Tokio: najnaseljenija metropola na svijetu
unsplash.jpg
in

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih zanimljivosti

Kada su u pitanju najveći gradovi na svijetu, ne možete proći bolje od Tokija. Spoj duboke tradicije i brze, moderne energije, Tokio, kao glavni grad Japana, jedno je od najboljih mjesta koje možete posjetiti u Aziji.

Tokio zanimljivosti i znamenitosti

Tu se, naravno, nalazi i carska palača i sjedište vlade i parlamenta, kao i luksuzni hoteli, restorani s Michelinovim zvjezdicama i fantastične trgovine. Smješten u istočnom središnjem Honshuu, najvećem od glavnih japanskih otoka, ovaj gusto naseljen grad, Tokio služi kao odlična baza za istraživanje drugih dijelova zemlje.

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Jedan od najmodernijih svjetskih gradova u smislu svoje infrastrukture i dizajna – uglavnom zahvaljujući potresu iz 1923. godine i razaranjima u Drugom svjetskom ratu – Tokio također ima titulu najskupljeg grada za život na svijetu. Srećom, također je jedan od najlakših gradova za kretanje zahvaljujući svojim vrhunskim mrežama željeznice i podzemne željeznice.

Kulturna strana Tokija poznata je po brojnim aktivnostima i vrhunskim atrakcijama, uključujući muzeje; festivale; internacionalno poznatu kuhinju; i profesionalne sportske klubove – baseball, nogomet i tradicionalne japanske aktivnosti poput sumo hrvanja. On je također grad bogat glazbom i kazalištem, s brojnim dvoranama u kojima se izvodi sve; od japanskih modernih drama do simfonijskih orkestara te pop i rock koncerata.

Evo najboljih i najzanimljivijih tradicija koje možete posjetiti u Tokiju i gdje možete uživati u djelićima predivne japanske kulture.

Uživajte u prirodi i umjetnosti u svetištu Meiji

Posvećeno caru Meiji i njegovoj supruzi, carici Shōken, izgradnja veličanstvenog svetišta Meiji (Meiji Jingū) započela je 1915. i dovršena je 1926. godine. Iako je izvorna građevina uništena tijekom Drugog svjetskog rata, ponovno je izgrađena 1958. i ostaje jedna od najvećih važnih vjerskih mjesta u Tokiju.

Okružen zimzelenom šumom od 70.8 hektara što je dom za oko 120.000 stabala koja predstavljaju vrste koje se nalaze diljem Japana – kao i zanimljivo “drvo želja”, na koje posjetitelji mogu napisati i objesiti svoje najdublje želje – vrhunci svetišta uključuju njegov unutarnji dio ( Naien) sa svojim muzejom koji sadrži kraljevsko blago i Vanjsko područje (Gaien).

U Outer Precinctu nalazi se Meiji Memorial Picture Gallery sa svojom vrhunskom zbirkom murala koji se odnose na živote cara i carice. Obavezno posjetite susjedni unutarnji vrt svetišta Meiji (Yoyogi Gyoen).

Tokio i njegov nacionalni vrt Shinjuku Gyoen

Bivša rezidencija obitelji Naito tijekom razdoblja Edo (17.-19. st.) prebačena je u posjed carske obitelji. Sada je to nacionalni vrt, koji je otvoren 1949. godine i smatra se jednim od najljepših i najboljih u Japanu jer spaja tri vrste tradicionalnih vrtova: francuski formalni, engleski pejzažni i japanski tradicionalni. To je također jedno od najboljih mjesta u Tokiju za promatranje trešnjinih cvjetova, budući da vrt ima otprilike 1500 stabala trešnje. Također ćete pronaći himalajske cedrove, čemprese i stabla tulipana. Vrt je vrlo popularan u jesen, kada lišće počinje mijenjati boju u grimizno i ​​zlatno.

Ostale značajke vrta uključuju staklenik, prekrasna jezerca i nekoliko paviljona.

