kajmanski otoci
Foto: Unsplash/Marc Babin
in

Kajmanski otoci – 7 zanimljivosti koje morate vidjeti

Kajmanski otoci su diljem svijeta poznati kao utočište za bogate i tako je već više od pola stoljeća, od šezdesetih godina. Kajmanski otoci, smješteni u karipsko more, koje je dom i karipskih otoka, postali su porezno utočište dolaskom Banke Engleske čiji su predstavnici došli na ideju da njihova banka započne prihvaćati devizne depozite izvan matične zemlje što je dovelo ogromnog povećanja novčanih transakcija, od kojih je većina bila bez nadzora, što je njihovim vlasnicima i odgovaralo. To je u potpunosti preobrazilo otok koji se danas razvio u gotovo svakom pogledu.

Kako je došlo do toga da su Kajmanski otoci postali porezna oaza? Kajmani su bili dio Jamajke i zajedno sa njom bili su pod britanskom vlašću. Nakon što je Jamajka stekla neovisnost, Kajmani se nisu ugledali na nju i slijedili njene stope već su postali britanska kolonija. Nakon toga uslijedio je pravi gospodarski procvat Kajmana koji su razvili iznimno privlačan bankarski sustav i uveli posebne zakone o depozitu čime su mnogima omogućili „skrivanje“ novaca. 

Kajmansko otočje prepuno je poslovnih zgrada, a na tom malom teritoriju nalazi se više od stotinu banaka. Velik broj poznatih kompanija ovdje ima svoje sjedište, a razlog tomu su niski porezi koji im donose veliku uštedu.

Što za pravo znači da su Kajmanski otoci porezna oaza? To znači da su novci i dohodak tamo sigurni, privatni i gotovo oslobođeni od poreza. No kajmanski otoci i druge porezne oaze kao što je recimo Panama ubrzo su postale mjesta u kojima se odvijala trećina svih međunarodnih transakciju, a velik dio tih transakcija odnosio se na nepošteno stečen imetak ili izbjegavanje plaćanja poreza u vlastitoj zemlji.

No Kajmani i dalje napreduju gospodarski i financijski jer država i dalje provodi istu poreznu politiku koju joj nitko ne može zabraniti.

Kajmanski otoci zanimljivosti

Kajmanski otoci - 7 zanimljivosti koje morate vidjeti
Foto: Unsplash/JR Harris

Kajmanski otoci svoje ime duguju ni manje ni više nego kajmanima iako ih nema na otoku. Prvi doseljenici su na otoku pronašli velike guštere koje su pogreškom zamijenili s kajmanima te su im po njima dali ime. 

Kajmanski otoci ili Kajmansko otočje čine tri otoka: Veliki i Mali Kajman te Kajman Brac. Njihova površina iznosi oko 260 kilometara četvornih, a na tom se prostoru smjestilo više od 50 tisuća stanovnika. 

Glavni grada Kajmana je poznati George Town, koji se nalazi na Velikom Kajmanu na kojem i živi najveći dio stanovnika. Upravo je George Town glavni financijski centar, ali i najveće turističko središte.

U njega pristaje velik broj kruzera, s turistima koji žele vidjeti ovu financijsku meku, ali i najpoznatiju Kajmansku plažu Sedam milja. Osim toga, Kajmani imaju i bogati Nacionalni muzej u kojima ima jako mnogo izložaka vezanih uz povijest otočja. 

1. Plaža Sedam milja

Kajmanski otoci - 7 zanimljivosti koje morate vidjeti
Foto: Shutterstock

Plaža Seven Mile ili Sedam Milja proteže se velikim dijelom Velikog Kajmana, a iznimno je poznata po finom i sitnom pijesku biserne boje i predivnoj smaragdnozelenoj boji vode. Podmorje ovog dijela je jako bogato te se u njemu nalaze jata raznih egzotičnih riba, raznobojni koralji i druga podmorska bogatstva. 

Ovdje su jako popularni vodeni sportovi, koji su posebno atraktivni radi bistrine mora pa je moguće gledati bogato dno za vrijeme surfanja ili ronjenja. 

