in

Italija: 5 atraktivnih gradova i zanimljivosti

Foto: Unsplash/Michele Bitetto

Italija je osma najveća država u Europi i 14. zemlja po broju stanovnika na svijetu.

Ubraja se u jednu od najomiljenijih odredišta za putovanje, a to nimalo ne čudi, jer ova zemlja doista nudi brojne sadržaje i zanimljivosti. Od odlične gastronomije, do predivne arhitekture, kulturnih i zabavnih sadržaja, u Italiji ćete odlično provesti. Vodimo vas u obilazak pet najljepših talijanskih gradova.

Firenca

Foto: Unsplash/Kevin Martin Jose

Firenca je jedan od najljepših gradova Italije, ali i svijeta. Ova destinacije je obavezna za sve ljubitelje umjetnosti, osobito one renesansne. Neke od najvažnijih lokacija su katedrala okrunjena kupolom koja je postala ikona Firence. Galerija Uffizi još je jedna obavezna stanica za razgledavanje slika vrhunskih umjetnika poput Botticellija, Da Vincija ili Caravaggia. Također ne zaboravite posjetiti slavnu skulpturu Davida od Michelangela. Kako je Italija kombinacija sjajne gastronomije i umjetničkog doživljaja, svakako ne propustite talijanski sladoled koji vas čeka u nekoliko vrhunskih slastičarnica.

Rim

Foto: Unsplash/Raymond Octavian

Rim je glavni grad Italije, a u prošlosti je bio i središte Rimskog Carstva, koje je dominiralo većim dijelom Europe. Od Koloseuma (Arena u Puli je građevima koja je građena na sličan način), jednog od sedam svjetskih čuda suvremenog svijeta, do lijepe fontane di Trevi, Rim je prepun svjetski poznatih spomenika. Ostatci prošlih vremena osjećaju se u šarmantnoj talijanskoj prijestolnici za koju svakako odvojite barem pet dana. 

Siena

Foto: Unsplash/Kirsten Velghe

Siena je grad u srcu Toskane koji je poznat kao jedan je od najljepših srednjovjekovnih gradova na svijetu. Grad je bio naseljen negdje od etruščanskih vremena i bio je važno trgovačko mjesto na Via Chiantigiana. Palazzo Pubblico, u kojoj se nalazi gradsko vijeće i drugi upravni uredi, dominira središnjim trgom. Piazza del Campo dom je mnogih najpoznatijih zgrada u Sieni, uključujući Torre del Mangia (izgrađena između 1325. i 1348.), koja je bila dizajnirana kao stražarska kula, ali sada služi kao simbol neovisnosti Siene od Firence; okrunjen je kipom Judite i Holoferna (1413.) Donatella. 

Milano

Foto: Unsplash/Daryan Shamkhali

Milano je drugi po veličini grad u Italiji i glavni grad Lombardije. Glavna je svjetska prijestolnica mode, jedan od najbogatijih gradova u Europi te jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gradova Italije. Grad ima bogatu povijest koja se proteže kroz dugih 2000 godina. Grad je dom brojnih muzeja, galerija, knjižnica, kazališta i drugih važnih kulturnih institucija.

Economist Intelligence Unit već dugi niz godina procjenjuje Milano kao jedan od gradova s najprikladnijim za život na svijetu. Nezaobilazne znamenitosti su svakako Duomo, jedna od najimpozantnijih katedrala na svijetu. Još jedna važna lokacija je crkva Santa Maria delle Grazie, gdje možete vidjeti Posljednju večeru, Da Vincijevo remek-djelo. Da biste se opustili na otvorenom u Milanu, ne postoji ništa bolje kao provesti nekoliko sati u prekrasnom Parco Sempione.

Venecija

Foto: Unsplash/Kit Suman

Venecija je grad u sjeveroistočnoj Italiji i glavni grad regije Veneto. Smješten je na skupini od 118 malih otoka odvojenih kanalima i povezanih mostovima. Venecija je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, sa svojom prekrasnom arhitekturom, kanalima i gondolama.

Grad je stoljećima građen na vodi, a od antičkih vremena Venecija je bila važno trgovačko središte zbog svog položaja na čelu duge lagune kojom su od rimskih vremena prolazili trgovački putovi iz sjeverne Europe u Italiju. Trg svetog Marka središte je grada labirinta, punog slijepih ulica u kojima ćete se uživati izgubiti. Bazilika San Marco i Ducal Palace su vrijedni posjete, iako je najromantičniji plan za uživanje u Veneciji nedvojbeno vožnja gondolom.

Italija zanimljivosti

1. Italija je jedna od najmlađih zemalja zapadne Europe

Italija ima jednu od najdužih povijesti u Europi, a ipak je postala državom tek od 1861. godine. U rimsko doba Italija je bila jedinstvena cjelina. Zatim se podijelio na skup suverenih država i tako je ostalo do 1861. godine.

Ova duga povijest individualnosti razlog je zašto današnja zemlja ima tako širok raspon kulturnih varijacija.