Park i zoološki vrt Ueno

Zelena oaza poput raja u srcu užurbanog Tokija, park Ueno (Ueno Kōen) najveća je gradska zelena površina i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija. Osim lijepih terena, park se također može pohvaliti brojnim hramovima i muzejima za istraživanje.

Ispresijecan ugodnim šljunčanim stazama, ovaj park od 212 hektara uključuje i izlete malim čamcem po jezercu Shinobazu obrubljenom trskom, oko malog otoka s hramom Bentendo. Svakako posjetite i svetište Toshogu iz 17. stoljeća (Nikkō Tōshō-gū), sa svojih 256 brončanih i kamenih lampiona.

Još jedna značajka je zoološki vrt Ueno (Onshi Ueno Dōbutsuen). Otvoren 1882. godine, to je najstariji zoološki vrt u Japanu, a poznat je po pandama koje je predstavila Narodna Republika Kina.

Iako je to velika atrakcija i u njoj živi više od 300 životinja koje predstavljaju oko 400 vrsta, zabavan monorail koji povezuje njegove različite komponente može vam ubrzati posjet (i učiniti ga još ugodnijim).

Također vrijedi posjetiti i Aqua-Zoo, što je jedan od najvećih akvarija u Aziji, pogotovo ako putujete s djecom.

Posjetite hram Sensō-ji

U četvrti Asakusa u Tokiju, na kraju duge ulične tržnice koja ugošćuje prodavače koji prodaju maske, rezbarije, češljeve od ebanovine i drvo, igračke, kimona, tkanine i dragocjeni papirnati proizvodi, nalazi se prekrasni hram Sensō-ji (Kinryū-zan Sensō-ji)) – što je najpoznatije gradsko svetište.

Posvećen Kannon, budističkoj božici suosjećanja, hram je osnovan 645. godine nove ere i, unatoč tome što je više puta obnavljan, zadržava svoj izvorni izgled.

Istaknuti dijelovi posjeta uključuju razgledavanje vrata Kaminari-mon s 3,3 metra visokom crvenom papirnatim svjetiljkom na kojoj piše “Vrata groma”, kao i poznate i vrlo omiljene posude s tamjanom, za koje se vjeruje da tjera bolesti.

Također treba spomenuti i fascinantne hramske golubove, za koje se kaže da su Kannonovi sveti glasnici. Svakako ubacite novčić u Omikuji kutije koje se nalaze blizu ulaza, a iz kojih možete izvući komad papira koji će vam proricati sudbinu.

Nakon toga, svakako istražite ostatak hramskog područja s nizom uličica. Ako pak želite sasvim drugačije iskustvo, hram možete ponovo posjetiti i noću.

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Tokio i njegovo najprometnije trgovačko područje

Ginza je najprometnije trgovačko područje u Tokiju i jednako je kultno poput Times Squarea u New Yorku, ali je i puno starije. Tokio je zapravo stoljećima bio trgovačko središte zemlje i tu se sastajalo pet drevnih cesta koje povezuju glavne japanske gradove. Okružena ekskluzivnim trgovinama i impozantnim trgovinama u palači, četvrt Ginza također je zabavna za jednostavno lutanje.

Vikendom, kada je sve otvoreno, to je pravi raj za kupce jer je promet zabranjen, što ga čini jednom od najvećih svjetskih pješačkih zona. Kad padne mrak, gigantski reklamni paneli na brojnim zgradama jarkom neonskom svjetlošću okupaju Ginzu. Divan prizor.

Tu ćete također pronaći poznato kazalište Kabuki-za o kojemu ćemo detaljnije u nastavku, a dom je tradicionalnih Kabuki izvedbi, kao i kazalište Shinbashi Enbujō u kojem se izvode plesovi Azuma-odori i Bunraku predstave.

Pogled s Tokyo Skytree

Teško je promašiti Tokyo Skytree (Tōkyō Sukaitsurī). Ovaj 634 metra visok komunikacijski i promatrački toranj uzdiže se iz gradske četvrti Sumida Minato poput golemog raketnog broda.