2. Stingray City

Najveća atrakcija Kajmanskih otoka zasigurno je Stingray City, poznato okupljalište kultnih karipskih raža koje su svoj dom pronašle ni manje ni više nego među plitkim grebenima na sjevernim dijelovima Velikog Kajmana.

One ovdje žive već desetljećima, a izuzetno su mirne i opuštene pa je za sve posjetitelje omogućeno plivanje s ražama pod vodom, a može ih se čak i pomaziti. Ovo je jedno od najfascinantnijih mjesta na čitavom Kajmanskom otočju, a s obzirom na dobre vremenske prilike većinu godine ovo je mjesto i najposjećenije.

3. Mastic Trail

Kajmane ne čine samo plaže i kokosove palme već i šume crne mastike i mnoga močvarna područja. Ova je strana otočja mnogo surovija i prirodnija pa je omiljena meta mnogih planinara koji se upućuju na prelazak rute Mastic Trail koja je duga četiri kilometara i prolazi stražnjom stranom otoka.

Tijekom prolaska kroz šumu mogu se vidjeti mnoga raskošna i stara stabla mastike, ali i neke iznimno rijetke ptičje vrste. Ovaj je kraj jako bogat jatima bijelih golubova što je posebna atrakcija za gledanje. 

4. Stijene pakla

Jedna zanimljiva geološka pojava na Kajmanima postala je prava turistička atrakcija: prostor malo veći od veličine nogometnih igrališta ispunjen je velikim brojem krških oblika neprirodno tamne granitne, gotovo crne boje na kojima su postavljene demonske lutke.

Stijene su jedinstvenog oblika, ali pomalo zastrašujuće stoga su dobile poseban naziv: Stijene pakla. Po njima se ne smije hodati, ali se oko prostora nalazi nekoliko vidikovaca koji daju dobar pogled na ovo zanimljivo geološko zdanje koje je niknulo usred ničega. 

Još jedna zanimljivost je da se u blizini ovih stijena nalazi mjesto koje se zove u skladu sa Stijenama pakla, a to je Pakleni grad.

5. Ronjenje na legendarnim mjestima na otoku

Mnogo se blaga krije u podvodnim dubinama Kajmana. Jedno od njih je brod američke ratne mornarice, USS Kittiwake koji je ovdje potonuo i koji je sada odlična turistička atrakcija. 

Tu je i Rum Point, mjesto koje obiluje prekrasnim pješčanim uvalama te bogatim koraljnim vrtovima u podmorju. Upravo zbog ovih koraljnih vrtova Rum Point je omiljeno odredište ronioca koji uživaju u promatranju koralja, morskih kornjača i šarenih tropskih riba. 

Osobita atrakcija je i Morski rezervat Bloody Bay koji je jedno od najomiljenijih mjesta za podvodno ronjenje na svijetu. Razlog svoje popularnosti duguje ogromnim koraljnim cvjetovima, rijetkim spužvama i travama, morskim lavovima, kornjačama i malim morskim psima.

6. Kajman Brac 

Kajman Brac se nalazi između Malog i Velikog Kajmana i nije toliko popularno niti razvijeno, ali ima mnogo toga za ponuditi ljubiteljima prirode.

Planinarsko iskustvo na ovom je mjestu uistinu vrhunsko, a glavna mate je 50 metara visoka litica koja se uzdiže nad morskim stijenama.

7. Pedrov dvorac

Najstarija zgrada na Kajmanskom otočju Je Pedrov dvorac, koji se nalazi u blizini George Towna, a riječ je o obnovljenom dvorcu na kojem se još uvijek nalaze originalni kameni zidovi iz 18. stoljeća.

Ovaj je dvorac vrlo važan i u povijesno  smislu jer su se na ovom mjestu donosile mnoge važne povijesne odluke poput dekreta o ukidanju ropstva i drugo. Dvorcem i okolicom će vas provesti turistički vodiči koji će vam otkriti svaki najmanji detalj o ovome mjestu.

Kajmanski otoci - 7 zanimljivosti koje morate vidjeti
Foto: Shutterstock
Turistička SIM kartica: Kada i zašto je kupiti?

Turistička SIM kartica: Kada i zašto je kupiti?

Germania odlučila napuniti avion navijačima i poslati ih u Katar

Germania u Katar vodi 122 navijača