in

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih znamenitosti

unsplash.jpg

Kada su u pitanju najveći gradovi na svijetu, ne možete proći bolje od Tokija. Spoj duboke tradicije i brze, moderne energije, Tokio, kao glavni grad Japana, jedno je od najboljih mjesta koje možete posjetiti u Aziji.

Tokio znamenitosti

Tu se, naravno, nalazi i carska palača i sjedište vlade i parlamenta, kao i luksuzni hoteli, restorani s Michelinovim zvjezdicama i fantastične trgovine. Smješten u istočnom središnjem Honshuu, najvećem od glavnih japanskih otoka, ovaj gusto naseljen grad, Tokio služi kao odlična baza za istraživanje drugih dijelova zemlje.

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Jedan od najmodernijih svjetskih gradova u smislu svoje infrastrukture i dizajna – uglavnom zahvaljujući potresu iz 1923. godine i razaranjima u Drugom svjetskom ratu – Tokio također ima titulu najskupljeg grada za život na svijetu. Srećom, također je jedan od najlakših gradova za kretanje zahvaljujući svojim vrhunskim mrežama željeznice i podzemne željeznice.

Kulturna strana Tokija poznata je po brojnim aktivnostima i vrhunskim atrakcijama, uključujući muzeje; festivale; internacionalno poznatu kuhinju; i profesionalne sportske klubove – baseball, nogomet i tradicionalne japanske aktivnosti poput sumo hrvanja. On je također grad bogat glazbom i kazalištem, s brojnim dvoranama u kojima se izvodi sve; od japanskih modernih drama do simfonijskih orkestara te pop i rock koncerata.

Evo najboljih i najzanimljivijih tradicija koje možete posjetiti u Tokiju i gdje možete uživati u djelićima predivne japanske kulture.

Uživajte u prirodi i umjetnosti u svetištu Meiji

Posvećeno caru Meiji i njegovoj supruzi, carici Shōken, izgradnja veličanstvenog svetišta Meiji (Meiji Jingū) započela je 1915. i dovršena je 1926. godine. Iako je izvorna građevina uništena tijekom Drugog svjetskog rata, ponovno je izgrađena 1958. i ostaje jedna od najvećih važnih vjerskih mjesta u Tokiju.

Okružen zimzelenom šumom od 70.8 hektara što je dom za oko 120.000 stabala koja predstavljaju vrste koje se nalaze diljem Japana – kao i zanimljivo “drvo želja”, na koje posjetitelji mogu napisati i objesiti svoje najdublje želje – vrhunci svetišta uključuju njegov unutarnji dio ( Naien) sa svojim muzejom koji sadrži kraljevsko blago i Vanjsko područje (Gaien).

U Outer Precinctu nalazi se Meiji Memorial Picture Gallery sa svojom vrhunskom zbirkom murala koji se odnose na živote cara i carice. Obavezno posjetite susjedni unutarnji vrt svetišta Meiji (Yoyogi Gyoen).

Tokio i njegov nacionalni vrt Shinjuku Gyoen

Bivša rezidencija obitelji Naito tijekom razdoblja Edo (17.-19. st.) prebačena je u posjed carske obitelji. Sada je to nacionalni vrt, koji je otvoren 1949. godine i smatra se jednim od najljepših i najboljih u Japanu jer spaja tri vrste tradicionalnih vrtova: francuski formalni, engleski pejzažni i japanski tradicionalni. To je također jedno od najboljih mjesta u Tokiju za promatranje trešnjinih cvjetova, budući da vrt ima otprilike 1500 stabala trešnje. Također ćete pronaći himalajske cedrove, čemprese i stabla tulipana. Vrt je vrlo popularan u jesen, kada lišće počinje mijenjati boju u grimizno i ​​zlatno.

Ostale značajke vrta uključuju staklenik, prekrasna jezerca i nekoliko paviljona.

Park i zoološki vrt Ueno

Zelena oaza poput raja u srcu užurbanog Tokija, park Ueno (Ueno Kōen) najveća je gradska zelena površina i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija. Osim lijepih terena, park se također može pohvaliti brojnim hramovima i muzejima za istraživanje.

