in

Kuba: 16 najbolje ocijenjenih atrakcija i mjesta

Shutterstock

Kuba, najveći karipski otok, obiluje poviješću, kulturom i zadivljujućom mistikom. Živa glazba leluja popločanim trgovima u starom gradu Havane koji je uvršten na popis svjetske baštine, starinski automobili još uvijek krstare ulicama, a prekrasne stare zgrade u kubanskim kolonijalnim gradovima evociraju osjećaj zemlje zamrznute u vremenu.

Kuba i njene najbolje atrakcije

Kuba također obiluje prirodnim ljepotama. Ovaj golemi otok ima više od 5000 kilometara obale, većim dijelom obrubljenom blistavim plažama. Koraljni grebeni svjetlucaju u tirkiznim vodama, a kubanska bujna priroda i uzvišeni otoci ugostili su predsjednike; pružao utočište revolucionarima; i nadahnuti pisci iz cijelog svijeta, među njima i Hemingway.

Sa svom ovom poviješću i ljepotom, kao i vrhunskim ronjenjem i ribolovom, Kuba nudi dubinu i raznolikost s kojom se nekoliko karipskih otoka može mjeriti. Istražite ovu zadivljujuću zemlju s našim popisom najboljih atrakcija i mjesta za posjetiti na Kubi.

Sviranje po bubnjevima
Shutterstock

1. Stara Havana (Habana Vieja)

Mjesto svjetske baštine UNESCO-a, Habana Vieja ili Stara Havana dobro je očuvan dio kubanske povijesti. Šetajući popločanim ulicama i gledajući veličanstvene barokne i neoklasične građevine, lako je zamisliti kakav je bio život na Kubi prije 200 godina.

Opsežne obnove sada udahnjuju novi život povijesnim zgradama. Glavne atrakcije ovdje uključuju Plaza de la Catedral, dom kubanske barokne Catedral de San Cristobal; legendarni restoran i svratište Hemingwaya, Bodeguita del Medio; i vojna utvrda, Castillo de la Real Fuerza.

Također u Starom gradu, Plaza Vieja jedno je od najboljih mjesta za posjetiti u Havani. Ovo živopisno mjesto okupljanja dom je nekih značajnih zgrada, uključujući Casa del Conde Jaruco iz 18. stoljeća, s prekrasnim vitrajima na prvom katu. Obližnja kamera obscura pruža fantastičan pogled sa svog tornja visokog 35 metara. Odvojite barem jedan dan za istraživanje Starog grada i više ako vrijeme dopušta.

2. Varadero

Varadero je jedno od najpoznatijih odredišta za plažu na Kubi i dom jedne od najboljih plaža na Karibima. Proteže se duž poluotoka de Hicacos, koji strši u more uz sjevernu obalu; pokretni most povezuje s kopnom.

Više od 50 hotela niže se ovim popularnim pojasom okruženim palmama, a njegove veličanstvene plaže s bijelim pijeskom privlače posjetitelje iz cijelog svijeta.

Znamenitosti Varadera uključuju Parque Ecológico Varahicacos (Ekološki park Varadero) i njegove dvije špilje, Cueva de Ambrosio i Cueva de Musulmanes.

Također u Varaderu, mirni Parque Josone dom je bujnih cvjetnih vrtova, restorana, bazena i malog jezera po kojem posjetitelji mogu veslati u čamcima.

Druge popularne stvari koje možete učiniti, osim ronjenja i snorkelinga, su dubokomorski ribolov, golf, skok s padobranom i jednodnevni izleti do kulturnih znamenitosti.

3. Trinidad

Istraživanje grada Trinidada na Kubi, UNESCO-ve svjetske baštine, poput je vraćanja u prošlost. Lijepo obnovljene zgrade i popločane ulice u središtu grada odišu neobičnim kolonijalnim ugođajem. Velik dio arhitekture potječe iz 17. do 19. stoljeća, kada je Trinidad napredovao zahvaljujući trgovini šećerom i robljem.

