in

Turistička SIM kartica: Kada i zašto je kupiti?

Foto: Pixabay

Imati uvijek na raspolaganju Internet, kao i mogućnost telefonskih poziva važno je kad se nađete u nepoznatoj sredini, zbog čega je u nekim situacijama nužna turistička SIM kartica.

Nema sumnje, turizam se značajno promijenio u posljednja dva desetljeća. Rijetkost je danas vidjeti na ulici inozemne goste kako s raširenom papirnatom kartom hodaju ulicom i ispituju domaćine gdje se nešto nalazi.

Foto: Unsplash

Sve je postalo puno jednostavnije zahvaljujući Internetu, uz koji imate na raspolaganju GPS koji će vas voditi do željene destinacije, a zahvaljujući glasovnim i video pozivima vaši najmiliji neće uopće imati osjećaj da ste otišli na drugi kraj svijeta, jer ćete im uvijek biti dostupni.

Zbog toga je izuzetno važno imati na raspolaganju funkcionalan mobitel, s Internetom koji vam omogućuje komunikaciju s cijelim svijetom, a to je nekad moguće samo ako kupite turističku SIM karticu…

Turistička kartica nužna izvan Europe

Foto: Pixabay

Ako putujete po Europskoj Uniji, dobra je vijest da vam lokalna SIM kartica neće trebati, jer postignut je dogovor oko regulative koja traži od telekomunikacijskih operatera da omoguće jednake cijene svojim korisnicima gdje god se nalazili unutar europske zajednice država.

Drugim riječima, u dvadesetak europskih država potrebno vam je samo na mobitelu podesiti roaming u postavkama kako treba, kako biste imali i Internet i telefonske pozive na raspolaganju, po istim cijenama kao i u Hrvatskoj.

No, već ako se nađete u Srbiji te Bosni i Hercegovini sasvim je druga priča, a još radikalnija situacija vas čeka ako putujete izvan Europe, u destinacijama kao što su Tajland, Japan ili Novi Zeland. Naime, cijene SMS poruka i telefonskih poziva skaču do neba, na 20 kuna po minuti, a i Internet postaje izuzetno skup pa vam zapravo hrvatska SIM kartica nije od koristi, a ako ste pretplatnik obavezno isključite roaming da ne izgubite gomilu novca.

Tu u pomoć uskače turistička SIM kartica, koja će vam po povoljnoj cijeni omogućiti korištenje Interneta, a s tim i telefonske pozive dok ste u dalekom svijetu, što će vam značajno olakšati vaš boravak u inozemstvu.

Sa SIM karticom dobivate osvježene GPS karte na vašem području, koje ne možete dohvatiti bez Interneta, kao i mogućnost online poziva putem različitih aplikacija, čak i na fiksne telefonske brojeve.

Što je najvažnije, niste ovisni o Wi-Fiju i možete se slobodno kretati, u situacijama kada očekujete elektronsku poštu ili poziv…

Gdje nabaviti turističku SIM karticu?

Foto: Pixabay

Turističke SIM kartice obično su dostupne već u zračnoj luci, gdje će vam zaposlenik telekomunikacijske tvrtke ponuditi određene pakete i pomoći pokrenuti sustav.

Cijene na aerodromu znaju biti više nego u samom gradu pa se raspitajte koje su vam sve opcije na raspolaganju, jer SIM kartice često je moguće nabaviti i u trgovinama mobitelima pa čak u nekim zemljama i u trgovinama živežnim namirnicama.

Imajte na umu da ćete u gotovo svim situacijama trebati pokazati svoju putovnicu kako bi vam bila izdana kartica pa neka vam bude pri ruci dok pokušavate riješiti vaše pitanje mobilnog Interneta.

Što se cijena tiče, obično su sasvim razumne, ispod 100 kuna, ovisno koliko dugo ostajete u nekoj zemlji, a iznenadit ćete se brojem gigabajta koje ćete dobiti na raspolaganje, jer radi se o puno većoj količini od onog na što smo navikli kod domaćih operatera.

Zato kad jednom nabavite turističku SIM karticu moći ćete trošiti Internet bez suzdržavanja. Imat ćete pravo koristiti društvene mreže kad god poželite nešto atraktivno na njih staviti, kao i komunicirati s ljudima te pratiti vijesti. Pa će tako zaljubljenici u igre na sreću moći svakodnevno pratiti novosti na portalu Rizik, kao i druge specijalizirane stranice ovisno o vašim interesima, a dostupni će vam biti i video materijali putem YouTubea, koji dobro dođu dok ste u nepoznatom svijetu.

Dakle, izvan Europe turistička SIM kartica je izuzetno važna kako biste se mogli osjećati sigurno i opušteno, zbog čega je vrijedi nabaviti čim nogom kročite na teritorij zemlje koju ste odlučili posjetiti.

Foto: Unsplash
Tokio: najnaseljenija metropola na svijetu

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih znamenitosti

kajmanski otoci

Kajmanski otoci – 7 znamenitosti koje morate vidjeti