in

16 razloga zašto je Engleska tako popularna destinacija

unsplash.jpg

Kao jedno od najpopularnijih odredišta za putovanja na svijetu, Engleska nudi gotovo beskrajne mogućnosti za turiste koji traže zabavne aktivnosti i vrhunske atrakcije koje žele posjetiti.

Kao dio prekrasnog Britanskog otočja, ova mala, ali utjecajna zemlja pršti fascinantnom poviješću, uzbudljivim gradovima i bogatom kulturnom tradicijom. Povijesne znamenitosti su na svakom koraku, od pretpovijesnih megalita i starorimskih nalazišta do stoljetnih dvoraca i gradskih jezgri koje datiraju još iz srednjeg vijeka.

Engleska je također iznimno laka za kretanje, sa svojim najpopularnijim turističkim odredištima koja su dobro povezana vlakovima i autobusima. Alternativno, između točaka vlastitih interesa možete se voziti dobro planiranim sustavom autocesta. Bilo da se odlučite za obilazak zemlje automobilom ili javnim prijevozom, zajamčeno vam je nezaboravno iskustvo.

Kako bismo vam pomogli da najbolje iskoristite svoj plan putovanja, za vas smo pripremili popis najboljih mjesta koja možete posjetiti u Engleskoj.

Engleska i njen legendarni Stonehenge

Stonehenge, oko 16 km sjeverno od povijesnog grada Salisburyja na ravnici Salisbury, najpoznatiji je prapovijesni spomenik u Europi. Toliko je popularan da posjetitelji ulaznicu moraju kupiti unaprijed kako bi si osigurali ulazak.

Izložbe u centru za posjetitelje Stonehengea uvijek imaju spremnu pozornicu, objašnjavajući iskustva i više od 250 drevnih predmeta kako su megaliti podignuti između 3000. i 1500. pr. Kr. te dijeleći informacije o životu u to vrijeme.

Nakon šetnje raznim vidikovcima uz ovo ogromno kamenje, možete posjetiti autentične replike neolitskih kuća kako biste vidjeli alate svakodnevnog neolitskog života dok volonteri demonstriraju vještine od prije 4500 godina. Iako tijekom uobičajenog radnog vremena ne možete ući unutar kruga i lutati među kamenjem, možete rezervirati poseban ranojutarnji ili kasnovečernji pristup krugu putem English Heritagea, koji upravlja tim mjestom.

Londonski toranj

Zatvor, palača, trezor s blagom, zvjezdarnica i zvjerinjak: Tower of London jedna je od glavnih atrakcija u Londonu. Općenito smatran najvažnijom građevinom u Engleskoj, ima dovoljno toga što možete vidjeti i raditi na ovom mjestu svjetske baštine i to će posjetitelje zaokupiti satima.

Središnji dio ove tvrđave na strani Temze je Bijela kula. Sagradio ga je 1078. godine William Osvajač, dom je nevjerojatnih izložaka, kao što je Line of Kings, najstarija svjetska atrakcija, koja je uspostavljena 1652. godine s izvanrednim prikazom kraljevskog oklopa.

Ostali istaknuti događaji uključuju impresivnu izložbu Crown Jewels, klasične Yeoman Warder Tours, Kraljevsku kovnicu novca te izložbe u vezi sa zatvorenicima i pogubljenjima. Sve u svemu, Tower of London pokriva oko 18 hektara, tako da ima mnogo toga što možete istražiti.

Ako putujete s djecom, svakako provjerite postoje li posebni događaji za djecu, kao što su “Viteška škola” i drugi sadržajni programi koji pružaju zabavan uvid u povijest dvorca.

Rimske kupke i gruzijski grad Bath

Ako imate vremena posjetiti samo jedan manji grad u Engleskoj, ne možete posjetiti ništa bolje od Batha. Ovaj nevjerojatno lijep grad u Somersetu ima više fantastičnih turističkih atrakcija nego što biste se mogli nadati da ćete posjetiti u jednom danu.

Dok je najpoznatiji po veličanstvenim 2000 godina starim rimskim kupkama izgrađenim oko termalnih izvora grada. Jednako je poznat po svojim georgijanskim gradskim kućama boje meda, poput onih koje se nalaze na Royal Crescentu.

