in

Jemen: 20 najboljih atrakcija koje možete posjetiti

Shutterstock

Jemen je država smještena na južnom vrhu Arapskog poluotoka u zapadnoj Aziji. Graniči sa Saudijskom Arabijom na sjeveru, Crvenim morem na zapadu, Adenskim zaljevom na jugu i Omanom na istoku. Jemen ima bogatu povijest i kulturu koja seže tisućama godina unatrag, a njegov glavni grad, Sana’a, jedan je od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu.

Jemen i njegove najbolje atrakcije

Jemen je poznat po svojim raznolikim krajolicima, koji uključuju pustinje, planine, plodne doline i obalna područja. Zemlja je stoljećima bila raskrižje trgovinske i kulturne razmjene, što je dovelo do jedinstvene mješavine utjecaja iz Afrike, Bliskog istoka i Azije. Međutim, posljednjih godina Jemen se suočio sa značajnim izazovima, uključujući političku nestabilnost, sukobe i humanitarne krize.

Predvečer u Jemenu
Shutterstock

1. Drevne grobnice, Sanaa

Vrlo je impresivna činjenica da se jugozapadni dio Azije i sjeveroistočni dio Afrike smatraju najstarijim dijelom svijeta. U Jemenu možete istražiti različite stare grobove koji datiraju iz doba paleolitika. Ove zemlje bile su naseljene drevnim civilizacijama i kulturama prije otprilike 40.000 godina. U zapadnom Jemenu, u regiji Al-Mahwit, koja se nalazi u Sani, otkrivene su stotine drevnih grobova. Ovi grobovi su uglavnom neke od najstarijih povijesnih znamenitosti koje možete dodati na svoj popis posjeta i svi se nalaze u neposrednoj blizini Sane.

2. Stabla boca, otok Socotra

Otok Socotra također je vrlo dobro poznata destinacija za posjetitelje, a poznat je i kao dom drugih autohtonih stabala – stabala boca. Razvijaju se na stjenovitim predjelima, gdje će vas iznenaditi ogromne šume s bocama. Njihov tipičan izgled je lako uočljiv i također privlači posjetitelje da gledaju zapanjujuće Božje čudo.

Debla ovih stabala su ogromna, a ono je pri tlu deblje, a pri krošnji tanje. Na samom vrhu nalazi se najviše par grančica, a te grančice obuhvata nekoliko listova. Bottle Trees su zaista fascinantni prizori koje možete promatrati tijekom svoje pješačke ture do stjenovitih područja otoka Socotra. Kada ovo drveće procvjeta, planinski krajolik okupan je fascinantnim pogledom na zlatni zalazak sunca.

3. Džamija Al-Saleh, Sanaa

Džamija Al-Saleh nalazi se u glavnom gradu Jemena, Sani. Zaista zadivljujuće kulturno-povijesno mjesto vrlo je privlačno za posjetitelje. Doći do džamije je vrlo jednostavno, a može se vidjeti iz daleka unutar grada.

Kako se budete približavali prekrasnim pročeljima džamije AL-Saleh, bit ćete promatrač njenog zapanjujućeg jemenskog arhitektonskog stila, koji sadrži četiri minareta visoka 160 metara i dva mala minareta, kao i četiri kolosalne kupole. I cijelu zgradu krase raskošni drveni ukrasi i gravure, a susjedni zeleni vrtovi su također prilično fotogenični.

Grad na uzvisini
Shutterstock

4. Stari grad Sanaa, Jemen

Drevni grad Sanaa nalazi se u samom središtu grada i zarobit će vam um kroz širok izbor fantastičnih pogleda. Uglavnom, svaka pojedinačna stvar unutar drevnog grada Sanaa je povijesna znamenitost bez premca. Grad je bio naseljen više od 2000 godina i može se pohvaliti senzacionalnom mješavinom starih kuća s prekrasnom islamskom arhitekturom.

Osmansko doba ostavilo nam je i veliki izbor hamama, gotovo stotinu džamija i raznih starih građevina. Dok lutate vitkim i slikovitim ulicama u drevnom gradu Sanaa, bit ćete zadivljeni nevjerojatnim duhom i ljepotom ovog veličanstvenog grada.

5. Jemenska tvrđava, Sanaa

Taiz je malo, ali fotogenično i dramatično planinsko selo u jugozapadnom Jemenu, gdje se nalazi prekrasna tvrđava Al-Qahira. Ovo je jedno od najzanimljivijih i najpoznatijih odredišta za turiste, a nalazi se na uzvišenom stjenovitom vrhu. Morate dodati ovu tvrđavu na svoje putovanje u Jemen jer su panoramski pogledi s podnožja tvrđave prekrasni. Očaravajući pogled na ovaj dvorac također mami posjetitelje da svoje putovanje učine prekrasnim.

6. Otok Socotra, Jemenski Adenski zaljev

Otok Socotra nalazi se gotovo 380 km južno od Jemena. Ovaj prekrasni otok nalazi se na osami dubokih voda Arapskog mora, a na njemu se nalaze i vrste flore i faune. Otok Socotra mjesto je vječnosti. Obale otoka Socotra su stjenovite, ali su također prošarane brojnim potpuno mirnim pješčanim plažama. Ovaj otok nedvojbeno je privlačno mjesto za vidjeti i uvijek možete pronaći nešto upečatljivo.

7. Pješčane dine, otok Socotra

Pješčane dine na otoku Socotra jedna su od istaknutih destinacija za posjetitelje, a također i neke od najzadivljujućih pejzaža. Pješčane dine na plaži Arthur vrlo su uobičajena veličanstvena mjesta. Uistinu su golemi i njima upravljaju golema planinska brda, a blistavo plavo nebo također mami posjetitelje.

8. Plaža Archer, otok Socotra

Plaža Archer dodatno je fascinantno mjesto koje morate vidjeti tijekom svog putovanja na otok Socotra. Ovdje možete uživati u neusporedivoj prirodnoj veličini i velikom izboru aktivnosti na otvorenom. Bijele pješčane plaže i ogromne pješčane dine nalaze se blizu sjeverne strane obale Socotre.

Termalna i prozirna voda Arapskog mora mamit će vas da zakoračite u vodu i potpuno se nađete u raju. Tamo ćete uživati u potpunom opuštanju. Pješčane dine nezaobilazan su mamac za planinare i penjače, dok su kampiranje, kupanje, fotografiranje i lutanje plažom samo neki od primjera nezaboravnih aktivnosti na plaži Archer.

9. Luka Al Mukalla, Jemen

To je ključna morska luka Jemena, a nalazi se u središtu južne obale zemlje. To je potpuno užurbana luka, koja je gotovo puna malenih ribarskih brodova, ponekad i velikih brodova. Poznati i uobičajeni oblici maximalnih brodova stvaraju prekrasnu atmosferu.

Ako tamo idete brodom, onda je luka Al Mukallah jedno od najljepših mjesta koje morate posjetiti u Jemenu, a unutar grada možete u potpunosti iskoristiti prednosti bezbrojnih smještaja, trgovina, restorana i drugih zabavnih sadržaja.

10. Adenski zaljev, grad Aden

To je zaljev i nalazi se u Arapskom moru. Na sjeverozapadu se povezuje s Crvenim morem preko tjesnaca Bab-el-Mandeb, koji je širok kilometar i pol. Svoje ime dijeli s lučkim gradom Adenom u Jemenu, koji čini sjevernu obalu zaljeva.

U povijesti je Adenski zaljev bio poznat kao “Berberski zaljev”, nazvan po starom somalijskom lučkom gradu Berberi na južnoj strani zaljeva. To je Jemen – fascinantan spoj povijesti, prirode i bezbrojnih okruženja za nezaboravno iskustvo i uspomene. Tijekom slobodnog vremena ili obiteljskog putovanja na najjugozapadniji dio Arapskog poluotoka, ne zaboravite posjetiti sve ili barem neke od destinacija navedenih na ovom popisu.

11. Stari zidani grad Shibam

Shimam ili Shibam Hadramawt je jedan od drevnih gradova u Jemenu jer postoji skoro 1700 godina, a grad se nalazi u središnjoj zapadnoj regiji guvernata Hadramaut. Njegova ključna cesta povezuje Sanu i druge gradove zapadnog Jemena s dalekim istočnim teritorijima. Ovaj grad se često naziva “pustinjskim Chicagom” ili “pustinjskim Manhattanom”. Grad ima toplu pustinjsku klimu s prosječnom temperaturom od 28,0 °C.

Shibam je poznat po svojoj ekskluzivnoj arhitekturi. Shibam se naziva “najstarijim gradom neboderom” na svijetu. Jedan je od drevnih i najboljih primjera urbanističkog planiranja temeljenog na vertikalnoj konstrukciji. Grad sadrži neke od podignutih zgrada od blata na zemlji. Neki od njih visoki su i preko 30 metara. Ovaj arhitektonski stil korišten je za obranu stanovništva od beduinskih napada. Grad je opasan jakim zidom, pa je tako dobio ime “zidani grad Shibam”. Sada je grad na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

12. Stari grad Zabid

Zabid je drevni grad smješten u zapadnoj obalnoj ravnici u Jemenu. Jedan je od najstarijih gradova u Jemenu i UNESCO-ov popis svjetske baštine od 1993. Bio je bivši glavni grad Jemena od 13. do 15. stoljeća. Zabidova velika džamija ima istaknutu predstavu u gradu. Također možete pronaći ostatke sveučilišta. Godine 2000. grad je stavljen na Popis svjetske baštine u opasnosti zbog lošeg održavanja i očuvanja jemenskih vlasti. Prema izvješću UNESCO-a, oko 40% starih gradskih kuća zamijenjeno je betonskim građevinama, a ostale kuće i stare tržnice su u propadanju.

13. Arheološko nalazište Marib

Marib je epicentar guvernata Marib u Jemenu. Bio je to glavni grad starog kraljevstva Saba za koji neki arheolozi misle da je drevna Saba spomenuta u Bibliji. Nalazi se gotovo 120 km istočno od današnjeg glavnog grada Jemena, Sane. Nalazi se u regiji Sarawat Mountain. Sabejski kraljevi izgradili su branu Marib za masovne radove navodnjavanja.

Brana Marib čiji su ostaci još uvijek vidljivi izgrađena je kako bi poduprla cvjetajuću kulturu više od tisuću godina. U Maribu su podigli i dvorce i hramove. Stari grad se srušio 575. godine. Mjesto ovog starog grada bilo je krajnje napušteno tijekom 20. stoljeća, iako je malo selo ostalo još uvijek. Višekatne građevine od blatne opeke uglavnom su ruševine. Moderni grad Marib nalazi se gotovo 3,5 km sjeverno od središta starog grada.

Ljepote Jemena
Shutterstock

14. Most Šahara

Ako volite arhitektonska čuda, trebali biste posjetiti Shaharah u sjeverozapadnom Jemenu i gledati ova drevna arhitektonska čuda. Shaharah je selo smješteno u brdovitom području. Ovaj most izgrađen je u 17. stoljeću preko duboke provalije. Bila je to vapnenačka građevina koja i danas fascinira posjetitelje koji je vide.

15. Hram Baran, Grad Marib

Nalazi se 1400 m od sjeverozapadne točke Mahram Balquis. To je sabejski hram posvećen Almaqahu, bogu Mjeseca. Ovaj hram dolazi uz hram Awam po gravitaciji i lokalno je poznat kao “al-Amaid” ili prijestolje Bilpuisa. Njemačka arheološka misija otkrila je ovaj hram, nakon čega su vidjeli da ima kvadratni oblik s otvorenim dvorištem u kojem se nalazio sveti zdenac u sredini, zajedno sa rezervoarom koji se opskrbljuje vodom iz slavine iz usta skulpture Svetog Bika.

16. Povijesni grad Thula

Thula ili Thila je drevni grad smješten u zapadnom središnjem Jemenu. Ovaj grad je u pokrajini Amran. Thula je stavljena na UNESCO-ov probni popis svjetske baštine. Ovaj grad datira još iz doba Himjarita. Grad je vrlo dobro očuvan i sadrži stare kuće i džamije. Arheološka istraživanja otkrila su relikvije sabejskog doba s ogromnom kamenom arhitekturom ispod Himjaritske obnove od 2004. do 2011. godine.

17. Medresa Amirija Rada

Al Amiriya je medresa (obrazovna ustanova) iz 16. stoljeća koja se nalazi u Radi, Jemen. Ovo mjesto nalazi se na UNESCO-vom probnom popisu svjetske baštine. Ova institucija izgrađena je 1504. godine i primjer je arhitekture Tahirida. Ova građevina bila je u lošem stanju sve do 1978. godine kada ju je pronašla arheologinja Selma Al-Radi i prikupila sredstva od stranih misija da je popravi u više od dvadeset godina rada. Procesom obnove ponovno je oživljena umjetnost qadada, stil vodootpornog žbukanja interijera i eksterijera. Popravljači kompleksa Amiriya dobili su nagradu Aga Khan za arhitekturu 2007. godine.

18. Džibla i okolina

Jibla je grad u jugozapadnom Jemenu. Nalazi se na visini od skoro 2.200 metara, blizu Jebal Attacker-a. Povijesno mjesto kraljice Arwe nalazi se u ovom gradu. Ovaj grad i njegova susjedna područja stavljeni su na UNESCO-ov probni popis svjetske baštine zbog svoje namjeravane univerzalne kulturne vrijednosti.

19. Jabal Haraz

Jabal Haraz je brdovita regija Jemena između Sane i Al-Hudaydah. Bila je to utvrda dinastije Sulaihida, čije su mnoge građevine i danas ostale. Sadrži Jabal An-Nabi Shuayb, najuzvišeniju planinu u Jemenu i Arapskom poluotoku. Haraz je poznat po svojim utvrđenim selima koja se nalaze na gotovo nepristupačnim stjenovitim vrhovima. Njihova autoritarna arhitektura ispunjava dva zahtjeva: zaštitu sela i ostavljanje ogromnog prostora za usjeve. Svako je selo uspostavljeno poput utvrde; kuće stvaraju zid. Izgrađene od pješčenjaka i bazalta, strukture su kompaktne u krajoliku. Planina je podijeljena na terase od nekoliko hektara ili više, podijeljene zidovima visokim nekoliko metara.

20. Balhaf

Balhaf je industrijski lučki grad i oaza smještena u obalnom području Buruma u Jemenu. Obogaćena je palmama i bijelim pijeskom. Ustupa mjesto površinama crne lave i ribarskoj luci Bir-Ali. Qana, ključna točka izlaza Rute E’Encens, bila je ključna luka starog kraljevstva Hadhramaut. Njime dominiraju ostaci antičkih ostataka. Burum, ribarska luka, zapravo je drevno selo okruženo peći za pečenje gipsa.

Kuba: 16 najbolje ocijenjenih atrakcija i mjesta

Kuba: 16 najbolje ocijenjenih atrakcija i mjesta

Otok Cres i njegove ljepote (10 destinacija)