2. Rim je star preko 2000 godina

Rim je osnovan 753. godine prije Krista, a Rimsko Carstvo rođeno je 27. godine prije Krista. Carstvo je vladalo Europom i dijelovima Sjeverne Afrike sve do 395. godine. Nakon pada Carstva, Italija se podijelila na zasebne države do 1861. godine. Nacionalni dan Italije naziva se Festa della Repubblica i slavi se svake godine 2. lipnja.

3. Zemlja je bila pod diktaturom 20 godina

Benito Mussolini je 1925. godine uspostavio diktaturu u Italiji i vladao zemljom do 1945. godine.

Poznat kao Il Duce na vrhuncu svoje moći, Mussolini nije uvijek bio fašist. Zapravo, započeo je svoj politički život kao radikalni socijalist i bio je talijanski premijer do 1922. godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata pridružio je Italiju Njemačkoj, a 1945. pogubili su ga partizani.

4. Posljednji talijanski kralj vladao je samo 36 dana

Italija je bila diktatura do 1945., iako je do 1946. imala i kraljevsku obitelj.

Nakon Drugog svjetskog rata zemlja je izglasala da postane republika, a kralj Umberto II vladao je samo od 9. svibnja do 12. lipnja 1946.

Svoje dane završio je u izgnanstvu u Portugalu. U čast njegovoj neobično kratkoj vladavini, u Italiji je poznat kao “svibanjski kralj”.

5. Zastava Italije je zelena, bijela i crvena

Talijanska zastava predstavlja nadu, vjeru i milosrđe. Zeleno je nada, bijelo označava vjeru, a crveno je boja milosrđa. Inspiriran francuskom zastavom, često se naziva Il Tricolore.

Dan trobojnice u Italiji je 7. siječnja. I slavi se u Reggio Emiliji, na samom mjestu gdje je zastava prvi put usvojena 1797. godine.

6. Turisti svake godine bace 1.000.000 € u Fontanu Trevi

Ako bacite novčić u Trevi, vratit ćete se u Rim. To je legenda.

Turisti bacaju oko 3000 eura dnevno u fontanu. To iznosi otprilike 1.000.000 € svake godine, što se sve donira u dobrotvorne svrhe.

Iako je posjet Treviju jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Rimu, ako želite razbiti turistički kalup, krenite u podzemni obilazak Trevija za drugačiju perspektivu. Također možete otkriti najbolja mjesta za silazak s turističke staze u Rimu.

7.  Čak 13 od 38 Shakespeareovih drama smješteno je u Italiji

Radnja Romea i Julije smještena je u Veroni, au gradu čak možete posjetiti “Julijin balkon”.

Julije Cezar također se događa u Rimu. I Othello i Mletački trgovac smješteni su u Veneciju. I Much Ado About Nothing ima sjedište u Messini. Iako je Shakespeare iznenađujuće točan o Italiji, nema dokaza da je ikada posjetio tu zemlju.

8. Pinokio je prvi put objavljen u talijanskim novinama

Carlo Collodi napisao je legendarnu priču Pinocchio 1880. Prvotno je objavljena u dječjim novinama Gioniale per i Bambini.

9. Italija ima više mjesta svjetske baštine od bilo koje druge zemlje

Italija ima 55 mjesta svjetske baštine, više nego bilo gdje drugdje na svijetu. Pokrivaju cijelu zemlju, a kreću se od Etne do Koloseuma.

10. Sikstinska kapela svaki dan primi preko 20.000 posjetitelja

Michelangelo je dovršio Sikstinski strop 1512. godine i danas je Sikstinska kapela jedan od najposjećenijih spomenika na svijetu. To je također službena papina rezidencija, kao i mjesto Papinske konklave: proces odabira novih papa.

11. Italija je dom jedina tri aktivna vulkana u Europi

Postoji razlog zašto se Italija nekoliko puta spominje u našem pregledu 20 najvećih svjetskih vulkana.

Etna na Siciliji zadnji put je eruptirala 2021. godine, što je bila 50. zabilježena erupcija. Međutim, oblaci pare redovito izlaze iz vulkana i najbolje se vide iz Catanije.

Unatoč svojoj živosti, možete pješačiti i do vrha Etne.

Mount Stromboli još je jedan aktivni talijanski vulkan. Nalazi se na malom otoku blizu Sicilije. Ako ga planirate posjetiti, provjerite trenutne aktivnosti i idite s iskusnim vodičima.

Vezuv u Napulju miruje od 1944. godine, ali posjet obližnjim Pompejima omogućuje vam da vidite učinke njegove razorne erupcije 76. godine.

12. Vatikan je najmanja država na svijetu

Vatikan u Rimu prostire se na samo 1000 hektara. Godine 1929. postala je suverena nacija, a Papa je službeno njezin poglavar.

Ekonomiju Vatikana uglavnom pokreću donacije. Veličine je samo 1/8 Central Parka, a ipak je prepun spomenika. Ovdje ćete vidjeti baziliku svetog Petra, a tu je i Sikstinska kapela.