Ispresijecan ugodnim šljunčanim stazama, ovaj park od 212 hektara uključuje i izlete malim čamcem po jezercu Shinobazu obrubljenom trskom, oko malog otoka s hramom Bentendo. Svakako posjetite i svetište Toshogu iz 17. stoljeća (Nikkō Tōshō-gū), sa svojih 256 brončanih i kamenih lampiona.

Još jedna značajka je zoološki vrt Ueno (Onshi Ueno Dōbutsuen). Otvoren 1882. godine, to je najstariji zoološki vrt u Japanu, a poznat je po pandama koje je predstavila Narodna Republika Kina.

Iako je to velika atrakcija i u njoj živi više od 300 životinja koje predstavljaju oko 400 vrsta, zabavan monorail koji povezuje njegove različite komponente može vam ubrzati posjet (i učiniti ga još ugodnijim).

Također vrijedi posjetiti i Aqua-Zoo, što je jedan od najvećih akvarija u Aziji, pogotovo ako putujete s djecom.

Posjetite hram Sensō-ji

U četvrti Asakusa u Tokiju, na kraju duge ulične tržnice koja ugošćuje prodavače koji prodaju maske, rezbarije, češljeve od ebanovine i drvo, igračke, kimona, tkanine i dragocjeni papirnati proizvodi, nalazi se prekrasni hram Sensō-ji (Kinryū-zan Sensō-ji)) – što je najpoznatije gradsko svetište.

Posvećen Kannon, budističkoj božici suosjećanja, hram je osnovan 645. godine nove ere i, unatoč tome što je više puta obnavljan, zadržava svoj izvorni izgled.

Istaknuti dijelovi posjeta uključuju razgledavanje vrata Kaminari-mon s 3,3 metra visokom crvenom papirnatim svjetiljkom na kojoj piše “Vrata groma”, kao i poznate i vrlo omiljene posude s tamjanom, za koje se vjeruje da tjera bolesti.

Također treba spomenuti i fascinantne hramske golubove, za koje se kaže da su Kannonovi sveti glasnici. Svakako ubacite novčić u Omikuji kutije koje se nalaze blizu ulaza, a iz kojih možete izvući komad papira koji će vam proricati sudbinu.

Nakon toga, svakako istražite ostatak hramskog područja s nizom uličica. Ako pak želite sasvim drugačije iskustvo, hram možete ponovo posjetiti i noću.

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Tokio i njegovo najprometnije trgovačko područje

Ginza je najprometnije trgovačko područje u Tokiju i jednako je kultno poput Times Squarea u New Yorku, ali je i puno starije. Tokio je zapravo stoljećima bio trgovačko središte zemlje i tu se sastajalo pet drevnih cesta koje povezuju glavne japanske gradove. Okružena ekskluzivnim trgovinama i impozantnim trgovinama u palači, četvrt Ginza također je zabavna za jednostavno lutanje.

Vikendom, kada je sve otvoreno, to je pravi raj za kupce jer je promet zabranjen, što ga čini jednom od najvećih svjetskih pješačkih zona. Kad padne mrak, gigantski reklamni paneli na brojnim zgradama jarkom neonskom svjetlošću okupaju Ginzu. Divan prizor.

Tu ćete također pronaći poznato kazalište Kabuki-za o kojemu ćemo detaljnije u nastavku, a dom je tradicionalnih Kabuki izvedbi, kao i kazalište Shinbashi Enbujō u kojem se izvode plesovi Azuma-odori i Bunraku predstave.

Pogled s Tokyo Skytree

Teško je promašiti Tokyo Skytree (Tōkyō Sukaitsurī). Ovaj 634 metra visok komunikacijski i promatrački toranj uzdiže se iz gradske četvrti Sumida Minato poput golemog raketnog broda.

Najviša građevina u zemlji (i najviši samostojeći toranj na svijetu), Tokyo Skytree otvoren je 2012. godine i brzo je postao jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu zahvaljujući nevjerojatnim panoramskim pogledima s restorana i vidikovaca.

