyerova djela.

Niemeyer je kasnije dodao pravokutnu galeriju na terenu za prikaz promjenjivih izložbi radova suvremenih brazilskih umjetnika. Osim posjeta tijekom dnevnog radnog vremena, pokušajte vidjeti Museu Oscar Niemeyer nakon što padne mrak, kada je spektakularno osvijetljen.

14. Botanički vrt u Curitibi

Odražavajući stil vrtova francuskih palača iz 17. i 18. stoljeća, Botanički vrt u Curitibi otvoren je 1991. godine. Formalne gredice ocrtane su niskim isklesanim živicama, u geometrijskom dizajnu inspiriranom gradskom zastavom. Krajolik oživljavaju fontane, slapovi i jezerca, a u parku koji okružuje vrtove šume autohtonog drveća sa šetnicama.

Središnja točka botaničkih vrtova je glavni staklenik, zimski vrt u stilu secesije od stakla i bijelog metala, koji podsjeća na Kristalnu palaču u viktorijanskom Londonu.

Njegov neobičan oblik čine tri kupole koje se spajaju u pravokutnu osnovu. Unutra su biljke porijeklom iz regije.

Čak je i trava u Vrtu autohtonih biljaka u Curitibi domaća sorta, a njezini su cvjetovi posebno privlačni leptirima i drugim oprašivačima. Vrt osjetila (Jardim das Sensações) staza je duga 200 metara kroz tunel glicinije, gdje je odabrano više od 70 biljnih vrsta zbog njihovog mirisa ili taktilne privlačnosti. Posjetitelji su pozvani da njime pokušaju prošetati s povezom na očima kako bi u potpunosti cijenili vrt koristeći svoja druga osjetila.

Iza glavnog staklenika nalazi se Kulturni prostor Fransa Krajcberga, koji prikazuje više od 100 velikih skulptura stvorenih od ostataka stabala koja su spaljena ili nezakonito posječena, skrećući pozornost javnosti na uništavanje brazilskih autohtonih šuma.

15. Porto de Galinhas i plaže Pernambuco

Kristalno more, visoke palme i široke površine srebrnog pijeska samo su neki od razloga zašto se Porto de Galinhas često navodi kao najbolja brazilska plaža. Za zemlju s više od 7 000 kilometara atlantske obale, od kojih je većina pješčanih plaža, to govori mnogo.

Grad koji se proteže duž plaže je opušten, šaren i pravi je spoj staromodne zabave u gradu na plaži. Njegovi hoteli i odmarališta, umjesto da lebde u visokim blokovima, leže blizu kopna.

Jangade, slikovite jedrilice, odvest će vas do bazena na vrhu grebena gdje briljantne tropske ribe plivaju oko vaših nogu u vodi do gležnja. Također možete uzeti čamac do lagune u kojoj plivaju sićušni morski konjići, možete roniti kako biste istražili impresivne koraljne grebene ili olupine brodova, voziti se kajakom u lagunama i ušću ili iznajmiti fantastičnog zmaja na plaži da letite na postojanom povjetarcu. Obližnji Maracaipe popularan je među surferima.

Porto de Galinhas samo je jedna od prekrasnih plaža na obali Pernambuca dugoj 187 kilometara. Bliže Recifeu, Olinda iz 17. stoljeća nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i gleda na popularnu plažu. Glavne plaže u samom Recifeu su Praia da Boa Viagem, São José da Coroa Grande i Carne De Vaca.

Shutterstock

16. Muzeji umjetnosti Sao Paula

São Paulo ima neke od najboljih zbirki likovne umjetnosti u Latinskoj Americi, a zgrade u kojima su smještene također su arhitektonske znamenitosti. Museu de Arte, MASP, prikazuje najopsežniju zbirku zapadne umjetnosti na kontinentu, s reprezentativnim djelima umjetnika od renesanse do modernih majstora.

Postoje 73 brončane skulpture Degasa i djela Renoira, Maneta, Van Gogha, Matissea, Picassa i Miróa. Muzej je od svog početka koncentriran na djela umjetnika iz sredine do kraja 20. stoljeća, a zgrada koju je projektirala arhitektica Lina Bo Bardi modernistička je znamenitost.

Oscar Niemeyer dizajnirao je Pavilhão da Bienal de Artes u parku Ibirapuera, u kojem se nalazi Museu de Arte Contemporânea. Više od 8000 umjetničkih djela – jedna od najvećih zbirki zapadnih umjetnika 20. stoljeća u Latinskoj Americi – uključuje Picassa, Chagalla, Kandinskog, Miróa i Modiglianija, zajedno s velikim brazilskim slikarima.

Smješten iznad formalnih vrtova inspiriranih Versaillesom, Museu do Ipiranga čuva slike i dekorativnu umjetnost.

Za još jednu vrstu umjetnosti, ne propustite Batman’s Alley, galeriju ulične umjetnosti na otvorenom domaćih i međunarodnih umjetnika. Nalazi se u boemskoj četvrti Vila Madalena, gdje ćete također pronaći umjetničke galerije s djelima poznatih brazilskih umjetnika i obrtnika u usponu.

17. Belo Horizonte

Glavni grad države Minas Gerais dao je prve narudžbe eminentnom brazilskom arhitektu Oscaru Niemeyeru, a danas te rane Niemeyerove građevine privlače u grad turiste i ljubitelje modernističke arhitekture.

Njegovo prvo veće djelo, koje ga je odmah izdvojilo od konvencionalnih arhitekata, bila je parabolično zakrivljena crkva São Francisco de Assis, pokraj jezera u četvrti Pampulha. Na obronku iznad njega, a povezana vrtovima koje je dizajnirao krajobrazni arhitekt Roberto Burle Marx, nalazi se Niemeyerova ranija zgrada kasina, sada muzej umjetnosti.

S pogledom na veliki trg Praça da Liberdade u središtu grada nalazi se vijugava stambena zgrada Edificio Niemeyer, jedno od njegovih najpoznatijih ranih djela. Čiste geometrijske linije njegove kasnije palače Palácio das Artes obilježavaju rub gradskog parka u kojem se nalazi Minas Gerais Craft Center s djelima suvremenih obrtnika.

Postmoderna Rainha da Sucata – Kraljica starog željeza – još je jedna znamenita građevina u Belo Horizonteu, a ovaj je djelo Éola Maie i Sylvija Podesta. Sada se u njoj nalazi mineraloški muzej.

18. Escadaria Selarón

Tijekom 13 godina, sve do svoje smrti 2013. godine, umjetnik Jorge Selarón pokrivao je dugačko stubište koje je tvorilo ulicu ispred njegove kuće mozaikom šarene keramike i fragmenata stakla. Razbijene pločice i keramika, ogledala i staklo u boji obrađeni su u raskošne dizajne koji uglavnom sadrže boje brazilske zastave.

Selarón je ovo nazvao “mojim priznanjem brazilskom narodu”, a kako je posao rastao iz godine u godinu, ljudi su mu počeli donositi krhotine da ih ugradi. Prvo su to bili njegovi susjedi iz Santa Tereze, a kako se slava o stubištu proširila, prilozi su dolazili iz cijelog svijeta. Sada je više od 60 zemalja predstavljeno u 250 šarenih koraka.

Shutterstock

Singapur – zemlja modernog urbanizma i prekrasnog zelenila

online casino

Utjecaj online casina na turizam i turističku industriju