Najviša građevina u zemlji (i najviši samostojeći toranj na svijetu), Tokyo Skytree otvoren je 2012. godine i brzo je postao jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu zahvaljujući nevjerojatnim panoramskim pogledima s restorana i vidikovaca.

S bazom dizajniranom u obliku masivnog tronošca, toranj uključuje niz cilindričnih razina promatranja, uključujući jednu od 350 metara i drugu na točki od 450 metara – potonja uključuje jedinstveni stakleni spiralni prolaz do još višeg vidikovca sa staklenim podovima, ali samo za one s jakim želucem.

Tokio i njegov Nacionalni muzej

Tokijski nacionalni muzej (ōkyō Kokuritsu Hakubutsukan) čuva više od 100 000 važnih djela japanske, kineske i indijske umjetnosti, uključujući više od 100 nacionalnih blaga.

Otvoren 1938. godine, TNM, kako se obično naziva, uključuje prave vrhunce kao što su brojne budističke skulpture iz Japana i Kine koje datiraju od 6. stoljeća, kao i fine zbirke starih tekstila, povijesnog oružja i vojne opreme.

Također su vrijedne pažnje i njegove velike zbirke povijesne japanske odjeće i azijske keramike i posuđa. Važna umjetnička djela uključuju japanske slike od 7. do 14. stoljeća, a još jedan dio koji morate vidjeti su muzejske izuzetne zbirke japanskih i kineskih remek-djela lakiranja iz raznih stoljeća, uključujući primjerke rezbarenja lakom, zlatnim lakom i lakom sa sedefom. Postoje i mnogi lijepi primjeri kaligrafije.

Dostupni su obilasci s vodičem na engleskom jeziku. Također vrijedi posjetiti muzejski tradicionalni japanski krajobrazni vrt sa svoja tri paviljona, uključujući Tein Teahouse (Rokuso-an) iz 17. stoljeća i obližnji Muzej istočnoazijske umjetnosti sa svojih 15 izložbenih galerija.

Obilazak Carske palače

Glavna atrakcija tokijske četvrti Marunouchi je Carska palača (Kōkyo) sa svojim prekrasnim parkovima iz 17. stoljeća okruženim zidinama i opkopima. Još uvijek u upotrebi od strane carske obitelji, Carska palača nalazi se na mjestu gdje je 1457. godine feudalac Ota Dokan izgradio prvu tvrđavu, središnju točku iz koje se grad Tokio (ili Edo, kako se tada zvao) postupno širio.

Jednako poznat kao i palača upravo je most Nijubashi koji vodi do njezine unutrašnjosti, struktura koja je dobila ime (“dvostruki most”) po svom odrazu u vodi. Druge značajke uključuju dva metra debeo zid koji okružuje palaču i njezina vrata, od kojih jedna vode do istočnog vrta Higashi-Gyoen.

Dostupni su obilasci Carske palače (no, potrebna je predbilježba) i uključuju vrata Kikyo-mon, Someikan (Kuća za posjetitelje), Fujimi-yagura (Trgovište “Pogled na planinu Fuji”), Istočne vrtove i Unutarnja vrata, Seimon-tetsubashi most i zgrada Imperial Household Agency Building (što svakako planirajte unaprijed).

Još jedna tvrđava koju možete posjetiti je dvorac Edo (dvorac Chiyoda) izgrađen 1457. godine, a nalazi se u tokijskoj četvrti Chiyoda.

Miraikan i Edo-Tokyo

Jedan od najnovijih muzeja u Tokiju, impresivni Nacionalni muzej novih znanosti i inovacija (Nippon Kagaku Mirai-kan) – koji se obično jednostavno naziva Miraikan – nudi fascinantan uvid u vodeću ulogu Japana na polju tehnologije.

Izradila ga je Japanska agencija za znanost i tehnologiju, a ovaj ultramoderni, namjenski izgrađeni objekt uključuje mnoge praktične interaktivne izložbe koje se bave svime, od potresa do vremena, kao i obnovljivom energijom i robotikom.