S bazom dizajniranom u obliku masivnog tronošca, toranj uključuje niz cilindričnih razina promatranja, uključujući jednu od 350 metara i drugu na točki od 450 metara – potonja uključuje jedinstveni stakleni spiralni prolaz do još višeg vidikovca sa staklenim podovima, ali samo za one s jakim želucem.

Tokio i njegov Nacionalni muzej

Tokijski nacionalni muzej (ōkyō Kokuritsu Hakubutsukan) čuva više od 100 000 važnih djela japanske, kineske i indijske umjetnosti, uključujući više od 100 nacionalnih blaga.

Otvoren 1938. godine, TNM, kako se obično naziva, uključuje prave vrhunce kao što su brojne budističke skulpture iz Japana i Kine koje datiraju od 6. stoljeća, kao i fine zbirke starih tekstila, povijesnog oružja i vojne opreme.

Također su vrijedne pažnje i njegove velike zbirke povijesne japanske odjeće i azijske keramike i posuđa. Važna umjetnička djela uključuju japanske slike od 7. do 14. stoljeća, a još jedan dio koji morate vidjeti su muzejske izuzetne zbirke japanskih i kineskih remek-djela lakiranja iz raznih stoljeća, uključujući primjerke rezbarenja lakom, zlatnim lakom i lakom sa sedefom. Postoje i mnogi lijepi primjeri kaligrafije.

Dostupni su obilasci s vodičem na engleskom jeziku. Također vrijedi posjetiti muzejski tradicionalni japanski krajobrazni vrt sa svoja tri paviljona, uključujući Tein Teahouse (Rokuso-an) iz 17. stoljeća i obližnji Muzej istočnoazijske umjetnosti sa svojih 15 izložbenih galerija.

Obilazak Carske palače

Glavna atrakcija tokijske četvrti Marunouchi je Carska palača (Kōkyo) sa svojim prekrasnim parkovima iz 17. stoljeća okruženim zidinama i opkopima. Još uvijek u upotrebi od strane carske obitelji, Carska palača nalazi se na mjestu gdje je 1457. godine feudalac Ota Dokan izgradio prvu tvrđavu, središnju točku iz koje se grad Tokio (ili Edo, kako se tada zvao) postupno širio.

Jednako poznat kao i palača upravo je most Nijubashi koji vodi do njezine unutrašnjosti, struktura koja je dobila ime (“dvostruki most”) po svom odrazu u vodi. Druge značajke uključuju dva metra debeo zid koji okružuje palaču i njezina vrata, od kojih jedna vode do istočnog vrta Higashi-Gyoen.

Dostupni su obilasci Carske palače (no, potrebna je predbilježba) i uključuju vrata Kikyo-mon, Someikan (Kuća za posjetitelje), Fujimi-yagura (Trgovište “Pogled na planinu Fuji”), Istočne vrtove i Unutarnja vrata, Seimon-tetsubashi most i zgrada Imperial Household Agency Building (što svakako planirajte unaprijed).

Još jedna tvrđava koju možete posjetiti je dvorac Edo (dvorac Chiyoda) izgrađen 1457. godine, a nalazi se u tokijskoj četvrti Chiyoda.

Miraikan i Edo-Tokyo

Jedan od najnovijih muzeja u Tokiju, impresivni Nacionalni muzej novih znanosti i inovacija (Nippon Kagaku Mirai-kan) – koji se obično jednostavno naziva Miraikan – nudi fascinantan uvid u vodeću ulogu Japana na polju tehnologije.

Izradila ga je Japanska agencija za znanost i tehnologiju, a ovaj ultramoderni, namjenski izgrađeni objekt uključuje mnoge praktične interaktivne izložbe koje se bave svime, od potresa do vremena, kao i obnovljivom energijom i robotikom.

Također vrijedi posjetiti Edo-Tokyo Museum. Dovršen je 1993. godine, a izložbe muzeja bave se bogatom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću regije. Od posebnog je interesa replika mosta koja vodi u maketu nastambi u izvornom starom gradu Edo.