Danas je Trinidad jedan od najboljih gradova na Kubi za posjetiti, osim Havane. Možete upiti njegov živahni ambijent na popločenom trgu Plaza Mayor, središnjem gradskom trgu. Iznad trga stoji neoklasicistička crkva Svetog Trojstva (Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad).

Druge znamenitosti Trinidada su Crkva i samostan Svetog Franje (Iglesia y Convento de San Francisco), sa svojim prepoznatljivim zvonikom; Muzej kolonijalne arhitekture (Museo de Arquitectura Colonial); umjetnička galerija u Casa de Aldeman Ortiz; i Palacio Brunet, velebna kuća izgrađena 1812. godine koja još uvijek sadrži originalne freske i mramorne podove.

Istočno od Trinidada, na cesti za Sancti Spiritus, bujna Valle de los Ingenios, koja se nalazi na popisu svjetske baštine, sadrži brojne relikvije i spomenike iz 19. stoljeća, kada su cvjetale plantaže šećerne trske i mlinovi. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Trinidadu na Kubi jednostavno je vožnja ili jahanje kroz prekrasan krajolik zelenih polja šećerne trske, palmi i planina.

Ulice na zalazak sunca
Shutterstock

4. Guardalavaca

Okružena svjetlucavim plažama, Guardalavaca, u pokrajini Holguin, tiša je i udaljenija od Varadera. Bujno lišće obrubljuje široku obalu plaže, pružajući obilje sjenovitih dijelova za one koji traže predah od tropskog sunca. Ronioci i ljubitelji ronjenja mogu istraživati mnoštvo morskog života duž koraljnih grebena.

Jednodnevni izleti iz Guardalavace uključuju avanture u džungli, jedrenje i obilaske Santiaga de Cube.

Zapadno od Guardalavace, Bahia de Naranjo obuhvaća veliki dio obale i tri otoka, uključujući Cayo Naranjo s popularnim dupinarijem, koji nudi susrete s ovim društvenim stvorenjima izbliza.

Chorro de Maita još je jedna mogućnost usputnog izleta iz Guardalavace, s lokalnim indijanskim grobljem i rekreiranim indijanskim selom Taino.

5. Playa Paraíso, Cayo Largo del Sur

U zemlji poznatoj po prekrasnim plažama, Playa Paraíso (Rajska plaža), na otoku Cayo Largo del Sur, jedna je od najboljih na Kubi. Ovaj uzvišeni niz puderasto bijelog pijeska i plavog mora okružuje zaštićeni zapadni rub otoka i stapa se s jednako zanosnom Playa Sirena.

Otok Cayo Largo del Sur doista je odredište za one koji traže sunce s tipično suhom, sunčanom klimom i nekoliko turističkih atrakcija osim nekih od najljepših plaža na Kubi te brojnih hotela i odmarališta.

6. Cayo Coco

Cayo Coco još je jedno od idiličnih odredišta na plaži na Kubi i jedno od najizoliranijih. Otok je glumio u Hemingwayevim romanima, Otoci u potoku i Starac i more, zajedno s obližnjim Cayo Guillermom.

Kao dio Jardines del Rey, kombiniranog arhipelaga Sabana-Camaguey, Cayo Coco povezan je s kopnom mostom, iako većina posjetitelja dolazi zrakoplovom.

Suncem obasjane plaže glavna su atrakcija. Playa Los Flamencos, na atlantskoj strani otoka, ističe se svojim pet kilometara dugim suncem izbijeljenim pijeskom, dok tiha i nerazvijena Playa Prohibida nudi mirnu stazu kroz prirodu. Otok također nudi izvrsno promatranje ptica.

Povezan nasipom s Cayo Coco, Cayo Guillermo također se može pohvaliti mnoštvom prekrasnih plaža, kao što je zanosna Playa Pilar, kao i nizom all-inclusive odmarališta.

Street artist
Shutterstock

7. Nacionalni park Viñales (Valle de Viñales)

Svjetska baština UNESCO-a, Parque Nacional Viñales je prekrasna, zelena dolina u Sierra de los Organos, sjeverno od Pinar del Rio. Strma vapnenačka brda, koja se nazivaju mogote, presijecaju doline, stvarajući dramatičan krajolik.