Također vrijedi posjetiti Edo-Tokyo Museum. Dovršen je 1993. godine, a izložbe muzeja bave se bogatom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću regije. Od posebnog je interesa replika mosta koja vodi u maketu nastambi u izvornom starom gradu Edo.

Tokio i njegov Nacionalni muzej prirode i znanosti

Smješten u parku Ueno u Tokiju, veličanstveni Nacionalni muzej prirode i znanosti (Kokuritsu Kagaku Hakubutsukan) otvoren je 1871. godine i jedan je od najstarijih muzeja u zemlji.

Sada potpuno renoviran i moderniziran, muzej se također može pohvaliti reputacijom jednog od najprometnijih i najvećih muzeja u zemlji, s velikom zbirkom od oko 250.000 materijala povezanih s prirodoslovljem i znanošću.

Oni uključuju mnoge fascinantne interaktivne prikaze o razvoju svemira, nuklearnoj energiji i transportu, a svaki posjetiteljima omogućuje jedinstveni uvid u najnovija znanstvena i tehnološka dostignuća. Zanimljivosti Japanske galerije (Nihonkan) uključuju brojne izložbe pretpovijesnih bića i povijesti japanskog naroda, uključujući tradicionalne običaje i odjeću. U Globalnoj galeriji (Chikyūkan) vidjet ćete mnoge izvrsne znanstvene i tehnološke izložbe, uključujući robotiku i starinska vozila.

Provedite vrijeme i u Nacionalnom muzeju zapadne umjetnosti

Smješten u parku Ueno i samo tri minute hoda od kolodvora Ueno nalazi se Nacionalni muzej zapadne umjetnosti (Kokuritsu Seiyō Bijutsukan). Izgrađen je 1959. godine prema nacrtima poznatog švicarskog arhitekta Le Corbusiera.

Eksponati, većinom sastavljeni od djela važnih francuskih umjetnika, uglavnom dolaze iz zbirki japanskog biznismena i kolekcionara umjetnina Kojira Matsukate, kupljenih tijekom posjeta Europi početkom 20. stoljeća.

U dvorištu su djela francuskog kipara Augustea Rodina, dok su naglasci platna impresionista Paula Cézannea, Claudea Moneta, Edouarda Maneta i Edgara Degasa. Muzej se također može pohvaliti izvrsnim restoranom s prekrasnim pogledom na dvorište.

Uživajte u zbirkama u Nacionalnom umjetničkom centru

Još jedan tokijski muzej svjetske klase, izvrsni Nacionalni umjetnički centar (Kokuritsu Shin-Bijutsukan) smješten je u izvanrednoj zgradi od zakrivljenog stakla u gradskoj četvrti Roppongi. Ovaj vrhunski objekt otvoren je tek 2007. godine i od tada je stekao zasluženu reputaciju zbog svoje fine stalne zbirke od više od 600 slika, većinom iz 20. stoljeća. To uključuje mnoga važna djela moderne umjetnosti i redovite gostujuće izložbe.

Također vrijedi posjetiti Muzej umjetnosti Mori (Mori Bijutsukan) na najvišim katovima susjednog tornja Roppongi Hills Mori. Ovaj muzej likovne umjetnosti poznat je po svojim redovitim izložbama suvremene umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Pogledajte predstavu u kazalištu Kabuki-za, Ginza

Tokio je dom niza izvrsnih kazališta, a nijedno nije tako poznato kao povijesno kazalište Kabuki-za u užurbanoj gradskoj četvrti Ginza, što je dom poznatih tradicionalnih Kabuki predstava.

Utemeljene na srednjovjekovnoj, visoko vještoj i često burlesknoj kazališnoj formi koja uključuje pjesmu i ples, kazališne predstave jednako su popularne među turistima kao i među domaćima.