Tokio i njegov Nacionalni muzej prirode i znanosti

Smješten u parku Ueno u Tokiju, veličanstveni Nacionalni muzej prirode i znanosti (Kokuritsu Kagaku Hakubutsukan) otvoren je 1871. godine i jedan je od najstarijih muzeja u zemlji.

Sada potpuno renoviran i moderniziran, muzej se također može pohvaliti reputacijom jednog od najprometnijih i najvećih muzeja u zemlji, s velikom zbirkom od oko 250.000 materijala povezanih s prirodoslovljem i znanošću.

Oni uključuju mnoge fascinantne interaktivne prikaze o razvoju svemira, nuklearnoj energiji i transportu, a svaki posjetiteljima omogućuje jedinstveni uvid u najnovija znanstvena i tehnološka dostignuća. Zanimljivosti Japanske galerije (Nihonkan) uključuju brojne izložbe pretpovijesnih bića i povijesti japanskog naroda, uključujući tradicionalne običaje i odjeću. U Globalnoj galeriji (Chikyūkan) vidjet ćete mnoge izvrsne znanstvene i tehnološke izložbe, uključujući robotiku i starinska vozila.

Provedite vrijeme i u Nacionalnom muzeju zapadne umjetnosti

Smješten u parku Ueno i samo tri minute hoda od kolodvora Ueno nalazi se Nacionalni muzej zapadne umjetnosti (Kokuritsu Seiyō Bijutsukan). Izgrađen je 1959. godine prema nacrtima poznatog švicarskog arhitekta Le Corbusiera.

Eksponati, većinom sastavljeni od djela važnih francuskih umjetnika, uglavnom dolaze iz zbirki japanskog biznismena i kolekcionara umjetnina Kojira Matsukate, kupljenih tijekom posjeta Europi početkom 20. stoljeća.

U dvorištu su djela francuskog kipara Augustea Rodina, dok su naglasci platna impresionista Paula Cézannea, Claudea Moneta, Edouarda Maneta i Edgara Degasa. Muzej se također može pohvaliti izvrsnim restoranom s prekrasnim pogledom na dvorište.

Uživajte u zbirkama u Nacionalnom umjetničkom centru

Još jedan tokijski muzej svjetske klase, izvrsni Nacionalni umjetnički centar (Kokuritsu Shin-Bijutsukan) smješten je u izvanrednoj zgradi od zakrivljenog stakla u gradskoj četvrti Roppongi. Ovaj vrhunski objekt otvoren je tek 2007. godine i od tada je stekao zasluženu reputaciju zbog svoje fine stalne zbirke od više od 600 slika, većinom iz 20. stoljeća. To uključuje mnoga važna djela moderne umjetnosti i redovite gostujuće izložbe.

Također vrijedi posjetiti Muzej umjetnosti Mori (Mori Bijutsukan) na najvišim katovima susjednog tornja Roppongi Hills Mori. Ovaj muzej likovne umjetnosti poznat je po svojim redovitim izložbama suvremene umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Pogledajte predstavu u kazalištu Kabuki-za, Ginza

Tokio je dom niza izvrsnih kazališta, a nijedno nije tako poznato kao povijesno kazalište Kabuki-za u užurbanoj gradskoj četvrti Ginza, što je dom poznatih tradicionalnih Kabuki predstava.

Utemeljene na srednjovjekovnoj, visoko vještoj i često burlesknoj kazališnoj formi koja uključuje pjesmu i ples, kazališne predstave jednako su popularne među turistima kao i među domaćima.

Dramu i komediju relativno je lako pratiti zahvaljujući bogatoj vizualizaciji i teatralnosti. Unutrašnjost kazališta, obično puna do posljednjeg mjesta s oko 2000 gostiju, uvijek je intimna i više nalikuje velikom obiteljskom okupljanju nego scenskoj predstavi zbog činjenice da gledatelji sami donose hranu ili kupuju poslastice iz raznih restorana koji su uokolo raspoređeni.