Dno doline u Parque Nacional Viñales poljoprivredna su područja na kojima se uzgajaju duhan, voće i povrće. Za ljubitelje prirode, park nudi fantastično planinarenje i jahanje u brdima.

Obližnji šarmantni gradić Viñales odlična je baza za istraživanje okolice. Turističke tvrtke također nude jednodnevne izlete iz Havane.

8. Baracoa

Jedan od vrhunaca istočne Kube je prekrasna Baracoa, najstariji grad u zemlji. Osnovan je 1511. godine u pokrajini Guantanamo, au to vrijeme počela je gradnja prve crkve. Odsječen od većeg dijela vanjskog svijeta sve do 1960-ih, kada je izgrađena autocesta La Farola, grad još uvijek ima osjećaj zabačenosti.

Danas posjetitelji ovamo dolaze zbog šarmantne kolonijalne arhitekture i bujnog krajolika, gdje slapovi i lijepe plaže pružaju hladan kontrapunkt sparnoj džungli. Vrh El Yunque s ravnim vrhom nadmašuje svu tu tropsku ljepotu, pozivajući planinare da se uz pratnju vodiča popnu na njegov vrh visok 589 metara. Obronak je UNESCO-ov rezervat biosfere u kojem uspijevaju rijetke ptice i biljke.

Da biste doista cijenili spektakularan krajolik, provozajte se vijugavom autocestom La Farola, dionicom dugom 49 kilometara od Baracoe preko planina do Cajobaba.

Museo Municipal također vrijedi pogledati. Smješten u vojnoj tvrđavi Fuerte Matachin, pruža uvid u fascinantnu povijest Baracoe, a sama utvrda nudi prekrasan pogled na zaljev.

Oko 20 kilometara sjeverozapadno od Baracoe nalazi se jedna od najboljih plaža u tom području: savršena Playa Maguana. Ako tražite nešto avanturističko za raditi na Kubi, možete unajmiti bicikl u Baracoi i voziti se ovdje. Letovi za Baracou često polaze iz Havane.

Stare građevine
Shutterstock

9. Malecon, Havana

Zamišljen 1901. godine i djelomično izgrađen 1902. godine i kasnije, Malecon je poznato šetalište uz more u Havani.

Šetnica se proteže sedam kilometara od četvrti Habana Vieja do Vedada, središnje poslovne četvrti. Putem ćete pronaći niz dobro očuvanih zgrada iz 20. stoljeća koje predstavljaju mješavinu arhitektonskih stilova, uključujući Art Deco i Neomaurski. Obojane u pastelne ružičaste i žute boje, zgrade su pravi užitak za fotografe, posebno u zlatnom sjaju sumraka.

Promatranje ljudi ovdje je omiljena zabava. Mladi ljubavnici šetaju ruku pod ruku, lokalni ribari zabacuju uže, a djeca se penju po morskom zidu.

10. Mauzolej Che Guevare, Santa Clara

Kada se svi gradovi na plaži i odmarališta počnu činiti istima, a vi tražite jedinstvene stvari za raditi na Kubi, Santa Clara će dodati dubinu vašem kubanskom itineraru. Ovo je poznato mjesto posljednje gerilske bitke koju je vodio Che Guevara 1958. godine.

Ovdje je položeno Cheovo tijelo, a njegov mauzolej (Mausoleo del Che Guevara) i spomenik, Memorijal Comandante Ernesto “Che” Guevara, velika su atrakcija grada. Na brončanom kipu Che Guevare na Plaza de la Revolucion ugravirano je njegovo posljednje pismo Fidelu Castru, dok se mauzolej nalazi ispod.

Pokraj spomenika, Museo Historico de la Revolucion izlaže neke od Cheovih osobnih predmeta. Ljubitelji Chea također bi trebali vidjeti dirljiv Monumento a la Toma del Tren Blindado, mali muzej teretnih vagona i mjesto konačne bitke između Che Guevare i Batistinih trupa.