Dramu i komediju relativno je lako pratiti zahvaljujući bogatoj vizualizaciji i teatralnosti. Unutrašnjost kazališta, obično puna do posljednjeg mjesta s oko 2000 gostiju, uvijek je intimna i više nalikuje velikom obiteljskom okupljanju nego scenskoj predstavi zbog činjenice da gledatelji sami donose hranu ili kupuju poslastice iz raznih restorana koji su uokolo raspoređeni.

Predstave mogu trajati satima, a gledatelji ostaju koliko žele (ili koliko mogu podnijeti). I čini se da se nitko ne vrijeđa na dolaske i odlaske ljudi, niti na njihovo glasno navijanje ili ruganje.

Izgubite se u Yomiurilandu

Ovaj zabavni park nalazi se 30 minuta od Tokija i dom je za više od 40 atrakcija i sezonskih aktivnosti – zamislite silne roller coastere, vožnje, svjetlosne predstave, pa čak i bungee jumping.

Park je otvoren tijekom cijele godine i za svako doba godine nudi nešto uzbudljivo. U proljeće se u parku rumeni više od 1000 stabala trešanja mekih ružičastih boja poput pudera. Ljeto znači otvaranje brojnih bazena i vodenih atrakcija u parku. Kad dođe zima, krajolik se pretvara u svjetlucavu snježnu zemlju čuda.

Većina putnika dolazi u Yomiuriland kako bi se provozali Banditom, toboganom koji se vijuga kroz krošnje trešnjinih stabala. Naravno, ljetni bazeni i vodeni tobogani za ovaj su park također su glavna prodajna točka.

Tokio i moda

Ništa nije previše nečuveno kada je u pitanju frenetični tokijski okrug Harajuku. Susjedstvo se odnosi na područje u blizini stanice Harajuku, stisnuto između Shinjukua i Shibuye. Ako želite prekršiti pravila kada je u pitanju sve kulturno i moderno, ovo je mjesto na koje morate otići.

Glavna arterija Harajukua (i najbolje mjesto za uočavanje lude tinejdžerske mode) je Takeshita Dori, koja je s obje strane okružena divljim i otkačenim trgovinama. Ružičasta kosa, tetovaže i čizme do koljena ovdje su samo vrh ledenog brijega. Čak i ako je vaš stil pitomiji, nemojte se uzrujavati – Harajuku također ima mnogo popularnijih butika.

Ali Harajuku je također dom nekoliko povijesnih atrakcija. Ovdje se nalazi Meiji Jingu, kao i mali Ota Memorial Museum of Art. Sve u svemu, to je savršeno susjedstvo za sažetak japanske duboko ukorijenjene tradicije s valovima futurističkih stilova.

Prošećite na križanju Shibuya

Ako nikada niste vidjeli sliku prijelaza Shibuya, možda biste je trebali pogledati prije nego što odete u Tokio. Ovo raskrižje jedno je od najpoznatijih na svijetu i definitivno najprometnije u Japanu, preplavljeno stotinama tisuća bljeskajućih svjetala s elektroničkih reklamnih panoa koji vam blješte iznad glave.

U vrijeme najvećeg prometa, smatra se da ovo peterokrako raskrižje prelazi oko 3000 ljudi odjednom. To je nedvojbeno jezgra Tokija za masovni prijevoz. Ali ako vam je pomisao na prelazak ulice s 3000 vaših najnovijih prijatelja nemoguća misija, uvijek se možete uputiti na krov robne kuće Shibuya 109-2, s koje se pruža najbolji pogled na organizirani kaos na ulici.

Čak i ako niste u Shibuyi da vidite ovu ulicu, svejedno će vam se svidjeti činjenica da ovo susjedstvo apsolutno vrvi fantastičnim restoranima, trgovinama i zabavom. To je svakako četvrt koju ne smijete propustiti kada posjetite Tokio.

Poljska: pravi povijesni dragulj Europe

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti

Turistička SIM kartica: Kada i zašto je kupiti?

Turistička SIM kartica: Kada i zašto je kupiti?