Predstave mogu trajati satima, a gledatelji ostaju koliko žele (ili koliko mogu podnijeti). I čini se da se nitko ne vrijeđa na dolaske i odlaske ljudi, niti na njihovo glasno navijanje ili ruganje.

Izgubite se u Yomiurilandu

Ovaj zabavni park nalazi se 30 minuta od Tokija i dom je za više od 40 atrakcija i sezonskih aktivnosti – zamislite silne roller coastere, vožnje, svjetlosne predstave, pa čak i bungee jumping.

Park je otvoren tijekom cijele godine i za svako doba godine nudi nešto uzbudljivo. U proljeće se u parku rumeni više od 1000 stabala trešanja mekih ružičastih boja poput pudera. Ljeto znači otvaranje brojnih bazena i vodenih atrakcija u parku. Kad dođe zima, krajolik se pretvara u svjetlucavu snježnu zemlju čuda.

Većina putnika dolazi u Yomiuriland kako bi se provozali Banditom, toboganom koji se vijuga kroz krošnje trešnjinih stabala. Naravno, ljetni bazeni i vodeni tobogani za ovaj su park također su glavna prodajna točka.

Tokio i moda

Ništa nije previše nečuveno kada je u pitanju frenetični tokijski okrug Harajuku. Susjedstvo se odnosi na područje u blizini stanice Harajuku, stisnuto između Shinjukua i Shibuye. Ako želite prekršiti pravila kada je u pitanju sve kulturno i moderno, ovo je mjesto na koje morate otići.

Glavna arterija Harajukua (i najbolje mjesto za uočavanje lude tinejdžerske mode) je Takeshita Dori, koja je s obje strane okružena divljim i otkačenim trgovinama. Ružičasta kosa, tetovaže i čizme do koljena ovdje su samo vrh ledenog brijega. Čak i ako je vaš stil pitomiji, nemojte se uzrujavati – Harajuku također ima mnogo popularnijih butika.

Ali Harajuku je također dom nekoliko povijesnih atrakcija. Ovdje se nalazi Meiji Jingu, kao i mali Ota Memorial Museum of Art. Sve u svemu, to je savršeno susjedstvo za sažetak japanske duboko ukorijenjene tradicije s valovima futurističkih stilova.

Prošećite na križanju Shibuya

Ako nikada niste vidjeli sliku prijelaza Shibuya, možda biste je trebali pogledati prije nego što odete u Tokio. Ovo raskrižje jedno je od najpoznatijih na svijetu i definitivno najprometnije u Japanu, preplavljeno stotinama tisuća bljeskajućih svjetala s elektroničkih reklamnih panoa koji vam blješte iznad glave.

U vrijeme najvećeg prometa, smatra se da ovo peterokrako raskrižje prelazi oko 3000 ljudi odjednom. To je nedvojbeno jezgra Tokija za masovni prijevoz. Ali ako vam je pomisao na prelazak ulice s 3000 vaših najnovijih prijatelja nemoguća misija, uvijek se možete uputiti na krov robne kuće Shibuya 109-2, s koje se pruža najbolji pogled na organizirani kaos na ulici.

Čak i ako niste u Shibuyi da vidite ovu ulicu, svejedno će vam se svidjeti činjenica da ovo susjedstvo apsolutno vrvi fantastičnim restoranima, trgovinama i zabavom. To je svakako četvrt koju ne smijete propustiti kada posjetite Tokio.

Tokio zanimljivosti

Na 23 stanovnika dolazi jedan automat

Automati su posvuda u Japanu, a ni Tokio nije iznimka. Procjenjuje se da u Tokiju nikad nećete morati hodati više od u prosjeku 12 metara da pronađete automat za prodaju. Zapravo, postoji jedan automat za prodaju na svakih 23 ljudi koji žive u gradu.

To je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu

Stopa kriminala je vrlo niska i većina zločina u većim gradovima diljem svijeta ovdje je gotovo nečuvena. U Tokiju je toliko sigurno da lokalno stanovništvo zaspi u vlakovima, dok je njihov novi iPhone svima potpuno vidljiv.

