in

Singapur – zemlja modernog urbanizma i prekrasnog zelenila

Foto: Shutterstock

Kao najbogatija zemlja u jugoistočnoj Aziji, Singapur definitivno ima što pokazati svojim turističkim gostima, uključujući futurističku arhitekturu, kao i impresivne prirodne ljepote.

Nakon dvije godine zatvaranja zbog pandemije Singapur je danas ponovo dostupan turistima, koji mogu bez PCR testa ući u zemlju u slučaju da su barem dvaput cijepljeni, a uvjet je tek ispunjavanje digitalne SG Arrival kartice, nakon čega ćete imati pravo proći granicu i uživati u svemu što vam nudi ovaj grad od 5,7 milijuna stanovnika.

Ako se odlučite taksijem potražiti svoj smještaj, brzo ćete uočiti da Singapur krasi kombinacija betonskih nebodera i prekrasnog zelenila, a čistoća je na visokoj razini, jer kazne za one koji prljaju državnu imovinu prilično su oštre.

Osim taksija, još jednostavnije je putovati podzemnom željeznicom, jer ćete se već za nekoliko singapurskih dolara (1 SGD je oko 0.7 EUR) moći odvesti na drugi kraj ogromnog grada, a zanimljivo je da je gotovo svaka stanica metroa pretvorena u šoping centar, što nismo naišli u drugim zemljama ove regije.

Visok standard i niske cijene hrane

singapur
Foto: Shutterstock

Za mjesec dana dostojanstvenog života u Singapuru treba vam barem 20.000 kuna iliti 4.000 singapurskih dolara, jer smještaj nije jeftin, kao ni bilo kakav provod, ali treba naglasiti da postoji bezbroj malih restorana s povoljnim cijenama u kojima ćete moći uživati u ukusnoj hrani koje ćete platiti od 50 do 100 kuna po porciji.

Tu se posebno ističe Hainanska riža kuhana u pilećoj koži koja pušta svoju mast i daje joj poseban okus, a pred vama su još različiti indijski, kineski, malajski i tajlandski specijaliteti, dostupni na svakom koraku, koji će vam svojim okusom definitivno popraviti raspoloženje.

Iako je Singapur skup, turista to neće toliko pogoditi ako dođe na nekoliko dana, jer smještaj zapravo nije skuplji nego po ljetu na Jadranu, a pregršt je dostupne besplatne zabave, od ulične muzike do atraktivnih šetnji pa dolazak u ovu zemlju i nije toliko zahtjevna investicija, pod uvjetom da ulovite avionsku kartu po relativno povoljnoj cijeni.

Grad kocke i Formule 1

singapur formula 1
Foto: Shutterstock

Za razliku od Tajlanda i nekih drugih zemalja u regiji, Singapur je legalizirao kockanje i ima neke od najatraktivnijih kockarnica na svijetu.

Pronaći ćete ih u različitim dijelovima grada, a posebno se ističe hotel Marina Bay Sands, u kojem imate pravo iskušavati svoju vještinu na bezbroj stolova namijenjenih igračima ruleta i kartaških igra, a tu su i različiti automati. 

Možda ovdje nećete dobiti bonus novac i besplatne vrtnje na koje ste navikli u domaćim kockarnicama, no glamur i blještavilo fizičke kockarnice u atraktivnoj građevini čija tri nebodera spaja brod nasred neba svakako je nešto što vrijedi iskusiti, pogotovo ako ste vješti u casino igrama.

Osim casina, Singapur je poznat i kao domaćin Formule 1, svake godine potkraj rujna ili početkom listopada. Tada se njegove prostrane ulice u centru grada zatvaraju i prepuštaju najboljim vozačima današnjice, u noćnom okruženju koje spada među najatraktivnije u F1 sezoni.

Upravo zaljev Marina, po kojem se i zove staza Formule 1 najljepše je mjesto na kojem se možete naći u ovom gradu, od skulpture Merliona koji riga vodu do poslovnog dijela s beskrajno visokim neboderima.

Radi se o futurističkom, prekrasno uređenom okruženju koje nam pokazuje kako budućnost na ovoj planeti može izgledati u urbanim sredinama, koje mogu biti čiste i oku ugodne bez obzira na sve izvore zagađenja kojima su današnji gradovi izloženi.

Privlačne plaže, parkovi i šoping centri

singpaur plaže
Foto: Shutterstock

Osim zaljeva Marina, u kojem je veliki užitak prošetati se, ne zaboravimo ni Clark Quay u kojem ćete pronaći najbolje izvore zabave, od kafića i restorana do noćnih klubova.

A posebna atrakcija je Gardens by the Bay, park prirode gdje ćete vidjeti silno visoka super drva, kao nešto na što nećete naići u drugim gradovima. Parkova ima i u drugim dijelovima grada, od kojih također izdvajamo Fort Cunning, kao zeleno brdo s kojeg vas čeka krasan pogled na lokalni zaljev. 

Što se šopinga tiče, već smo spomenuli da su trgovački centri na gotovo svakoj stanici podzemne željeznice, a oni luksuzni smješteni su u ulici Orchard Road, gdje svoje trgovine imaju brojni globalni skupocjeni brendovi.

Za kraj, ne smijemo zaboraviti niti otok Sentosa, koji je spojen mostom s ostatkom grada, a možete do njega čak i uz pomoć žičare ili brzog nadzemnog vlaka. Tamo ćete pronaći pokoju kockarnicu, ali i zabavni park za djecu, kao i džunglu kao stvorenu za hiking te nekoliko prekrasnih plaža s koktel barovima u kojima je najveća atrakcija naravno koktel Singapur Sling.

Treba naglasiti da cijene u barovima i restoranima koje vidite u meniju nisu potpuno točne, jer postoji određeni dodatak koji treba platiti, a on se zapravo razlikuje od mjesta do mjesta. No, dobro je što se gotovo svugdje može plaćati karticama pa ako vas neka cijena i iznenadi te nemate dovoljno gotovine na raspolaganju, svejedno nećete morati trčati na bankomat da podmirite račun…

Mrtvo more: 30 najzanimljivijih činjenica

Mrtvo more: 30 najzanimljivijih činjenica

Brazil: 18 najbolje ocijenjenih turističkih atrakcija

Brazil: 18 najbolje ocijenjenih znamenitosti