in

Danska: 6 najboljih zanimljivosti

Foto: Pixabay

Danska je skandinavska država u sjevernoj Europi s populacijom od oko 5,6 milijuna ljudi . Iako je najmanja nordijska zemlja, rangirana je kao jedna od najsretnijih zemalja na svijetu. Uz titulu najsretnije zemlje ima i onu za jedno od najboljih mjesta za život.

Danska zanimljivosti

Razlog tome je što Danska ima visoku razinu socijalne mobilnosti, besplatno školovanje, izvrsnu zdravstvenu skrb i nisku stopu kriminala. Danska je vjerojatno najpoznatija po svojoj vikinškoj povijesti i danskim pecivima, ali postoji još mnogo razloga zašto biste trebali posjetiti ovu zemlju. Danas vam predstavljamo šest razloga i zanimljivih lokacija na sjeveru Europe.

Legoland

Danska: 6 najboljih zanimljivosti
Foto: Pixabay

Legoland je jedno od najzabavnijih mjesta za vidjeti u Danskoj. Ako putujete u Dansku s djecom, ne smijete propustiti prvi Legoland park koji je otvoren na svijetu. Gotovo sve je napravljeno od ovih poznatih kockica igračaka!  Nalazi se u Billundu, oko tri sata vožnje vlakom od Kopenhagena. U tematskom parku možete i odsjesti  jednom od apartmana, a atrakcija ima dovoljno za sve generacije. Zabava na ovom mjestu je zagarantirana. 

Odense

Danska: 6 najboljih zanimljivosti
Foto: Unsplash/Lasse Jensen

Hans Christian Andersen je jedan od najpoznatijih dječjih pisaca, a malo tko zna njegovo pravo podrijetlo. Ovaj danski pisac rođen je u gradu Odense. Bio je autor nekih od najpopularnijih dječjih priča kao što su Ružno pače ili Mala sirena. Tijekom boravka u Danskoj, možete posjetiti kuću u kojoj je rođen i istražiti grad Odense koji je kao produžena ruka njegovim bajkama. Rodna kuća Hansa Christiana Andersena je danas muzej u kojem možete saznati puno zanimljivosti o njegovom životu i radu

Aarhus

Danska: 6 najboljih zanimljivosti
Foto: Unsplash/Stephan Mahlke

Aarhus je drugi najveći grad u Danskoj, odmah iza Kopenhagena. Iako je Kopenhagen mnogima prvi izbor za putovanje, Aarhus također krije brojne atrakcije. Najpoznatiji je Den Gamle By, muzej na otvorenom koji će vas provesti u Dansku prošlog stoljeća. Ovakvi tipovi muzeja tipični su za nordijske zemlje, a u njima možete naučiti o navikama i životu Danaca. 

Grenen

Danska: 6 najboljih zanimljivosti
Foto: Wikimedia Commons/Szilas

Grenen je najsjevernija točka Danske. Ovdje se susreću vode tjesnaca Kattegat i Skagerraka. Sudar obje vodene mase uzrokuje velike struje koje je vrlo zanimljivo promatrati iz daljine. Grenen je vrlo zanimljivo mjesto u Danskoj jer je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje posjetitelji mogu jednom nogom zaroniti u jedno, a drugom u drugo more.

Lindholm Høje

Danska: 6 najboljih zanimljivosti
Foto: Unsplash/Javier Rincón

Lindholm Høje je polje posuto kamenjem i veliko groblje na kojem su pokopana tijela 700 Vikinga. Većina njih je kremirana, iako je otkriveno i nekoliko ukopa. Kako se sve događalo, ovisilo je o razdoblju u kojem se ukop odvijao, kao i na statusu osobe. Zanimljiv podatak je i nekoliko stotina kamenih krugova koji okružuju grobnice,

Dvorac Frederiksborg

Danska: 6 najboljih zanimljivosti
Foto: Pixabay

Dvorac Frederiksborg je još jedan od najljepših dvoraca koje možete vidjeti u Danskoj, a smješten je na tri mala otočića u gradu Hillerød. Izgrađen je u prvim desetljećima 17. stoljeća i najveći je renesansni kompleks u nordijskoj regiji. Sagrađen je po nalogu kralja Kristijana IV. kako bi demonstrirao moć monarha. Osim njegovih prekrasnih vrtova, ne propustite ni spektakularnu dvorsku kapelu. Ubraja se u jednu od najimpresivnijih stvari koje možete vidjeti u Danskoj.

6 zanimljivosti o Škotskoj koje možda niste znali

6 zanimljivosti o Škotskoj koje možda niste znali

Najljepši mediteranski otoci kao omiljena odredišta (Top 3)

Najljepši mediteranski otoci kao omiljena odredišta (Top 3)