Ako izgubite novčanik, vrlo je vjerojatno da će ga predati najbližoj trgovini, a oni će dati sve od sebe da kontaktiraju vlasnika. U mnogim slučajevima, također će biti ostavljen sam satima na mjestu gdje je ispušten osim ako nije predat.

Tokio ima najveći broj restorana s Michelinovim zvjezdicama

U najnovijem izdanju renomiranog Michelinova vodiča, ukupno 223 restorana u gradu nagrađeno je s najmanje 1 Michelinovom zvjezdicom. Za ljubitelje hrane ovo je možda jedna od najzanimljivijih činjenica o Tokiju.

Grad se izvorno zvao Edo

Danas je vrlo teško zamisliti da je Tokio započeo kao malo ribarsko selo, po imenu Edo. To je selo osnovano 1603. godine i kasnije je postalo sjedište šogunata Tokugawa.

Nakon toga broj stanovnika brzo raste, a tijekom 18. stoljeća u Edu je živjelo više od milijun ljudi. Godine 1868. grad je službeno preimenovan u Tokyo, što doslovno znači “istočna prijestolnica” ako se prevede na engleski.

Tokyo Skytree jedna je od najviših zgrada na svijetu

Tokyo Skytree ima visinu od 634 metra, što ga čini jednom od najviših zgrada na svijetu. Nalazi se u Sumidi i sadrži razne robne kuće, kao i centar za promatranje. To je ujedno i najviša zgrada u Japanu.

Stranci mogu uživati u kupnji bez poreza

Kupnje u ukupnom iznosu od 5000 jena ili više kvalificirane su za povrat poreza. Stranci koji žele uživati u kupnji bez poreza moraju pri kupnji predočiti putovnicu.

Shibuya Crossing je najprometnije raskrižje na svijetu

Oko 2500 ljudi u prosjeku prijeđe raskrižje svaki put kad se upali zeleno svjetlo na prijelazu Shibuya.

To je jedna od najvećih svjetskih modnih prijestolnica

Tokio je postao diljem svijeta poznat po svom jedinstvenom stilu i modi. A Harajuku je gradski epicentar kulture mladih i ulične mode. Rakuten Fashion Week jedan je od glavnih događaja za dizajnere i ljude u modnoj industriji.

Po vedrom danu iz Tokija možete vidjeti planinu Fuji

Planina Fuji jedna je od glavnih ikona Japana, a ako imate sreće posjetiti Tokio po vedrom danu, možete vidjeti planinu Fuji s nekoliko mjesta u gradu. Zgrada Metropolitanske vlade jedno je od najpopularnijih mjesta za pogled na planinu Fuji iz daljine.

S vremena na vrijeme grad pogađaju potresi

Japan je jedna od potresima najsklonijih zemalja svijeta, a ni područje Tokija nije iznimka. Zgrade su izgrađene da izdrže jake potrese, ali s vremena na vrijeme pogode i oni jači.

Posljednji veliki potres u Tokiju dogodio se 1923. godine. Očekuje se da će sljedeći veliki potres pogoditi grad prije 2050. godine.

Ispod grada nalazi se pet cilindričnih okana

Kako bi se spriječile poplave, izgrađeno je pet podzemnih okana za preusmjeravanje poplavnih voda bez oštećenja grada. Oni će također pomoći u slučaju tsunamija.

Grad je u Drugom svjetskom ratu bio teško bombardiran od strane saveznika

Saveznici su tijekom Drugog svjetskog rata bombardirali Tokio, a razaranja su bila slična onima u Hirošimi i Nagasakiju. U samo 48 sati ubijeno je do 130 000 ljudi, a to se dogodilo 1944. godine. Unatoč tome, Tokio je 1962. godine postao prvi grad na svijetu koji je dosegao 10 milijuna stanovnika.

Tokio ima robotski hotel i robotski restoran

Hotelom Henn Na upravljaju roboti, a na recepciji posjetitelje dočekuje robot dinosaur. Zapravo unutar iste tvrtke postoji nekoliko hotelskih podružnica. Hotel u Ginzi certificiran je kao prvi hotel s robotima na svijetu.

