in

6 zanimljivosti o Škotskoj koje možda niste znali

Foto: Unsplash/Imran Perwez

Postoje mnoge zanimljivosti o Škotskoj i za neke možda niste ni znali. Na primjer, vjerojatno znate da Škotska zauzima sjevernu trećinu otoka Velike Britanije i na jugu graniči s Engleskom. Neovisna je država više od 300 godina, ali još uvijek ostaje u zajednici s Engleskom. Škotski parlament nalazi se u Edinburghu i ima moć nad svim ostalim područjima osim obrane, vanjskih poslova i monetarne politike.

Glavni grad Škotske je Edinburgh, a najveći grad je Glasgow. Nacionalni jezik koji se govori u Škotskoj je engleski, ali ima i mnogo ljudi koji govore škotski gaelski kao prvi jezik. Osim za istraživanje i uživanje u krajoliku, ovo su neke zanimljivosti o Škotskoj koje ćemo vam otkriti u današnjem članku.

Zanimljivosti o Škotskoj

Ben Nevis – najviša planina 

Foto: Unsplash/Migle Siauciulyte

Škotska je geografski sjevernije od Velike Britanije, što znači da ima i puno hladniju klimu. Najviša planina u Velikoj Britaniji nalazi se upravo u Škotskoj, u Fort Williamu, vrlo blizu poznatog vijadukta Glenfinnan. Planina Ben Nevis visoka je oko 1345 metara, te je iznimno popularna među planinarima. Najviši vrh Britanskih otoka u prosjeku posjeti više od 100 tisuća planinara godišnje. 

Nacionalna životinja Škotske 

Nekima lavovi, Škotima jednorog. Dobro ste čuli, jednorog je stoljećima simbol  i nacionalna životinja Škotske. Kako su Engleska i Škotska stoljećima bili u sukobu, a Englesku je predstavljao lav, Škotska je svog saveznika pronašla u jednorogu. Legenda kaže da jedina životinja koja može pobijediti lava je jednorog. Logičan izbor Škota u bitci protiv Engleza.  

Prva fotografija u boji

Foto: Unsplash/Sacha T’Sas

Škotska je zemlja prepuna predivnih krajolika i prirode koju ćete poželjeti fotografirati na svakom koraku. Za ljubitelje fotografije, Škotska je jedna od najboljih destinacija kojoj se uvijek rado vraćaju. Zanimljivost o Škotskoj je i informacija da je upravo tamo snimljena prva fotografija u boji. Snimio ju je škotski fizičar James Clerk Maxwell 1861. godine.  

Zemlja golfa

Foto: Unsplash/Courtney Cook

Vjeruje se da je upravo Škotska kolijevka popularnog sporta koji je po nekim istraživanjima nastao tijekom srednjeg vijeka. Iako takav podatak nije nikada potvrđen, golf je jedan od najpopularnijih sportova u Škotskoj. To dokazuje i kraljevski, drevni golf klub St. Andrews koji je najvažnije mjesto kad je u pitanju golf u Škotskoj. Ako volite ovaj sport, u Škotskoj vam neće nedostajati mjesta za igranje.

Čudovište iz Loch Nessa

Foto: Wikimedia Commons/Herbert Frank

Još jedna zanimljivost o Škotskoj je Loch Ness i legenda o čudovištu koje tamo navodno obitava. Lock Ness je najveće slatkovodno jezero u Škotskoj, a zbog duljine od oko 23 milja ubraja se u jedno je od najdužih jezera u Velikoj Britaniji. Jezero sadrži mnoge otoke unutar sebe uključujući Inishmore, Inishmaan i Inisheer. Ono što je najzanimljivije vezano za Loch Ness je legenda o čudovištu nalik dinosauru. Prvi put je navodno viđena 565. godine, a fotografija se pojavila 1934. godine na kojoj je zabilježeno neobično stvorenje koje plaši i intrigira Škotsku, ali i ostatak svijeta. Njezino stvarno postojanje nije nikada dokazano, no interes prema ovoj priči se s godinama ne stišava.

Brojni dvorci i otoci

Foto: Unsplash/ Connor Mollison

Škotska se nalazi na otoku Velika Britanija što znači da je okružena s više od 900 otoka. Otoci Škotske podijeljeni su na Unutarnje Hebride, Vanjske Hebride, Orkneyske otoke i Shetlandske otoke. Osim otoka, za Škotsku se može reći da je zemlja dvoraca. Još jedna zanimljivost o Škotskoj je procjena da se tamo nalazi više od 3000 dvoraca. 

Alhambra: 4 zanimljivosti koje možda niste znali

Alhambra: 4 zanimljivosti koje možda niste znali

Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju

Danska: 6 najboljih zanimljivosti