13. Italija je peta najposjećenija zemlja na svijetu

Svake godine Italiju posjeti gotovo 65 milijuna ljudi. S obzirom na to da većina odlazi u Rim, Firencu i Pisu, još uvijek je moguće pronaći mjesta bez gužve. Probajte Castelmezzano u Basilicati ili se uputite u Camogli u Liguriji.

Iako raste u popularnosti, Puglia je još jedna zadivljujuća opcija s manje gužve, a također je i jedno od naših najboljih mjesta za posjetiti s djecom te se nalazi u našem pregledu najboljih odmora na plaži u Italiji.

14. Italija ima preko 1500 jezera

Italija je prekrivena jezerima, a ne samo ikonama poput jezera Garda ili jezera Como. Postoji i nekoliko manje poznatih ljepotica. Pronaći ćete jezera za pješačenje, jezera za izlete brodom i poprilično njih koja su legende divljeg plivanja.

Ako ste u Milanu, obiđite jezero Como i Bellagio za taj dan. Ljubitelji vode također će htjeti otkriti najbolje plaže u Italiji.

15. Najviša planina Italije je Mont Blanc

Italija dijeli Mont Blanc s Francuskom, iako se na talijanskom zove Monte Bianco. Uzdiže se 4808 metara iznad razine mora i najviši je vrh Italije, kao i najviša planina u Alpama.

16. Italija ima najstarije stanovništvo u Europi

Prosječna dob u Italiji je 45,7 godina, što je čini najstarijom populacijom u Europi. U svjetskim razmjerima jedino je stanovništvo Japana starije. Procjene pokazuju da će prosječna dob u Italiji do 2050. biti 54 godine.

Zapravo, Sardinija je jedna od pet svjetskih plavih zona: mjesta gdje stanovnici žive najdulje. Glavni razlozi za starenje stanovništva Italije su nizak natalitet i izuzetna dugovječnost, što se može pripisati lokalnoj prehrani.

17. Santorio Santorio je dizajnirao prvi termometar na svijetu

Talijan Santorio Santorio izumio je termometar 1612. godine. Bio je to prvi instrument koji je pokazao točnu temperaturu naspram skale.

Galileo je prije toga radio na termoskopu. Ali njegov je izum pokazao samo promjene temperature, a nije mjerio stupnjeve promjene.

18. Baterije su izumljene u Italiji

Prve baterije izumio je u Italiji 1800. godine Alessandro Volta – čovjek po kojem su ‘volti’ dobili ime.

19. Kristofor Kolumbo bio je Talijan

Kolumbo je možda plovio pod španjolskom zastavom, ali on je zapravo bio Talijan i rođen u Genovi 1451. godine.

Genova je najveći europski srednjovjekovni grad.

20. Prva banka ikada pokrenuta je upravo u Italiji

Banka San Giorgia bila je još jedna talijanska prva u svijetu, otvorena je u Genovi 1149. godine.

21. Talijani su izmislili naočale

Talijani su također izumili korektivne naočale. Prvi su put napravljene u 13. stoljeću, a koristili su ih uglavnom redovnici. Prethodno su stari Rimljani koristili povećala, ali su srednjovjekovne talijanske naočale bile prve koje su se nosile.

20. Pizza je izmišljena u Napulju

Pizza se spominje već u 10. godini naše ere. Ali moderna pizza rođena je 1700-ih i potječe iz Napulja.

21. Talijani su jeli tjesteninu još u 4. godini prije Krista

Tjestenina datira iz 4. godine prije nove ere u Italiji. A predrimske zidne slike čak prikazuju nešto što se smatra ranom opremom za pravljenje tjestenine.

22. U Italiji se svake godine popije četrnaest milijardi espressa

Preko 20 000 Talijana rade kao baristi, a prosječna potrošnja kave u kućanstvu u zemlji je 37 kg godišnje.

U Italiji možete piti espresso bilo kada. Ali neizgovoreno je pravilo da se Cappuccino ne naručuje nakon 11 sati.

23. Italija je najveći svjetski proizvođač vina

Italija proizvede oko 54.800 hektolitara vina godišnje u usporedbi s 49.000 hektolitara koje proizvede Francuska. Također je najveći svjetski izvoznik vina s većinom izvoza u Njemačku, SAD i UK.

24. Loša je sreća na stol stavljati kruh naopako

Talijani smatraju da je loša sreća staviti kruh na stol naopako. Povjesničari sugeriraju da je ovo prastaro praznovjerje nastalo jer je kruh koji se davao gradskim dželatima u srednjem vijeku uvijek stavljao naopako.

25. Talijani jedu salatu za desert

U Italiji se salata uvijek jede nakon glavnog jela jer vlakna navodno pomažu probavi. Međutim, to nije desert. Talijanska jela imaju još dva slijeda. Tako se nakon salate još uvijek možete veseliti voću, a potom i desertu.

Kako putovati jeftino: 4 savjeta za bolju uštedu

Kako putovati jeftino: 4 savjeta za bolju uštedu

Europa: 6 zanimljivih činjenica

Europa: 6 zanimljivosti koje niste znali