in

Alhambra: 4 zanimljivosti koje možda niste znali

Foto: Pixabay

Zahvaljujući činjenici da su tragovi arapske civilizacije još uvijek sačuvani, grad Granada svake godine privlači brojne turiste.

Alhambra zanimljivosti

Jedna od najupečatljivijih građevina ne samo grada nego i cijele kontinentalne Europe je Alhambra. Palača koja fascinira i uvodi vas u bajkovitu šetnju koja nalikuje 1001 noći. Alhambra se ne sastoji od jedne građevine; ona je skup od nekoliko palača koje ćemo danas bolje upoznati. 

Generalife

Alhambra: 4 zanimljivosti koje možda niste znali
Foto: Unsplash/Luís Cardoso

Generalife je građevina koju su vladari izgradili kao ljetnu palaču, na suprotnom vrhu od ostalih zgrada. Ima pogled na grad s jedne strane i pravu palaču s druge. Budući da su regije Granade i Andaluzije posebno vruće ljeti, ova ljetna palača osmišljena je kao mjesto gdje se ljudi palače mogu odmoriti  uživajući u arhitekturi, vrtovima s puno drveća i korištenjem osvježavajuće vode. Najzanimljivija karakteristika ove strukture je da voda koja hrani cijelu Alhambru cirkulira kroz Generalife. Jedna od najvažnijih vještina koju su Arapi dodali španjolskoj kulturi i koja se na mnogim mjestima i danas koristi jesu metode korištenja i kruženja vode.

Prema nekim informacijama, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta ovim načinom još uvijek se obavlja u mnogim regijama u Španjolskoj. Nakon što je korito rijeke na određenoj udaljenosti od grada promijenjeno i dovedeno do mjesta blizu Generalifea, izgrađeni su mostovi koji su ga usmjerili prema glavnoj zgradi palače na suprotnom brdu, a cjelokupna cirkulacija vode povezana je mrežom kanala. Na taj je način i vitalna potreba za vodom bila spremna za korištenje i stvoreno je važno trgovačko bogatstvo za palaču i grad dajući život tlu. 

Generalife je sagrađena u 13. stoljeću, a preuredio ju je kralj Abu I-Walid Isma’il (1313.-1324.), kako to objašnjava natpis koji datira iz 1319. godine. Za razliku od Alhambre, sve zgrade Generalifea su prilično čvrste, ali općenito arhitektonski siromašne i jednostavne. To ukazuje na mirnu atmosferu koju su kraljevi tražili kada su se povukli u ove vrtove na odmor. Ova ljetna palača od početka 80-tih godina, točnije 1984. godine, zajedno s arapskom četvrti Albayzin i palačom Alhambra pronašla je svoje mjesto na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine

Alcazaba

Alhambra: 4 zanimljivosti koje možda niste znali
Foto: Unsplash/Fernando Távora

Alcazaba je dio Alhambre koji se sastoji od vojne tvrđave i kula, smještenih na brežuljku s pogledom na grad. Tijekom posjeta Alcazabi možete se popeti na tornjeve i promatrati grad u gotovo 360 stupnjeva. Gledati Sierra Nevadu, najvišu planinu na poluotoku sa snijegom na vrhu pola godine, ili Albaicin, arapsku četvrt na brdu nasuprot palače, neke su od stvari koje će obilježiti vaš boravak u Andaluziji. Podsjećamo da je Granada srednjovjekovni grad, pa s ovih kula možete promatrati i novu i staru stranu grada.

Nasridova palača

Alhambra: 4 zanimljivosti koje možda niste znali
Foto: Wikimedia commons/Jebulon

Nasridova palača je kompleks palače koji se smatra vrhuncem arapsko-islamske arhitekture. Tri od sedam izgrađenim objekata održalo se do danas. Jedan od najljepših dijelova palače je dvorište, koje se naziva i Palača s 12 lavova, zahvaljujući dvanaest kipova lavova.

Palača Karla V.

Alhambra: 4 zanimljivosti koje možda niste znali
Foto: Pixabay

Palača Karla V. ostavlja drugačiji dojam svojim dvorištem unutarnjeg kruga i simetričnim dizajnom. No, zanimljiva je priča da je, nakon što je Karl V. došao u Andaluziju početkom 16. stoljeća, želio da se nasuprot Nasridove palače izgradi palača koja bi ju zasjenila veličinom i izgledom. Tako je izgrađena Palača Karla V.

Japan: 6 veličanstvenih mjesta koje morate posjetiti

Japan: 6 veličanstvenih znamenitosti koja morate posjetiti

6 zanimljivosti o Škotskoj koje možda niste znali

6 zanimljivosti o Škotskoj koje možda niste znali