Otprilike 500 gradskih zgrada smatra se od povijesne ili arhitektonske važnosti, što je dovelo do toga da je cijeli grad dobio status svjetske baštine. Bath je idealna lokacija na kojoj možete istražiti neke od najljepših sela u Engleskoj, uključujući dolinu Avon, brda Mendip i bezbroj drugih fantastičnih znamenitosti Somerseta.

Britanski muzej

Sa zbirkama antikviteta koje su među najboljima na svijetu, Britanski muzej čuva više od 13 milijuna artefakata iz Asirije, Babilonije, Egipta, Grčke, Rimskog Carstva, Kine i Europe. Najpoznatiji antički artefakti su Elgin mramor iz Partenona u Ateni, kao i poznati kamen iz Rosette.

Ali ovdje su izloženi mnogi drugi izvrsni komadi koji čine ovo mjesto jednim od najboljih mjesta za posjetiti u Londonu. Staroegipatska zbirka najveća je izvan Kaira, a ostava rimskog srebra iz četvrtog stoljeća poznata kao Mildenhallsko blago, iskopana u Suffolku 1942. godine, nije ništa manje od spektakularnog.

Ako imate vremena, svakako se pridružite vođenom obilasku (zabavni su i privatni obilasci nakon radnog vremena) ili sudjelujte u radionici ili predavanju. Gostionica i trgovina također su dostupni na licu mjesta.

Engleska i povijesni Yorku

Veličanstvena katedrala u Yorku druga je po važnosti u Engleskoj crkvi odmah iza katedrale u Canterburyju.

Nalazi se u središtu povijesnog Yorka, okružena drvenim kućama i trgovinama, srednjovjekovnim cehovima i crkvama.

S druge strane, romantične ulice Yorka okružene su oko 5 kilometara dugačkim veličanstvenim gradskim zidinama po kojima možete hodati i vidjeti spektakularan pogled na grad i okolicu. Dok ste ovdje, posjetite Nacionalni željeznički muzej, jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija Engleske.

York je također dobra baza za istraživanje sjeveroistočne Engleske, posebno surove ljepote Yorkshire Dalesa i North York Moorsa. Drugdje u ovom kutku zemlje pronaći ćete neke od najljepših povijesnih gradova i mjesta u Engleskoj, uključujući Durham – poznat po svom dvorcu i katedrali – i Beverley, koji se također može pohvaliti atraktivnom katedralom.

Dvorac Windsor

Engleska je zemlja koja je duboko ukorijenjena u tradiciju, povijest, raskoš i pompu. Stoga nije iznenađenje da se neke od najvećih atrakcija za turiste ovdje vrte oko kraljevske obitelji, koja je stoljećima igrala važnu ulogu u oblikovanju i razvoju zemlje – zajedno s mnogim drugim dijelovima svijeta.

Ako imate samo vremena ugurati se u jednu kraljevsku atrakciju, neka to bude dvorac Windsor. Udaljen 40 minuta lagane vožnje vlakom od središta Londona, dvorac Windsor poznat je kao jedna od službenih rezidencija kraljevske obitelji, a svoja vrata redovito otvara posjetiteljima onda kada je kraljica odsutna. Bogata je poviješću, koja svoje korijene vuče sve do 11. stoljeća, kada je trijumfalni William Osvajač dao podići tvrđavu upravo na ovom mjestu.

Istaknute znamenitosti posjeta dvorcu Windsor uključuju kapelu dvorca, državne apartmane, kao i veličanstvenu Kraljičinu galeriju.

I obavezno ponesite dobru obuću za hodanje. Zemljište je ogromno, proteže se oko 10 kilometara oko dvorca i pruža neke od najboljih prilika za selfie.

Engleska i zoološki vrt u Chesteru

Smješten u Uptonu, nešto više od jednog i pol kilometara sjeverno od središta Chestera, Chester Zoo je najposjećenija atrakcija u Engleskoj izvan Londona i jedno je od najboljih mjesta u Engleskoj za obitelji.

Na ovom mjestu živi više od 11 000 životinja i predstavljaju oko 400 različitih vrsta. Ali privlačnost zoološkog vrta nadilazi samo ljubitelje životinja, s nagrađivanim uređenim vrtovima koji su također dostupni posjetiteljima.