I tu zabava ne staje. U Shinjukuu se također može posjetiti poznati Robot Restaurant, gdje možete uživati u robotskoj predstavi. To nije u tradicionalnom smislu toliko i restoran, ali tijekom predstave poslužuju bento kutije i grickalice.

Podzemna željeznica postaje toliko prometna da putnike treba gurati u vlakove

Tokio je možda jedini grad na svijetu u kojem postoji posao guranja putnika u vlakove. Na japanskom su poznati kao Oshiya, ili “Pushers” na engleskom. Ovo je definitivno jedna od najfascinantnijih činjenica o Tokiju.

U Tokiju postoji mnogo hotela kapsula

Hoteli kapsule postali su popularni u mnogim gradovima diljem svijeta, no neki od prvih otvoreni su upravo ovdje u Tokiju. To je sjajan način za one koji putuju s ograničenim budžetom, pogotovo ako ste solo putnik.

Možete voziti Mario karting u stvarnom životu

Ako ste obožavatelj Mario Karta, Tokio je grad za stvarno Mario Kart iskustvo. Ovdje se možete voziti kroz prometnu Shibuyu i druge dijelove grada, obučeni u svog omiljenog lika dok vozite go-kart.

Tokio ima najveći broj neonskih reklama na svijetu

Najbolja područja za gledanje neonskih reklama u Tokiju su Shinjuku, točnije u području Kabukicho. U Shibuya također ima mnogo neonskih reklama, posebno oko prijelaza Shibuya.

Postoji nekoliko restorana s pokretnom vrpcom za sushi

Sushi je jedno od glavnih jela kada je riječ o japanskoj hrani, a u Tokiju postoji mnogo restorana koji poslužuju sushi. Restorani s pokretnom vrpcom za sushi super su doživljaji jer se sushi dostavlja na pokretnoj vrpci.

Favorit većine je Uobei Genki Sushi, nalazi se u Shibuyi, s ponudama od 108 japanskih jena za dva komada.

Tokio ima svoj zabavni park Disneyland

Tokijski Disneyland zapravo je bio prvi Disneyjev tematski park izvan Sjedinjenih Američkih Država. Danas je to također jedan od najpopularnijih parkova i ovdje radi više od 20 000 ljudi. Što je još bolje, tokijski Disneyland je jeftiniji od američkih pandana.

U Tokiju postoji mnogo tematskih kafića

Vampire cafes, Alice in Wonderland, Maid cafes, Cat cafes, Totoro cafe, Moomin cafe, PomPomPurin cafe. Kad god kažete, velika je vjerojatnost da u Tokiju postoji tematski kafić s vašim omiljenim stvarima.

Mnogi tematski kafići u Tokiju ograničena su izdanja i takozvani pop-up dućani koji postoje samo određeno razdoblje. Na primjer, bilo je kafića s temom Pikachu, Pokemon temom, Sailor Moon temom i mnogim drugim. Neki popularni ostali su kao stalne ustanove.

Kulturne činjenice o Tokiju

 • U Tokiju postoji više od 150 muzeja
 • Tokio će biti domaćin Olimpijskih igara 2021. godine
 • Grad je već bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1964. godine
 • U Tokiju postoji više od 4000 svetišta i hramova
 • Tokijska metropola ima 882 međusobno povezane željezničke stanice
 • Postoji više od 100 sveučilišta i visokih škola
 • Tokijski maraton jedan je od najvećih svjetskih maratona
 • Asakusa se smatra kulturnim i povijesnim središtem Tokija
 • Shinjuku se smatra poslovnom i noćnom četvrti
 • Ginza je trgovačka četvrt Tokija
 • Shibuya je poznata kao mlada i zabavna četvrt
 • Akihabara je centar za mangu/anime i elektroniku
 • Roppongi Hills je poznat po najboljem noćnom životu u Tokiju
Poljska: pravi povijesni dragulj Europe

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti

Turistička SIM kartica: Kada i zašto je kupiti?

Turistička SIM kartica: Kada i zašto je kupiti?