in

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha

Foto: Unsplash/Evan Krause

Nakon pune dvije godine krize turizma u Kraljevini Tajland, od ovog ljeta situacija se promijenila na bolje, a gosti će naići na nekoliko velikih promjena ako se odluče za posjet slavnoj zemlji na jugoistoku Azije.

Tajland zanimljivosti

Nema zaljubljenika u putovanja koji nije barem maštao o odlasku u Tajland, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu.

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha
Foto: Unsplash

Kraljevina Tajland na svom je vrhuncu 2019. godine ugostila oko 40 milijuna gostiju, daleko najviše u regiji. No, zatim je došla pandemija i život je stao u ovom dijelu svijeta, jer sve su se zemlje u potpunosti zatvorile na gotovo pune dvije godine. Pokušaj oživljavanja turizma prošlog ljeta kompliciranim Phuket Sandbox modelom bio je neuspjeh, kao i ostali modeli koji su uključivali pregršt PCR testova i ponešto karantena.

Kad su još zaživjeli rat u Ukrajini, inflacija i rast cijena hrane, tajlandska vladajuća garnitura napokon je shvatila da je voda došla do grla. Zbog toga je odlučila dopustiti inozemnih gostima da se vrate uz minimalne komplikacije pa je danas Tajland ponovo u potpunosti otvoren, ali i pomalo drukčiji nego što su ga zatekli oni koji su se u njemu našli 2019. godine…

Minimalna birokracija i legalizirana marihuana

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha
Foto: Pixabay

Kada se pojavite u zračnoj luci u Bangkoku iznenadit ćete se kako je odjednom lako ući u Kraljevinu Tajland. Nakon što su godinama, čak i prije pandemije granični policajci jedva čekali da vam nađu neku grešku u ispunjenom formularu i pripadajućim dokumentima kako bi vas gnjavili, sada odjednom samo što pred vama ne prostru crveni tepih.

Ne samo što više nema potrebe za PCR testom pa čak ni pokazivanjem potvrde o cijepljenju, već je ukinut i famozni Arrival Card, kojeg ste morali ispunjavati još u avionu kako biste mogli prijeći granicu.

Dakle, birokracija skresana na nulu, što je pozitivna vijest, a nekima će se svidjeti i novost da je marihuana legalizirana. To je pomalo iznenađenje, jer donedavno ste mogli dobiti nekoliko godina zatvora ako vas ulove sa smotuljkom trave, a sada je trgovci besramno nude na ulici prolaznicima, u obliku jointa ili klasične vrećice.

Međutim, treba reći da je službeno trava legalizirana samo u medicinske svrhe i da možete platiti kaznu ako vas ulove da je pušite na javnom mjestu, iako se to u turističkim mjestima ne događa. Također, valja naglasiti da su generali koji vode ovu državu nepredvidivi i uvijek stvari mogu vratiti na staro pa dobro razmislite hoćete li zbog ovog stimulansa doći u Kraljevinu.

Valja spomenuti i da se Tajland odlučio postati prvi zemlja u jugoistočnoj Aziji u kojoj korištenje maski više nije obavezno, ni u zatvorenom prostoru ni na otvorenom. To je sjajna vijest za turiste, dok domaći i dalje većinom maskama prekrivaju lice i pitanje je što misle o gostima koji ih ne koriste.

Nisu naravno ni sve novosti pozitivne, jer zemlja poznata po osmijesima nakon dvije godine zdravstvene torture izgleda pomalo tmurno i suzdržano, a ona pozitivna energija koja je krasila svaku sredinu u kojoj ste se ovdje mogli naći kao da je iščezla, kao i mnogi lokali koji su morali staviti lokot na bravu. 