11. Museo Nacional de Bellas Artes

Ako ste ljubitelj umjetnosti, nemojte propustiti Havanski Museo Nacional de Bellas Artes (Nacionalni muzej lijepih umjetnosti), sa svojom golemom i impresivnom zbirkom međunarodne i kubanske umjetnosti.

Zbirka je smještena u dvije zgrade, a obuhvaća djela od antičkog doba do danas. Obložena raskošnim talijanskim mramorom, obnovljenu španjolsku renesansnu palaču Palacio del Centro Asturiano dizajnirao je 1920-ih Manuel Bustos. Prikazuje međunarodnu umjetnost, uključujući djela europskih majstora; antička umjetnost iz Grčke, Rima i Egipta; i djela iz Azije, Sjedinjenih Država i Latinske Amerike. Španjolska kolekcija poseban je vrhunac.

Upečatljiva mramorna skulptura, Forma, Prostor i Svjetlost, dočekuje posjetitelje na ulazu u drugo mjesto, koje datira iz 1959. godine. Ova zgrada Palacio de Bellas Artes u racionalističkom stilu prikazuje kolekciju koja potiče na razmišljanje usredotočenu na kubansku umjetnost od 17. stoljeća do danas, uključujući skulpture, grafike i slike.

Pušenje kubanke
Shutterstock

12. Castillo de San Pedro del Morro, Santiago de Cuba

Castillo del Morro, dio svjetske baštine UNESCO-a, jedna je od najbolje očuvanih španjolskih utvrda iz 17. stoljeća. Nalazi se na ulazu u zaljev Santiago, oko 10 kilometara jugozapadno od Santiaga de Cube, drugog najvećeg grada u zemlji.

Smještena visoko na vrhu litice, građevina je projektirana 1587. godine, ali su bila potrebna desetljeća da se izgradi i konačno je dovršena krajem 17. stoljeća. Izvorno je bio namijenjen zaštiti od gusarskih napada, ali je također služio kao zatvor u kasnim 1700-ima prije nego što je ponovno pretvoren u tvrđavu.

Danas možete istražiti mnogo različitih razina tvrđave, učiti o gusarima i povijesti tvrđave u malom muzeju i uživati u impresivnom pogledu na zaljev.

Druge kulturne znamenitosti Santiaga de Cube uključuju Muzej Diega Velazqueza i Cementerio de Santa Ifigenia, dom posmrtnih ostataka nekih od najpoznatijih kubanskih vojnih osoba.

Manje od sat vremena vožnje automobilom od grada, Parque Baconao je rezervat biosfere svjetske baštine gdje možete obilaziti plantaže kave, lutati prekrasnim botaničkim vrtovima i uživati u zadivljujućem pogledu od 360 stupnjeva na planine i more s 1234 metra visokog vrha Gran Piedra, velika vulkanska stijena.

Ulice Kube
Shutterstock

13. Poluotok de Zapata (Ciénaga de Zapata)

Utočište za ptičare i ljubitelje prirode, Peninsula de Zapata udaljeno je, rijetko naseljeno područje Kube s raznolikim krajolicima i jednom od najvećih močvara na Karibima.

Cienaga de Zapata, ili močvara Zapata kako je od milja zovu, UNESCO-ov je rezervat biosfere, dom za približno 150 različitih vrsta ptica, uključujući vodene kokoši, papige i čaplje. Česti su i krokodili.

Jedan dio poluotoka proglašen je prirodnim rezervatom, Gran Parque Natural de Montemar, gdje možete vidjeti neka od ovih stvorenja u njihovim prirodnim staništima.

Na ušću Zaljeva svinja (Bahia de Cochinos) nalazi se Playa Giron, poznato mjesto invazije Zaljeva svinja 1961. godine. Ovu fascinantnu povijest možete istražiti u malom muzeju Giron.

Na vrhu Zaljeva svinja, Playa Larga je dom duge plaže okružene bujnom vegetacijom. Strastveni ronioci mogu istraživati podvodni životinjski svijet na brojnim mjestima za ronjenje duž grebena.

Boca de Guama je turističko središte poluotoka, a njegova glavna atrakcija je Criadero de Cocodrilos, farma krokodila.

Šarene zgrade
Shutterstock

14. Slapovi El Nicho

Ako ste u potrazi za očaravajućim djelićem prirode u središnjoj Kubi, uputite se do vodopada El Nicho. Otprilike 90 minuta vožnje od Trinidada ili Cienfuega, u Parque El Nicho, ovi višeslojni slapovi ulijevaju se u nekoliko džunglastih bazena boje žada – savršeno mjesto za kupanje u hladnom vremenu tijekom vrućeg dana.

Vožnja ovdje krivudavim izrovanim cestama avantura je sama po sebi, a krajolik je prekrasan. Nakon što stignete i platite ulaznicu, krenite 1,5 milju stazom s palmama do najslikovitijih mjesta u parku. Vijuga uz hladnu rijeku i uspinje se kroz gustu, tropsku šumu do slapova, gdje možete plivati i sunčati se. Usput pripazite na tocororo, kubansku nacionalnu pticu i prekrasnu kraljevsku palmu.

Prošećite dalje od slapova i završit ćete na slikovitom vidikovcu s prekrasnim pogledom na bujne doline.

Pitate se što možete učiniti s obitelji na Kubi? Ovo je savršeni izlet u prirodu. Najbolje od svega je to što slapovi pršte tijekom cijele godine – čak i u sušnoj sezoni.

Automobili
Shutterstock

15. Parque Historico Militar, Havana

Parque Historico Militar obuhvaća dvije poznate tvrđave Havane: Castillo de los Tres Reyes del Morro, također poznat kao El Morro, i Fortaleza de San Carlos de la Cabana.

Nadzirući ulaz u Havanski zaljev, El Morro je sagrađen u kasnom 16. stoljeću i početkom 17. stoljeća kako bi se obranio od pirata i izgleda gotovo isto kao i tada. Svjetionik je sredinom 19. stoljeća zamijenjen kamenim, ali njegova izvorna svjetiljka još uvijek svijetli prema pučini. Možete se popeti na vrh tvrđave i diviti se impresivnom pogledu na ocean i grad.

Kratka šetnja od El Morroa, Fortaleza de San Carlos de la Cabana, izgrađena 1770-ih, bila je najveća utvrda koju su Španjolci ikada izgradili, kao i najskuplja. Tvrđava je postala vojni zatvor tijekom Batistinog režima, a kasnije je korištena kao sjedište Che Guevare nakon revolucije.

Ovdje možete istražiti muzeje koji prate povijest ove fascinantne utvrde, ali najpopularnije vrijeme za posjet je noć kada glumci odjeveni u kostime iz 19. stoljeća izvode Ceremonia del Cañonazo, ceremoniju pucanja iz topova, u 21 sat.

16. Plaza de la Revolucion (Spomenik Jose Marti), Havana

Zbog svog važnog mjesta u povijesti Havane, Plaza de la Revolucion zaslužuje barem kratko zaustavljanje makar samo da upijemo događaje koji su se ovdje zbili. Castro je držao govore na ovom ogromnom trgu, privlačeći ponekad više od milijun ljudi. A 1998. godine, tijekom posjeta Kubi, papa Ivan Pavao II. ovdje je služio misu.

U središtu Plaza de la Revolucion stoji sivi toranj visok 109 metara, spomenik kubanskom nacionalnom heroju Joseu Martiju, dok se u njegovom podnožju nalazi njegova velika statua od bijelog mramora. Ispod kipa je ulaz u unutrašnjost Memorijala Josea Martija, koji sadrži muzej o Martiju. Popnite se na toranj za nevjerojatan pogled na Havanu.

Nasuprot spomenika, čuveni golemi portret Che Guevare krasi zgradu Ministarstva unutarnjih poslova.

Kanarski otoci: 20 najboljih atrakcija i mjesta za posjetiti

Kanarski otoci: 20 najboljih atrakcija i mjesta za posjetiti

Jemen: 20 najboljih atrakcija koje možete posjetiti

Jemen: 20 najboljih atrakcija koje možete posjetiti