Foto: Shutterstock

Ovo prostrano područje možete obići pomoću jednošinskog sustava zoološkog vrta kako biste došli do znamenitosti koje uključuju Otok čimpanza, bazen za pingvine i najveću tropsku kuću u Europi. Zoološki vrt u Chesteru također ima mnogo drugih zabavnih stvari, pa očekujte da ćete lako provesti dan uživajući u ovoj najbolje ocijenjenoj turističkoj atrakciji.

Dok ste u Chesteru, odvojite vrijeme za šetnju njegovim starim gradskim zidinama, najbolje očuvanim te vrste u Britaniji. Također biste trebali provesti vrijeme istražujući drugu prepoznatljivu značajku Chestera: njegove galerijske šetnice. Poznati kao “Chester’ Rows”, ovi impresivni srednjovjekovni arhitektonski dragulji protežu se cijelom dužinom kamenih i drvenih zgrada koje datiraju iz 14. stoljeća i čine jedinstveno i prilično slikovito okruženje. Chestersku katedralu također vrijedi istražiti ako je možete ugurati u svoj plan putovanja.

Nacionalni park Lake District

Kao jedan od najljepših nacionalnih parkova, nacionalni park Lake District nezaobilazno je odredište za putnike koji posjećuju Englesku. S 12 najvećih jezera u zemlji i više od 3218 kilometara prolaza koji čekaju da budu istraženi, nije ni čudo što regija i dalje inspirira svojim veličanstvenim pogledima i krajolikom kao s neke slike.

Ostale stvari koje treba učiniti uključuju posjet mnogim padinama parka, uključujući Scafell Pike, najvišu planinu u Engleskoj. Svakako provedite vrijeme istražujući neke od ljupkih gradića i sela razasutih diljem regije, kao što je Grasmere. Još bolje, možete se ukrcati na izlet brodom preko jezera Windermere i Ullswater i bit ćete nagrađeni nekim od najboljih krajolika u zemlji.

Engleska i Canterburyjska katedrala

Smještena u srcu povijesnog grada koji nosi njegovo ime, katedrala u Canterburyju (pod zaštitom UNESCO-a) dom je nadbiskupa Canterburyja i kolijevka je engleskog kršćanstva. Sve je počelo kada je sv. Augustin preobratio poganske Anglosaksonce 597. godine nakon što je postao prvi biskup. Dostupni su izvrsni vođeni obilasci katedrale, a za doista nezaboravno iskustvo, razmislite o rezerviranju noćenja u dvorištu Canterbury Cathedral Lodgea.

No, ovaj prekrasni srednjovjekovni grad ima mnogo više od same katedrale. Canterbury je također popularno kulturno i zabavno odredište s odličnim trgovinama, galerijama i kafićima, kao i atrakcijama poput onih usmjerenih na Chaucerovu srednjovjekovnu Englesku i rimsku prošlost grada.

Neka od ostalih najboljih mjesta za posjetiti u Canterburyju uključuju Stari grad, ruševine opatije svetog Augustina i srednjovjekovnu kuću Beaney.

Engleska kao podsjetnik na Beatlese

Smješten na sjeverozapadu zemlje, Liverpool je udaljen oko tri sata vožnje željeznicom od Londona i ljubiteljima glazbe nudi mnoštvo prilika da upiju neka gradska mjesta, zajedno s atrakcijama povezanima s Fab-Four.

Na vrhu vašeg popisa trebala bi biti i muzej The Beatles Story. Smješten u revitaliziranom području Albert Docka u gradu, ovaj zabavni muzej sadrži dovoljno činjenica i izložaka koji će satima zaokupiti najveće obožavatelje.

Ostale srodne zanimljivosti u Liverpoolu uključuju posjet poznatom klubu Cavern, zajedno sa stvarnim mjestima o kojima su pjevali, uključujući Strawberry Fields i Penny Lane.

Ostale nezaobilazne stvari uključuju tematske šetnje i obilaske s vodičem, posjet bivšim domovima Paula McCartneyja i Johna Lennona te kupnju suvenira u The Beatles Shopu, koji se nalazi samo nekoliko koraka od Cavern Cluba.

Projekt Eden

Nevjerojatni projekt Eden kolekcija je jedinstvenih umjetnih bioma koji sadrže nevjerojatnu kolekciju biljaka iz cijelog svijeta. Smješten u obnovljenom kamenolomu u Cornwallu, ovaj spektakularni kompleks botaničkih vrtova sastoji se od ogromnih kupola koje izgledaju poput masivnih staklenika u obliku iglua. Svaka od ovih impresivnih (i futurističkih) zgrada sadrži tisuće različitih biljnih vrsta u tropskom i mediteranskom okruženju.

Uz ove zapanjujuće prikaze biljnog svijeta, projekt Eden ugošćuje brojne umjetničke i glazbene događaje tijekom cijele godine. Ako ste u mogućnosti produljiti svoj posjet, razmislite o rezervaciji boravka u hostelu ili uživajte u obroku u jednom od njegovih restorana. Dostupne su i avanturističke aktivnosti kao što su zipline i goleme ljuljačke.

Cotswolds

Cotswolds pokriva oko 1266.55 četvornih kilometara i obuhvaća dijelove nekih od najljepših engleskih okruga: Gloucestershire, Oxfordshire, Wiltshire, Somerset, Worcestershire i Warwickshire.

Proglašen područjem izvanredne prirodne ljepote zbog svojih rijetkih vapnenačkih travnjaka i starih bukovih šuma, ljepota Cotswoldsa ima mnogo veze s njegovim neobičnim selima i gradovima, kao što su Castle Combe, Chipping Norton i Tetbury.

Kao i veći dio Engleske, Cotswolds je savršen za otkrivanje pješice. Jedna od najboljih ruta je uz Cotswold Way, pješačku stazu dugu 164 kilometara sa spektakularnim pogledom na dolinu Severn i Vale of Evesham. Ova se ruta proteže cijelom dužinom Cotswolda i njome se može krenuti bilo gdje.

Engleska Nacionalna galerija

Izlažući jednu od najopsežnijih zbirki slika na svijetu, Nacionalna galerija je drugi najposjećeniji muzej u Londonu. Zbirke, koje predstavljaju gotovo potpuni presjek europskog slikarstva od 1260. do 1920. godine, posebno su jake u nizozemskim majstorima i talijanskim školama 15. i 16. stoljeća.

U talijanskim galerijama potražite djela Fra Angelica, Giotta, Bellinija, Botticellija, Correggia, Tiziana, Tintoretta i Veronesea, a posebno Madonu s djetetom sa svetom Anom i Ivanom Krstiteljem Leonarda da Vincija, Rafaelovo Raspeće i Pogreb od Michelangela.

U njemačkim i nizozemskim galerijama nalaze se djela Dürera, van Dycka, Fransa Halsa, Vermeera i Rembrandta. Među umjetnicima od 18. stoljeća do 1920. godine ističu se djela Hogartha, Reynoldsa, Sargenta, Gainsborougha, Constablea i Turnera. Francuska djela uključuju ona Ingresa, Delacroixa, Daumiera, Moneta (uključujući Ribnjak s lopočima), Maneta, Degasa, Renoira i Cezannea.

Uz besplatnu ulaznicu, posjet Nacionalnoj galeriji jedna je od najboljih besplatnih stvari u Londonu. Obilasci s vodičem i predavanja za vrijeme ručka također su dostupni besplatno i toplo se preporučuju.

Foto: Shutterstock

Dvorac Warwick

Ako ste u potrazi za doista nezaboravnim engleskim izletom za cijelu obitelj — koji nudi fascinantan uvid u život u srednjem vijeku — ne možete učiniti ništa bolje od posjeta dvorcu Warwick.

Smještena u prekrasnom gradu Warwicku na rijeci Avon, ova impresivna tvrđava dominira krajolikom i poviješću regije više od 900 godina. Danas služi kao pozadina za srednjovjekovne događaje i rekonstrukcije, od festivala viteških borbi do sajmova i koncerata.

Warwick je također odlična baza za istraživanje Cotswoldsa, kao i obližnjih gradova kao što je Stratford-upon-Avon, poznat kao rodno mjesto Williama Shakespearea. Veća gradska odredišta, uključujući Liverpool, rodni grad The Beatlesa, kao i Birmingham i Coventry, udaljena su laganom vožnjom.

Engleska i Tate Modern

Kada je Tate Modern otvorio svoje novo proširenje od 10 katova u lipnju 2016. godine, dodajući 60 posto više galerijskog prostora, broj posjetitelja skočio je za gotovo jednu četvrtinu, što ga je učinilo jednom od najposjećenijih atrakcija u Engleskoj.

Sada se smatra jednim od najboljih svjetskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Tate Modern prikazuje širok raspon umjetničkih izričaja, uključujući slike, radove na papiru, skulpture, filmove, performanse, instalacije i drugo oblici umjetničkog izražavanja.

Među poznatim umjetnicima ovdje su Picasso, Rothko, Dali, Matisse i Modigliani.

Druge galerije pod kišobranom Tatea koje biste trebali razmotriti uključuju Tate Britain (također u Londonu), Tate Liverpool i Tate St. Ives u Cornwallu.

Engleska nudi i posjet Kraljevskom muzeju Greenwichu

Nizvodno od Tower Bridgea, Greenwich je londonska baza Kraljevske mornarice i čuva najveća engleska prostranstva očuvane povijesne arhitekture i parkova. I premda će ljubitelji pomorskih stvari sigurno gravitirati Greenwichu, ondje je puno više od brodova i čamaca.

Vrhunac za većinu posjetitelja sigurno je Cutty Sark, posljednji preživjeli kliper iz 19. stoljeća iz unosne trgovine čajem između Britanije i Kine. Izgrađen 1869. godine, Cutty Sark bio je jedan od najboljih i najbržih brodova svog vremena, a na njega se možete ukrcati kako biste istražili kliper, od njegove figure glave do mornarskih odaja ispod palube. Za posebnu poslasticu rezervirajte popodnevni čaj s pogledom na brod.

U Discover Greenwichu izlošci prikazuju više od 500 godina pomorske povijesti. U Queen’s Houseu, Nacionalni pomorski muzej najveći je te vrste na svijetu, a prikazuje Kraljevsku mornaricu od vremena Tudora do Napoleonskih ratova.

Greenwich Park, koji datira iz 15. stoljeća i najstariji je od osam londonskih kraljevskih parkova, ispunjen je prekrasnim vrtovima i stazama za šetnju, a ovdje ćete pronaći Staru kraljevsku zvjezdarnicu i liniju početnog meridijana, označenu čeličnom šipkom u podu zgrade Meridian. Ovo je nulti meridijan zemljopisne dužine, koji dijeli svijet na istočnu i zapadnu polovicu; doslovno možete stajati s jednom nogom u svakoj hemisferi.

Ako ste često gladna osoba, na svoj popis svakako dodajte izvrstan engleski doručak iz Heap’s Sausage Cafea.

engleska

Engleska zanimljivosti

 1. Čaj je daleko najpopularnije piće među Britancima. Procjenjuje se da u prosjeku popiju 165 milijuna šalica čaja svaki dan. Zabavna stvar ovdje je da je u SAD-u konzumacija čaja 20 puta manja.
 2. Kao jedno od najvećih urbanih i prenaseljenih područja na svijetu, britanska prijestolnica je “lonac za taljenje” nacija, kultura, a time i zanimljivih činjenica. Grad je dom za više od 8 milijuna građana koji komuniciraju različitim jezicima. Procjenjuje se da se u Londonu govori više od 300 različitih jezika.
 3. Jeste li znali da je prva poštanska marka izrađena u Engleskoj. Dizajniran je u svibnju 1840. godine i na njemu je bio lik kraljice Viktorije.
 4. Vjerojatno zbog njihove popularnosti kao starih spomenika, ljudi misle da su piramide u Egiptu najstariji objekti na svijetu. Međutim, u Velikoj Britaniji postoji spomenik Stonehenge, za koji se tvrdi da je jedan od najstarijih spomenika na svijetu i jedno od sedam svjetskih čuda. Znanstvenici vjeruju da je objekt izgrađen više od 3000 godina prije Krista.
 5. Visoka 350 metara, londonska zgrada Shard dovršena je 2012. godine, čime je postala najviši objekt na europskom kontinentu.
 6. Poznata igra golf izumljena je u Škotskoj i danas se smatra nacionalnim sportom. Pouzdani izvori tvrde da je igra prvi put izmišljena 1457. godine. Igra je postala toliko popularna među Škotima da ju je Jakov II zabranio jer je prekidala praksu vojske.
 7. Što se tiče kuhinje, tipična hrana Ujedinjenog Kraljevstva je pečena govedina i jorkširska govedina, no Britanci su za svoje nacionalno jelo izglasali Chicken Takka. Chicken Takka zapravo je indijski recept.
 8. Ujedinjeno Kraljevstvo je tunelom ispod La Manchea povezano europskim kopnom. Na udaljenosti od 33 kilometara, ova cesta je drugi najduži podzemni tunel. Povezuje grad Dover (Engleska) i Calais (Francuska).
 9. Kraljica Elizabeta zasjela je na prijestolje 1953. godine, a 2015. njezina je izvrsnost postala kraljica s najdužim stažem na svijetu.
 10. Dvorac Windsor mjesto je gdje još uvijek boravi britanska kraljevska obitelj. Objekt je najstarija kraljevska rezidencija.
 11. U kolovozu 1896. godine Ujedinjeno Kraljevstvo i Zanzibarski sultanat borili su se oko 40 minuta što je bio najkraći rat u povijesti. Samo je jedan britanski mornar ozlijeđen, dok su gubici na drugoj strani dosegli 500 ljudi.
 12. Iako je engleski službeni jezik u Ujedinjenom Kraljevstvu, u cijeloj zemlji postoje različiti naglasci. Naglasak se toliko često mijenja da na kratkoj udaljenosti od nekoliko kilometara možete naići na potpuno različite naglaske.
 13. Autorica serije knjiga o Harryju Potteru, J.K. Rowling je bila spisateljica koja je zahvaljujući svom pisanju postala milijarderka. Godine 2014. njezino ukupno neto bogatstvo doseglo je milijardu dolara.
 14. Ako ste ikad obratili pozornost na BBC-jeve TV kanale, lako ste mogli primijetiti da njihovi programi ne prikazuju reklame. To je zato što su oni javni emiter i plaćaju ih britanski građani.
 15. Britanska putovnica izdaje se na ime kraljice, sada na ime kralja. Kao takva, njezina izvrsnost ne mora ga posjedovati. Kraljica je posjetila više od 100 različitih zemalja i nijednom to nije učinila s putovnicom.
 16. Sveučilište u Oxfordu je najstarija visokoškolska ustanova u cijeloj Engleskoj. Sve do 1877. godine predavači na ovom sveučilištu nisu se smjeli ženiti.
 17. Llanfairpwllgwyngyll-gogerychwyrndrobwlllllandysiliogogogoch. Vidite samo besmislen niz slova, zar ne? Ali ovo je ime grada u Walesu. To je najduže ime grada na svijetu. Međutim, ljudi su ga promijenili u kraću verziju. Srećom, u Walesu se putokazi daju i na velškom i na engleskom.
 18. Prastari dekret u UK-u glasio je da u trenutku kada na tlu London Towera bude najmanje šest gavranova, monarhija mora pasti. Pravilo je postavio kralj Charles II.
 19. U davna vremena nije bilo dopušteno da slučajni građanin umre u zapuštenom objektu. Neki vjeruju da se takvo pravilo primjenjuje u engleskom parlamentu, ali to nije istina.
 20. Mitovi i legende koji uključuju čudovišta i tajanstvena bića popularne su priče u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogo je ljudi koji su tvrdili da su u prošlosti vidjeli takva bića. Takve su priče također okružile London Bridge s nekim ljudima koji su rekli da su čuli glas žene kako luta noću. Ta su čudovišta toliko uobičajena jer određena područja imaju svoje tipično čudovište. Na primjer, u Škotskoj postoje priče o čudovištu nazvanom Loch Ness ili skraćeno Nessie, prema jezeru u kojemu navodno obitava.
 21. Indijski restorani u Velikoj Britaniji slučajna su stvar. Procjenjuje se da u Londonu ima više indijskih restorana nego u najvećim indijskim urbanim središtima poput Mumbaija ili New Delhija.
 22. Zastava Unije ili Union Jack je zastava Ujedinjenog Kraljevstva. Njegov dizajn predstavlja mješavinu engleske zastave, škotske zastave i zastave Svetog Patrika koja predstavlja Irsku.
 23. U Ujedinjenom Kraljevstvu nema službene religije, ali većina Britanaca tvrdi da je kršćanske.
 24. Čak 27% stanovništva deklarirani su ateisti.
 25. U Velikoj Britaniji nema aktivnih vulkana.
 26. Engleska ima samo 15 nacionalnih parkova, ali oni pokrivaju 8% britanske zemlje.
 27. U Engleskoj nema planina viših od 1000 metara.
 28. Ben Nevis najviša je točka britanskih planina (1345 metara iznad razine mora).
 29. Corante su bile prve britanske novine. Njegov prvi primjerak tiskan je 1621. godine.
 30. Očekivani životni vijek u Engleskoj je oko 80 godina.
 31. Kraljevska vjenčanja su nacionalni praznici. Dan nakon ceremonije ljudi dobivaju slobodan dan.
 32. Taksisti u Londonu prolaze test prije nego što se zaposle za posao kako bi se procijenilo koliko dobro poznaju ulice Londona.
 33. Gdje god kraljica boravi, kraljevska zastava mora se vijoriti na vrhu te zgrade.
 34. London broji preko 170 muzeja.
 35. Prije izgradnje Londonskog oka postojao je još jedan kotač. Veliki kotač (tako je bio poznat) izgrađen je 1895. godine za izložbu Empire of India. Nažalost, zgrada je srušena 1907. godine.
 36. Najmanji kip u Londonu prikazuje dva miša koji se bore za komad sira. Priča u pozadini ove malene skulpture zapravo je tragična. U vrijeme dok se gradio Monument, dvojica građevinara su se potukla nakon što su se međusobno optužili da su pojeli sendvič. Obojica su poginula u tučnjavi, a kasnije se pokazalo da je sendvič pojeo miš.
 37. Fordwich je najmanji grad u Engleskoj. Ima oko 400 stanovnika.
 38. Ujedinjeno Kraljevstvo nema pisani ustav.
 39. Ujedinjeno Kraljevstvo nema nacionalni dan, iako se ponekad koristi kraljičin rođendan.
 40. Čak 27% ljudi u Engleskoj je pretilo, što je najveći postotak u svijetu.
 41. Željeznički sustav u Ujedinjenom Kraljevstvu rangiran je kao 17. najveća željeznička mreža u svijetu.
 42. UK je 5. najveći izvoznik u svijetu.
 43. Ima 394.000 kilometara asfaltiranih cesta, dovoljno da se obiđe svijet do deset puta.
 44. London je najveći grad u Engleskoj i najskuplji grad za život u Velikoj Britaniji.
 45. Iako je Velika Britanija poznata po kišovitom vremenu, 2003. godine u Kentu je zabilježena temperatura od 38,5 stupnjeva Celzijusa.
 46. Protuzakonito je prodavati alkohol osobama mlađim od 18 godina, ali djeca mlađa od ove dobi smiju piti alkohol čak ni kod kuće.
 47. Najprometnija zračna luka u Engleskoj je zračna luka Heathrow u Londonu. U 2017. godini ova je zračna luka zabilježila preko 78 milijuna putnika.
 48. U SAD-u, Indiji, Pakistanu, Nigeriji i na Filipinima ima više govornika engleskog nego u Ujedinjenom Kraljevstvu.
 49. U cijelom Londonu postoji samo nekoliko kanti za smeće. Uklonjeni su jer je London doživio mnogo terorističkih napada u prošlosti, a kante za smeće bile su uobičajena točka bacanja.
 50. Postoji više od 500 pubova u Velikoj Britaniji pod imenom The Red Lion.
 51. Sve vrste konja u Engleskoj moraju imati putovnicu.
 52. Prema legendi, škotska zastava s bijelim križem na plavoj pozadini predstavlja oblik oblaka nastalih kada se Škotska borila s Anglesima, plemenom germanskih osvajača.
 53. Zmaj na velškoj zastavi simbol je kralja Gwyneda. Kraljevstvo Gwynedd bilo je jedno od uzastopnih vladara Britanskog otoka nakon pada Rumunjskog Carstva.
 54. Margaret Thatcher bila je prva žena ikada izabrana za premijerku UK. U isto vrijeme, poznata je i kao sluškinja koja je najduže bila premijerka UK.
 55. Znanstvenici su otkrili jedinstvenu vrstu komaraca u podzemlju Londona. Ova vrsta se razvila neovisno o drugim vrstama komaraca.
 56. The East Enders najgledanija je TV emisija ikada u Engleskoj. Imala je 30 milijuna gledatelja.
 57. Nogomet je jedna od najpopularnijih igara u Velikoj Britaniji. Postoji više od 100 nogometnih igrališta diljem zemlje.
 58. Svake godine 488 Britanaca ozlijedi se zbog patentnih zatvarača.
 59. Kobasice su popularna hrana u Velikoj Britaniji. Vjeruje se da su kobasice prvi uveli Rimljani oko 400. godine. Danas se procjenjuje da postoji 470 recepata za ovu hranu.
 60. Gotovo 300 godina francuski je bio službeni jezik u Velikoj Britaniji, od 1066. do 1362. godine.
 61. Shakespeare je engleskom jeziku dodao oko 3000 riječi.
 62. British Library je druga najveća knjižnica na svijetu. Ima preko 150 milijuna artikala.
 63. Godine 1977. East Sussex, malo selo na granici Walesa i Engleske, proglasilo je svoju neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva i zahtijevalo od stranaca da dobiju vizu kako bi ušli u selo.
 64. Britanci vole vijesti. Svake godine čovjek prođe u prosjeku 38 kilograma novina.
 65. Prva kazna za prebrzu vožnju izdana je u Engleskoj. Godine 1896. osoba je uhvaćena kako vozi 12 kilometara na sat u zoni gdje je maksimalno ograničenje bilo 2 kilometara na sat.
 66. Postoji zakon koji dopušta slučajnom građaninu da ubije Scotta koji ulazi u grad York ako drži strijelu iznad glave.
 67. Ubijanje labuda je ilegalno u Velikoj Britaniji. Ako jednog ubijete, dobit ćete kaznu od £5000 ili kaznu od 6 mjeseci.
 68. Guja je jedina otrovna zmija u Engleskoj.
 69. U prošlosti je London imao različita imena poput Londinium ili Ludenburg.
 70. Samoubojstvo se nekada tretiralo kao zločin. Tijekom kasnog 19. stoljeća, ako je osoba uhvaćena u pokušaju samoubojstva, zatvarana je i kažnjavana vješanjem.
 71. Nacionalna zdravstvena služba u Ujedinjenom Kraljevstvu nudi besplatnu zdravstvenu zaštitu za svoje građane, ali ljudima je dopušteno i privatno zdravstveno osiguranje.
 72. Birmingham je drugi najveći grad u Velikoj Britaniji.
 73. Postoji preko 30 mjesta širom svijeta po imenu Birmingham. Nadalje, postoje mjesta na Mjesecu koja nose ovo isto ime.
 74. Ujedinjeno Kraljevstvo velika je zemlja, ali bez obzira na to gdje boravite, nikada nećete biti dalje od 115 km od mora.
 75. Ujedinjeno Kraljevstvo ima 31 mjesto baštine pod zaštitom UNESCO-a.
 76. Tijekom 16. stoljeća kralj je podigao porez za sve koji su imali bradu.
 77. Knap of Howar je najstarija zgrada u Velikoj Britaniji. Objekt je izgrađen oko 3.700 godina prije Krista.
 78. U Ujedinjenom Kraljevstvu umjetnost se nekada smatrala olimpijskim sportom. Ljudima koji su se bavili umjetnošću, arhitekturom, glazbom, književnošću, slikarstvom i kiparstvom dodijeljena su odličja za njihov rad.
 79. Tijekom Drugog svjetskog rata britanskim vojnicima je rečeno da jedenje mrkve poboljšava vid u mraku. Prevarili su se jer nisu znali da je neprijatelj unaprijedio radarski sustav.
 80. Smith Jones i Williams najčešća su imena u Velikoj Britaniji.
Sardinija: talijanski otok prepun povijesnih zanimljivosti i atrakcija

Sardinija: 17 povijesnih zanimljivosti i atrakcija

Švedska kao pravi raj za turiste: evo koje atrakcije morate posjetiti

Švedska kao turistički raj: 16 najboljih znamenitosti