Naravno, gosti iz mnogih država i dalje izostaju iz različitih razloga, a cijene avionskih karata iz Hrvatske značajno su skočile, dok je u isto vrijeme zatvoren konzulat u Zagrebu, što itekako komplicira vađenje vize i diže troškove, bilo da šaljete dokumente u Budimpeštu ili idete po vizu osobno…

Prekrasne plaže i bogata tradicija

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha
Foto: Unsplash/Max Böttinger

Pauza od turizma definitivno je dobro došla obalnim dijelovima Tajlanda, gdje su se koraljni grebeni napokon malo oporavili da izleti na Phi Phi otoke u blizini Phuketa sada ponovo uključuju sve najljepše prirodne atrakcije.

Tajland zaista obiluje atraktivnim plažama, uglavnom na jugu oko Krabija i Phuketa, kao i na svojim otocima od kojih vrijedi izdvojiti Samui, kao i Phangan te Lantu. Tamo se možete zavaliti u ležaljku i uživati u prekrasnom okruženju, prognozirajući usput na mobitelu ishode utakmica uz vaše omiljene online kladionice, ako ste zaljubljenik na sport. Na tome će vam domaći zavidjeti, jer ovaj tip zabave i dalje nije legalan za građane Kraljevine, osim klađenja na tajlandski boks i to na samim priredbama.

Osim plaža, u ovoj zemlji možete uživati u raskošnim hramovima kojima obiluje sjever oko Chiang Maija, kao i bogatoj tradiciji plesova, muzike i nošnji, koja je posebno izražena u sjeveroistočnom dijelu zvanom Isan, oko gradova Udon Thani, Khon Kaen, Buriram i Ubon Ratchatani.

Prekrasni parkovi, barovi na krovu nebodera i užurbani stil života dočekat će vas u glavnom gradu Bangkoku, a ukusno voće, impresivni vidikovci, vodeni sportovi i uzbudljiv noćni život u Pattayi.

Ono s čim Tajland sigurno nikog neće razočarati svakako je hrana koja je iznimno ukusna i zdrava, na bazi riže, karija i plodova mora. Još uvijek se cijene u manjim restoranima kreću oko deset kuna po obroku, što je zaista povoljno, a zahvaljujući krizi pale su i cijene smještaja pa je zapravo kritično samo kupovanje avionske karte i vađenje vize, koju i dalje u Hrvatskoj nemamo pravo zatražiti u elektroničkom obliku. Bez obzira na rast cijena avionskih karata, ako uzmemo sve u obzir, Tajland i dalje spada u najjeftinije destinacije za putovanja u 2023. godini.

Tajland je i mjesto s dugom tradicijom medicinskog turizma pa ćete popravljanje zuba uz ortopan platiti tek 300 kuna, a povoljne cijene dočekat će vas i kod dermatologa, kao i u klinikama za estetske zahvate.

Uz sve to, šoping centri ovdje niču u svakoj sredini, prije svega Terminal 21 i Central franšiza, sa sjajnom slastičarnicom Swensen’s kao atrakcijom koju vrijedi izdvojiti. Od artikala u takvim centrima posebno su povoljne cijene kofera, u državi u kojoj i domaći vole putovati.

U svakom slučaju, Kraljevina je ovog ljeta i dalje mirna i strpljivo čeka bolja vremena, koja bi trebala doći tijekom zime, kada se očekuje navala gostiju kao u najboljim danima tajlandskog turizma. Ove godine, Kraljevina Tajland našla se na top ljestvicama destinacija koje treba posjetiti tijekom zime.

Tko želi izbjeći masovnost trebao bi se odlučiti za posjet prije prosinca ili nakon veljače, u zemlju u kojoj bi se sredinom 2023. godine trebali održati izbori za premijera, kao novo poglavlje borbe autokracije protiv demokracije. To donosi još malo političke nesigurnosti u ovu regiju i bojazan od mjanmarskog scenarija…  

Novi Zeland: svijet zapanjujuće prirode i obilja zabavnih sportova

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti

Poljska: pravi povijesni dragulj Europe

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti